Πανευρωπαϊκή μέρα ενάντια στην λεηλασία της φύσης. Βίντεο και φωτό από την διαμαρτυρία στην Χαλκιδική


Κινητοποιήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία διοργάνωσαν το Σαββατο τα κινήματα που δραστηριοποιούνται ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από έργα δήθεν ανάπτυξης, όπως η εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η υπερταχεία σιδηροδρομικής γραμμής στην Ιταλία (TAV) και η κατασκευή δεύτερου αεροδρομίου στην Ναντ της Γαλλίας.
Το κίνημα ενάντια στην κατασκευή της υπερταχείας εμφανίστηκε στις αρχές του `90 με τους κοινωνικούς αγώνες να αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές της Ιταλίας όπως στην Φλωρεντία, την Μπολόνια και την Ρώμη με αιχμή του δόρατος την κοιλάδα Σούζα [Susa] στην επαρχία του Πιεμόντε (κοντά στο Τορίνο) όπου οι αγώνες αντιμετώπισαν την άγρια καταστολή της αστυνομίας.
Η κατασκευή της υπερταχείας θα επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στις ζωές των κατοίκων της περιοχής με μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνική ζωή των κατοίκων. Επιπλέον το έργο αυτό θα οδηγήσει στην φορολογική απομύζηση του πληθυσμού με την ταυτόχρονη περικοπή βασικών πόρων από την εκπαίδευση και την υγεία.
Ιστορικός είναι και ο αγώνας στην Νάντ της Γαλλίας ενάντια στο αεροδρόμιο έκτασης 2.000 εκταρίων που πρόκειται να κατασκευαστεί στην κωμόπολη Νοτρ Νταμ ντε Λαντ. Οι κάτοικοι και στην περιοχή αυτή αντιμετώπισαν δεκάδες φορές την αστυνομική καταστολή κατά τη διάρκεια πορειών και κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στο φαραωνικό αυτό έργο. Πρόκειται για το 2ο αεροδρόμιο που επιχειρείται να κατασκευαστεί στην περιοχή η οποία παραμένει κατηλλειμένη από ακτιβιστές και κατοίκους που έχουν δημιουργήσει εδώ και καιρό έναν καταυλισμό αντίστασης.
Το κίνημα ενάντια στο χρυσό στις Σκουριές εδώ και περίπου τρία χρόνια δίνει εναν πολύμορφο αγώνα ενάντια στους “οδοστρωτήρες της ανάπτυξης” που επιχειρούν να ρημάξουν ολοσχερώς ένα από τα ομορφότερα βουνά της χώρας και να αναγκάσουν τους κατοίκους των γύρω χωριών να γίνουν ξανά μετανάστες στον τόπο τους.
Οι περισσότερες από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στο βουνό έχουν δεχτεί την ανηλεή καταστολή των ΜΑΤ με χημικά, δακρυγόνο ακόμη και πλαστικές σφαίρες ενώ παράλληλα η εταιρεία εργάζεται καθημερινά καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα του αρχέγονου δάσους. Το Σάββατο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έδωσαν για ακόμη μία φορά το παρών στο βουνό πραγματοποιώντας διαμαρτυρία στις Σκουριές. Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 με συγκέντρωση των κατοίκων στην περιοχή Χονδρό Δένδρο.
Βίντεο με δηλώσεις
Ο Γ. Δεληγιόβας μιλά για την πανευρωπαϊκή μέρα ενάντια στην λεηλασία της φύσης και την σύνδεση του αγώνα της Χαλκιδικής με αυτόν στην Ιταλία ενάντια στην υπερταχεία και στην Γαλλία ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου στην Ναντ
O Λ. Τόσκας κάτοικος Μ. Παναγιάς μιλά για τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός με αφορμή την επίσκεψη των επιθεωρητών περιβάλλοντος στις Σκουριές για την συλλογή υλικού από τα στερεά απόβλητα με τα οποία μπαζώνει η εταιρεία τους δασικούς δρόμους.


Η Α.Θεοδοσίου, κάτοικος Γοματίου μιλά για την σύλληψή της στις 19/2 στο Χονδρό Δενδρο μετά την επίθεση των ΜΑΤ σε γυναίκες που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία
Δείτε φωτογραφίες


2014-02-22_11.49.24
Τα κινήματα ενάντια στην υπερταχεία, το αεροδρόμιο και τις εξορύξεις χρυσού επιδιώκουν να καταστεί η σημερινή μέρα»πανευρωπαϊκή μέρα αντίστασης», και να οργανωθούν δράσεις στους τόπους που η κάθε ομάδα δραστηριοποιείται. Η επιτροπή αγώνα συγκεντρώθηκε στην συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους δηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της και ενημερώνοντας για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Χαλκιδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου