Εκανε… σκόντο ο Πάχτας

Από 240 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση που ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, χθες κατά τη διάρκεια της δίκης κατέβασε τις απαιτήσεις του στα 50 χιλιάδες ευρώ. Προσπάθεια των συνηγόρων του να συνδεθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της Ιερισσού με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου


Αλλαξαν ξαφνικά οι απαιτήσεις της πλευράς Πάχτα κατά την έναρξη της χθεσινής δίκης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Από 240.000 ευρώ αποζημίωση, που αρχικά ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ, χθες έπεσε στα 50.000 ευρώ. Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ηθική βλάβη που, όπως ισχυρίζεται, υπέστη από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα, από το γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα, έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους.

«Θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί»…


Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα». «Την επομένη των εκλογών θα υπάρχουν 3.000 άτομα στις Σκουριές. Θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα με τους βουλευτές του», είχε πει o δήμαρχος σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως «η εταιρεία θα σηκωθεί να φύγει και η επόμενη κίνηση θα είναι οι εργαζόμενοι, που θα χάσουν τη δουλειά τους, ίσως να κάψουν κανένα χωριό, και να έχουμε ανθρώπινα θύματα».

Η πλευρά Πάχτα (ο ίδιος απουσίαζε) στην ακροαματική διαδικασία υπέβαλε ερωτήσεις για οτιδήποτε συνέβαινε στην περιοχή της Ιερισσού από την πλευρά των κατοίκων, προσπαθώντας να συνδέσει τις αντιδράσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτήσεις αποσκοπούσαν να αποδώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος που υποκινεί βίαιες και τρομοκρατικές πράξεις. «Δεν έπεισαν κανέναν. Ο κ. Πάχτας δεν προσπάθησε ούτε μια φορά να δει αν οποιαδήποτε από τις μελέτες, είτε του Τεχνικού Επιμελητηρίου είτε του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αναδεικνύουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, έχουν κάποια βασιμότητα. Οτιδήποτε κινούνταν στην κατεύθυνση του ελέγχου των δραστηριοτήτων της εταιρείας θεωρούνταν από εκείνον εχθρικές ενέργειες, σε βάρος και του ιδίου. Δεν εξήγησε πώς είναι δυνατόν να δέχεται χορηγίες της El Dorado ο ίδιος ο δήμος» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος υπεράσπισης Τάσος Πετρόπουλος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη ανέπτυξε το θέμα του «σκανδάλου», όπως το χαρακτήρισε, της μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας και εξήγησε πως η ανακοίνωση του κόμματος αποτελεί μια πολιτική δήλωση υπεράσπισης του αγώνα των κατοίκων.

Μέχρι την Παρασκευή και οι 2 πλευρές θα καταθέσουν συμπληρωματικά έγγραφα και η απόφαση αναμένεται σε 2 μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου