ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σχετικά με τις πιο πρόσφατες και συνεχιζόμενες παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός και της ΕΛ.ΑΣ στο εργοτάξιο των Σκουριών

Με αφορμή τη βίαιη καταστολή της δίκαιης διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής στην περιοχή “Χοντρό Δέντρο” (αρχή του δασικού δρόμου προς Σκουριές) στην Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής στις 19 /2 οφείλουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για τα παρακάτω:
  1. Ο δασικός δρόμος που συνδέει την επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου - Μεγάλης Παναγιάς με το εργοτάξιο των Σκουριών της καναδικής Eldorado Gold, έχει επιστρωθεί από την εταιρεία αυτή παράνομα με «στείρα» πετρώματα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της. Κατόπιν πολλαπλών αναλύσεων έχει διαπιστωθεί ότι αυτά τα «στείρα» πετρώματα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως ΑΡΣΕΝΙΚΟ, ΜΟΛΥΒΔΟ και ΚΑΔΜΙΟ, που υπερβαίνουν τις οριακές τιμές των αδρανών υλικών, καθιστώντας τα έτσι απαγορευτικά για την επίστρωση οδών!
Με λίγα λόγια ΣΤΡΩΝΟΥΝ το δασικό δρόμο με ΑΠΟΒΛΗΤΑ του εργοστασίου εξόρυξης!
  1. Με πρόσχημα την κατασκευή κόμβου στο Χοντρό Δέντρο, έχει αλλάξει η διαγράμμιση της επαρχιακής οδού (από διπλή γραμμή σε διακεκομμένη), προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των βαρέων οχημάτων, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υλικών στο εργοτάξιο των Σκουριών.
Η απόφαση κατασκευής του κόμβου εκδόθηκε στις 19-12-2013. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής την ενέκρινε στις 20-12-2013. Η αλλαγή της διαγράμμισης της επαρχιακής οδού και η απαραίτητη σήμανση επιτρέπεται από τον νόμο με την ΕΝΑΡΞΗ των κατασκευαστικών έργων. Από την ημέρα έγκρισης (20-12-2013) μέχρι και σήμερα ΟΥΔΕΜΙΑ εργασία κατασκευής κόμβου έχει λάβει χώρα. Το αποτέλεσμα είναι αφενός μεν να τίθεται σε αυξημένη επικινδυνότητα η ακεραιότητα προσώπων και οχημάτων στην περιοχή αυτή και αφετέρου δε να καταστρατηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα η έννομη τάξη από την εταιρεία.
  1. Στις 19-2-2014 ενώπιον του επικεφαλής των Μέτρων Τάξης, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των κατοίκων, εμφανίσθηκαν μεταφερόμενοι προκατασκευασμένοι οικίσκοι, οι οποίοι προοριζόταν να τοποθετηθούν στο εργοτάξιο των Σκουριών δίχως να έχουν τις απαραίτητες νόμιμες οικοδομικές άδειες. Το γεγονός καταγγέλθηκε στον εν λόγω επικεφαλής, ο οποίος εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ και κατά παράβαση του καθήκοντός του, όχι μόνο αμέλησε να ενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους νομιμότητας των μεταφερόμενων αλλά φρόντισε να “τηρήσει την τάξη” με βίαιη επίθεση και τραυματισμούς των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.
  2. Μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων, η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής κάλεσε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να πάρουν δείγματα από το δασικό δρόμο “Χονδρό Δένδρο - Σκουριές” και από το χώρο του εργοταξίου. Κάτοικοι που συνόδευαν τους επιθεωρητές και την αστυνομία υπέδειξαν τα σημεία από ποια πήρανε δείγματα. Επίσης, υπόδειξαν στην αστυνομία και τους μεταφερόμενους οικίσκους και ζήτησαν να γίνει έλεγχος για το αν έχουν τις απαιτούμενες άδειες. Η αστυνομία προέβη σε έλεγχο, και διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν οι νόμιμες άδειες, προσήγαγε 2 άτομα με την διαδικασία του αυτοφώρου. Πρόκειται για τους ίδιους οικίσκους που κατήγγειλαν οι κάτοικοι στην αστυνομία κατά τη διαμαρτυρία στις 19/2, που προφανώς πρώτα “έπρεπε” να τοποθετηθούν, και μετά από υπόδειξη να ελεγχθούν.
Φυσικά, για όλα τα ανωτέρω έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες καταγγελίες και αναφορές προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής και όλους τους υπόλοιπους φορείς, αναμένουμε δε οι υπηρεσίες να πράττουν τα αυτονόητα, και όχι τα ελάχιστα μετά από πιέσεις και υποδείξεις.
Συντονιστικό Συλλόγων & Φορέων Σταγείρων - Ακάνθου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου