14 Φλεβάρη στη Μεγάλη Παναγία. Διαμαρτυρία στο Χοντρό Δέντρο.

Η 14η Φεβρουαρίου 2014 σηματοδότησε άλλη μια δυναμική μέρα για τον μαχόμενο λαό της Χαλκιδικής.



Τα «όργανα» άρχισαν από τις 8:00 το πρωί, όταν ομάδα κατοίκων της επιτροπής αγώνα Μεγ. Παναγίας συναντήθηκαν για άλλη μια φορά με τον αντιδήμαρχο του δημοτικού διαμερίσματος Μ. Παναγίας και ζήτησαν εξηγήσεις για το πολύ σοβαρό θέμα του νερού που ταλανίζει το χωριό. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι βρέθηκαν να ενημερώνουν τον κ. Καραβασιλικό, μιας και ο ίδιος έλεγε διαρκώς, ότι δεν γνωρίζει τίποτα, για την ΚΥA, όσο αφορά το Σχέδιο Διαχείρησης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Κ. Μακεδονίας και για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της μελέτης φράγματος στην περιοχή Πετρένια Γοματίου Χαλκιδικής. Φυσικά, δεν μπορούσαν να μην αναφερθούν και τα πολύ σοβαρά, καθώς και αδικαιολόγητα με βάση την ιστορία του τόπου, προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζει η Μ. Παναγία από τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις που διενεργεί η εταιρία Ελληνικός Χρυσός με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής.

Η αντίδραση του αντιδημάρχου σε όλα τα παραπάνω ήταν από θλιβερή έως εξοργιστική. Οι κάτοικοι  αντιλήφθηκαν περίτρανα για άλλη μια φορά, ότι ο δημοτικός άρχοντας του τόπου τους, καλυμμένος πίσω από τα ανεύθυνα «δεν γνωρίζω» και εμμένοντας σε φληναφήματα  τύπου «και εγώ είμαι ενάντια στην ανοιχτή εξόρυξη»(!!!), δεν ενημερώνεται από κανέναν άλλο παρά από τον «προϊστάμενό» του και αρκείται σε σαθρές επιβεβαιώσεις της εταιρίας. Είτε συμπεριφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο λόγω άγνοιας, είτε λόγω διαπλοκής το αποτέλεσμα είναι ίδιο: εγκληματεί εις βάρους  του τόπου του και θα απολογηθεί στο μέλλον γι’ αυτό!

Μετά από μια τόσο  <<εποικοδομητική>> συνάντηση με τον αντιδήμαρχο τους και αφού ενημέρωσαν σχετικά τους συμπολίτες τους, μετέβησαν στην τοποθεσία Χοντρό Δέντρο Μ.Παναγίας, όπου και προέβησαν σε διαμαρτυρία με συναγωνιστές των άλλων επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής. Αφορμή για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν τα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων των υλικών επίστρωσης της κύριας οδού πρόσβασης στο εργοτάξιο των Σκουριών. Οι αναλύσεις των υλικών αυτών που προέρχονται από τα εργοτάξια Ολυμπιάδας και Μαντέμ-Λάκκου και κατ’ ευφημισμόν αποκαλούνται στείρα, κατέδειξαν τιμές σε βαρέα μέταλλα (Μόλυβδο, ψευδάργυρο, αρσενικό κλπ.) πολλαπλάσιες των ορίων. Η παρουσία των 200 περίπου διαμαρτυρομένων πολιτών είχε ως συνέπεια και τη συγκέντρωση όλης της αστυνομικής δύναμης του νομού, περί τα είκοσι περιπολικά και τζίπ. Το φλέρτ ξεκίνησε από νωρίς!



Οι πολίτες ζήτησαν από την αστυνομία την παρέμβαση εισαγγελέα για άμεση δειγματοληψία από τα υλικά που χρησιμοποιεί η εταιρία για διάφορες εργασίες. Αντί αυτού, <<ο υπεύθυνος>> απάντησε στο αίτημα τους με το σχόλιο : «Δεν είμαι αρμόδιος να κάνω κανέναν έλεγχο» δίνοντας τελεσίγραφο: « Σε πέντε λεπτά διαλύεστε αλλιώς θα επιχειρήσουμε»! Και φυσικά, πριν περάσουν τα πέντε λεπτά η επιχείρηση ξεκίνησε. 



Για άλλη μια φορά, η ελληνική αστυνομία «απελευθέρωσε» τα συναισθήματα που τρέφει προς τον αγωνιζόμενο πολίτη. Με πάθος ακράτητο, λόγω και της ημέρας, πέταξαν ηλικιωμένους ανθρώπους στο ανάχωμα, τραβολόγησαν γυναίκες, και για άλλη μια φορά, προέβησαν σε αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις στο σωρό! Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται. Τελικά, προσήχθησαν τρεις συναγωνιστές μας, η κράτηση των οποίων μετατράπηκε σε σύλληψη με τις κατηγορίες της παράνομης βίας και απείθειας για τους τρεις και της αντίστασης των δύο εξ αυτών. Στην ασφάλεια Πολυγύρου που τους  μετέφεραν συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι από άλλα χωριά της Χαλκιδικής για να τους συμπαρασταθούν.


Οι συγκεντρωμένοι στο Χοντρό Δέντρο παρέμειναν στο σημείο σε ένα καινούριο γύρο φλερτ με την αστυνομία, η οποία ενισχύθηκε με μια κλούβα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ γνωρίζουν ασυγκρίτως καλύτερα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους προς τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Οι κάτοικοι, όμως , και πάλι δεν πτοήθηκαν και αποχώρησαν οργανωμένα, γύρω στις 7:00 το βράδυ, όταν πια έμαθαν ότι οι συναγωνιστές συλληφθέντες δεν θα κρατούνταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και θα αφήνονταν ελεύθεροι από στιγμή σε στιγμή.

Άλλη μια συνηθισμένη μέρα, λοιπόν, στα μέρη μας, στην όμορφη Χαλκιδική! Και εμείς ….ερωτευμένοι με τον τόπο μας, και με το δίκιο, δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερες μέρες για να γιορτάσουμε …το ωραίο!  Με αίσθημα χρέους, αλληλεγγύης και αγωνιστικής διάθεσης θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους, ώσπου να απαλλαγούμε από τους χρυσοθήρες και τους μηχανισμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου