Τύφλα να ’χει ο Γκέμπελς!

«Αποκαλύψεις» από σειρά μέσων ενημέρωσης που θέλουν να συνδέσουν το κίνημα των Σκουριών, στο οποίο συμμετέχουν και κινητοποιούνται χιλιάδες Χαλκιδικιώτες, με «αμαρτωλές ΜΚΟ»
 
«Πρώτα ήμασταν τρομοκρατική οργάνωση, τώρα ξεπέσαμε σε Μη Κυβερνητική», δηλώνουν με ειρωνεία οι κάτοικοι

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
 
Οταν η μονταζιέρα ασχολείται με τη Χαλκιδική, σκουριάζουν οι ειδήσεις. Τα δύο τελευταία 24ωρα σειρά «αποκαλυπτικών ρεπορτάζ» επιχειρούν να συνδέσουν το κίνημα εναντίον της εξόρυξης χρυσού με «αμαρτωλές ΜΚΟ».
Στο κλίμα των ημερών με τις αποκαλύψεις για τον πακτωλό δημόσιου χρήματος που διασπαθίστηκε τα τελευταία χρόνια, μια πληροφορία τραβήχτηκε από τα μαλλιά για να στηθεί μια ιστορία με στοιχεία οικονομικού θρίλερ, εσάνς διαπλοκής και μπόλικα πλάνα από τον εμπρησμό μηχανημάτων πέρσι στις Σκουριές.
 
Εθελοντής των 636 ευρώ
 
Μια απλή διαδικασία, που αποτελεί πάγια πρακτική των ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο, όπως ο θεσμός του αμειβόμενου εθελοντή, παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου ως μείζον σκάνδαλο διαπλοκής και ως χειραγώγηση ενός κινήματος με χιλιάδες υποστηρικτές.


Τι σημασία έχει αν το επίμαχο ποσό που θα λάβει ο εθελοντής είναι μόλις 636 ευρώ τον μήνα; Τι σημασία έχει αν δεν κατάγεται καν από τη Χαλκιδική κι αν έχει βρεθεί στον τόπο μόλις μία φορά; Τι σημασία έχει αν τον προσέλαβε βελγική ΜΚΟ και όχι τα συντονιστικά αγώνα; Αυτό που έχει σημασία είναι να φανεί ότι οι Χαλκιδικιώτες πληρώνονται για να κινητοποιούνται. Και, ακόμα καλύτερα, ότι υποκινούνται από κάποιο σκοτεινό κέντρο.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι υποδέχτηκαν την «είδηση» που δημοσίευσαν σειρά από ΜΜΕ (skai.gr, star.gr, iefimerida.gr και capital.gr) περί αμειβόμενων ακτιβιστών με πολλά γέλια κι ακόμα περισσότερη ειρωνεία. «Πρώτα ήμασταν τρομοκρατική οργάνωση, τώρα ξεπέσαμε σε ΜΚΟ», λέει η Κατίνα από τα Νέα Ρόδα.
«Πραγματικά το κίνημά μας είχε τεράστια ανάγκη έναν πληρωμένο ακτιβιστή – τόσα χρόνια ούτε μία πορεία δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε μόνοι μας. Μωρέ, καλά λένε πως σκάει ο Γκέμπελς από ζήλια!», λέει ο Γιώργος από την Ιερισσό.
Η Μαρίνα είναι μέλος του συντονιστικού αγώνα των κατοίκων: «Η όλη ιστορία ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό από μπλογκ των υπέρμαχων της εξόρυξης. Προσπαθούν να διασύρουν το κίνημα και να εμφανίσουν ύποπτες σχέσεις με ΜΚΟ, τις οποίες επιχειρούν επίσης να εμφανίσουν ύποπτες. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Κανείς από το κίνημα και τις επιτροπές αγώνα των κατοίκων δεν θα μετακομίσει στο Βέλγιο κι ούτε κανείς από εμάς αμείβεται, αντιθέτως πληρώνουμε υπέρογκα ποσά σε δικαστικά έξοδα και βενζίνες. Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι και παλεύουμε να σώσουμε τον τόπο μας». Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων: «Το “λαβράκι” που έβγαλαν οι Πωλητές Αριστοτέλη (σ.σ. αναφέρεται σκωπτικά στο μπλογκ Πολίτες Αριστοτέλη) κυκλοφόρησε με χτυπητούς τίτλους όπως: “Eυρωπαϊκή ΜΚΟ στρατολογεί νέους ακτιβιστές επί πληρωμή για τις Σκουριές”, “Μισθοφορικός ακτιβισμός στις Σκουριές” κ.λπ. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για κάποιες ΜΚΟ που καταβρόχθιζαν χρήματα του Δημοσίου ήταν η τέλεια ευκαιρία για μπόλικη λάσπη στον ανεμιστήρα».
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το European Voluntary Service, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εθελοντισμού, το οποίο υλοποιείται από τη βελγική CATAPA σε συνεργασία με την ελληνική European Village. Ιδού πώς περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε.: «Οι εθελοντές συμμετέχουν στο EVS μέσω μιας “Αποστέλλουσας” Οργάνωσης της χώρας όπου ζουν και μιας Οργάνωσης Υποδοχής που τους φιλοξενεί κατά την περίοδο της υπηρεσίας τους. Τα προγράμματα διαρκούν από 2 εβδομάδες μέχρι 12 μήνες και μπορείς να εργαστείς σε διάφορους τομείς, όπως στον πολιτισμό, τη νεολαία, τον αθλητισμό, τα παιδιά, την πολιτιστική κληρονομιά, την τέχνη, τα ζώα, το περιβάλλον και την αναπτυξιακή συνεργασία. Θα λάβεις τα έξοδα στέγασης, φαγητού, ασφάλειας και χαρτζιλίκι».
 
Δήλωση του εκπροσώπου της European Village
 
Αναζητήσαμε εκπρόσωπο της ελληνικής οργάνωσης European Village. Ο Χρυσόστομος Γαλανός μάς είπε τα εξής: «Ασχολούμαστε με τα EVS από το 2006. Μ’ αυτά τα προγράμματα μετακινούνται εκατοντάδες νέοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η βελγική ΜΚΟ ήρθε σε επαφή μαζί μας μέσω κάποιας κοινής φίλης. Είμαστε ο φορέας αποστολής, ο οποίος αμείβεται εφάπαξ για τα έξοδά του με 500 ευρώ. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Βελγική Εθνική Υπηρεσία. Είναι αξιόποινο να δίνονται ευκαιρίες σε νέες ανθρώπους; Είναι αξιόποινο να υπάρχουν οργανώσεις εναντίον των εξορύξεων χρυσού; Δεν είναι καθόλου ασύνηθες εθελοντές τέτοιων προγραμμάτων να αποζημιώνονται για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Αυτό που είναι ασύνηθες είναι να καταστρέφεις ένα αρχέγονο δάσος και να επιχειρείς να λοιδορήσεις ένα κίνημα κατοίκων. Η δε απόπειρα να συνδέσουν τα 20.000 –και όχι 25.000 ευρώ, όπως γράφτηκε– που πήραμε από το υπουργείο Εργασίας πριν από κάποια χρόνια για άλλο πρόγραμμα είναι τουλάχιστον γελοία».
 
Συντονίστρια του κινήματος χωρίς να το ξέρει!
 
Βρήκαμε την εθελόντρια ακτιβίστρια που θα λαμβάνει το αστρονομικό ποσό των 636 ευρώ τον μήνα. Aυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται στη Γάνδη του Βελγίου.
Μιλήσαμε μαζί της μέσω facebook. Tα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας.
Ποια είναι η σχέση της CATAPA με το κίνημα στις Σκουριές;

«Η CATAPA εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στο θέμα των ορυχείων στη Νότια Αμερική κι έχει αξιοσημείωτο έργο. Στόχος της είναι η διακοπή λειτουργίας ορυχείων που χρησιμοποιούν open pit και τη μέθοδο της κυάνωσης. Βλέποντας την κατάσταση στη Χαλκιδική, αποφάσισαν να στραφούν κι εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο άνοιξε και η θέση του εθελοντή για να εργαστεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ξεκίνησα να εργάζομαι από αυτόν τον μήνα».
 
Με ποια διαδικασία σάς επέλεξαν; Και ποιοι; Σχετίζεται το ίδιο το κίνημα των κατοίκων με την επιλογή σας;
 
«Ολοι οι ενδιαφερόμενοι καταθέσαμε βιογραφικό καθώς και cover letter, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέντευξη μέσω skype από την πρόεδρο της CATAPA και την υπεύθυνη της εκστρατείας στα θέματα του χρυσού. Την επιλογή δεν ξέρω ποιος την έκανε μέσα από τον οργανισμό. Οσον αφορά το κίνημα των κατοίκων, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ήρθα σε επαφή μαζί τους την ημέρα που μου ήρθε η θετική απάντηση από την CATAPA».
 
Εσείς πώς μάθατε γι’ αυτή την εργασία;
 
«Από το Ιντερνετ».
 
Σας εμφανίζουν να συντονίζετε ολόκληρο το κίνημα των κατοίκων στη Χαλκιδική!
 
«Ορίστε;».
 
Σχετικό Θέμα:
 
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου