Ενταση και 8 συλλήψεις στα διόδια Πάχης Μεγάρων

ΜΑΤ, χημικά και ξύλο στους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τις πρόσφατες αυξήσεις και για τους 3 νέους σταθμούς που προστέθηκαν σε παράπλευρες διαδρομές

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Μάνου Τσαλδάρη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των Μεγάρων, που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ύστερα από τις χθεσινές συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής στα πλευρικά διόδια της Πάχης Μεγάρων.
 
Υστερα από έντονους διαπληκτισμούς προσήχθησαν αρχικά ο δήμαρχος Μεγάρων Ιωάννης Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένας δημοτικός σύμβουλος και 4 ακόμα πολίτες με την αιτιολογία της συμμετοχής τους «σε ομάδα ατόμων που διατάρασσε την ασφάλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων».
Πάνω από 200 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 12.00 χθες το μεσημέρι και ως ένδειξη διαμαρτυρίας σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων επιτρέποντας ώς τις 2.30 τη διέλευση των οχημάτων χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο. Τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, χημικά και ξύλο ήταν η απάντηση απέναντι στις δυναμικές αλλά ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων.
Χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι και οπερατέρ του τοπικού καναλιού Megara TV. Σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω.
Εκτός από τις πρόσφατες αυξήσεις στα διόδια, 3 νέοι σταθμοί προστέθηκαν πρόσφατα στο τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος (Νέα Πέραμος, Πάχη, Αγιοι Θεόδωροι). Τα τελευταία χρόνια όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στην Ελευσίνα, κάτι που αναγκάζει τους κατοίκους του Δήμου Μεγαρέων να μετακινούνται πολύ συχνά προς και από την Ελευσίνα.
Οι κάτοικοι, πέραν της αύξησης της τιμής, αναγκάζονται να πληρώνουν διόδια και για διαδρομές για τις οποίες μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου, ακόμα και μέσα στα όρια του δήμου τους. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι σε όλο το μήκος της εθνικής οδού και όπου υπάρχουν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων. Επιπλέον, δεν έχει εφαρμοστεί, παρά τις διακηρύξεις, η πληρωμή διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.
 
«Διόδια μπροστά στο σπίτι μας»

«Βλέπουμε την κοροϊδία σε βάρος του λαού, που ενώ με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου καταργούν συντάξεις, μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, δίνουν υπέρογκες αυξήσεις επικαλούμενοι συμβάσεις του 2007 για ανύπαρκτους δρόμους που θα κατασκευαστούν. Τα διόδια τα έχουν βάλει μπροστά στο σπίτι μας. Οι μαζικοί φορείς των Μεγάρων και της Νέας Περάμου ζητάμε την πλήρη κατάργησή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων.
Πάνω από 400 δημότες πήραν μέρος στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που οργανώθηκε στον δήμο νωρίς χθες το απόγευμα.
«Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να δίνουν χρήματα στον εργολάβο μέσω των διοδίων (Κόρινθος-Πάτρα) πριν κατασκευάσει τον δρόμο. Ο λαός έχει φτιάξει τους δρόμους, οι ιδιώτες έχουν βάλει 15% και τους εκμεταλλεύονται για 40-50 χρόνια. Τα Μέγαρα δεν σκύβουν άλλο το κεφάλι» ήταν κάποια από τα σχόλια.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε συγκέντρωση συμπαράστασης στο σημερινό Αυτόφωρο, παροχή νομικής υποστήριξης στους 8 συλληφθέντες και το κλείσιμο για σήμερα όλων των υπηρεσιών του δήμου, πλην καθαριότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου