Οικολογική εταιρεία Έβρου: Άλλο Πέραμα, άλλο Λαπωνία...

Με ανακοίνωσή της εξηγεί τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του Έβρου και της περιοχής Kittila της Λαπωνίας, στην οποία διοργανώνουν τα "Χρυσορυχεία Θράκης" ενημερωτικό ταξίδι (αναψυχής) για φορείς και ΜΜΕ 
                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ

Στα δώδεκα χρόνια της παρουσίας της στον τόπο μας η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης ακολουθεί την ίδια επικοινωνιακή πολιτική, ξοδεύοντας αφειδώς χρήματα της εκάστοτε μητρικής της πολυεθνικής εταιρείας χρυσού, για "δημόσιες σχέσεις". Σε αυτή την περίοδο που λειτουργεί ως θυγατρική της Eldorado Gold οργανώνει επίσκεψη σε χρυσωρυχεία της Φινλανδίας, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν που εκπροσωπούσε αρχικά την Normandy Mining, στην συνέχεια την Newmond Mining, και ύστερα την Frontiet Pacific. Και αυτή την φορά έκανε την τιμή στην Οικολογική Εταιρεία Έβρου και την καλεί σε ταξίδι που θα πραγματοποιήσει σε μεταλλείο χρυσού, ώστε να ενημερωθούν οι επισκέπτες που θα μεταφέρει. Το χρυσωρυχείο που θα επισκεφθεί είναι στην πόλη Kittila της Λαπωνίας που βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο (βόρειος πολικό κύκλος).
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, περιβαλλοντικές, και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επέλθουν εφόσον λειτουργήσει στην περιοχή μας ορυχείο χρυσού και εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας του χρυσοφόρου κοιτάσματος, διαμόρφωσε κάθετα αρνητική άποψη για την επένδυση αυτή.
Η θέση αυτή τεκμηριώθηκε με συμπεράσματα που προέκυψαν από επισκέψεις μελών μας σε χρυσωρυχεία του Ovacik στην Δυτική Τουρκία, στο Rio Narcea της Βόρειας Ισπανίας, και στο Kisladag της Δυτικής Τουρκίας.



Συμμετέχoυμε μάλιστα ενεργά εδώ και δώδεκα χρόνια στο κοινωνικό κίνημα ενάντια στα χρυσωρυχεία. Στο χρονικό αυτό διάστημα πραγματοποιήθηκαν ημερίδες με εξειδικευμένους επιστήμονες παγκοσμίου κύρους που συνέβαλλαν σημαντικά στη γιγάντωση του κινήματος αυτού.


Εύλογα λοιπόν η Οικολογική Εταιρεία Έβρου απορρίπτει την πρόσκληση των χρυσωρυχείων Θράκης για επίσκεψη στην Λαπωνία του αρκτικού κύκλου γιατί:

- Είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τις μεθόδους εξόρυξης και για την επεξεργασία χρυσού με το θανατηφόρο κυάνιο.

- Δεν επιθυμούμε να συνεργήσουμε στην διαστρέβλωση, στην παραπληροφόρηση, και στην ωραιοποίηση που επιχειρεί η εταιρεία χρυσού ισχυριζόμενη ουσιαστικά ότι ο θάνατος είναι συμβατός με το περιβάλλον .


Πέρα από αυτά όμως η εταιρεία χρυσού με το κείμενο της πρόσκλησης της θεωρεί ότι το μεταλλείο χρυσού στην Kittila της Λαπωνίας έχει πολλές ομοιότητες με το μεταλλείο χρυσού στο Πέραμα του Έβρου (αυτό που διακαώς μεν ανεπιτυχώς δε, επιδιώκει να εγκαταστήσει εδώ και δώδεκα χρόνια).


Επισημαίνουμε λοιπόν για την αποκατάσταση της πραγματικότητας ότι:


Α) -Ο Δήμος της Kittila παρουσιάζει σε σχέση με τον Δήμο Αλεξ/πολης χαώδη πληθυσμιακή ανομοιότητα. Υπενθυμίζουμε ότι. Ο Δήμος Αλεξ/πολης έχει συνολική έκταση 1217 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 65895 κατοίκους δηλαδή 54,14 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

- Έναντι αυτών το ατυχές πρότυπο των χρυσωρυχείων ο Δήμος Kittila της Λαπωνίας έχει έκταση 8263 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 6132 κατοίκους , δηλαδή μόλις 0,76 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο


Β)- Στην Kittila της Φινλανδίας από την συνολική έκταση των 8262 τετραγωνικών χιλιομέτρων τα 168,71 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτονται από νερά ( λίμνες ποτάμια). Έχει συνεπώς άφθονα ύδατα που είναι απαραίτητα για την κατ εξοχήν υδροβόρα πολτοποίηση των χρυσοφόρων κοιτασμάτων με κυάνιο.

- Αντίθετα στην περιοχή Περάματος έχουμε τον ημίξηρο βιοκλιματικό όροφο που δεν έχει επιφανειακά νερά. Αυτό και μόνο καθιστά σαφές ότι η περιοχή του Περάματος δεν παρουσιάζει καμιά αντιστοιχία με την Kittila στο θέμα του νερού.


Γ) Στην Kiittila της Λαπωνίας ο πιο θερμός μήνας ο Ιούλιος έχει μέση θερμοκρασία μόλις 14 βαθμούς Κελσίου. Όμως στην Kittila σημειώθηκε η πιο χαμηλή θερμοκρασία της Φινλανδίας που είναι -51,5 βαθμούς Κελσίου το 1999.Το χιόνι εκεί καλύπτει από 175 μέχρι 225 μέρες το χρόνο.

- Στην Αλεξ/πολη με το θερμομεσογειακό χαρακτήρα βιοκλίματος έχουμε πολύ πιο υψηλές μέσες θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που ξεπερνούν τους 25- 30 βαθμούς Κελσίου. Όμως το υδροκυάνιο των χρυσωρυχείων έχει σημείο βρασμού τους 25 βαθμούς Κελσίου, και συνέπεια αυτού θα έχουμε την εξάτμιση του από τα τέλματα για επτά (7) μήνες τουλάχιστον το χρόνο στην ατμόσφαιρα, όπου υγροποιείται και επιστρέφει στη γη για να εισαχθεί στον τροφικό μας κύκλο. Αυτά τα θανατηφόρα για την φύση φαινόμενα- αποτελέσματα από την χρήση του κυανίου δεν μπορούν να συμβούν στην αρκτική Λαπωνία Ας σημειωθεί ότι εκεί οι άνθρωποί είναι λιγότεροι από τους τάρανδους.

Στην παγωμένη Λαπωνία λοιπόν πιο συχνά συναντά κανείς τους τάρανδους παρά τους ανθρώπους.

Αυτοί οι λόγοι υπεραρκούν για να αιτιολογήσουμε την μη συμμετοχή μας στο δαπανηρό ταξίδι του αποπροσανατολισμού της διαστρέβλωσης και της παραπληροφόρησης.

Θα μπορούσαν τα χρυσωρυχεία Θράκης να οργανώσουν ένα λιγότερο δαπανηρό ταξίδι στην γειτονική Τουρκία που παρουσιάζει τις ίδιες κλιματικές συνθήκες με την περιοχή μας.

Όμως εκεί οι επισκέπτες θα μάθαιναν ότι το πόσιμο νερό της Περγάμου παρουσιάζει αρσενικό σε ποσότητα 10 φορές πιο μεγάλη από τα επιτρεπτά όρια. Αυτό έγινε αφού λειτούργησε το χρυσωρυχείο στο Ovacik της Τουρκίας.

Δεν μας χρειάζεται το ταξίδι σε τόσο μακρινή απόσταση(κοντά στο βόρειο πόλο) όπως αυτό στον αρκτικό κύκλο στη χώρα που ζουν οι Εσκιμώοι Sami για να μάθουμε για τα χρυσωρυχεία.


Στην ανατολική ακτή του Αιγαίου μόλις 180 χιλιόμετρα ανατολικά από την Σμύρνη στα χρυσωρυχεία του Kisladag κάθε αντικειμενικός επισκέπτης μπορεί να διαμορφώσει άποψη, και να αξιολογήσει το μέχρι τώρα έργο της πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold που διεκδικεί να μας "αναπτύξει" με την λειτουργία ορυχείου χρυσού καθώς και με το χημικό εργτάσιο κυάνωσης στο Πέραμα.


Αλεξ/πολη 14 Μαρτίου 2011.


Η Συντονιστική Γραμματεία. 

Αναρτήθηκε στο blog  thraki live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου