Επιτροπή Αγώνα

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ


Η Επιτροπή Αγώνα Μεγ. Παναγίας που αποτελείται από φορείς και πολίτες του τόπου και εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά, ότι είναι αντίθετη με το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και με κάθε νέα μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στη Β. Χαλκιδική.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο που θέλουν να επιβάλλουν, αναμένεται καταστροφικό για όλους ανεξαιρέτως. Θα δημιουργήσει μια τεράστιας έκτασης βαριά χημική βιομηχανία, η οποία θα πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή. Θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος προκαλώντας τεράστια καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας, επιβάρυνση του εδάφους και των υδατορεμάτων με τοξικά απόβλητα, μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε με επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια και αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, γεγονός που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την υδροδότηση ολόκληρης της Χαλκιδικής. Θα θέσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής σε σοβαρούς κινδύνους υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής. Θα απαξιώσει μια σειρά επαγγελμάτων και τους ανθρώπους που ζουν από αυτά στην ευρύτερη περιοχή, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσόκομοι, δασεργάτες, αλιείς, ελεύθεροι επαγγελματίες και τον τουριστικό κλάδο, δημιουργώντας στρατιές ανέργων. Θα απαξιώσει την ακίνητη περιουσία των κατοίκων οδηγώντας τους σε αναγκαστική μετανάστευση και εγκατάλειψη των εστιών τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται (οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές συνέπειες).

Aπό το 2006 κατέλαβαν το θώκο της εξουσίας πράσινες και μπλε κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της "πράσινης και αειφόρου λεηλασίας", κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης με πρωθυπουργό τραπεζίτη, ορισμένο με απευθείας ανάθεση από τα Eurogroup και το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, και, φυσικά, η τρικομματική, μνημονιακή κυβέρνηση που σάρωσε δικαιώματα και κατακτήσεις ετών. Όλες αυτές οι κυβερνήσεις έκαναν και κάνουν τα πάντα για να υλοποιηθούν οι στόχοι της εταιρίας των μεγαλοεργολάβων και των κερδοσκόπων. Με πρόσχημα τη σοβαρή οικονομική κρίση που όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας βιώνουν, η παγκόσμιας εμβέλειας Eldorado Gold και η θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ αυτοσυστήνεται ως φιλανθρωπικό ίδρυμα και μαζί με το κατά τα άλλα οικολογικά "υπερευαίσθητο" Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, προσπαθούν να πείσουν το πανελλήνιο ότι το ξεκοίλιασμα της Β. Χαλκιδικής θα αποφέρει όχι μόνο τοπικά αλλά και εθνικά οικονομικά οφέλη, στοιχείο όμως, που δεν αποδεικνύεται με βάση τους ισολογισμούς της εταιρείας μέχρι σήμερα. Συνήγοροι σ΄αυτό, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής, σύσσωμη και ανήθικη, οι ορκισμένοι τεχνοκράτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπάρχει όμως μία παράμετρος που όλοι οι παραπάνω αγνοούν και αυτή είναι η τοπική κοινωνία, η οποία δε θα επιτρέψει στους χρυσοθήρες να ρημάξουν τον τόπο. Ο αγώνας ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού είναι αγώνας υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος και του δικαιώματος να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε. Είναι αγώνας για τη γη και την ελευθερία.

Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για να αποτρέψουμε μια τόσο μεγάλη καταστροφή με φοβερές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τον τόπο μας και για ολόκληρη τη Χαλκιδική. Ζητάμε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική και την αποκατάστασή της από τον κύριο υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από το ελληνικό κράτος. Ζητάμε επίσης τη συμβολή κάθε υπεύθυνου φορέα, για να μπορέσει η περιοχή μας να αποκτήσει μια προοπτική ανάπτυξης αρμονικά συνδεδεμένης με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ !


Οι φορείς του χωριού που έχουν πάρει απόφαση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι οι παρακάτω:

Σύλλογος Γυναικών 
Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών 
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μ. Παναγίας 
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου 
Ομάδα Πυροπροστασίας 
Ομαδα Διάσωσης 
Ιππικός όμιλος 
Αγροτικός Συνεταιρισμός 
Δασικός Συνεταιρισμός 
Σύλλογος Μοτοσικλετιστών 
Πρωτοβουλία Ενάντια στις Βλαπτικότητες 
Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης 
Πολιτιστικός σύλλογος