ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και αντι ευτελούς αντιτίμου δίνουν γη και ύδωρ σε μεταλλευτικές εταιρίες για να εκμεταλλεύονται την Βόρεια Χαλκιδική. Χαρακτηριστικά το Δεκέμβρη του 2003 η “Ελληνικός Χρυσός” εξαγόρασε τα 317.000 στέμματα αντί του ποσού των 11 εκ. €, τη στιγμή που η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμιόταν σε 408 εκατ €. Ταυτόχρονα η προηγούμενη εταιρεία (TVX) απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε η δραστηριότητά στην περιοχή.
Σήμερα με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, κυβερνητικά στελέχη και σύγχρονοι χρυσοθήρες προσπαθούν να πείσουν ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής θα σώσει την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι της περιοχής όμως ξέρουν ότι ο χρυσός και τα κέρδη θα πάνε στα χέρια λίγων. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στην εν λόγω επιχείρηση αλλά θεωρούμε ότι η καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή βαραίνει περισσότερο από τις θέσεις εργασίας αφού το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.
Ενδεικτικά μόνο στην περιοχή Σκουριές , το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» προβλέπει : Δημιουργία κρατήρα διαμέτρου πάνω από 700 μέτρα και βάθους πάνω από 200 μέτρα και στη συνέχεια υπόγεια εξόρυξη, κατασκευή χημικών εργοστασίων εμπλουτισμού , μετατροπή ρεμάτων της περιοχής σε χώρους απόθεσης αποβλήτων. Όλα αυτά σε μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου, παρθένου δάσους , σπάνιας ομορφιάς που υδροδοτεί όλη τη Βόρεια Χαλκιδική και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά της περιοχής.
Οι συνέπειες της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, όπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, τοξικά απόβλητα, τόνοι νέφους και σκόνης, καταστροφή της πανίδας και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όπως στη Ρουμανία το 2000, στην Ισπανία το 1998 κλπ- να απειλεί με ολοκληρωτικό αφανισμό την περιοχή.

Αντιδρούμε στην καταστροφή που ονομάζουν «ανάπτυξη» !

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ που αντί να ακούσουν τη φωνή των κατοίκων, των επιστημόνων και των μαζικών φορέων της περιοχής στήνουν προσχηματικές «διαβουλεύσεις» που μετά τις αναιρούν και ουσιαστικά προωθούν τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών και «εθνικών» μεγαλοεργολάβων…

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο των αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην ίδια πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική πρόνοια, δημοκρατικές ελευθερίες, το ίδιο το περιβάλλον που ζούμε.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους !

2 σχόλια:

  1. Μήνυμα ψυχής ..μήνυμα ζωής..
    Χαιρετισμό με μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας προς όλους τους συναγωνιστές ζωής…
    Το μικρότερο.. και φτωχότερο .. χωριό έδωσε το… μεγαλύτερο και …πλουσιότερο μήνυμα Στον αγώνα πού ακολουθεί .
    Μήνυμα ψυχής.. μήνυμα ζωής…
    Το μήνυμα έδωσε ό κόσμος του ΣΤΑΝΟΥ.
    Μετά τον μόλυβδο…….. ήρθε η ώρα του χρυσού .
    Είναι βέβαιο , ότι πονάει να κάνεις ότι θές, όταν το θές, όπως το θές..κι αυτό γιατί μέχρι νά το κατακτήσεις ,θα ουρλιάζεις απ τον πόνο.
    Μπορεί να πονέσουμε.. μπορεί να …ουρλιάξουμε…. Για ένα όμως να είμαστε σίγουροι.
    Θα πετύχουμε στόν Ιερό αυτό αγώνα προστασίας των Ιερών τόπων, της πατρίδας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ , καί τής ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας την κιβωτό , μά .. πάνω απ όλα να σώσουμε το δικαίωμα στην ζωή…. των Παιδιών μας , στον τόπο πού γεννήθηκαν.
    Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. κάτοικος Ιερισσού.
    Εκπρόσωπος τριτέκνων εκπαιδευτικών Ελλάδος ,και τριτέκνων οικογενειών του δήμου Αριστοτέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

    Η μόνη σίγουρη επένδυση στην περιοχή είναι αυτή της επεξεργασίας του ατόφιου και ακατέργαστου χρυσού των παιδιών μας.

    • Χρυσός που είναι απόλυτα βέβαιο ότι μετά το τέλος της επεξεργασίας του θα επιστρέψει στον τόπο του για να λάμψει στα μάτια και να φωτίσει το μυαλό της επόμενης γενιάς.

    • Χρυσός που θα συσσωρεύετε σε κάθε χωριό, ατόφιος χωρίς κατάλοιπα και χωρίς περιβαλλοντικές καταστροφές.

    • Χρυσός που θα προβάλει ανά τον κόσμο τον Δήμο μας , τον λαό του την ιστορία του και την φιλοσοφία του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
    Παλέψτε για το εργοστάσιο (χρυσού των παιδιών μας) στο κέντρο της Ιερισσού της Μ. Παναγίας, της Βαρβάρας, του Στανού .. και παντού στον Δήμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ.
    • ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ –ΣΤΑΘΜΟΥΣ …..τώρα…. πρώτη μεγάλη επένδυση…
    • ΛΥΚΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΡΑΤΩΝΙO Υ… δεύτερη μεγαλύτερη..
    Παλέψτε για την μόνιμη και σίγουρη επένδυση για τις επόμενες γενιές.
    • Γιατί όσο ποιο μορφωμένη είναι η νέα μας γενιά τόσο λιγότεροι θα είναι οι δυνάστες της.

    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κάτοικος Ιερισσού
    Εκπρόσωπος τριτέκνων εκπαιδευτικών Ελλάδος και τριτέκνων οικογενειών του Δήμου Αριστοτέλη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή