Διαβούλευσής....συνέχεια....στην Αθήνα!

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία (Τρίτη, 15 Φλεβάρη 2011)

Στην Αθήνα ο διάλογος για την «Ελληνική Χρυσός» υπό το φόβο τοπικών αντιδράσεων


Τη μεταφορά των διαβουλεύσεων στην Αθήνα σε απροσδιόριστο χρόνο, σχετικά με το αν θα επενδύσει η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” ή όχι στη Χαλκιδική, αποφάσισε η κυβέρνηση υπό τον φόβο των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις προθέσεις μας» δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας στην πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, Χαλκιδική έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Οι υπέρμαχοί της επένδυσης εκτιμούν ότι θα προσφέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ενώ υπάρχει και η άλλη πλευρά που ανησυχεί για τις συνέπειες στο περιβάλλον.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι ενώ έχει δεσμευτεί για εξαντλητική ανοιχτή διαβούλευση, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη μεταφορά των συζητήσεων στην Αθήνα σε χρόνο που θα προσδιοριστεί.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε απαντητικό έγγραφο δήλωσε ότι η απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αλλάξει τη διαδικασία διαβουλεύσεων, "δε συνιστά καμία απολύτως υπαναχώρηση, σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου".
Υποστήριξε ότι το Υπουργείο θα διασφαλίσει τον ουσιαστικό ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, ώστε οι τελικές αποφάσεις που θα λάβει να “εγγυώνται μια πραγματική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή, η οποία δεν θα αντιστρατεύεται την προστασία του περιβάλλοντος και θα εγγυάται νέες θέσεις εργασίας και σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη”.

1 σχόλιο:

  1. Μήνυμα ψυχής ..μήνυμα ζωής..
    Χαιρετισμό με μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας προς όλους τους συναγωνιστές ζωής…
    Το μικρότερο.. και φτωχότερο .. χωριό έδωσε το… μεγαλύτερο και …πλουσιότερο μήνυμα Στον αγώνα πού ακολουθεί .
    Μήνυμα ψυχής.. μήνυμα ζωής…
    Το μήνυμα έδωσε ό κόσμος του ΣΤΑΝΟΥ.
    Μετά τον μόλυβδο…….. ήρθε η ώρα του χρυσού .
    Είναι βέβαιο , ότι πονάει να κάνεις ότι θές, όταν το θές, όπως το θές..κι αυτό γιατί μέχρι νά το κατακτήσεις ,θα ουρλιάζεις απ τον πόνο.
    Μπορεί να πονέσουμε.. μπορεί να …ουρλιάξουμε…. Για ένα όμως να είμαστε σίγουροι.
    Θα πετύχουμε στόν Ιερό αυτό αγώνα προστασίας των Ιερών τόπων, της πατρίδας του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ , καί τής ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας την κιβωτό , μά .. πάνω απ όλα να σώσουμε το δικαίωμα στην ζωή…. των Παιδιών μας , στον τόπο πού γεννήθηκαν.
    Γ.ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ. κάτοικος Ιερισσού.
    Εκπρόσωπος τριτέκνων εκπαιδευτικών Ελλάδος ,και τριτέκνων οικογενειών του δήμου Αριστοτέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή