10 Δεκέμβρη: Παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε Χαλκιδικιώτικη εκδοχή

Το Σάββατο 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στη θέση Χοντρό Δένδρο της Μ. Παναγίας παρέμβαση των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στη ΒΑ Χαλκιδική. Ήταν η δεύτερη προσπάθεια, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, δημόσιας έκφρασης του δίκαιου και αυτονόητου (έτσι θα έπρεπε να είναι από κάθε άποψη!) αιτήματος, για άμεση παύση των καταστροφικών εργασιών της Eldorado στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα.


Μιλάμε για δεύτερη παρέμβαση γιατί οι επιτροπές αγώνα συμμετείχαν και στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 8/12 μαζί με το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης και τα Σωματεία Βάσης όπου μαζί με τα αιτήματά τους ως εργαζόμενοι και ως άνεργοι, κατέθεσαν και την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους ιθαγενείς και αλληλέγγυους στο Standing Rock North Dakota των ΗΠΑ, με συνθήματα και πανό μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
 Η παρέμβαση του Σαββάτου περιελάμβανε την παραμονή και το συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου προς το εργοτάξιο των Σκουριών. Εκατό περίπου άνθρωποι, μέλη των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης και αλληλέγγυοι συναγωνιστές, ανάρτησαν πανό και παρέμειναν για πολλές ώρες στο τσουχτερό κρύο μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους αυτοκινητιστές. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανενός είδους ένταση ή πρόκληση, με το πέρασμα της ώρας η Αστυνομία άρχισε να αποκλείει τους συγκεντρωμένους, με μπλόκα και περιπολίες σε διάφορους δρόμους που οδηγούσαν στο σημείο και αποτρέποντας επιλεκτικά «αντιδρώντες» από τη Μ. Παναγία να προσέλθουν στο Χοντρό Δέντρο. Κατά τους υψηλά ιστάμενους της πολιτικής και της αστυνόμευσης, το πρόβλημα της Hellas Gold Eldorado και της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ελλάδα, αυτό των νέων εξορύξεων στη Β. Ελλάδα,  λύνεται με ένα και μοναδικό τρόπο, την καταστολή και το στρατό κατοχής. Έτσι η μοναδική στιγμή πραγματικής έντασης που παρατηρήθηκε ήταν όταν οι «διακριτικές» μέχρι εκείνη τη στιγμή «φανερές» αστυνομικές δυνάμεις, εφοδιάστηκαν και  ενισχύθηκαν με διάφορα κινέζικα κόλπα, μέσω φορτηγών police catering, με προσωπικό, ασπίδες , κράνη και άλλα τέτοια σχετικά και παρενέβησαν με φουλ εξοπλισμό και αμερικάνικα.Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν για να «διευκολύνουν» τη διέλευση των δήθεν εργαζομένων της «Εταιρείας». Αυτών των «καημένων» και  «κατάκοπων» ανθρώπων που μετά από ένα ακόμη «τίμιο» και δουλικό «μεροκάματο», δεν θα άντεχαν τις προσφωνήσεις και τους επαίνους των συγχωριανών τους για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο που επιτελούν στην περιοχή τους. Οι εν λόγω εργαζόμενοι, πιστοί στην αντίληψη του καταδότη που κρύβεται ή με κουκούλα ή γενικώς πίσω από τις δυνάμεις καταστολής/κατοχής δακτυλοδείχνοντας τους «άλλους», έφτασαν στο Χονδρό Δένδρο, σταμάτησαν σε «απόσταση ασφαλείας» κοντά στους φίλους τους, αυτούς των μέτρων τάξης και τους ζήτησαν/πίεσαν/συμφώνησαν(!;) να τους παράσχουν προστασία μέχρι να επιστρέψουν στην οικιακή τους εστία. Ανεπιθύμητοι και διωγμένοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις εργατικές διεκδικήσεις και τα συλλαλητήρια, με τη ξευτίλα και αναξιοπρέπεια του απεργοσπάστη που στις εκδηλώσεις της πουλημένης ΓΣΕΕ συμμετέχουν με τις στολές και τα βραχιολάκια της εργοδοσίας, δεν καταφέρνουν να αντιληφθούν ότι είναι οι μοναδικοί εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα που επιζητούν την παρέμβαση των ΜΑΤ για να καταφέρουν να βγάλουν το μεροκαματάκι τους. Εργαζόμενοι, απασχολούμενοι σε μια από τις πιο σκληρές δουλειές στον πλανήτη, που κατά την πολυετή διάρκεια μιας δεξιάς – σοσιαλιστικής – μνημονιακής – αριστεροδεξιάς διακυβέρνησης δεν κατάφεραν και δεν καταφέρνουν να αντιληφθούν πια θα έπρεπε να είναι η ξεκάθαρη και αντικειμενική θέση της εργατικής τάξης απέναντι στην εξουσία του κράτους και του κεφαλαίου.
Ω καιροί ω ήθη θα μπορούσε να πει κανείς!
Εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι η Eldorado πρέπει να φύγει και θα φύγει!
Χρυσωρυχεία ποτέ και πουθενά!


Επιτροπή αγώνα Μ. Παναγίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου