Τιτανομαχία στην Ευκαρπία

Κάτοικοι της περιοχής, που διαμαρτυρήθηκαν για την άδεια η οποία δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» για καύση απορριμμάτων, ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τους «σεκιούριτι» του εργοστασίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Πρόσωπο με πρόσωπο με τα ΜΑΤ και τους «σεκιούριτι» του εργοστασίου «Τιτάν» στη Θεσσαλονίκη ήλθαν εκατοντάδες κάτοικοι της Ευκαρπίας, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο, αντιδρώντας στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ να αδειοδοτήσει τη γνωστή τσιμεντοβιομηχανία για καύση απορριμμάτων.
«Εγκληματικά και ανεύθυνα» το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε με ιδιαίτερο ζήλο την άδεια, ενώ δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για να φέρει θετικές δράσεις και έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Η χωματερή του Δερβενίου και τα νταμάρια του “Τιτάν” ακόμη δεν αναπλάστηκαν…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας βλέπουν τους φόβους τους να γίνονται εφιαλτική πραγματικότητα, γιατί μετά την κατασκευή του θηριώδους Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δόθηκε η άδεια για καύση απορριμμάτων και εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το χωροθετημένο οικόπεδο όπου κατασκευάζεται το… «οικολογικό» έργο.

Και κάπως έτσι πήγαν περίπατο οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις κάποιων «πολιτικάντηδων» που διαβεβαίωναν μέχρι πρότινος ότι «τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ…». Το ΥΠΕΚΑ παρέβλεψε επίσης ότι το 2010 με απόφαση της τότε Νομαρχίας, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε ανακληθεί άλλη άδεια που είχε δοθεί για καύση δευτερογενών καυσίμων στο «Τιτάν».
Στη συγκέντρωση του Σαββάτου οι αγανακτισμένοι κάτοικοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον διευθυντή ασφαλείας του εργοστασίου, που φέρεται ότι αρνήθηκε να τους επιτρέψει να προσεγγίσουν για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Αλλωστε η Αστυνομία είχε σχηματίσει φραγμό με τις κλούβες της για να… προστατεύσει το εργοστάσιο από παιδιά και ηλικιωμένους!
Σήμερα, εκπρόσωποι των συλλόγων αποφάσισαν να παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης της απόφασης του δήμου να κινηθεί νομικά κατά της αδειοδότησης. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, των συλλόγων και φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης έδειξε ότι ξεκινάει δυναμικά νέος γύρος, ώστε να αναγκαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει την άδεια.
«Καμία διαβούλευση δεν έγινε ποτέ (κατηγορηματικά)», ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», ενώ το συντονιστικό της συνέλευσης των κατοίκων τονίζει:
Αρα με ποια επιχειρήματα το ΥΠΕΚΑ εγκρίνει την άδεια καύσης στο «Τιτάν»; Πιέστηκε από κάπου; Γιατί υπάρχει αυτός ο ιδιαίτερος ζήλος; «Η λύση είναι μία αν θέλει ο “Τιτάν” να εξορθολογίσει, όπως ισχυρίζεται, τα έξοδά του. Χρήση του φυσικού αερίου. Οταν το ίδιο το ΥΠΕΚΑ προτείνει φυσικό αέριο για την αιθαλομίχλη στους πολίτες, ας το προτείνει και στο “Τιτάν”. Αλλά το φυσικό αέριο δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς τους…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου