Όταν τα παιδιά γίνονται δάσκαλοι !........ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΖΩΗ!

Δάσκαλοι ηθικής και καθαρού λόγου τα παιδιά! Με την ευκαιρία της 12ης Σύναξης Εφήβων που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού Αγίου Όρους & Αρδαμερίου θέλησαν και το πέτυχαν να υψώσουν τη δική τους φωνή, να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αρναίας έδειξαν ότι κατανοούν και σέβονται βαθύτατα το ζωτικό δεσμό του παρελθόντος με το μέλλον "Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας μπόρεσαν μέσα στις δυσκολίες να μας παραδώσουν τον τόπο ακέραιο. Μέσα απ΄την εργασία τους σε  αυτόν τον τόπο, αγράμματοι οι περισσότεροι, έδειξαν τι θα πει πολιτισμός".  
Εξέφρασαν, όμως, και τη βαθιά αγωνία τους, τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για τις απειλές της σημερινής εποχής και είδαν ξεκάθαρα μπροστά τους ότι η υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι αλληλένδετα! Μήπως είναι καιρός να δούμε, κι εμείς, "οι μεγάλοι", με το καθαρό βλέμμα των παιδιών; " Εμείς, η νέα γενιά, θέλουμε να διατηρήσουμε τη φύση και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Χρειαζόμαστε αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή γιατί ένα υγιές περιβάλλον είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού μας".  
Ευχαριστούμε, παιδιά!


 Ακολουθούν τα δυο βίντεο και η γραπτή εργασία των παιδιών.
                                                                                    



 
 




ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΝΑΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Ζούμε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της πατρίδας μας, τη Βόρεια Χαλκιδική. Ο μοναδικός συνδυασμός καταπράσινου βουνού και γαλάζιας θάλασσας προκαλεί δέος. Τα πολύτιμα βουνά μας, όπως ο Άθως που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς , ο Χολομώντας που προστατεύεται από τη Νatura  και ο Κάκκαβος που αποτελεί ταμιευτήρα νερού, σφύζουν από ζωή μέσα απ΄τα αιωνόβια δέντρα, την πλούσια βλάστηση, τα προστατευόμενα είδη ζώων, πουλιών, ερπετών και ψαριών.
Αυτή λοιπόν είναι η γη μας, ένας επίγειος παράδεισος.
«Εργάζεσθαι αυτόν και φυλάτειν» είπε ο θεός στους πρωτόπλαστους, όταν τους παρέδωσε τον παράδεισο.Αυτό έκαναν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας και μπόρεσαν μέσα στις δυσκολίες να μας παραδώσουν τον τόπο ακέραιο. Μέσα απ΄την εργασία τους σε  αυτόν τον τόπο, αγράμματοι οι περισσότεροι, έδειξαν τι θα πει πολιτισμός.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής μας, χρησιμοποίησαν σωστά το φυσικό πλούτο, άλλοι ως κτηνοτρόφοι ή γεωργοί και άλλοι ως μελισσοκόμοι ή ξυλοκόποι. Αυτοί κατάφεραν όχι μόνο να ζήσουν τις οικογένειές τους, αλλά και να αναδείξουν μέσα από αυτές λαμπρούς επιστήμονες.   
  Η εκκλησία μας τονίζοντας τον εναρμονισμό περιβάλλοντος και πολιτισμού «δεν παύει να παρακαλεί τον άνθρωπο να σεβαστεί τα δώρα του Θεού, τα οποία προσφέρονται πλουσιοπάροχα από την αειφόρα καρποφορούσα φύση, να ενδιαφερθεί εναγωνίως πώς θα κληροδοτήσει στις επερχόμενες γενιές ένα βιώσιμο και αειφόρο περιβάλλον.» όπως μας λέει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης μας. Ας μη ξεχνάμε ότι το 2011 η μητρόπολη μας, το αφιέρωσε στο περιβάλλον.
  Εμείς, η νέα γενιά που έτυχε να ζούμε στην εποχή της οικονομικής και ηθικής κρίσης, της αστάθειας και της μεταβλητότητας , των συμφερόντων και της τρόικας, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης ακούμε πολλούς που προσφέρουν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα.
    Τα μεταλλεία στις Σκουριές, οι χωματερές, οι Χ.Υ.Τ.Α. και γενικότερα οτιδήποτε αλλάζει τη φυσική ομορφιά του τόπου μας και έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μας προβληματίζει βαθύτατα.
  Παρακαλούμε όλους αυτούς που ορίζουν την τύχη του τόπου μας να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τους παραπάνω προβληματισμούς μας. Εμείς, η νέα γενιά, θέλουμε να διατηρήσουμε τη φύση και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Χρειαζόμαστε αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή γιατί ένα υγιές περιβάλλον είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού μας.
  Θέλουμε ο τόπος μας να ξεχωρίζει για την ομορφιά του, θέλουμε όταν ξυπνάμε να βλέπουμε έναν πεντακάθαρο γαλανό ουρανό, θέλουμε να ρεμβάζουμε απολαμβάνοντας το πράσινο των δέντρων.Θέλουμε να υπάρχει ηρεμία, ασφάλεια, γαλήνη, μακροζωία, καλύτερο βιωτικό επίπεδο και υγεία.Χρειαζόμαστε ένα σίγουρο και βέβαιο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.Μα πάνω απ’όλα θέλουμε ΖΩΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου