ΟΙ ΑΜΜΟΥΛΑΝΙΩΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥΣ

Από somporo

Η εκδήλωση της Κυριακής 16 Ιουλίου 2013 για τους κινδύνους από την εξόρυξη χρυσού
του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη, αρχιτέκτονα, π. προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Οι καλοσυνάτοι και φιλήσυχοι κάτοικοι της πανέμορφης Αμμουλιανής, του νησιού που φωλιάζει στο μυχό του κόλπου του Αγίου Όρους, κατέκλυσαν χθες βράδυ την κεντρική πλατεία τους για να ενημερωθούν από έγκυρους -και κυρίως χωρίς καμιά ιδιοτέλεια- επιστήμονες για τα όσα τους αφορούν σχετικά με τις επιπτώσεις, που θα υπάρξουν από την πιθανή επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές.

Οι Αμμουλιανιώτεςόπως και όλοι πια οι Έλληνες, έχουν δείξει με την συμπεριφορά τους πως δεν θα πρέπει να εκλαμβάνωνται ως αφελείς ψηφοφόροι, που ο καθένας θα μπορούσε να τους πάρει την ψήφο, με αόριστες υποσχέσεις και δημιουργία απατηλών εικόνων για ένα ένα αποδεκτό απ’ όλους φυσικό και οικονομικό περιβάλλον. Δεν δέχονται το ξεπούλημα της γης τους. Ενημερώνονται, κρίνουν και λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες.
Έχουν αντιληφθεί πλέον πολύ καλά,
τόσο αυτοί, όσο και όλοι οι Χαλκιδικιώτες, ότι από τον χρυσό των επιχειρούμενων εξορύξεων, που θέλουν να βγάλουν από τη γη τους -και προβάλουν, εδώ και στην Αθήνα οι κάθε λογής καρεκλοκένταυροι- δεν θα μείνει ούτε ουγκιά, τόσοι γι’ αυτούς, τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τη χώρα μας γενικότερα.
Γνωρίζουν αντιθέτως καλά πως από μια τέτοια μεταλλευτική δραστηριότητα θα κληρονομήσουν ένα ρημαγμένο περιβάλλον και μια συνεχώς υποβαθμιζόμενη τοπική οικονομία και ποιότητα ζωής. Πως οι εξαγγελίες για αύξηση των θέσεων εργασίας δεν έχουν βάση, καθώς μελέτες κόστους-οφέλους καταλήγουν σε συνολική μείωσή τους... 

 Και όλα αυτά θα είναι αποτελέσματα των καταστροφών που θα επιφέρουν, στη Χαλκιδική γη, στον αέρα και στα νερά τους μεταλλευτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, ασύμβατες με τον χαρακτήρα του τόπου και τα περιβαλλοντικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του.

Οι κάτοικοι της Αμμουλιανής, που παρακολούθησαν χθες βράδυ με κομένη ανάσα και επι τρεις ώρες τους ομιλητές και τις προβολές των στοιχείων τεκμηρίωσης των ομιλιών τους -τα περισσότερα ήταν από την ΜΠΕ της ίδιας της εταιρίας εξόρυξης- έδειξαν πως γνωρίζουν πλέον καλύτερα από τον καθένα ότι στον τόπο τους ο χρυσός είναι πάνω στη γη τους. Είναι το περιβάλλον, οι όλο και περισσότερο βελτιούμενες και με προοπτικές επαγγελματικές ενασχολήσεις τους, με αιχμή πάντα τον τουρισμό. Προέχει ακόμα η υγεία και η ποιότητα της ζωής τους.
Οι πάντες πλέον στην περιοχή γνωρίζουν, πολύ καλά, πως ένα εξορθολογισμένο κράτος, ένα κράτος δικαίου και με ευοίωνες προθέσεις σωστής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αντί να εξαγγέλλει μέτρα που οδηγούν τους Έλληνες στην προσφυγιά, θα πρέπει να ενισχύει, με κάθε τρόπο, πρωτοβουλίες κατοχύρωσης τέτοιων αξιών, προοπτικών και αγαθών.

σ.σ. Για τη ιστορία αναφέρω στοιχεία της εκδήλωσης.

Συνδιοργανωτές: Κοινότητα Αμμουλιανής
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμουλιανής
Αναπτυξιακός Σύλλογος Αμμουλιανής και
Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Αμμουλιανής

Εισηγητές στη εκδήλωση ήταν: (σ.σ. Θα δημοσιοποιηθούν, πιστεύω και αυτή την φορά, τα σχετικά στοιχεία των εισηγήσεών τους).
Παναγιωτόπουλος Κυριάκος, καθηγητής εδαφολογίας στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
Ζάγκας Θεοχάρης, καθηγητής στη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ
Τσακνής Αργύρης, Οικονομολόγος ΑΜΙΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Συντονιστής ήταν ο Σπύρος Αβδινιώτης, ερευνητής στο ΤΕΙ Κύπρου και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Χαχαιρέτισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγκλέση.

Εμβόλιμες παρεμβάσεις έκαναν οι Απ. Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός και Αβραάμ Φ. Δρακόπουλος, χειρ. ουρολόγος - ανδρολόγος (σχετικά με την επίδραση των βαρέων μετάλλων από μεταλλευτικές δραστηριότητες στην "Aνδρική Υπογονιμότητα").


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου