Kείμενο που μοιράστηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Καναδικό προξενείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 22/5/2015

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Η υπόθεση “Σκουριές”, που αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, μπορεί να συνοδεύεται με λέξεις όπως “ανάπτυξη”, “θέσεις εργασίας”, “επενδύσεις”, λέξεις που γεμάτες υποκρισία προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια μιας αδιαμφισβήτητης χρεοκοπίας. Κυρίως όμως, δίνει νόημα και παλμό για αγώνα, σε ένα λαό που παλεύει για αυτά που δεν πουλιούνται, δε διαπραγματεύονται και δε χωράνε στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων. Το κίνημα των Σκουριών αποτέλεσε την απάντηση μιας ολόκληρης κοινωνίας, να προστατεύσει τον τόπο της, να διαμαρτυρηθεί, να αφυπνίσει. Η πορεία αυτού του αγώνα, από το 2006 και μετά, αλλά και η ωμότητα της εγκαθίδρυσης της πολυεθνικής Eldorado Gold και της θυγατρικής της “Ελληνικός Χρυσός” στα βουνά της Χαλκιδικής, με την στήριξη όλων των μηχανισμών εξουσίας του κράτους, αποτελεί πρωτόγνωρη επίθεση.

Η παγκόσμια ιστορία, παρόλα αυτά, έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα για το πώς τεράστιες πολυεθνικές λυμαίνονται τον πλούτο άλλων κρατών, διακινδυνεύοντας, εντέλει, την ίδια τη βιωσιμότητα των χωρών αυτών.

Τα τελευταία χρόνια, για τις Σκουριές, νομοθετήματα και τροπολογίες κόβονταν και ράβονταν στα μέτρα των εταιριών αυτών, από δουλοπρεπείς κυβερνήσεις, ενώ η δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και οι μηχανισμοί καταστολής είναι σε ετοιμότητα, οποιαδήποτε στιγμή, να ποινικοποιήσουν τη διαμαρτυρία και το φρόνημα, να λασπολογήσουν, να τιμωρήσουν τον λαό που αγωνίζεται και δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλλουν. 

Μεγάλη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση της πολυεθνικής Eldorado Gold έχει βέβαια και η ίδια η κυβέρνηση του Καναδά και οι θεσμοί της (πρεσβείες - προξενεία), που ενώ από τη μια θέλει να διαφημίζει ότι είναι η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο, από την άλλη αφήνει την πολυεθνική εταιρία να λυμαίνεται τον πλούτο άλλων χωρών ως σύγχρονοι αποικιοκράτες σε τριτοκοσμικές χώρες.

Ασφαλώς, η κυβέρνηση του Καναδά δεν μπόρεσε να κρύψει κάτω από το χαλί των “αυστηρών περιβαλλοντικών όρων” την καταστροφή που συντελέστηκε στις 9 Αυγούστου 2014, στην περιφέρεια Καριμπού της Βρετανικής Κολομβίας στον δυτικό Καναδά από την κατάρρευση του φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο χαλκού - χρυσού Mount Polley. 10 δισεκατομμύρια λίτρα νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων εμπλουτισμού απελευθερώθηκαν, προκαλώντας ρύπανση σε αρκετά ρέματα, ποτάμια και λίμνες της περιοχής. Και αναρωτιόμαστε: Αν δεν μπορεί στον Καναδά να διασφαλιστεί η μη επικινδυνότητα των μεταλλείων χαλκού - χρυσού πώς αυτό μπορεί να διασφαλιστεί στην Ελλάδα;

Στη μετά Σαμαρά και Δένδια εποχή, και με μια νέα κυβέρνηση, δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, πέρα και πάνω απ΄ τη νομιμότητα ή την παρανομία, τα επικοινωνιακά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, την πολιτική βούληση και τις καλές ή κακές προθέσεις, αυτό που τελικά μένει είναι ότι ο τόπος μας συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από κάθε τι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα, θυσιάζοντας, μέρα με τη μέρα, τον τόπο μας.

Η Ελληνικός Χρυσός, σε κατάσταση φρενίτιδας, έχει εντατικοποιήσει τον τελευταίο καιρό τις εργασίες της στις Σκουριές, μετατρέποντας το βουνό σε σεληνιακό τοπίο. Με δεδομένη την αδυναμία της εταιρείας να απαντήσει ουσιαστικά στις καταγγελίες, στις εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος, στα στοιχεία φοροαποφυγής της μητρικής Eldorado Gold, καταφεύγει στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενούς της ως προμετωπίδα της επικοινωνιακής της στρατηγικής. Σε τρεις συνεχόμενες προγραμματισμένες πορείες διαμαρτυρίας του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν αντισυγκέντρωση. Η πάγια αυτή τακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία επιδιώκει την κοινωνική ένταση. Βέβαια, και με τη νέα κυβέρνηση δεν έλειψε η χρήση βίας από την αστυνομία, ενώ σε μια από τις προαναφερόμενες πορείες διαμαρτυρίας του κινήματος και σε αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους της εταιρίας προπηλάκιζαν και χτυπούσαν διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Με δεδομένη την καταστροφή που συντελείται στο βουνό και την ανεπίστρεπτη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι σαφές: δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις, παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα. Μόνο οι πράξεις μετράνε και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και αυτές θέλουμε να δούμε. Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η καθυστέρησή της δεν την αφήνει απλώς εκτεθειμένη σχετικά με τις δεσμεύσεις της, αλλά επιτρέπει τη συνέχιση της καταστροφής μιας ολόκληρης περιοχής.

Η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας που αποτελείται από φορείς και πολίτες του τόπου και εκφράζει τη βούληση των αγωνιζόμενων πολιτών, καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά, ότι θα συνεχίσει να παλεύει για καθαρό αέρα και νερό και απαιτεί:

· Άμεση πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εργασίες στις Σκουριές.
· Σταδιακά φθίνουσα πορεία των μεταλλείων του Στρατωνίου- Μαδέμ Λάκκου και Ολυμπιάδας.
· Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.
· Αποκατάσταση όλων των πληγωμένων από την εκμετάλλευση περιοχών.


Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου