Δελτίο Τύπου - Απολογισμός της απεργιακής πορείας στις 04/02

Η Θεσσαλονίκη, για άλλη μια φορά, γύρισε την πλάτη στα εργοδοτικά σωματεία και τους υπαλλήλους της Eldorado Gold.

Στις σημερινές (4/2/2016) μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να ‘‘παρέμβουν’’ τα εργοδοτικά σωματεία της καναδέζικης πολυεθνικής Eldorado Gold (Ελληνικός Χρυσός) που καταστρέφει τη Β.Α. Χαλκιδική για να εξορύξει χρυσό, κ.α. Στόχος τους ήταν από τη μια να καταγραφεί το αίτημά τους για συνέχεια του καταστροφικού έργου στις Σκουριές, την Ολυμπιάδα, κ.α, και από την άλλη να φανεί ότι δήθεν η Θεσσαλονίκη και οι απεργοί-διαδηλωτές στηρίζουν τα συμφέροντα της Eldorado Gold.

Είναι αλήθεια ότι οι 150 περίπου υπάλληλοι της Eldorado κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τις χιλιάδες διαδηλωτές γιατί τα συνθήματά τους δεν αφορούσαν τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ήταν το αντικείμενο της σημερινής απεργίας, αλλά και γιατί οτιδήποτε φέραν μαζί τους -από τα φωσφοριζέ μπουφάν μέχρι τις πλαστικές, ομοιόμορφες σημαίες- είχαν όλα τη σφραγίδα της εργοδότριας εταιρείας. Πραγματικά ήταν οι μόνοι ‘’απεργοί-διαδηλωτές’’ που είχαν τις ευλογίες του εργοδότη τους.

Όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους υπόλοιπους διαδηλωτές, οι οποίοι αντέδρασαν τόσο στην παρουσία τους όσο και στο ρόλο τους στην απεργιακή συγκέντρωση. 



Για αυτό αρνήθηκαν να διαδηλώσουν μαζί τους. Το σύνολο των διαδηλωτών κράτησε μεγάλη απόσταση από τους προπορευόμενους υπαλλήλους της Eldorado και στη συνέχεια-μετά την Καμάρα- ακολούθησε εντελώς διαφορετική διαδρομή. Έτσι έμειναν μόνοι και με μοναδικό τους συμπαραστάτη τον πρόεδρο του ΕΚΘ, ο οποίος τους μόνους που κατάφερε να ‘’πείσει’’ να ακολουθήσουν-με βαριά καρδιά- ήταν το μπλοκ του ΟΑΣΘ.

Σήμερα η Eldorado Gold ήθελε να βγάλει ένα μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη. Και πραγματικά το πήρε. Μόνο που δεν ήταν αυτό που επιδίωκε, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ότι δηλαδή χιλιάδες κάτοικοι αυτής της πόλης αρνούμαστε τόσο την καταστροφή και το ξεπούλημα του τόπου μας, όσο και να αφήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν μέσα στα τοξικά που οι εξορύξεις χρυσού- σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Θράκη, κ.α. – θα φέρουν.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΚΑΛΟΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΛΟΔΕΧΤΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Το δείξαμε στο παρελθόν με τις μαζικές κινητοποιήσεις στην πόλη μας, θα το δείξουμε και στο μέλλον με αυτές που θα ακολουθήσουν.


Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου