Αλήθειες, ψέματα και ευθύνες στην πορεία στις Σκουριές στις 5 Απρίλη

Την Κυριακή 5 Απρίλη, γίναμε – για ακόμα μια φορά – μάρτυρες μιας βάναυσης επίθεσης των ΜΑΤ και πληρωμένων τραμπούκων της Eldorado Gold, ενάντια στους κατοίκους – διαδηλωτές στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η εταιρεία, πέρα απ΄την καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον, έχει ξεκινήσει, εδώ και καιρό, και τον πόλεμο απέναντι στην τοπική κοινωνία και τη συνοχή της, δημιουργώντας εμφυλιακές καταστάσεις. Οι ευθύνες γι΄αυτό είναι τεράστιες.

Σε μια, προγραμματισμένη και ανακοινωμένη από καιρό, διαδήλωση των Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, η εταιρεία οργάνωσε αντισυγκέντρωση, βάζοντας μπροστά τα εργοδοτικά σωματεία και τους «εργαζόμενους» – «απεργούς» της. Αυτό γίνεται για τρίτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της αστυνομίας.

Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που υπάρχει αποδεικνύει την αγαστή συνεργασία των ΜΑΤ και κάποιων εργαζομένων, εν είδει μισθοφορικού στρατού, της εταιρείας, οι οποίοι ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν διαδηλωτές, με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες. Πετούσαν πέτρες και ξύλα εναντίον των διαδηλωτών, προστατευμένοι από τα ΜΑΤ, τα οποία συμπλήρωναν το σκηνικό ρίχνοντας χημικά εναντίον των κατοίκων διαδηλωτών.

Όλα αυτά βέβαια δεν θα τα δούμε στα στημένα ρεπορτάζ των συστημικών καναλιών. Εκεί θα δούμε τους πληρωμένους δημοσιογράφους να αβαντάρουν τις γελοιότητες των εργατοπατέρων της εταιρείας που φωνάζουν συνθήματα για την ‘’εργατιά’’ ,που τραγουδούν «αγωνιστικά» Θεοδωράκη με την ίδια ευκολία που αγκαλιάζονταν με τους Χρυσαυγίτες βουλευτές και τον Άδωνη. Όλα στην υπηρεσία της μαύρης προπαγάνδας και των συμφερόντων του Μπόμπολα και της Eldorado Gold.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την στάση της αστυνομίας και του πολιτικού της προϊσταμένου (υπουργό Γ. Πανούση). Θεωρούμε πως όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν με την συμφωνία και την κάλυψή του και ότι ο σχεδιασμός ήταν εξαρχής ενάντια στο κίνημα. Καταγγέλλουμε τον Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής, ως ηθικό και φυσικό αυτουργό για ότι συνέβη.

Η πολιτική όμως ευθύνη ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση. Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως η νέα κυβέρνηση – όπως και η προηγούμενη – συνεχίζει την καταστολή και την τρομοκράτηση των διαδηλωτών, σαν να μην άλλαξε τίποτα. Παρά τις πολλαπλές προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και της κυβέρνησής του, πως θα σταματήσει το έγκλημα της καταστροφής του Κακάβου και της Χαλκιδικής ολόκληρης, οι εργασίες της Eldorado συνεχίζονται εντατικά και το βουνό καταστρέφεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει στην πράξη – και όχι στα λόγια – με ποια πλευρά είναι. Με την Eldorado Gold και τον Μπόμπολα ή με το κίνημα ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού;

Ο χρόνος αναμονής έχει τελειώσει. Τα σχέδια για καταστροφή της Χαλκιδικής – και στη συνέχεια της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας – θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντί τους και δε θα περάσουν. Δε θα μας λυγίσουν ούτε η καταστολή, ούτε οι τραμπουκισμοί, ούτε οι εκβιασμοί, ούτε οι συκοφαντίες των ΜΜΕ ιδιοκτησίας Μπόμπολα και λοιπών.

Απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τη νομιμότητα και να σταματήσει ένα καταφανώς παράνομο έργο. Απαιτούμε από τον αρμόδιο υπουργό ΠΑΠΕΝ να σταματήσει το έργο με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του.

Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στις Σκουριές. Να φύγει τώρα η Eldorado Gold
και να μην έρθει άλλη.

Να απαλλαγούν τώρα οι 350 διωκόμενοι αγωνιστές από τις κατηγορίες.

Να γίνει αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική

Ο αγώνας για την προστασία του τόπου μας συνεχίζεται και θα κερδηθεί γιατί είναι δίκαιος

Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου