Αθήνα 27-3-2013 ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ Φυσικός, Εκδότης του Γεωγραφικού Ινστιτούτου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.
Στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», καναδικών συμφερόντων, παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση μια τεράστια έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων στη θέση Σκουριές της Χαλκιδικής με επιχειρησιακό πλάνο την εξόρυξη του υπάρχοντος εκεί χρυσοφόρου μεταλλεύματος και την επιτόπια μεταλλουργία και παραλαβή καθαρού χρυσού.
Να σημειώσουμε ότι η παραχώρηση στην ξένη εταιρεία έγινε χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και ότι ακόμα η εταιρεία δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για έρευνα και ανακάλυψη του χρυσοφόρου κοιτάσματος, αφού αυτό είναι γνωστό σε όλη την έκτασή του από την εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου.
 Το βουνό που εσωκλύει το κοίτασμα λέγεται Ολυμπιάδα- έχει το όνομα της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου- και αν κάποιος σήμερα περπατήσει στην περιοχή, θα συναντήσει εκατοντάδες στοές, οριζόντιες και κάθετες, που φθάνουν σε βάθος ακόμα και 700 μ. Σε ορισμένα σημεία συναντούμε σωρούς από υπολείμματα ορυκτών που μοιάζουν με σκουριές και είναι ό,τι απέμεινε από την επιτόπια καμίνευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος που έκαναν οι αρχαίοι για την παραλαβή του καθαρού χρυσού, εξ ου και η ονομασία ‘’Σκουριές’’ στη θέση που εγκαταστάθηκε η  καναδική εταιρεία.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του χρυσοφόρου κοιτάσματος της Χαλκιδικής, πρέπει να γυρίσουμε στον 4ο αι. π.Χ., όταν οι Μακεδόνες έκαναν εξόρυξη χρυσού στην Ολυμπιάδα και με αυτό το χρυσό έφτιαχναν τα αλεξανδρινά πεντόληρα, με τα οποία αμοίβονταν τα μισθοφορικά στρατεύματα του Μ. Αλεξάνδρου που κατέκτησαν την Ασία.
 Την ίδια εποχή, οι Αθηναίοι έκαναν εξόρυξη από παρόμοιο χρυσοφόρο κοίτασμα στο Λαύριο και με αυτόν τον πλούτο έφτιαξαν τον Παρθενώνα και τα άλλα λαμπρά μνημεία αυτής της περιόδου- «Χρυσούς Αιών του Περικλέως»- που είναι θαυμαστά και σήμερα ακόμα από όλη την ανθρωπότητα. Στο Λαύριο η εξόρυξη του μεταλλεύματος συνεχίστηκε στους Ρωμαϊκούς χρόνους αλλά και αργότερα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χιλιάδων τόνων υπολειμματικών ορυκτών, τα οποία αργότερα απεκαλύφθη ότι περιείχαν ένα σημαντικό ποσοστό χρυσού και αργύρου, που οι αρχαίοι δεν είχαν την δυνατότητα να το παραλάβουν από το αρχικό μετάλλευμα. Εντωμεταξύ, η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Λαυρίου σε ιταλογαλλική εταιρεία το 1872, που διήρκησε μέχρι το 1964, προκάλεσε κατά καιρούς μεγάλες εντάσεις και κοινωνικές αναταραχές μεταξύ Ελλήνων και ξένων ‘’συνεταίρων’’.
Στη Χαλκιδική οι αρχαίοι Μακεδόνες συνάντησαν δυσκολίες στην εξόρυξη του μεταλλεύματος λόγω του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής και λόγω του ότι μεγάλες ποσότητες υπογείων υδάτων κατέκλυζαν τις στοές. Έτσι, παρέμειναν εκεί μ εκατομμύρια τόνοι χρυσοφόρου κοιτάσματος που σήμερα είναι εύκολο να παραληφθεί με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε, όπως αντλίες νερού, εξαερισμού κ.λ.π.
Όταν λοιπόν οι Έλληνες επιστήμονες γνωρίζουμε την ύπαρξη και την έκταση του πλούσιου χρυσοφόρου κοιτάσματος της Χαλκιδικής, γιατί άραγε έπρεπε να υπογράψουμε σύμβαση με την καναδική εταιρεία και να χαρίσουμε αυτόν τον εθνικό μας πλούτο; Μήπως δεν διαθέτουμε χιλιάδες επιστήμονες μεταλλειολόγους και μεταλλουργούς, που γνωρίζουν τον τρόπο εξόρυξης και τις σύγχρονες μεθόδους μεταλλουργίας του κοιτάσματος, χωρίς να χρειαζόμαστε το ‘’know how’’ κανενός;
Είμαι σίγουρος ότι οι σύγχρονοι Μακεδόνες της Χαλκιδικής θα συναινούσαν στην εξόρυξη και παραλαβή του χρυσού της Χαλκιδικής, αν αυτό γινόταν σήμερα από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων κι όχι από ξένη εταιρεία και μάλιστα με δωρεάν παραχώρηση. Ο χρυσός της Χαλκιδικής σήμερα θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στην αποπληρωμή τεράστιου εθνικού χρέους και στη σωτηρία της πατρίδας. Μια τέτοια πρωτοβουλία του κράτους θα μπορούσε να δώσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στους κατοίκους κάνοντας υπόγεια εξόρυξη κι όχι ανοικτή, όπως ετοιμάζεται να κάνει η ξένη εταιρεία με σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις. Επίσης, το κράτος θα μπορούσε να εφαρμόσεις σύγχρονες μεταλλουργικές μεθόδους χωρίς να μολύνει τους υδάτινους πόρους με κυάνιο, πράγμα που έχει σκοπό να κάνει η καναδική εταιρεία με την προετοιμαζόμενη ληστρική εκμετάλλευση.
Μήπως αυτοί οι κύριοι που υπέγραψαν τη σύμβαση με την ξένη εταιρεία δεν γνώριζαν την αξία του κοιτάσματος της Χαλκιδικής και τη σημασία που αυτό έχει σήμερα για τη χώρα μας; Αν πράγματι αγνοούσαν τα δεδομένα που προανέφερα, οφείλουν αμέσως να ακυρώσουν την παράνομη σύμβαση με τους ξένους και να συνεργαστούν με τους κατοίκους για μια ελληνική εκμετάλλευση. Όπως  προανέφερα και την τεχνογνωσία για αυτή την εκμετάλλευση κατέχουμε και μια τέτοια λύση θα βοηθούσε πάρα πολύ στην οικονομική μας απεμπλοκή από τον τεράστιο εξωτερικό δανεισμό. Αυτός ο πλούτος του χρυσού της Χαλκιδικής ανήκει στους Έλληνες και δεν παραχωρείται δωρεάν σε κανέναν.
Εάν παρ’όλα αυτά οι  ιθύνοντες θελήσουν να επιβάλλουν δυναμικά με διμοιρίες των ΜΑΤ το ξεπούλημα της χώρας σε ξένους και ντόπιους ληστές, προφανώς για να αποκομίσουν μίζες, η ανατροπή αυτής της σύμβασης αφήνεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Να μην ξεχνούν αυτοί που υπογράφουν αυτές τις συμβάσεις, ότι μια μέρα θα λογοδοτήσουν Ενώπιον του Ελληνικού Λαού και της Δημοκρατίας μας.
Ας γνωρίζουν οι σύγχρονοι Μακεδόνες της Χαλκιδικής, όσοι νοιάζονται για τον τόπο τους και τους πλημμυρίζει το αρχαίο πνεύμα, το ελληνικό, το αθάνατο, αυτοί είναι απόγονοι του Αριστοτέλη και του Μ. Αλεξάνδρου και δεν τους ταιριάζουν ήττες. Κοντά στους αγωνιζόμενους Μακεδόνες είμαστε όλοι οι Έλληνες πατριώτες και ο λαός και ο στρατός και οι δικαστές ακόμα και οι ροπαλοφόροι των ΜΑΤ που κι αυτοί είναι ελληνόπουλα με ελληνική ψυχή και γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι παράνομοι και οι κλέφτες.

Αθήνα 27-3-2013
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ
Φυσικός, Εκδότης του Γεωγραφικού Ινστιτούτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου