Αντιδραστήριο - ΣΚΟΥΡΙΕΣ‏-‎ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


                                          




Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης

Πανικός φαίνεται ότι έπιασε τα επιτελεία της Eldorado Gold μετά την προβολή της εκπομπής "Αντιδραστήριο" στην ΕΡΤ3 με θέμα τις Σκουριές και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού. Στην εκπομπή, που προβλήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει η εταιρεία στο βουνό. Μέσα από συνεντεύξεις κατοίκων και αλληλέγγυων δοθηκε μια εικόνα που σκόπιμα αποκρύπτουν τα περισσότερα ΜΜΕ, ενός ανυποχώρητου αγώνα για ζωή που συνεχίζεται παρά την άγρια καταστολή, την ποινικοποίηση και την εκστρατεία συκοφάντησής του.
Ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ είναι γεμάτα με “ρεπορτάζ” που παρουσιάζουν μόνο την πλευρά της εταιρίας, ενώ ο τηλεοπτικός χρόνος που δίνεται για να παρουσιαστεί η άποψη των “συνδικαλιστών” της Eldorado είναι συνεχής και χωρίς δυνατότητα να υπάρχει απάντηση, για πρώτη φορά σε πανεθνικό δίκτυο εδώ και καιρό παρουσιάστηκε μια αντικειμενική εκπομπή, και αμέσως προκάλεσε την παρέμβαση μιας ιδιωτικής εταιρίας στη Δημόσια Τηλεόραση.
Την επόμενη μέρα η Eldorado έβγαλε δημόσια καταγγελία για την εκπομπή στην οποία απειλεί με ποινικές και αστικές ενέργειες τους υπευθύνους της εκπομπής, καθώς και τις διοικήσεις της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3. Είναι φαίνεται συνηθισμένη η εταιρεία σε στημένα ρεπορτάζ, που παρουσιάζουν μόνο τη δική της εκδοχή των πραγμάτων και αναπαράγουν αμάσητη την προπαγάνδα που διοχετεύει. Η δημοσιογραφική δεοντολογία και αντικειμενικότητα έχει χαθεί προ πολλού από site, εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια που έχουν “χρυσωθεί” με διαφημίσεις από την “Ελληνικός Χρυσός”, η οποία άλλωστε συνδέεται ακόμα και μετοχικά με κάποια από αυτά.
Εμείς έχουμε να δηλώσουμε ότι η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί, όσες απειλές αν εκτοξευτούν κατά όσων έχουν την τόλμη και την συνείδηση να την πουν και όσα χρήματα και αν δοθούν για την εξαγορά "δημοσιογραφίας".
Οι συντελεστές της εκπομπής “Αντιδραστήριο” έχουν δώσει μακρύ αγώνα στα χρόνια του “μαύρου” και έχουν κατακτήσει το προνόμιο και την ελευθερία να λένε την αλήθεια κόντρα στα συμφέροντα που προσπαθούν να την αποκρύψουν.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη προσπάθεια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός να φιμώσει τις ελεύθερες δημοσιογραφικές φωνές.
Καλούμε την διοίκηση της ΕΡΤ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να διαφυλάξει το κύρος της και να προστατεύσει τους εργαζόμενούς της από επιχειρηματικές παρεμβάσεις. Ζητάμε εν όψει της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ να δοθεί ο απαραίτητος τηλεοπτικός χρόνος στις δημόσιες συχνότητες να παρουσιαστούν οι απόψεις του κινήματος και των αγωνιζόμενων κατοίκων.
Καλούμε όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις και να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις, να δουν με τα μάτια τους την καταστροφή που συντελείται τόσο κοντά τους και να μάθουν την αλήθεια που συστηματικά τους κρύβουν τα ΜΜΕ.
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα που θα διώξει τους σύγχρονους χρυσοθήρες που για τα κέρδη τους θέλουν να καταστρέψουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
-----------------------------------------------------------------

Σύλλογοι Ιερισσού και Ν.Ρόδων για την εκπομπή «Αντιδραστήριο»


Με αφορμή την εκπομπή “Αντιδραστήριο” που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ελληνικός Χρυσός θυμήθηκε – και επικαλέστηκε – τις έννοιες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εταιρεία που, εδώ και χρόνια, έχει επιστρατεύσει όλα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στην εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδισης των θέσεών της. Η εταιρεία που έχει ξοδέψει εκατομμύρια σε χορηγίες και διαφημίσεις. Η εταιρεία που δε διστάζει να διοργανώνει και να χρηματοδοτεί ταξίδια δημοσιογράφων.
Η πολυεθνική πρέπει να καταλάβει ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι αλά καρτ. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, επέλεξαν να παρουσιάσουν εκείνη την πλευρά του θέματος που σπάνια παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να είναι μια απόπειρα αποκατάστασης μιας ισορροπίας (που έχει διαταραχθεί με ευθύνη της εταιρεία και διαπλεκόμενων ΜΜΕ). Σαφώς και ο καθένας μπορεί να ασκεί κριτική στο έργο ενός δημοσιογράφου, αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία έφτασε σε σημείο να απειλεί με ποινικές διώξεις των παραγωγών σημαίνει ότι βρίσκεται σε πανικό. Η λογική “όποιος δημοσιογράφος, εκπομπή, παραγωγός δεν ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας διώκεται” είναι μια άκρως αποικιοκρατική λογική που αποδεικνύει ότι η εταιρεία διόλου ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση ενός στημένου επικοινωνιακού παιχνιδιού που προσβλέπει μόνο στην επίτευξη των στόχων της.
Η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ότι στην εκπομπή ειπώθηκαν ψέμματα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως θα ήθελε εκείνη. Η ουσία όμως παραμένει. Το αρσενικό παραμένει σε μεγάλες συγκεντρώσεις, η αποψίλωση συνεχίζει να αφορά μεγάλη έκταση ζωτικής σημασίας δάσους, τα μεταλλευτικά απόβλητα θα είναι εκεί και θα απειλούν τις ζωές όλων μας, το νερό που σήμερα πίνουμε αύριο δε θα υπάρχει. Η εταιρεία, όχι απλώς δεν θέλει να ακουστεί η αλήθεια, αλλά κάθε φορά που ακούγεται απειλεί με μηνύσεις. Όταν λοιπόν τα ρεπορτάζ δεν είναι αποτέλεσμα πληρωμένων ταξιδιών, χορηγιών και διαφημίσεων, όταν δε γίνονται κατ΄εντολή και παραγγελία της εταιρείας, όταν παρουσιάζουν τα δεδομένα ως είναι, η εταιρεία κινεί όλους τους μηχανισμούς της ώστε να αποδυναμώσει τη φωνή της αλήθειας, επιχειρώντας να στρέψει αλλού την προσοχή.
Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να προστατέψει το δικαίωμα των εργαζομένων της να παρουσιάζουν τις αλήθειες που συστηματικά αποκρύπτονται. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε πολύπλευρη και αχειραγώγητη ενημέρωση.
Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι πιέσεις προς τους συντελεστές της εκπομπής και τη διοίκηση του καναλιού, ώστε να μην προβληθεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής. Ζητάμε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να διασφαλίσει το δικαίωμα της έκφρασης απόψεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα πολυεθνικών, “επενδυτών”, μεγαλοεργολάβων και διαπλεκόμενων
-----------------------------------------------------------------------------
Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο


Στις 16 Σεπτεμβρίου προβλήθηκε από την εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3 ένα ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές, αναδεικνύοντας το μέγεθος της καταστροφής, που επιμελώς αποκρύπτεται από τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και τις θέσεις των κατοίκων που παρά την καταστολή και την τρομοκρατία συνεχίζουν απτόητοι τον πολυετή αγώνα τους.
Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ενοχλήθηκε από την προβολή του ντοκιμαντέρ και χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διαθέτει απειλώντας τόσο τους συντελεστές της εκπομπής όσο και τις διοικήσεις της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3, με στόχο να μην προβληθεί το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ.

Εμείς οι κάτοικοι του Κιλκίς, που έχουμε καταλάβει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στη Χαλκιδική είναι μια προβολή του τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα από τους επίδοξους χρυσοθήρες αν δεν αντισταθούμε σθεναρά,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη γη, το νερό και την υγεία των παιδιών τους,

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τους συντελεστές της εκπομπής ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ, που δε δίστασαν να πρωτοτυπήσουν προβάλλοντας δημόσια τις θέσεις των κατοίκων που απειλούνται από ένα φαραωνικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την εταιρία που με την αποικιοκρατική λογική της, την εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδισης των θέσεών της χρησιμοποιώντας όλα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, προσπαθεί να φιμώσει τον αγώνα των κατοίκων και να παραποιήσει την αλήθεια, ενώ παράλληλα η ίδια ξοδεύει εκατομμύρια σε χορηγίες και διαφημίσεις, διοργανώνοντας ακόμα και ταξίδια δημοσιογράφων προκειμένου να επιτύχει το στόχο της,

ΖΗΤΑΜΕ από τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης να διασφαλίσει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου ακόμα και όταν αυτός είναι αντίθετος στα συμφέροντα πολυεθνικών και να προβληθεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής παρά τις πιέσεις που δέχεται.
--------------------------------------------------------------------------

Επιτροπή Αγώνα Πολυγύρου

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου παρακολουθήσαμε την εκπομπή της ΕΡΤ3, Αντιδραστήριο. Ήταν το πρώτο μέρος από το οδοιπορικό των δημοσιογράφων της ελεύθερης ΕΡΤ, στις Σκουριές, στον Κάκαβο, στη Χαλκιδική. Απέναντι στη μεροληπτική δημοσιογραφία των συστημικών καναλιών, απέναντι στη μετάδοση της είδησης από κανάλια που έχουν το ίδιο αφεντικό με την Eldorado, ήρθε μία δημοσιογραφική ομάδα να παρουσιάσει το επίμαχο θέμα από μία οπτική που κανένας άλλος δεν τόλμησε.
Προφανώς αυτή η εκπομπή ταρακούνησε την πλευρά της Eldorado, η οποία πλέον πιέζει με απειλές αντιδημοκρατικές, που θυμίζουν εποχές ΥΕΝΕΔ. Το τηλεοπτικό σκηνικό εξυπηρετούσε πλήρως τα συμφέροντα της εταιρείας, που διαπλέκονται άμεσα με πολλά ελληνικά ιδιωτικά κανάλια, και παρουσίαζε μονόπλευρα το θέμα με δήθεν «αντικειμενικά» ρεπορτάζ. Έχοντας εξασφαλίσει την ασυλία από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, μπορούσε να καλύψει τις ειδεχθείς, αντιδημοκρατικές και ακραίες πράξεις και δηλώσεις, τόσο των «εργαζομένων» και των στελεχών της, όσο και των εκάστοτε θεσμικών που στελεχώνουν την «αυλή» της.
Η ελευθερία λόγου, η ελευθεροτυπία και η αντικειμενική δημοσιογραφία δεν είναι αιτήματα α λα καρτ, να τα θυμόμαστε μόνο όταν εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ακόμα και μετά το Αντιδραστήριο, ο τηλεοπτικός χρόνος παραμένει άνισα μοιρασμένος. Η Eldorado δεν θέλει να μειώσει τις φωνές που ακούγονται υπέρ του κινήματος αλλά να της εξαλείψει δια παντός.
Η διοίκηση της ΕΡΤ3 οφείλει να προστατεύσει τόσο τους δημοσιογράφους όσο και την ίδια την δημοσιογραφική δεοντολογία και ηθική και να μην υποκύψει στις πιέσεις. Οφείλει να εξασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να μεταδίδεται το Αντιδραστήριο. Οφείλει να μας αποδείξει ότι οι εποχές του «μαύρου» έχουν περάσει και ότι εκπομπές όπως το Αντιδραστήριο και η Zona Rosa δε μπορεί να κόβονται μετά από εντολές σκοτεινών κέντρων.
Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της ελεύθερης ΕΡΤ και της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους ότι κι αν χρειαστεί. Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες φίμωσης από την Ελληνικός Χρυσός. Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες ελέγχου της ενημέρωσης από την Ελληνικός Χρυσός. Καλούμε κάθε σκεπτόμενο πολίτη να εκφράσει την δυσαρέσκειά του απέναντι σε τέτοιες λογικές.
----------------------------------------------------------------
Επιτροπή Αγώνα Νέας Προποντίδας 

Τοξικές αντιδράσεις στο «Αντιδραστήριο» !!

Η Επιτροπή Αγώνα Νέας Προποντίδας, θέλει να
ευχαριστήσειαπόκαρδιάςτηνεκπομπή
«Αντιδραστήριο», τους δημοσιογράφους, ρεπόρτερ,
τεχνικούς και κάθε συντελεστή της, για τη δημιουργία
και προβολή στις 16 Σεπτεμβρίου, του 1ου μέρους του
ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές. Ήταν μία όαση μέσα στα
ουρλιαχτά της εταιρείας και των εκβιαστικών
μεθοδεύσεών της.
Η απόκρυψη της αλήθειας αλλά και η διαστρέβλωσή της, έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία
σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που κρατούν χρόνια. Υπάρχουν όμως ακόμη ρωγμές σε
αυτό το στέρεο απολιθωμένο σύστημα, που μπορεί να φαίνονται μικρές, όμως από κάτω
βράζει η αλήθεια και η αίσθηση της αδικίας. Μέσω λοιπόν της εκπομπής, ακούστηκαν
επιτέλους οι χιλιάδες φωνές των κατοίκων που, όχι απλά λένε την άποψη τους για την μία
πλευρά, αλλά περιγράφουν τον αγώνα τους, μια περίοδο της ζωής τους γεμάτη
συναισθήματα αγανάκτησης και πρωτοφανούς αδικίας, λόγω της αδιαφορίας ή
αναλγησίας, αλλά και απραξίας για πολλά χρόνια από το κράτος και τους αρμόδιους
φορείς.
Πιστεύουμε στη δικαίωση του αγώνα κάθε πολίτη για τον τόπο και το μέλλον των παιδιών
του, που βάζει πάνω από το κέρδος των εταιριών ή το προσωπικό εφήμερο κέρδος, το
μεγαλειώδες δικαίωμα στην ίδια την ζωή, μακριά από κόμματα και φανατισμούς.
Στηρίζουμε τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους που υπερασπίζονται το δημοκρατικό
δικαίωμά τους και δικαίωμά μας στην ελευθερία του λόγου. Θα αναμένουμε στους δέκτες
μας την προβολή του 2ου μέρους του αφιερώματος στις Σκουριές. Όλες αυτές οι εικόνες
ομορφιάς αλλά και καταστροφής, ας μην μείνουν σε ντουλάπια κλειδωμένα. Ας μη
φιμωθούν και πάλι αυτές οι φωνές που χρόνια τώρα στηρίζουν κάθε τίμιο αγώνα.
Αιτούμαστε στην διοίκηση της ΕΡΤ να μην υποκύψει, και να σταθεί στο ύψος των
περιστάσεων και πάλι.
ΌΧΙ άλλο μαύρο στην ΕΡΤ! ΌΧΙ άλλο μαύρο στην αλήθεια! ΌΧΙ άλλο μαύρο στις ψυχές όλων
μας!
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Επιτροπή Αγώνα Νέας Προποντίδας Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού

----------------------------------------------------------

 Ανακοίνωση Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για απειλές Μπόμπολα – Eldorado Gold στην εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3

     Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μαζί με αυτήν η κρίση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος ανέδειξαν στα μάτια του κόσμου το βρώμικο ρόλο και τη διαπλοκή του κλάδου των ΜΜΕ και της θεσμικής δημοσιογραφίας. Η κρίση στον τύπο αποτελεί αναπόσπαστο γεγονός της χρεωκοπίας του πολιτικού συστήματος, αφού για δεκαετίες συντηρεί κι ενισχύει τη σαπίλα, διαφθορά και διαπλοκή του. Το «μαύρο» στην ερτ άρχισε να ανοίγει τα μάτια της κοινωνίας που στάθηκε αλληλέγγυα στο πλευρό των εργαζομένων του δίχρονου αγώνα απαιτώντας δημόσια, ελεύθερη και κοινωνική πληροφόρηση. Ο δίχρονος αγώνας στην ερτ ένωσε τη γέφυρα των εκπροσώπων του τύπου με την κοινωνία που συμπορεύτηκε μαζί τους ζητώντας να μην την κρατήσουν ποτέ ξανά, στο σκοτάδι της άγνοιας. Το αγαθό της ενημέρωσης είναι «κοινό αγαθό»,  δεν πωλείται, δεν αγοράζεται, αλλά οφείλεται να προσφέρεται δωρεάν στην κοινωνία για την κοινωνία, με την ίδια ως ενεργή συμμέτοχο, αφού παράγει την είδηση και την ίδια ως μοναδική - αναγκαία σε ρόλο κριτή, αφού μέσα στα πλαίσιά της, θεσμείται και το αγαθό της πληροφόρησης.

           Στο δρόμο που χάραξε ο δίχρονος αγώνας, για τις συχνότητες στα χέρια της κοινωνίας, με άμεση δημοκρατία και αυτοδιαχείριση ενάντια στο μαύρο της άγνοιας και της διαστρέβλωσης, της φίμωσης και του ψεύδους, των συμφερόντων και τις διαπλοκής,  οι εκπρόσωποι του τύπου καλούνται πιο επιτακτικά από ποτέ, να υπερασπιστούν μέσα από αυτόν το δρόμο, την κοινωνία που αντιστέκεται και διεκδικεί καθημερινά στον αγώνα για ζωή, δικαιοσύνη κι ελευθερία. Οι  εκπομπές - προϊόντα αυτού του αγώνα, («Αντιδραστήριο», εκπομπές αλληλέγγυων,  «zona rossa»,«κόσμος εν κινήσει» κλπ),  απειλούνται από παντός είδους συμφέροντα να σιγήσουν για πάντα. Κάθε τέτοια μεθόδευση και πρακτική θα βρεθεί αντιμέτωπη και σε ευθεία ρήξη με την κοινωνία και τα κινήματα μέσα από τα οποία μάχεται.

           Η εκπομπή «Αντιδραστήριο», προϊόν - κεκτημένο του δίχρονου αγώνα στην ερτ,  από αγωνιζόμενους εργαζόμενους που έδωσαν και πήραν αλληλεγγύη στο πλαίσιο των κινηματικών αγώνων που διεξάγονται καθημερινά ενάντια στην καταπίεση, επέλεξε το δρόμο της δημοσιογραφίας για την κοινωνία με την κοινωνία. Επέλεξε να αναδείξει  το κίνημα του πολύχρονου αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με έρευνα που διεξήγαγε κατά τους τελευταίους μήνες. Το « Αντιδραστήριο» μόλις από τα πρώτα επεισόδια μπήκε στο στόχαστρο παντός είδους συμφερόντων και συγκεκριμένα στο στόχαστρο του μπόμπολα και της Eldorado Gold, εξαιτίας της προβολής ενός αγώνα για γη και ελευθερία ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττουν οι ίδιοι, χρυσοθήρες και καταπατητές, στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των μμε που συγκαλύπτουν αυτό το έγκλημα. Οι συντελεστές της εκπομπής «Αντιδραστήριο» κάλυψαν τη διεξαγωγή του πρώτου διεθνούς Κάμπινγκ «Beyond Europe» (18-25 Αυγούστου 2015), με συνεντεύξεις και πλάνα από τους συμμετέχοντες και τις εκδηλώσεις, καθώς και τις κινητοποιήσεις στα πλαίσια της διεθνούς διοργάνωσης, με τη στήριξη όλων των επιτροπών αγώνα. Βάδισαν δίπλα στους εκατοντάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη καλύπτοντας τη μεγαλειώδη πορεία -σταθμό στις 23 Αυγούστου και όχι δίπλα και πίσω από τα ματ του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού και της εταιρείας.

         Είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο τρόμος Ελλάκτωρ -Μπόμπολα και  Eldorado Gold, κάθε φορά που έρχονται στο φως της κοινής γνώμης  στοιχεία από την εγκληματική τους δράση. Η κοινωνία συσπειρώνεται διαρκώς υπέρ του δίκαιου αγώνα ενάντια στης φύσης τη λεηλασία. Το βουνό που ρημάζουν καθημερινά, σύντομα ορθώνεται και πάλι ως εφιάλτης για να τους πλακώσει. Ο εμφυλιοπολεμικός διχασμός που προξένησαν στις τοπικές κοινωνίες, κρατώντας τες όλα αυτά τα χρόνια στην άγνοια και το σκοτάδι με το ψεύδος και τις «χρυσές» υποσχέσεις – αυταπάτες (για μια χούφτα αργύρια), έρχεται σύντομα σαν χείμαρρος απ’ τα καθάρια νερά του Κάκαβου που ξεζουμίζουν, να τους απομακρύνει διαπαντός.

       Δικαιολογημένος ο κρύος ιδρώτας που λούζει χρυσοθήρες και καταπατητές, κάθε φορά που και οι τελευταίοι ανυποψίαστοι έως πρότινος, αλλά κυρίως οι ίδιοι οι εργαζόμενοί τους, έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό, ανακαλύπτοντας την αλήθεια, μαθαίνοντας στοιχεία από το κουβάρι του εγκλήματος που ξετυλίγεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα. Η πραγματικότητα της μετατροπής του αρχέγονου δάσους σε έρημο Σαχάρα, δεν κρύβει πια το ψέμα με τις συνήθεις αθέμιτες πρακτικές υπό το δημοσιογραφικό μανδύα, (απόκρυψη ή χειραγώγηση της πληροφορίας απ’ τα ιδιωτικά κανάλια συμφερόντων των εταιρειών, πληρωμένα ρεπορτάζ σύμφωνα με τη «διαφημιστική δεοντολογία», επιστράτευση  εντολοδόχων - κονδυλοφόρων υπό τη μάσκα του δημοσιογράφου),  προκειμένου  να συγκαλυφθεί και να ολοκληρωθεί το έγκλημα με τις ανεπανόρθωτες συνέπειές του εις βάρος όλων μας.
      Τρέμουν στο γεγονός πως η πλειοψηφία των κατοίκων άρχισε να ενημερώνεται με ντοκουμέντα για τις «ημέρες και τα έργα τους»,  που μετρούν πλέον, αντίστροφα γι’ αυτούς. Η δική τους αλήθεια ξεγυμνώνεται καθώς αποκαλύπτεται : ότι χρησιμοποιούν με δολιότητα την «εργατιά» και τους ακόμη ανυποψίαστους κατοίκους εξωθώντας τους,  στην «αυτοχειρία», ώστε οι ίδιοι να βγάλουν με τα χέρια τους, τα ίδια τους τα μάτια. Με τη δική τους συναίνεση και συμμετοχή να καταστρέψουν την απαράμιλλου κάλλους γη που τους έθρεψε και στην οποία όφειλαν και οφείλουν για πάντα να την κρατούν ακέραιη, ως κόρη οφθαλμού.  Γιατί μαθαίνουν επίσης, πως ο ίδιος ο τόπος τους μπορεί να τους ζήσει ελεύθερα και περήφανα, όταν όλοι μαζί ενωμένοι διώξουν τους καταπατητές της, μία για πάντα. Στο τέλος,  κανείς εν γνώσει του δεν επιλέγει να δολοφονήσει τη μάνα που τον γέννησε, τη γη που τον έθρεψε.
        Όμως, οι καταπατητές Ελλάκτωρ -Μπόμπολα κι Eldorado Gold έχουν και περίσσιο θράσος προκαλώντας και χαρίζοντάς μας μόνο τον ασυγκράτητο γέλωτα όταν επικαλούνται και δια των ελεγχόμενων σωματείων τους, τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, απειλώντας με μηνύσεις τους συντελεστές της εκπομπής «Αντιδραστήριο». Η επιλογή της εκπομπής «Αντιδραστήριο» να προβάλλει τα γεγονότα ως έχουν, για την κοινωνία που τα παράγει και δίπλα σε αυτήν και όχι πίσω από τα κάγκελά της και στην υπηρεσία των συμφερόντων της, τους  ενόχλησε πολύ. Ακόμη ενόχλησε η άσκηση της δημοσιογραφίας έξω από κομματικά ή ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα, με πραγματικό μάρτυρα τους κατοίκους της περιοχής στα μάτια των οποίων συντελείται ο παραλογισμός του εγκλήματος εις βάρος της φύσης και της ίδιας της ζωής. Η δημοσιογραφική δεοντολογία φυσικά τηρείται απόλυτα και στο ακέραιο με τα πληρωμένα -από την ίδια την εταιρεία- ταξίδια ξενάγησης των δημοσιογράφων, προκειμένου οι τελευταίοι να «ενημερωθούν» αντικειμενικά, για το «σπουδαίο έργο» που προσφέρει (η εταιρεία) στην περιοχή , με τα δωράκια και τις ευεργεσίες στο όνομα του «δημόσιου συμφέροντος»,  με τη γενναία πληρωμένη προβολή της εταιρείας μέσω των διαφημίσεων και με κάθε άλλο τρόπο και με κάθε  κόστος.. Η εταιρεία φαίνεται πως μεταξύ άλλων, παρέχει πλουσιοπάροχα και μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας βαφτίζοντας «δημοσιογραφικό», ό, τι δεν ταράζει τη γαλήνη των υδάτων απ’ το βούρκο των πολυεθνικών της συμφερόντων. Τους χαρίζουμε μια αναμνηστική φωτογραφία από τις δημοσιογραφικές υπηρεσίες των επιστρατευμένων, τηλεοπτικών εντολοδόχων τους, κατά τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας - προπαγάνδας που προφανώς και επικροτούν: Τηλεοπτική κάλυψη περιήγησης συμμετεχόντων του Beyond Europe στις 20 Αυγούστου κοντά στην περιοχή του «open pit» μέσα από τα κάγκελα των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Τρία τηλεοπτικά συνεργεία (MEGA, ALPHA, SKAI) κινηματογραφούν δίπλα από τα ματ και μέσα από τα κλειστά κάγκελα της εταιρείας…

     Κάθε προσπάθεια φίμωσης , λογοκρισίας  και κοψίματος της εκπομπής  «Αντιδραστήριο» με ευθύνη της διοίκησης της ερτ, αλλά και οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κάθε μορφής στους συντελεστές της από όσους ενοχλούνται,  συνεπάγεται για εμάς με πόλεμο και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

                                Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης
---------------------------------------------------------------

Αντιδραστήριο - ΣΚΟΥΡΙΕΣ‏‎

Εμείς, οι κάτοικοι της Β.Α Χαλκιδικής, θέλουμε να ευχαριστήσουμε εσάς και την Ερτ3 για την προβολή του ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές από την εκπομπή «Αντιδραστήριο» . Είναι η πρώτη ίσως φορά (με εξαίρεση τον Εξάντα) που ένα μέσο και μάλιστα δημόσια προβάλλει τις θέσεις των κατοίκων που απειλούνται από ένα φαραωνικό έργο που πραγματοποιείται στην περιοχή τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που προκύπτουν όπως φαίνεται για τους συντελεστές.


Θέλουμε επίσης να σας παρακαλέσουμε να προβάλλεται το δεύτερο μέρος της εκπομπής παρά τις πιέσεις που δέχεστε για να μην προβληθεί.




Σύλλογος γυναικών Μεγάλης Παναγίας


Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγίας


Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης


Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μεγάλης Παναγίας


Ιππικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγίας


Ελληνική ομάδα διάσωσης Βάση ετοιμότητας Μεγάλης Παναγίας


Μεγαλοπαναγιώτικος όμιλος μοτοσυκλετιστών


Δασικός συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγίας


Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας








 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου