Απόφαση Λαϊκής Συνέλευσης Μεγάλης Παναγίας

H Λαϊκή Συνέλευση Μεγάλης Παναγίας αφού έλαβε γνώση για τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, θεωρεί υποχρέωσή της να δηλώσει ότι η απόφαση της 20/11/2014 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με την παραπάνω δραστηριότητα στη Β.Α. Χαλκιδική είναι ελλιπής, ασαφής και διφορούμενη και οπωσδήποτε δεν καλύπτει τις θέσεις ούτε και τις ανάγκες του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία για τους παρακάτω λόγους:

1ον Αρχικά, δε λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική πραγματικότητα όπως αυτή έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις (βλέπε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 26/7/2011) και από την απόλυτη θέση και πράξη της Ελληνικός Χρυσός ( η οποία διατείνεται χωρίς περιθώρια διαλόγου) ή για μια ενιαία και αδιαίρετη επένδυση με τα τέσσερα βασικά υποέργα της ή για την πραγματικότητα της μηδενικής λύσης.

Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτη την τοποθέτηση του Δ.Σ χωρίς καμία αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση και στους καθημερινούς εκβιασμούς της Εταιρίας.

2ον Αναγνωρίζοντας ότι η υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα (Μαύρες Πέτρες και Ολυμπιάδα) αποτελεί κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου, η θέση μας είναι σαφής και εφικτή: συνέχιση της λειτουργίας της υπάρχουσας δραστηριότητας με φθίνουσα πορεία και σταδιακή αποκατάσταση της περιοχής.

Εξάλλου η θέση του κινήματος και των αγωνιζόμενων ήταν και παραμένει ξεκάθαρη, αποχαρακτηρισμός όλης της Β.Α Χαλκιδικής από μεταλλευτική περιοχή και όχι κατά περίσταση μέρους αυτής. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραπάνω θέση αποτέλεσε βασικό προαπαιτούμενο και της διακήρυξης της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» την οποία προεκλογικά συνυπέγραψαν όλα τα μέλη του Δ.Σ συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου.

3ον Θεωρούμε θλιβερό και ασυνεπές, η εκλεγμένη από το κίνημα Δημοτική αρχή να δηλώνει αναρμόδια και να αποποιείται την όποια ευθύνη αναφορικά με την επένδυση χρυσού, δηλαδή το μείζον θέμα και μέγιστο επικαθοριστικό πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλανίζει την περιοχή μας. Δεν υπήρξε λοιπόν η στοιχειώδης  ανάληψη  αποφασιστικών θεσμικών πρωτοβουλιών για το σταμάτημα της λεηλασίας του τόπου μας ή για την ανάδειξη και καταγγελία των πάμπολλων παρανομιών της εταιρίας (βλέπε παράνομη κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού χωρίς τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες από την αρμόδια δημοτική πολεοδομική υπηρεσία, την αποψίλωση του Καρατζά Λάκκου χωρίς τις σχετικές τεχνικές μελέτες  κλπ), που εκ των πραγμάτων άπτονται της ευθύνης και αρμοδιότητας της δημοτικής αρχής και των  θεσμικών οργάνων της περιφέρειας .

4ον Θεωρούμε επίσης, ανέφικτο αλλά και χωρίς καμία ουσία ένα διάλογο με την εταιρία όπως και με την ελληνική πολιτεία, από τη στιγμή που συνεχίζεται η καθ’ όλα παράνομη καταστροφή του Κακάβου. Στο ενδεχόμενο που η Δημοτική αρχή θεωρεί ότι ο διάλογος είναι το μέσο για τη διευθέτηση του προβλήματος, βασικό προαπαιτούμενο για την πρόκρισή του είναι η άμεση παύση των εργασιών στις Σκουριές και στην Πιάβιτσα και η έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. 

Τέλος και πάραυτα, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο τις άμεσες απαντήσεις και ξεκάθαρες θέσεις του σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα καθώς και άμεσες ενέργειες οι οποίες θα συμβάλουν στην αποφυγή της καταστροφής του τόπου μας.

Οι πολίτες που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού εξέλεξαν ένα δημοτικό σχήμα αρωγό στον αγώνα τους που θα πλαισιώνει αυτόν τον αγώνα, σεβόμενο τη διακήρυξη που συνυπέγραψαν όλοι προεκλογικά και που συμπυκνώνει τα αιτήματα του κινήματος ενάντια στο χρυσό. Όντας αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη γη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν παραιτούμαστε και ότι οι παρεμβάσεις μας στα Δ.Σ θα συνεχιστούν μέχρις ότου να εξασφαλισθεί ότι το Δ.Σ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος και της αποφυγής της καταστροφής.

Λαϊκή Συνέλευση Μεγάλης Παναγίας
5/12/2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου