Παρέμβαση για τις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες και την μεταλλουργία χρυσού

Παρέμβαση στη σύναξη των «Αγανακτισμένων» στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου, μέλη του Συντονιστικού των φορέων και συλλόγων της Χαλκιδικής εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της μεταλλουργίας χρυσού.
Στο χώρο πραγματοποιήθηκε διανομή ενημερωτικού υλικού ενώ έγινε ολιγόλεπτη τοποθέτηση από το μέλος του Συντονιστικού κ. Γιώργο Ζουμπά για το επίμαχο θέμα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο σκάνδαλο παραχώρησης – ξεπουλήματος της ανατολικής Χαλκιδικής στις μεταλλευτικές εταιρείες «έναντι πινακίου φακής» και την παραπληροφόρηση που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση, την εταιρεία και τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης ότι «ο ορυκτός πλούτος και ο χρυσός θα σώσει τη χώρα απ΄ την οικονομική καταστροφή», κάτι το οποίο χρησιμοποιείται ως δόλωμα σε αδαείς, αφού το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα επί της εκμετάλλευσης και η μακραίωνη μεταλλευτική εκμετάλλευση της περιοχής μόνο προβλήματα δημιούργησε έως τώρα.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι οι νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες και η μεταλλουργία χρυσού το μόνο που θα αφήσουν στον τόπο -εκτός από τα ελάχιστα μεροκάματα- θα είναι τεράστια άλυτα οικολογικά προβλήματα, με καταστροφή των δασών, αποστράγγιση του νερού, μόλυνση της θάλασσας και του αέρα, με τη δημιουργία τεράστιων λιμνών τοξικών τελμάτων και τη μετατροπή της περιοχής σε χώρο βαριάς βιομηχανίας, σε βάρος των χιλιάδων κατοίκων της που ασχολούνται με άλλες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες απειλούνται, εφόσον αναπτυχθούν οι μεταλλευτικές.

Στην ουσία κατέληξε, κυβέρνηση και εταιρείες προωθούν ένα ζοφερό μέλλον για τη Χαλκιδική προς όφελος των λίγων, με επιθυμία να τη μετατρέψουν στον βιομηχανικό σκουπιδοτενεκέ των Βαλκανίων.

Η παρέμβαση προσέλκυσε το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς ως γνωστόν τα καθεστωτικά μέσα αποσιωπούν με συστηματικό τρόπο τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής.

stratoniki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου