Toυρκία: κυάνιο στο πόσιμο νερό της Κιουτάχεια, πέντε μέρες μετά την καταστροφή του φράγματος αποβλήτων, αναφέρει το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος

Πηγή: todayszaman.com
                                   μέσω antigoldgreece

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τεταρτη το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος της Τουρκίας,  επικίνδυνες ποσότητες κυανίου βρέθηκαν σε ένα δείγμα από μια πηγή ύδρευσης στην Κιουτάχεια, όπου το φράγμα τελμάτων μιας εγκατάστασης εξόρυξης αργύρου κατέρρευσε νωρίτερα αυτόν το μήνα.
Στις 7 Μαΐου, ένα από τα πρανή του φράγματος των αποβλήτων του μεταλλείου αργύρου και της μονάδας επεξεργασίας της Eti Silver Mining Corporation στη δυτική επαρχία της Kütahya κατέρρευσε. Οι αρχές έστησαν ένα γραφείο διαχείρισης της κρίσης και διαβεβαίωσαν ότι είχαν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή διαρροής κυανίου στους κοντινούς αγρούς.
Ωστόσο, μια ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι η ανάλυση ενός δείγματος νερού από μια πηγή στο χωριό Köprüören, που χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό έδειξε την παρουσία 0.071 ppm κυανίο. Αυτό  είναι πάνω από το επιτρεπόμενο από το νόμο όριο των 0,050 ppm ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται καθόλου κυάνιο στο πόσιμο νερό. Το Köprüören απέχει 4,5 χιλιόμετρα από την εγκατάσταση. Η δειγματοληψία και η δοκιμή διεξήχθησαν από την Greenpeace, πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Η ποσότητα του κυανίου στο νερό που βρέθηκε να είναι 40 τοις εκατό υψηλότερο από το νομίμως επιτρεπόμενο όριο, ήταν από ένα δείγμα που λήφθηκε πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση του αναχώματος, υπενθύμισε η ανακοίνωση. “Όπως έχουμε πει σε προηγούμενες ανακοινώσεις, το κυάνιο που διαρρέει αναμένεται να ξεκινήσει να εισέρχεται στους υπόγειους υδροφορείς από την 10η ημέρα μετά το ατύχημα. Προβλέπουμε ότι η ποσότητα του κυανίου στα υπόγεια ύδατα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον τουρκικό κώδικα τροφίμων, τα υπόγεια ύδατα της περιοχής δεν είναι κατάλληλα για πόση, “ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο έχει ενημερώσει τα χωριά της περιοχής μέσω των τοπικών αρχών.
Το Επιμελητήριο κάλεσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κιουτάχεια να στείλει καθαρό πόσιμο νερό στα χωριά της περιοχής και να κάνει επισήμως γνωστά στο κοινό τα αποτελέσματα των αναλύσεων που γίνονται σε δείγματα νερού από την περιοχή. Δήλωσε επίσης ότι αν οι κάτοικοι χρησιμοποιήσουν ή πιούν νερό από τους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής, το γραφείο του κυβερνήτη θα είναι υπεύθυνο για τις  συνέπειες .
Το Επιμελητήριο είπε ότι συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από τις πηγές ύδρευσης της περιοχής και πρόσθεσε ότι εκτός από κυάνιο, είναι πιθανό  να ανιχνευθεί η παρουσία και άλλων βαρέων μετάλλων σε αυτά τα νέα δείγματα. Η ανακοίνωση κατηγόρησε επίσης τους αξιωματούχους για παραπλάνηση του κοινού, υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου