H Kιουτάχεια σε μεγάλο κίνδυνο από διαρροή κυανίου, λένε οι ειδικοί

The failure of two embankments at the dam in Kütahya over the weekend threatens to turn into the most dangerous environmental crisis Turkey has faced thus far, Güven Eken says.


Η κατασκευή ενός νέου φράγματος που θα περικλείσει τις λίμνες νερού ρυπασμένου με κυάνιο σε ένα μεταλλείο αργύρου στη δυτική  Τουρκία δεν είναι μια μόνιμη λύση, δήλωσαν ειδικοί επιστήμονες τη Δευτέρα μετά τη μερική κατάρρευση του υπάρχοντος φράγματος.

Η αστοχία δύο αναχωμάτων στο φράγμα τριών επιπέδων στην επαρχία της Κιουτάχεια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου απειλεί να εξελιχθεί στην πιο  επικίνδυνη περιβαλλοντική κρίση που η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα , είπε στην Hürriyet Daily News την Δευτέρα ο Güven Eken, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ένωσης Doğa Association.
Χωρίς αποτελεσματική παρέμβαση, η αστοχία του φράγματος θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ρύπανσης κατά 100 φορές, είπε ο Eken.

“Αυτό δεν  θα είναι ούτε το πρώτο περιστατικό ούτε το τελευταίο στην Τουρκία. Η υπάρχουσα νοοτροπία για το περιβάλλον καλλιεργεί το έδαφος για τέτοιες καταστροφές», είπε. “Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δάσων υπουργείου είπε ότι έχουν ληφθεί προφυλάξεις, αλλά είναι πολύ αργά για προφυλάξεις. Οι προφυλάξεις είναι για προβλήματα που δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί. Τώρα, απαιτείται μια παρέμβαση”.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου επισκέφθηκε τον τόπο του συμβάντος και είπε ότι δεν υπάρχει άλλη διαρροή, παρά μόνο από τις λίμνες. “Δεν υπάρχει καμία διαρροή ή μείγμα κυανιούχων αποβλήτων οπουδήποτε αλλού εκτός από τις  λίμνες. Είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα στις ίδιες τις λίμνες και δεν υπάρχει διαρροή έξω. Το τεχνικό προσωπικό [της εγκατάστασης] αναλαμβάνει τις [αναγκαίες] προφυλάξεις και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις”, είπε.
Ο υπουργός πρότεινε να ετοιμαστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης και δράσης που θα αναλάβει τα έξοδα αν χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά. Ανέφερε επίσης ότι η χρήση των υπόγειων υδάτων στην περιοχή θα πρέπει να αξιολογηθεί από κοινωνιολογική, οικολογική και οικονομική πλευρά.
Αφού εκκενωθεί η περιοχή , οι χωρικοί θα πρέπει να υποβληθούν σε υγειονομικό έλεγχο και τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα ποτάμια και το έδαφος γύρω από το μεταλλείο αργύρου και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Eti Silver Corporation θα πρέπει να γίνουν αμέσως γνωστά στο κοινό, είπε ο (η;) Banu Dökmecibası από το γραφείο της Greenpeace στην Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα Daily News.
«Η δραστηριότητα της επιχείρησης Eti Silver θα πρέπει να σταματήσει. Οι αναφορές που έχουμε λάβει λένε ότι δεν έχουν σταματήσει όλες της οι δραστηριότητες. Η Greenpeace καλεί το υπουργείο να παράσχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να προσκαλέσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για ανταλλαγή δεδομένων, ” είπε ο Dökmecibası .
Μετά την κατάρρευση των δύο αναχωμάτων, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να αδειάζουν το ρυπασμένο με κυάνιο νερό από την εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται περίπου 34 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Kütahya, κοντά στο χωριό Gümüş, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ομάδες εργασίας της εταιρείας προσπαθούν να εμποδίσουν το κυάνιο να φτάσει στο τελευταίο επίπεδο του φράγματος, από όπου θα μπορούσε να διαρρεύσει έξω, ενώ γίνονται εργασίες για την ενίσχυση των αναχωμάτων.
Η διαρροή στην Κιουτάχεια μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από την πλημμύρα των τοξικών αποβλήτων που απελευθερώθηκαν από ένα χημικό εργοστάσιο στην Ουγγαρία το προηγούμενο έτος, είπαν οι εμπειρογνώμονες, επισημαίνοντας ότι μόνο μια μικρή ποσότητα κυανιούχων αποβλήτων θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή αν γίνει διαρρεύσει στο έδαφος ή στις πηγές νερού.
«Η κλίμακα του περιστατικού στην Κιουτάχεια είναι [δυνητικά], πολλές φορές μεγαλύτερη από την καταστροφή στην Ουγγαρία. Το κυάνιο είναι ένα θανατηφόρο χημικό. Κανείς δεν πρέπει να έχει έστω και την παραμικρή έκθεση σε αυτό, ” δήλωσε ο Dökmecibaşı. “Εκτός από μακροχρόνια προβλήματα, μπορεί να υπάρξουν άμεσα θάνατοι. Αν σκεφτούμε την προσέγγιση που είχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην καταστροφή της Ουγγαρίας, έχουμε αμφιβολίες για το πόσο σοβαρά θα πάρουν αυτήν την τοπική καταστροφή και θα οργανωθούν”.
Παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες των αποβλήτων που διέρρευσαν είναι μικρές σε σύγκριση με την καταστροφή στην Ουγγαρία, “η έντασή της θα είναι υψηλότερη δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορούν να δηλητηριαστούν αμέσως εφόσον σπάσει ένα φράγμα,» είπε ο Eken. “Αυτή είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία να καταργήσει τις λίμνες κυανίου που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μεταλλεία χρυσού και άλλων μετάλλων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου