"ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ", ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Κ*ΒΟΞ

Ο Ρουβίκωνας διοργανώνει διήμερη εκδήλωση στο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, με κεντρικό θέμα: «Αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Προοπτική και συνέχεια», Σάββατο και Κυριακή 8-9/10, ώρα 6:30μμ.


Η κλιματική κρίση και η συνολική επιβάρυνση του πλανήτη επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Κατανοώντας την ανάγκη να υπάρχει οργανωμένη απάντηση, αποφασίσαμε να καλέσουμε σε μια εκδήλωση με ομιλητές από αγωνιζόμενα κομμάτια διάφορων περιοχών, ευελπιστώντας στη σύνδεση των αγώνων μεταξύ τους, καθώς και να γίνουν οι αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος κεντρικό ζήτημα στα μητροπολιτικά κέντρα.

Και ποιος δεν ξέρει πλέον ότι η λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη» ή «πράσινη ανάπτυξη» που προωθείται τα τελευταία χρόνια ως απάντηση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ουδεμία σχέση έχει με την προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος ή έχει κίνητρο τις οικολογικές ευαισθησίες. Μόνο δημιουργεί καινούργιες ανάγκες, καινούργια πεδία κερδοσκοπίας. Δεν είναι παρά ένας όρος «πλυντήριο», για το έργο που έχουμε ξαναδεί.

Στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε συνήθως σύμπραξη ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, για την υλοποίηση «επενδύσεων» μεγάλης κλίμακας, που επιβάλλονται και δεν υπολογίζουν ούτε οικοσυστήματα, ούτε τοπικές κοινωνίες. Ακολουθεί η καταλήστευση των φυσικών πόρων, μέσω αποικιοκρατικών συμβάσεων. Δημιουργείται εμφυλιακό κλίμα στις τοπικές κοινωνίες που χωρίζονται σε αυτούς που υποτίθεται ευνοούνται από τις «επενδύσεις» και σε αυτούς που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τον τόπο τους. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, οι κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ, η δικαιοσύνη, μπαίνουν στην υπηρεσία των πολυεθνικών ή των μεγαλοεργολάβων.

Έχουμε δει εικόνες σκληρής καταστολής, βιομηχανία διώξεων και προσπάθεια τρομοκράτησης και εξόντωσης, ηθικής και οικονομικής, για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους. Παράλληλα όμως έχουμε δει σοβαρή αντίσταση στις δυνάμεις καταστολής, μαζικές διαδηλώσεις στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα, τις τοπικές κοινωνίες να οργανώνονται στη βάση τους, την αλληλεγγύη να θριαμβεύει. Μας μένει να δούμε την προοπτική.

Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, συλλογικότητες, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες κατά τόπους που έχουν δώσει και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των τόπων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου