ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ PUEBLA ΚΑΙ ΤΟ MEXICO, ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ

Το χωριό της Μεγάλης Παναγίας, που είναι χτισμένο ανάμεσα σε τρία ρέματα, περιτριγυρίζεται από αιωνόβια δάση που χάνουν τα φύλλα τους κάθε φθινόπωρο, αναγεννιούνται ακούραστα κάθε άνοιξη, μετουσιώνουν το φως και το νερό σε ζωή γύρω τους, τρέφοντας τα ζώα και τους ανθρώπους τους. Οι κάτοικοι κάποτε καλλιεργούσαν καστανιές, καρυδιές, αμπέλια, ελιές, μηλιές, σιτάρι, ζούσαν από το δάσος και ξεδιψούσαν από τις πηγές του. Εκεί, στην καρδιά του δάσους, στα 3 km από το χωριό, εδώ και 16 χρόνια, η πολυεθνική Eldorado Gold, επιχειρεί να ανοίξει μεταλλεία χρυσού. Ήρθε για να στερέψει τις πηγές μας, αποδεικνύοντας ότι οι κατακτητές θα έρχονται πάντα για το χρυσάφι, θα έρχονται πάντα για το νερό, όμως πάντα θα υπάρχουν και ιθαγενείς που θα αντιστέκονται.

Τον Απρίλη του 2017, κάτοικοι του χωριού επιχείρησαν και σταμάτησαν για κάποιες μέρες τις διερευνητικές - αποστραγγιστικές γεωτρήσεις της εταιρείας, αυτές που στόχο έχουν να στερέψουν το χωριό μας από νερό και να στερέψουν τις ζωές μας.

Σήμερα, τον Απρίλη του 2022, στον δρόμο από την Puebla μέχρι το Morelos, oι πραγματικοί άνθρωποι διεκδικούν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια και τη ζωή. Σήμερα, έξω από τα δικαστήρια Χαλκιδικής μας δικάζουν για τα γεγονότα του 17. Μέχρι στιγμής έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 60 δικογραφίες που έχουν εμπλέξει δικαστικά περισσότερες από 600 συναγωνίστριες και συναγωνιστές. Συμμεριζόμενοι τις αγωνίες και τις δυσκολίες σας, στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και την βαθιά μας πίστη  στους δίκαιους κοινούς μας αγώνες. Το νερό δεν είναι ούτε ιδιωτικό ούτε δημόσιο. Το νερό είναι κοινό  αγαθό, το νερό είναι όλα, το νερό είναι ζωή.

Από τις Σκουριές μέχρι την Puebla και το Mexico, μαζί στον δρόμο για το νερό και τη ζωή.

Οι σπίθες της αντίστασής μας βάζουν φωτιά στην μακριά νύχτα της ανθρωπότητας.

Επιτροπή αγώνα Μ. Παναγίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου