Δελτίο Τύπου 3η μέρα - Αυτόνομες ιθαγενικές κοινότητες αλληλεγγύης και αγώνα

Η χθεσινή ημέρα μας έφερε κοντά με τις συντρόφισσες/συντρόφους/συντροφόισσες των κοινοτήτων του ζαπατιστικού κινήματος. Σε μια διαδικτυακή σύνδεση και με τη χρήση δυο γλωσσών, ανταλλάχθηκαν πρακτικές, εμπειρίες και απορίες για ο,τι παρουσιάστηκε. 

Η δημιουργία κοινοτήτων προϋποθέτει την ανάγκη των ατόμων να αλλάξουν την πραγματικότητα που τους αφήνει απ'έξω και δεν τους υπολογίζει. Έπειτα, χρειάζεται πολιτική τοποθέτηση, η οποία ορίστηκε από τις κοινότητες ως αριστερά και από τα κάτω και δημιουργήθηκαν επιτροπές για το διαμοιρασμό εργασιών. 

Οι ιθαγενικές κοινότητες αυτόνομα έστησαν εν μέσω πανδημίας δίκτυα αλληλεγγύης με χρήση παραδοσιακής ιατρικής από βότανα που καλλιεργούν οι ίδιες, πρατήρια ανέργων, λαϊκά συσσίτια και θερινό μάθημα για τα άπορα παιδιά. Στο τελευταίο, παιδιά ηλικίας 12-13 ετών παραπονέθηκαν για το μάθημα και ζήτησαν να συμμετέχουν ως συντονιστές και όχι ως μαθητές, γεγονός που μας δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι τα ζαπατιστικά σχολεία μεγαλώνουν ελεύθερους ανθρώπους. 

Ενημερωθήκαμε για το αντικαπιταλιστικό πανεπιστημιακό δίκτυο, όπου μέσα σε όλους τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει βρέθηκε εν μέσω πανδημίας σε μια αφήγηση από τα πάνω, η οποία όριζε ως αναγκαία και θεμελιώδη την εξορυκτική δραστηριότητα και τη στήριξη της εθνικής οικονομίας. Αυτόματα, λοιπόν, προσδιορίστηκε ένας κοινός εχθρός που δεν είναι άλλος από το κράτος και τους μηχανισμούς του. 

Στο τέλος της κουβέντας μας αλληλοπροτάθηκαν μεταξύ άλλων:
· Η ανταλλαγή υλικού (αφίσες, μπροσούρες) και έργων τέχνης για να εμπλουτιστεί η σχέση μεταξύ των κινημάτων, 
· Να προσπαθήσει να σταματήσει ο καθένας την καταστροφή στον τόπο του με τον τρόπο του, 
· Να σταθούμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, άρα και στις μεγάλες εξορυκτικές οικονομίες. 

Η σημερινή μέρα ξεκινά με την περιήγηση στους τόπους καταστροφής του Κακάβου και θα συνεχίσει με εκδήλωση γύρω από τα ζητήματα ενέργειας με τη συμμετοχή του δικτύου Μεσοχώρα-Αχελώος SOS, της πρωτοβουλίας Αθήνας για την προστασία των Αγράφων και την πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. 


Συνέλευση 10ήμερου Αγώνα και Ελευθερίας - Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου