ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Η έκθεση της Global Witness για το 2016 για τους Υπερασπιστές γης (βίντεο)


Η όποια ομοιότητα με το παρακάτω «τριτοκοσμικό» δεδομένο δεν είναι καθόλου συμπτωματική. Πρόκειται για στιγμές του παρόντος και βεβαιότητες του μέλλοντός μας.
Η Eldorado όπως και κάθε κολλητός της πρέπει να φύγει τώρα!!




Το 2016 καταγράφηκε το ρεκόρ των 200 δολοφονιών  υπερασπιστών της γης τους, των ποταμών και των δασών ενάντια σε  καταστροφικές βιομηχανίες.
Δεν ήταν ποτέ πιο επικίνδυνο να πάρει κανείς θέση εναντίον εταιρειών που λεηλατούν τη γη και καταστρέφουν το περιβάλλον, αναφέρεται στην έκθεση. Σχεδόν τέσσερα άτομα δολοφονήθηκαν κάθε εβδομάδα το 2016,  προστατεύοντας τη γη τους και τη φύση  από  δραστηριότητες όπως η εξόρυξη, η υλοτομία και η αγροτοβιομηχανία.
Η δολοφονία είναι μόνο μία από τις τακτικές  που χρησιμοποιούνται για τη σιωπή των υπερασπιστών της γης και του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των απειλών κατά της ζωής, συλλήψεων, σεξουαλικής επίθεσης και δικαστικής καταστολής.
Ο Jakeline Romero από την Κολομβία αντιμετώπισε για πολλά χρόνια απειλές και εκφοβισμούς, επειδή μιλούσε ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις του El Cerrejón, του μεγαλύτερου ορυχείου της Λατινικής Αμερικής. Ανήκει στις Λονδρέζικες εταιρείες  Glencore, BHP Billiton και Anglo-American , διοικείται από εγχώριο φορέα εκμετάλλευσης και η λειτουργία του θεωρείται υπεύθυνη για έλλειψη νερού και μαζική πληθυσμιακή μετακίνηση.

Αυτή η έκθεση αναφέρει τις ιστορίες αμέτρητων ανθρώπων παρόμοιες  του  Jakelline, που ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι  στη δύναμη των πολυεθνικών, παραστρατιωτικών ακόμη και των κυβερνήσεών τους στις πιο επικίνδυνες χώρες της γης. Αναλύει επίσης τους λόγους για τους οποίους αντιμετωπίζουν αυξημένες απειλές και διερευνά τι μπορεί να γίνει για την προστασία τους.

Οι δολοφονίες των υπερασπιστών όχι μόνο αυξάνονται, αλλά και εξαπλώνονται. Το 2016 τεκμηριώσαμε 200 δολοφονίες σε 24 χώρες, σε σύγκριση με 185 το 2015. Σχεδόν το 40% των δολοφονηθέντων ήταν αυτόχθονες. Η έλλειψη διώξεων καθιστά επίσης δύσκολο να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, αλλά εντοπίσαμε  ισχυρές ενδείξεις ότι η αστυνομία και ο στρατός ήταν πίσω από τουλάχιστον 43 δολοφονίες, με ιδιωτικούς φορείς όπως ιδιωτικούς αστυνομικούς και πληρωμένους δολοφόνους να συνδέονται με 52 θανάτους.


 Θανατηφόρες χώρες για ακτιβιστές
Ο αδίστακτος αγώνας για τον φυσικό πλούτο του Αμαζονίου κάνει τη Βραζιλία, για άλλη μια φορά, τη πλέον θανατηφόρα χώρα του κόσμου από την άποψη των τεράστιων αριθμών που σκοτώθηκαν, αν και η Ονδούρα παραμένει η πιο επικίνδυνη χώρα ανά κάτοικο την τελευταία δεκαετία.

Η Νικαράγουα αρχίζει να ανταγωνίζεται αυτά τα ρεκόρ. Μία τεχνητή διώρυγα πρόκειται να διαμελίσει τη χώρα, απειλώντας με μαζική μετακίνηση, κοινωνική αναταραχή και βίαιη καταστολή όσων αντιστέκονται σε αυτό το έργο.  Μια αδηφάγα  βιομηχανία εξόρυξης κάνει τις Φιλιππίνες να ξεχωρίζουν για τις δολοφονίες στην Ασία.

Στην Κολομβία, οι δολοφονίες σπάνε τα ρεκόρ όλων των εποχών, παρά - ή ίσως λόγω- την πρόσφατα υπογραφείσα ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντάρτικης ομάδας, της FARC. Οι περιοχές που ήταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο των ανταρτών αντιμετωπίζονται  τώρα ευνοϊκά  από τις επιχειρήσεις εξόρυξης και τις παραστρατιωτικές εταιρείες, ενώ οι κοινότητες που επανακάμπτουν δέχονται επίθεση για την ανάκτηση γης που έχει κλαπεί από αυτούς κατά τη διάρκεια μισού αιώνα σύγκρουσης.

Η Ινδία βλέπει  τις δολοφονίες να αυξάνονται λόγω της  ασφυκτικής αστυνόμευσης και της καταστολής  των ειρηνικών διαμαρτυριών και του πολιτικού ακτιβισμού.

Η υπεράσπιση των εθνικών πάρκων είναι πλέον πιο επικίνδυνη από ποτέ, ιδίως στην Αφρική όπου σκοτώνεται μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που περιορίζεται σε κάποια συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη. Οι αναπτυγμένες χώρες εφαρμόζουν  άλλες μεθόδους για την καταστολή των ακτιβιστών, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι περιβαλλοντικοί υπερασπιστές έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για τη διοίκηση του Trump.

Είναι όλο και πιο σαφές ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στο καθήκον τους να προστατεύουν τους ακτιβιστές. Καλλιεργούν ένα επίπεδο ατιμωρησίας που επιτρέπει στη συντριπτική πλειοψηφία των δραστών να κυκλοφορούν ελεύθεροι  και ενθαρρύνει δολοφονίες. Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών ανάπτυξης, τροφοδοτούν τη βία υποστηρίζοντας έργα που βλάπτουν το περιβάλλον και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι ακτιβιστές παρουσιάζονται ως εγκληματίες, αντιμετωπίζουν σκληρές  ποινικές  και αστικές κυρώσεις  από κυβερνήσεις και εταιρείες που επιδιώκουν τη σιωπή τους. Αυτή η ποινικοποίηση χρησιμοποιείται για να εκφοβίσει τους υπερασπιστές, να αμαυρώσει τη φήμη τους και να τους εγκλωβίσει  σε δαπανηρές νομικές μάχες.
Πηγή: Global Witness
Μετάφραση: Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου