Παρέμβαση αλληλεγγύης στη Χαλκιδική στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας


Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Την αλληλεγγύη στους κατοίκους της Χαλκιδικής οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά στην ερημοποίηση του τόπου τους εάν προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού ανέδειξαν η ελευθεριακή πρωτοβουλία της Χαλκίδας «Ουλαλούμ» και αλληλέγγυοι πολίτες.
Το βράδυ της Τετάρτης, 14 Οκτωβρίου ανάρτησαν πανό στην αίθουσα του θεάτρου Παπαδημητρίου όταν τελείωσε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η παλιόστρατα των Ρεβενικίων» το οποίο προβαλλόταν στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.


ΤΑ ΡΕΒΕΝΙΚΙΑ
Το ντοκιμαντέρ υπογράφει ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ3 Δημήτρης Καραθανάσης ο οποίος κατάγεται από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, ένα από τα προπύργια της αντίστασης στην πολυεθνική ElDorado και την Ελληνικός Χρυσός του ομίλου Μπόμπολα.
Πρόκειται για ένα οδοιπορικό το οποίο ξεκινά από τη Μεγάλη Παναγιά και μέσω του πανέμορφου δάσους των Σκουριών, που  καταστρέφουν οι ερπύστριες της «ανάπτυξης» καταλήγει στα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη (μικρή λεπτομέρεια: ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος πέθανε το 322 πχ. στη Χαλκίδα και μια προτομή του που ατενίζει τον Εύριπο στέκει εδώ και χρόνια, μπροστά από το δημαρχείο της πόλης).
Με καθαρές λήψεις η κάμερα ακολουθεί τρεις οδοιπόρους οι οποίοι ανακαλύπτουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του δάσους των Σκουριών, συναντούν τον Γιώργο που μένει 300 μέτρα κάτω από το εργοτάξιο, βρίσκουν έναν φωτογράφο που αναζητεί στη φύση τη συμπαντική αρμονία, καταλήγοντας στις περιφραγμένες Σκουριές.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει δραστηριότητες των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς: τα μέλη του Ιππικού Ομίλου Μεγ. Παναγιάς οι οποίοι καβάλα στους σύγχρονους Πήγασους ξανανοίγουν παλιά μονοπάτια στο δάσος, τον τρύγο του Σεπτέμβρη, τη μελισσοκομία, την υλοτομία, την κτηνοτροφία.
Συνθέτει τα βιώματα των ανθρώπων του τόπου με την ιστορία επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα βιώσιμο οικολογικό παρόν και μέλλον, πέρα από την απειλή της «ανάπτυξης», είτε δεξιάς είτε αριστερής.
Τα πλάνα επισημαίνουν την πανάρχαιη σημασία του φυσικού πλούτου και την αρμονία του με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, στις οποίες η εξόρυξη χρυσού αποτελεί μια ύβρη για λίγα χούφτα ευρώ, με ανυπολόγιστες κοινωνικές-οικολογικές επιπτώσεις. 
Παρουσιάζει ακόμη στιγμές από τον αγώνα των κατοίκων και των αλληλέγγυων έως το 2014 όταν και προβλήθηκε πρώτη φορά (Αύγουστος) στη Μεγάλη Παναγιά (η οποία ως το 1927 ονομαζόταν Ρεβενίκια).

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ

Ο Δημήτρης Καραθανάσης είναι σκηνοθέτης της εκπομπής «Αντιδραστήριο» των Στέλιου Νικητόπουλου και Πάνου Κάσαρη, η οποία γεννημένη μέσα από την δίχρονη εμπειρία της αυτοδιαχείρισης του αγώνα για ελεύθερη, δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ), ερεύνησε προσφάτως σε δύο εκπομπές το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα στη Χαλκιδική.
Το ντοκιμαντέρ, όπως και η παραπάνω εκπομπή, δείχνουν πως μια άλλη, δημόσια ραδιοτηλεόραση, μια δημοσιογραφία στο πλευρό της κοινωνίας, όχι των εταιρειών ή του Κράτους, είναι παρούσα και χρειάζεται την υποστήριξη και τη συμμετοχή μας.
Τα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ όπως αυτό της Χαλκίδας το οποίο αισίως έφτασε στην 9η διοργάνωση, μπορούν να αποτελούν έναν ελεύθερο τόπο όπου οι δημιουργοί συναντούν την κοινωνία και συνομιλούν μαζί της. Επειδή εδώ η εικόνα μέσα από την τεκμηρίωση ανοίγει το διάλογο οπλίζοντας τη σκέψη και το πολιτικό πράττειν.

ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑ
Στο πλαίσιο αυτό οι Σκουριές έχουν τοπικό χρώμα σε ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής: ρύπανση νερού της Μεσσαπίας με εξασθενές χρώμιο για την οποία τοπικοί περιβαλλοντικοί φορείς θεωρούν ότι ευθύνεται και ο κρατικός γίγαντας που ονομάζεται ΛΑΡΚΟ, ρύπανση Ευβοϊκού Κόλπου, ποιότητα πόσιμου νερού Χαλκίδας, λειτουργία ΒΙΠΕ στη βόρεια Εύβοια (Μαντούδι) κ.ά.

Η παρέμβαση της ομάδας «Ουλαλούμ» και οι συζητήσεις ενεργών πολιτών που ακολούθησαν την προβολή, το υπενθύμισαν με τον καλύτερο τρόπο.
Όπως η στράτα στα Ρεβενίκια.

* Οι υπόλοιποι συντελεστές του ντοκιμαντέρ: Έρευνα – Κείμενα, Δώρα Καραθανάση, Μουσική, Δημήτρης Πλαζομίτης, Εκφώνηση κειμένων, Ελευθερία Φαραντάκη, Θανάσης Βικόπουλος.


*Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (docfest) ξεκίνησε την Τρίτη, 13 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 18/10. Προβολές καθημερινά στο θέατρο Παπαδημητρίου και το Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Περισσότερα εδώ: http://www.docfest.gr/

http://xarmada.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου