ΣΕΛΙΔΕΣ

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ας πούμε ΕΞΥΠΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Τις τελευταίες μέρες σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη είναι μάρτυρες μιας ιδιαίτερης εξ ουρανού κατάστασης. Αυτής των αδιάκοπων και πολύωρων πτήσεων ενός μαύρου ή blue-black ελικοπτέρου. Ενός ελικοπτέρου που είναι αλήθεια ότι δεν ψεκάζει,  αλλά ακτινοβολεί την περιοχή. Πρόκειται για ένα καταγραφικό ελικόπτερο που μεταφέρει ένα είδος ραντάρ ΗΤΕΜ (Helicopter-based deep penetrating TEM) το οποίο επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση του υπεδάφους σε βάθος μέχρι και εξακοσίων μέτρων (έτσι τουλάχιστον καυχιούνται ή προσδοκούν οι επιστήμονες που εμπλέκονται).



Η συγκεκριμένη καταγραφή γίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Smart exploration (έξυπνη έρευνα) και αφορά στην εξερεύνηση για την αναζήτηση στρατηγικών ορυκτών πόρων στο έδαφος της Ευρώπης. Το έργο ξεκίνησε την 1-12-2017 και εξελίσσεται για 36 μήνες παράλληλα με ένα δεύτερο καταγραφικό έργο το X-MINE project που στοχεύει στην υλική, λεπτομερή και σε πραγματικό χρόνο ανάλυση των πυρήνων υπεδάφους των γεωλογικών γεωτρήσεων μέσω των ακτινών Χ. Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) για την έρευνα και την καινοτομία, πρόγραμμα 80 δις ευρώ, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε μέχρι σήμερα. Στα παραπάνω έργα η Ελλάδα «εκπροσωπείται» στο Smart exploration από την Hellas Gold, την Delphi-Distomon SA (Βωξίτες-Μυτιληναίος) και για την επιστήμη, το ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ενώ στο X-MINE «εκπροσωπείται» αποκλειστικά από την Hellas Gold (γνωστή ελληνικότατη πολυεθνική).

 Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Β. Ελλάδα με κέντρο και αναφορά τη Χαλκιδική είναι στόχος για ξεχαρβάλωμα, μαζί με ολόκληρη την Ιβηρική και μεγάλο μέρος της Σκανδιναβικής χερσονήσου, ήδη από το 2009 όσον αφορά στην αναζήτηση κύριων και σπάνιων μετάλλων μέσω του Pro-Mine project της οδηγίας Φερχόιγκεν, που ευτυχώς και ακριβώς όπως άρμοζε, δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την τοπική κοινωνία.

 Άλλα χρόνια θα πει κάποιος.








Άρα και με λίγα λόγια, οι διάφοροι ευρω-πολυεθνικοί εταίροι έχουν εντοπίσει το πού θα γίνει ο παγκοσμίου κλάσεως σεληνιακός κρατήρας και ποια θα είναι η παγκοσμίου κλάσεως χαβούζα τουλάχιστον για την Ελλάδα. Ήδη η Eldorado Gold στο χρηματιστηριακό τραπέζι που παίζει αναζητώντας στρατηγικό επενδυτή ( ο οικονομικός κολοσσός δεν έχει χρήματα για να συνεχίσει την επένδυση στις Σκουριές!!), ανεβάζει τα προς εξόρυξη αποθέματα στους 260 εκ. τόνους από τους 148 εκ. τόνους για τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί. 

Στην προκειμένη περίπτωση θα περίμενε λοιπόν κανείς από μια εταιρεία σαν την Hellas Gold , άμεσα εμπλεκόμενη, «αντικειμενικά» αξιολογημένη και πολυβραβευμένη για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ότι κάτι θα έλεγε, ότι  κάτι θα προσπαθούσε να «εξηγήσει» στους υφισταμένους της ιθαγενείς για το σιδερένιο πουλί που πετούσε πάνω από τα κεφάλια τους και για το ρόδινο μέλλον που τους ετοιμάζει. Προσμονές και προσδοκίες φιλομεταλλευτικών ονειροπόλων θα πούμε εμείς. Η εταιρεία συνεχίζει να αυθαιρετεί (έτσι και αλλιώς η όποια λειτουργία της είναι παράνομη αφού ακόμη ψάχνεται μαζί με τα φιλοεπενδυτικά κολλητάρια της,  Μητσοτάκη-Χατζηδάκη-Γεωργιάδη, για ολοκληρωμένη αδειοδότηση στοιχειωδώς αποδεκτή), και εκ των πραγμάτων κατέστησε  φερέφωνό της τον ίδιο τον Αριστοτελικό δήμαρχο που ως ειδήμονας τυφλά πιστός στην αναπτυξιολαγνεία αποφάνθηκε καθησυχάζοντας, αφού βέβαια ενημερώθηκε «κατευθείαν» από τον ευρωπαϊκό φορέα:

 "Προς αποφυγή παρανοήσεων και για να σταματήσουν τα ευφάνταστα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες μέρες προκαλώντας άσκοπη αναστάτωση, ενημερώνουμε τους δημότες ότι οι πτήσεις ελικοπτέρου που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή, αφορούν στο ερευνητικό έργο Smart Exploration, για το οποίο ο Δήμος μας έχει ενημερωθεί από τον ευρωπαϊκό φορέα που το διενεργεί.
Στοχεύει στην ανάπτυξη νέων, φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών γεωλογικών ερευνών και η Ελλάδα είναι μία από τις 5 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν σε αυτό, με τη μεταλλευτική ζώνη πάνω από τη Φισόκα να είναι μέσα στις ζώνες έρευνας. Η ερευνητική διαδικασία πραγματοποιείται αποκλειστικά σε μη κατοικημένες περιοχές με απόλυτη ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 30/11/2020
.." 

Εύλογα και πραγματικά ανησυχητικά τα ερωτήματα που γεννιούνται στους ιθαγενείς της περιοχής.

Αντιλαμβάνεται ο δήμαρχος και οι συντοπίτες μας ότι η Χαλκιδική δεν έχει επιλεγεί ωσάν σε καλλιστεία μις Ευρώπη για τις ομορφιές και τους ανθρώπους της, αλλά ως βασικό, θυσιαστικό θύμα στο βωμό της δήθεν σταθεροποίησης της χρεοκοπημένης ευρωπαϊκής οικονομίας?

Αντιλαμβάνεται ο δήμαρχος ότι οι ακατοίκητες περιοχές πάνω από τις οποίες πετούσε το Smart exploration είναι τα χωριά των οποίων οι κάτοικοι τον εξέλεξαν δήμαρχο?

Γνωρίζει ο δήμαρχος ότι η Φισώκα δε βρίσκεται στη Μ. Παναγία?

Νομίζει ότι οι  Μεγαλοπαναγιώτες και οι άλλοι κοντοχωριανοί του «μεταλλευτικού τόξου», φίλοι και αντιμεταλλευτικοί, πείστηκαν πως είναι αόρατοι ή ήδη ανύπαρκτοι? 

Γνωρίζει, ως εξ αντικειμένου ειδήμων, ότι ο μεταλλευτικός κώδικας όταν μπει σε ισχύ επιτρέπει στην οποιαδήποτε εμπλεκόμενη μεταλλευτική εταιρεία να δραστηριοποιηθεί και να ξεκοιλιάσει με μια απλή αίτηση οτιδήποτε στην επικράτειά της έχει καταγράψει ως οικονομικά συμφέρον?

Πιστεύει πραγματικά, πάλι ως ειδικός, ότι το έγκλημα της καταστροφής μεγάλου μέρους του αρχέγονου δάσους του ρέματος Καρατζά, της καθημερινής διακινδύνευσης καταστροφής του υδροφόρου ορίζοντα ή της διάλυσης του τοπικού κοινωνικού ιστού μπορούν να αποκατασταθούν με 1,4 εκ. ευρώ σε βάθος τριετίας?

(πρόκειται για τα 900.000 ευρώ μεταλλευτικών τελών για την τριετία 2017-2019  που συνειδητά δεν παραλάμβανε η προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς θεωρούσε την αποδοχή τους νομιμοποίηση της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή, προσαυξημένα από τα 600.000 ευρώ ως μπόνους υποταγής που διασφάλισε ο δήμαρχος από τον γκουρού του περιβάλλοντος Χατζηδάκη για τη διετία 2018-2019).

Είναι λίγα τα λεφτά Στέλιο και οι πραγματικοί αριθμοί καθίστανται αμείλικτοι για την τοπική και την ελληνική οικονομία.

 Οι κάτοικοι και οι φορολογούμενοι της ελληνικής επικράτειας και κυρίως οι ντόπιοι φιλομεταλλευτικοί αλλά και οι αντιμεταλλευτικοί, θα πρέπει να αναλογιστούν το ποια θα είναι η συμβολή της «μεγαλύτερης εν εξελίξει επένδυσης στη χώρα» και σε βάθος 27ετίας, μετά από το deal που μαγειρεύουν οι εξ Αθηνών επαΐοντες και σωτήρες εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο (από το Σεπτέμβρη του ’19 που ανέλαβαν μέχρι σήμερα):

Λοιπόν, το ελληνικό δημόσιο για να επανεκκινήσει τη χρεοκοπημένη  οικονομία του, θα λαμβάνει από την Ελληνικός Χρυσός 1,5 εκ. ευρώ ετησίως ως μεταλλευτικά τέλη καθώς επίσης και τη φορολόγηση των περίπου χιλίων απασχολούμενων στην εταιρεία και έτσι σίγουρα θα ανακάμψει και θα σωθεί το έθνος και η οικονομία(!?), και ακόμη ότι αποδίδοντας το 20% των μεταλλευτικών τελών στον ενδιαφερόμενο δήμο, δηλαδή 300.000 ευρώ ετησίως, θα σωθεί και θα ευημερήσει και αυτός.

 Εμείς σαν κομμάτι της τοπικής κοινωνίας θα επιμείνουμε ότι δε μας αρέσουν οι πολιτικάντικοι κομπασμοί και πάνω απ’ όλα ότι δε μας αρέσει το να μας δουλεύουν, γι’ αυτό και από τη μία ενθυμούμενοι την αριστοτελική αναφορά του δημάρχου πως «λογικό είναι το πρόβλημα για το οποίο μπορούν να ειπωθούν αρκετά και καλά επιχειρήματα» θα επισημάνουμε ότι στην προκειμένη δεν υπάρχουν ούτε αρκετά (δεν αρκεί η επίκληση του μεροκάματου), ούτε καλά επιχειρήματα για να τα συζητήσουμε σοβαρά και να τα αποδεχτούμε σαν «μεθοδικές και χωρίς κραυγές επιτυχίες». 

Όσο για τη σαπιόβαρκα των ντελιριακών, αναπτυξιακών τους οραμάτων, διαβεβαιώνουμε το δήμαρχο και την κυβέρνηση, (που κατά τα λεγόμενά του, χωρίς δεύτερη σκέψη) τυφλά εμπιστεύεται, ότι στην περιοχή δε θα  βρεθεί εύκολα λιμάνι για τον απόπλου της, γιατί μας έχουν τελειώσει οι Ιφιγένειες  που θα θυσιαστούν στο βωμό της αυθαιρεσίας. 


Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου