ΣΕΛΙΔΕΣ

“Εμπιστευτικά τα στοιχεία για το flash smelting. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα αποκαλύψουμε”!

Η δήλωση του τίτλου ανήκει στον κ. Δημήτρη Δημητριάδη, μηχανικό μεταλλείων-μεταλλουργό και στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός και αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου της “ακαριαίας τήξης” (flash smelting) στα συμπυκνώματα των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Έγινε την Τετάρτη 26 Ιουνίου στα γραφεία της εταιρείας στο Στρατώνι, κατά την παρουσίαση  του επενδυτικού τους προγράμματος στην επικεφαλής των Καναδών Πράσινων Elizabeth May και τη συνοδεία της (μέλη των Οικολόγων-Πράσινων, μέλη των Βουλγάρων Πράσινων, δημοσιογράφων).
Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση ως εκπρόσωποι των αντιδρώντων στην “επένδυση” και στο τέλος κάναμε την παρακάτω ερώτηση – όχι για να πάρουμε απαντήσεις, αλλά για να ακούσει η Καναδή βουλευτής ότι η εταιρεία δεν έχει απαντήσεις:
“Γνωρίζετε ότι αυτή που προτείνετε (και εγκρίθηκε) δεν είναι η τυπική εφαρμογή της μεθόδου flash smelting και γνωρίζετε ότι η μέθοδος αυτή όπως και οποιαδήποτε άλλη πυρομεταλλουργική μέθοδος δεν χρησιμοποιείται πουθενά στον κόσμο για συμπυκνώματα με περιεκτικότητα σε αρσενικό μεγαλύτερη του 0,5% ενώ η τροφοδοσία του εργοστασίου του Μαντέμ Λάκκου θα είναι πάνω από 9%. Παραπλανήσατε τη Διοίκηση δηλώνοντας ότι η μεθόδος έχει  δοκιμαστεί σε βιομηχανική κλίμακα και με τα συγκεκριμένα συμπυκνώματα στις εγκαταστάσεις της Outotec στο Pori της Φινλανδίας. Ωστόσο μία βδομάδα μετά την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος δημοσιεύσατε Τεχνική Έκθεση όπου η ίδια η Οutotec δηλώνει σαφώς ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή της μεθόδου είναι ακομα στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης και ότι οι δοκιμές που έχουν γίνει δεν είναι ούτε καν σε πιλοτική κλίμακα. Μας φέρατε εδώ μια μέθοδο πειραματική που αν εφαρμοστεί όπως εγκρίθηκε θα είναι επικίνδυνη για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων, λόγω των εκπομπών αρσενικού”.
Η απάντηση του κ. Δημητριάδη ήταν η εξής:
“Λάθος καταλάβατε, δεν λέει αυτό η Outotec, λέει απλώς οτι η μέθοδος χρειάζεταιfine tuning (δηλαδή είναι εφαρμοσμένη παγκοσμίως η διεργασία με αρσενοπυρίτη και απομένουν λεπτομέρειες!). Η μεθοδος είναι εκεί, είναι πάντα η ίδια, απλά πρέπει να την προσαρμόσουμε στη συγκεκριμένη τροφοδοσία. Η Outotec έχει κάνει μεγάλης κλίμακας δοκιμές στο συγκεκριμένο μίγμα συμπυκνωμάτων και όλα τα αποτελέσματα υπάρχουν, αλλά είναι εμπιστευτικά και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα αποκαλύψουμε“!
Να διαβεβαιώσουμε κατ’αρχήν τον κ. Δημητριάδη ότι ξέρουμε να διαβάζουμε και δεν χρειαζόμαστε διερμηνέα. Ούτε εμείς, ούτε η κα May στην οποία έχουν παραδοθεί όλα τα στοιχεία. Όποιος επιθυμεί μπορεί να δει εδώ την “Technical Report on the Olympias Project, Εuropean Goldfields July 14 2011″, όπου η Outotec δηλώνει σαφώς και πολλές φορές ότι έχουν γίνει μόνο πολύ μικρής κλίμακας δοκιμές (σελίδες 69-75), προφανώς για να αποστασιοποιηθεί από όσα παραπλανητικά υποστηρίζει η εταιρεία στην Ελλάδα.
Ας υποκριθούμε για λίγο ακόμα ότι τους πιστεύουμε. Ακόμα και ο πιο καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί παρά να σκεφτεί ότι είναι ύποπτη η επιμονή της εταιρείας να μην αποκαλύπτει τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι η μέθοδος flash smelting είναι έτοιμη για την πρώτη παγκοσμίως βιομηχανική της εφαρμογή σε αρσενοπυρίτες, στη Χαλκιδική. Η επιλογή των λέξεων έχει σημασία:“Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε τα στοιχεία”, είπε ο κ. Δημητριάδης, όχι “δεν μας επιτρέπεται να αποκαλύψουμε”We’re not obliged to disclose”ήταν αυτό που άκουσαν η κα May και τα επτά ατόμα της συνοδείας της, που γνωρίζουν όλοι πολύ καλά αγγλικά για να κατάλαβουν ότι “δεν είμαστε υποχρεωμένοι” σημαίνει ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να αποκαλύψουμε. Ούτε σε σας ούτε στο ΥΠΕΚΑ. Διότι απλά δεν υπάρχουν.
Ο λιγότερο καλόπιστος που θα ερευνήσει λίγο ακόμα την υπόθεση θα διαπιστώσει μια εκπληκτική ανακολουθία σε όσα έχει ισχυριστεί η εταιρεία για το flash smelting από το 2010 μέχρι σήμερα (σημ.: η λέξη “εταιρεία” αναφερεται σε οποιαδήποτε από τις Ελληνικός Χρυσός, European Goldfields, Eldorado Gold που είναι ουσιαστικά η ίδια εταιρεία). Η εταιρεία παλινδρομεί, δείχνοντας να δυσκολεύεται να αποφασίσει πόσο “μεγάλη” ήταν η κλίμακα των δοκιμών που υποτίθεται ότι έκανε:
  • Ήταν “μεγάλης κλίμακας πιλοτικές δοκιμές” όπως ισχυρίζεται η ΜΠΕ του 2010;
  • Ήταν “σε βιομηχανική κλίμακα (!) και μάλιστα με τον πυρίτη της Ολυμπιάδας” όπως λέει το “ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ…11.03.2011;
  • Ή ήταν τελικά μίνι-πιλοτικές πυρομεταλλουργικές δοκιμές και εργαστηριακής κλίμακας υδρομεταλλουργικές δοκιμές” όπως σαφέστατα δηλώνει η ίδια η Οutotec στην Technical Report on the Olympias Project, Εuropean Goldfields July 14 2011;
Και ενώ η εταιρεία ξεχνάει κάθε φορά τι έχει πει την προηγουμένη (έτσι δεν συμβαίνει όταν ψεύδεται κάποιος;), η ΑΛΗΘΕΙΑ αρχίζει πλέον κι αποκαλύπτεται.
  • Πρώτο το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας τον Απρίλιο 2011, στο πολυσέλιδο πόρισμά του όπου προτείνει την απόρριψη της ΜΠΕ από το ΥΠΕΚΑ, διαπιστώνει ότι η  μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο για την επεξεργασία παρόμοιου τύπου συμπυκνωμάτων. Διαπιστώνει επίσης ότι ήταν ψευδές το παράδειγμα του εργοστασίου πυρομεταλλουργίας που προβλήθηκε από την εταιρεία ότι δήθεν χρησιμοποιεί και αρσενοπυρίτη στην τροφοδοσία του (το Pirdop στη Βουλγαρία). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ δεν είχαν τότε υπ’οψη τους ούτε την προαναφερθείσα Technical Report που δεν είχε ακόμα δημοσιευθεί, αλλά ούτε και τη γνωμοδότησητης αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ του Δεκεμβρίου 2010 που εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου στη Χαλκιδική όπως προτάθηκε. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ χλευάστηκε και λοιδωρήθηκε από την εταιρεία.
  • Τον Ιανουάριο 2013, ο Μηχανικός Μεταλλείων- Μεταλλουργός κ. Γ. Ψυχογιόπουλος καταθέτει στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ μελέτη με τίτλο“Παρατηρήσεις επί της Σχεδιαζόμενης Εφαρμογής της Μεθόδου Ακαριαίας Τήξης στην Επεξεργασία του Συμπυκνώματος Σιδηροπυριτών Ολυμπιάδας –Πρόταση Απομάκρυνσης του Αρσενικού από το Συμπύκνωμα πριν από την Επεξεργασία του με τη Μέθοδο Ακαριαίας Τήξης”. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εφαρμογή της μεθόδου flash smelting σε ένα μίγμα συμπυκνωμάτων με τουλάχιστον 9% αρσενικό αντίκειται στη διεθνή βιβλιογραφία και την εργοστασιακή πρακτική, ενώ θα δημιουργήσει πολλαπλά δυσεπίλυτα προβλήματα στα επόμενα μεταλλουργικά στάδια. Καμμία αντίδραση από την εταιρεία.
  • Σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Ψυχογιόπουλο, στις 28.01.2013, το “Παρατηρητήριο” καταθέτει  στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, την αρμόδια υπηρεσία για την έγκριση της ΜΠΕ, ΥΠΟΜΝΗΜΑ με θέμα “Μεταλλουργία flash smelting στη Χαλκιδική”. Τα συμπεράσματά μας συμπίπτουν απόλυτα με αυτά του ειδικού κ. Ψυχογιόπουλου. Η μέθοδος δεν φαίνεται να “δουλεύει” για τη συγκεκριμένη σύνθεση του συμπυκνώματος.
  • Στις 25.2.2013, απευθύνουμε ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ/Πρόκληση προς τους Μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός: ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ!”.
  • Στις 4 Μαρτίου 2013 έχουμε την πρώτη και μοναδική απάντηση της εταιρείας σε όλο το θόρυβο γύρω από την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου flash smelting. Σε μια “Ανοικτή επιστολή/πρόκληση προς τους αυτόκλητους θεματοφύλακες της νομιμότητας και της επιστημονικής επάρκειας”, γεμάτη ύβρεις προς αυτούς που είχαν την αναιδεια να τους αμφισβητήσουν, οι “Μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός” για πρώτη φορά μιλάνε για εμπιστευτικά στοιχεία” της Outotec, τα οποία “δώσανε δημόσια και τα ξαναδίνουν”. Το πώς τα “ξαναδίνουν” είναι βέβαια ένα θέμα αφού ποτέ δεν τα δώσανε.
    Στην ίδια επιστολή: “Οτι γνωστοποιήσαμε στις αρμόδιες Υπηρεσίες το γνωστοποιήσαμε και σ’ όλο τον κόσμο”. Δηλαδή αυτά τα ελάχιστα, ανεπαρκέστατα στοιχεία που υπάρχουν στη ΜΠΕ είναι όλα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.
  • Περιττό μεν για το είδος και το ύφος της δικής τους απάντησης, αλλά εμείς στις 19.3.2013 δώσαμε άλλη μια Απάντηση στους “Μηχανικούς της Ελληνικός Χρυσός” για τη μεταλλουργία flash smelting: ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ. , συνοδευόμενη από εκτενή διεθνή βιβλιογραφία που αποδεικνύει ότι αυτά που λένε ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, δεν έχουν γίνει ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο. Τους ξαναπροκαλέσαμε να δώσουν άμεσα “τα πλήρη στοιχεία και τα αποτελέσματα των δοκιμών flashsmelting με μίγμα συμπυκνώματος Σκουριών και συμπυκνώματος Ολυμπιάδας στην αναλογία που αναφέρεται στη ΜΠΕ”. Καμία απάντηση μέχρι σήμερα.
  • Στις 28 Μαρτίου 2013, το Συνδικάτο εργαζομένων του ΙΓΜΕ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για τη βιομηχανική εφαρμοσιμότητα της μεθόδου.
  • Στις 7 Ιουνίου 2013, τους ίδιους προβληματισμούς καταθέτει και ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας. Τσιμουδιά από την εταιρεία.
  • Στις 1 Απριλίου 2013, σε συνέντευξη τύπου της Eldorado Gold στη Θεσσαλονίκη, ο Γεν. Διευθυντής της Ελληνικός Χρυσός κ. Πέτρος Στρατουδάκης λέει: Θα δούμε αν θα δουλέψει το flash smelting”.Εδώ το βίντεο, στο 54:00 περίπου.
Διαμαρτυρήθηκαν τα στελέχη της εταιρείας που είπαμε ότι “παραπλάνησαν τη Διοίκηση” κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Στρατώνι.  Δεν είναι πολιτικά σωστό να λες την αλήθεια. Ας αποδείξουν επιτέλους, αν μπορούν, τους ισχυρισμούς τους, δίνοντας έστω και τώρα στη δημοσιότητα και στις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα στοιχεία που “τους επιτρέπεται” μεν, αλλά “δεν είναι υποχρεωμένοι” να δώσουν.
Και για να τελειώνουμε με την υποκρισία: μόλις προχθές δημοσιεύτηκε στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ ένα εξαιρετικά σημαντικό κείμενο που υπογράφεται από τον μηχανικό μεταλλείων κ. Γιώργο Ψυχογιόπουλο και με το οποίο θα ασχοληθούμε αναλυτικά στην επόμενη ανάρτηση. Ο Σχολιασμός της 1492/2013 απόφασης του ΣτΕ σε ό,τι αφορά την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου ακαριαίας τήξηςδιαλύει πλέον όλες τις αμφιβολίες σχετικά με την εγκυρότητα των ισχυρισμών της εταιρείας. Τα δεδομένα του κ. Δημητριάδη είναι “εμπιστευτικά” γιατί απλά δεν υπάρχουν.
Η συνέχεια στο επόμενο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου