ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΟ REDEFINE OPEN SPACE, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/3/2024



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/3 στις 17:30


ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

"Χρυσό Δάσος" (Στρατής Βογιατζής 2014, διάρκεια 22')


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΣΥΖΗΤΗΣΗ

με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγίας για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη μετάλλων στη ΒΑ Χαλκιδική


ROCK LIVE 

με τους Deep Reflection


REDEFINE OPEN SPACE

Αρμενοπούλου 2 & Φιλίππου Δραγούμη

www.instagram.com/thess.redefine


ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/3/2024 από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας και την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που έλαβε χώρα παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να αποτρέψουν την παρέμβασή χωρίς να τα καταφέρουν. 



Επίσης, άλλη μία παρέμβαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/3/2024 στο Ολύμπιον από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας και την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Το μέρος που κοιμόμασταν» για το ορυχείο χαλκού Rosia Poieni που κατέπνιξε με τόνους τοξικών αποβλήτων το χωριό Geamana στη Ρουμανία, θέλαμε να θυμίσουμε ότι η Eldorado Gold συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στη Β.Α. Χαλκιδική, απειλώντας τα νερά, το φυσικό περιβάλλον, τις ζωές μας. 

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες τόνοι τοξικών και επικίνδυνων προϊόντων της Eldorado Gold, διακινούνται από τους δρόμους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αποθηκεύονται και εξάγονται από το λιμάνι της πόλης, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. 

Παρακολουθώντας την ταινία βρεθήκαμε αντιμέτωποι/ες με εικόνες από το ζοφερό μέλλον της Χαλκιδικής. 

Αυτές τις εικόνες σήμερα καλούμαστε να αποτρέψουμε συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.




• Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις εξορύξεις και τη λεηλασία της φύσης.

• Έξω από το λιμάνι και την πόλη της Θεσσαλονίκης τα τοξικά της Eldorado Gold.

• Τερματισμός τώρα της καταστροφικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική, αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με έξοδα αυτών που το κατέστρεψαν.