ΣΕΛΙΔΕΣ

Συνέλευση Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγίας

Αύριο, Τρίτη 28 Ιούνη 2011 και ώρα 7.30 το απόγευμα στο ΚΑΠΗ 
θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Αγώνα Μεγ. Παναγίας συνέλευση
με θέμα το νερό.
Η παρουσία όλων των πολιτών είναι απαραίτητη!

Ένα έργο για την Χαλκιδική με άρωμα μνημονίων


Απο http://enpoarneas.blogspot.com/


Το «Ένα έργο για τη Χαλκιδική με άρωμα μνημονίων» το επεξεργάστηκαν άτομα που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στη μεταλλία χρυσού στη Χαλκιδική
έχοντας κατά νου να διαδoθεί με ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Επιχειρεί να δώσει περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ενημέρωση για το θέμα και
να το συνδέσει με τη σημερινή κατάσταση του χρέους και των μνημονίων αλλά και με την περιβόητη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, τα οφέλη
και τις δουλειές στην περιοχή και γενικότερα.

Η διακίνησή του αφήνεται στην πρωτοβουλία των επιτροπών αγώνα και όποιου άλλου φορέα ή μεμονωμένου πολίτη αγωνίζεται να αποτρέψει το έγκλημα
που σχεδιάζεται για τη Χαλκιδική.

Ακολουθεί το περιεκτικότατο και γεμάτο απαντήσεις κείμενο Χαλκιδική SOS
(Πολίτες Ενάντια στην Εξόρυξη και Μεταλλουργία Χρυσού στη Χαλκιδική)

Ένα έργο για τη Χαλκιδική με άρωμα μνημονίων
«Λαθροθηρία Χρυσού: το τέλειο Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό έγκλημα όπου ο παραλογισμός φόρεσε λεοντή ανάπτυξης μέσα σε ένα παλιό παραμύθι για το νέο El Dorado»



Μαζί με το έργο Εντελώς Δωρεάν.....
συνταγή για όποιον θέλει να σηκώσει τζάμπα αυθαίρετο στη Χαλκιδική σε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Πως θα αποφύγει να πληρώνει φόρους, πρόστιμα, ρεύμα, νερό, αποχέτευση...και ανταποδοτικά τέλη.
οδηγίες πως να δηλώσετε το αυθαίρετο σαν πράσινη επένδυση και να πάρετε επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο ανάλογα με το δάσος που θα κόψετε, το νερό που θα καταναλώσετε και τα απόβλητα που θα ρίξετε στα ποτάμια και στη θάλασσα.
ΟΛΑ αυτά με μια ΜΠΕ* ...ολίγη διαπλοκή και...ολίγο μνημόνιο.
*ΜΠΕ = «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»

ΨΗΦΙΣΜΑ από τη συνάντηση 19-6-2011 στην Αλεξανδρούπολη: Οι ενεργοί πολίτες από τον Έβρο μέχρι τη Χαλκιδική ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε έναν κοινό αγώνα

επίθεση στο περιβάλλον – Η απάντηση των κινημάτων

Οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος από τον Έβρο μέχρι την Χαλκιδική συναντήθηκαν την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιθέσεις που δέχεται το Περιβάλλον στην περιοχή μας.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης:

Οικολογική Εταιρεία Έβρου, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, Πρωτοβουλία Πολιτών κατά του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης –Έβρου ενάντια στα Χρυσωρυχεία, Οικολογική Κίνηση Σερρών, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα, Οικολογική Κίνηση Καβάλας, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου, Συντονιστική Επιτροπή κατά των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, Όμιλος Φίλων Θάλασσας, Περιβάλλοντος και Ακτών Ν.Καρβάλης. Με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο τέλος της εκδήλωσης αναφέρει:


ΨΗΦΙΣΜΑ

Αλεξανδρούπολη 19-6-2011

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και εντείνονται οι πιέσεις προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι ενεργοί πολίτες από τον Έβρο ως την Χαλκιδική, ενώνουμε για μια φορά ακόμη τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας σ΄ έναν κοινό αγώνα:


Να μην περάσουν σχέδια και υποτιθέμενες «επενδύσεις», που αποφασίστηκαν ερήμην μας, και οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας.


Κάποιοι ευελπιστούν ότι οι αντιδράσεις μας θα καμφθούν, όσο η ελληνική κοινωνία βουλιάζει στην ανεργία και την φτώχεια. Κάποιοι ξεπουλούν κυριολεκτικά «γήν και ύδωρ» και κάποιοι ονειρεύονται χρυσές «μπίζνες», πάνω στα συντρίμμια μιας κρίσης όχι μόνο οικονομικής, αλλά περιβαλλοντικής και κοινωνικής.


Οι χρυσοφόρες «επενδύσεις» που ονειρεύονται, δεν θα προσφέρουν τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο και στις τοπικές κοινωνίες, παρά μερικές πρόσκαιρες θέσεις εργασίας και κέρδη για τους χρυσοθήρες και μεγαλοεργολάβους, αφήνοντας πίσω τους μόνο καταστροφή.


Η λύση στο πρόβλημα της ενέργειας δεν είναι η εκχώρηση στους ιδιώτες των ενεργειακών πόρων της χώρας μας. Ούτε η χρήση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας, πολύ περισσότερο βέβαια η εφιαλτική προοπτική της πυρηνικής ενέργειας.


Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών όχι μόνο δεν θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά θα εκμηδενίσει και τις όποιες προοπτικές για το μέλλον.


Είμαστε εδώ για να τους εμποδίσουμε και δεν είμαστε μόνοι.


Οι πολίτες που κατακλύζουν τις πλατείες σ΄ όλη την Ελλάδα δείχνουν το δρόμο της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Παρέμβαση για τις νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες και την μεταλλουργία χρυσού

Παρέμβαση στη σύναξη των «Αγανακτισμένων» στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιουνίου, μέλη του Συντονιστικού των φορέων και συλλόγων της Χαλκιδικής εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της μεταλλουργίας χρυσού.
Στο χώρο πραγματοποιήθηκε διανομή ενημερωτικού υλικού ενώ έγινε ολιγόλεπτη τοποθέτηση από το μέλος του Συντονιστικού κ. Γιώργο Ζουμπά για το επίμαχο θέμα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο σκάνδαλο παραχώρησης – ξεπουλήματος της ανατολικής Χαλκιδικής στις μεταλλευτικές εταιρείες «έναντι πινακίου φακής» και την παραπληροφόρηση που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση, την εταιρεία και τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης ότι «ο ορυκτός πλούτος και ο χρυσός θα σώσει τη χώρα απ΄ την οικονομική καταστροφή», κάτι το οποίο χρησιμοποιείται ως δόλωμα σε αδαείς, αφού το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα επί της εκμετάλλευσης και η μακραίωνη μεταλλευτική εκμετάλλευση της περιοχής μόνο προβλήματα δημιούργησε έως τώρα.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι οι νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες και η μεταλλουργία χρυσού το μόνο που θα αφήσουν στον τόπο -εκτός από τα ελάχιστα μεροκάματα- θα είναι τεράστια άλυτα οικολογικά προβλήματα, με καταστροφή των δασών, αποστράγγιση του νερού, μόλυνση της θάλασσας και του αέρα, με τη δημιουργία τεράστιων λιμνών τοξικών τελμάτων και τη μετατροπή της περιοχής σε χώρο βαριάς βιομηχανίας, σε βάρος των χιλιάδων κατοίκων της που ασχολούνται με άλλες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες απειλούνται, εφόσον αναπτυχθούν οι μεταλλευτικές.

Στην ουσία κατέληξε, κυβέρνηση και εταιρείες προωθούν ένα ζοφερό μέλλον για τη Χαλκιδική προς όφελος των λίγων, με επιθυμία να τη μετατρέψουν στον βιομηχανικό σκουπιδοτενεκέ των Βαλκανίων.

Η παρέμβαση προσέλκυσε το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς ως γνωστόν τα καθεστωτικά μέσα αποσιωπούν με συστηματικό τρόπο τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής.

stratoniki.wordpress.com

Δήμος Αριστοτέλη: Μια ενέργεια του αντιδήμαρχου Μοσχόπουλου με πολλές προεκτάσεις που δείχνουν...το ΔΗΜΑΡΧΟ και την ‘Ελληνικός (;;;) Χρυσός’


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Έκπληκτοι, εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Α΄θμιας εκπαίδευσης Β. Χαλκιδικής, αντίκρισαν χθες το πρωί, ημέρα της γενικής συνέλευσής τους και λίγο πριν την έναρξή της, στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Αρναίας τον αντιδήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη κ. Μοσχόπουλο να ζητάει εξηγήσεις για το ψήφισμα που εξέδωσαν προ μηνών ενάντια στο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός. 
Μη τηρώντας καν τα προσχήματα και με συμπεριφορά που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε θεσμικό πρόσωπο, «μάλωσε» τους εκπαιδευτικούς για αυτή την απόφασή τους μεταφέροντας τάχα τα συναισθήματα του κόσμου ότι τους θεωρούν κοπρόσκυλα! (μόνο της Β. Χαλκιδικής ή ολόκληρης της Ελλάδας; Δεν το διευκρίνισε!)
Μάλιστα κατά τα λεγόμενά του θα έπρεπε να νιώθουν ευγνώμονες στην Ελληνικός Χρυσός γιατί αυτή πληρώνει τα έξοδα θέρμανσης της αίθουσας εκδηλώσεων που κατά καιρούς χρησιμοποιούν για συνελεύσεις ή επιμορφωτικά σεμινάρια!!!
Ο λόγος … στο Δήμαρχο!
Υ.Γ. Μαζί του ήταν και ο πρόεδρος Στρατωνίου, κ. Ζαγοράκης,ο οποίος ήταν τουλάχιστον ευγενικός.»

Αυτή η καταγγελία έγινε από αναγνώστη blog της Χαλκιδικής και έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς παριστάμενους στο περιστατικό δασκάλους.  Το γεγονός αυτό καθαυτό σαν αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας από θεσμικό πρόσωπο


 

Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, 2310.222503/409770, fax 2310.421196, e-mail: ecology-trem@nath.gr

 www.ecology-salonika.org


                                                                                                2.6.2011

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΤΙ-ΒΡΑΒΕΙΑ
Ένας ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.
 Το βραβείο περιβαλλοντικών οπτικών εφέ για μια ακόμη χρονιά στον κ. Ιωάννη Ζουρνά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Νομού Θεσσαλονίκης, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της κατασκευής εργοστασίων καύσης σκουπιδιών εντός του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και στον Αγ. Αντώνιο, για τη συνεισφορά του στην υποβάθμιση της ανακύκλωσης και στην «ελαστικότητά» ως προς την αντιμετώπιση των ραδιενεργών αποβλήτων.
Το βραβείο πράσινης ανάπτυξης στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ και ηθοποιό κ. Γιάννη Βούρο για τις ιστορικές δηλώσεις του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα: «Καλή η οικολογία, αλλά να μην καταντά οικολαγνεία. Δεν μπορώ να σκέφτομαι που θα γεννήσει ο πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα». (http://www.antinews.gr/2011/01/18/80473/)
Το βραβείο Φουκουσίμα στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη, για τη συνεπή καμπάνια του κόμματος του υπέρ της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. 
Το βραβείο καλύτερου σεναρίου διάσωσης χώρας απονέμεται από κοινού στην Τρόϊκα και τον ελληνικό δικομματισμό για την αλληλεγγύη τους προς τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους, τους φοροφυγάδες και την ελίτ της «ανάπτυξης» των πλουτοπαραγωγικών πηγών και οικοσυστημάτων, που θα μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε ό,τι περιττό απέμεινε στη χώρα. 
Το βραβείο περιβαλλοντικής λογοτεχνίας στον γενικό διευθυντή της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» κ. Πέτρο Στρατουδάκη, για την επιστολή του προς το ΤΕΕ /Τμ. Κ. Μακεδονίας, σχετικά με τη γνωμοδότηση-καταπέλτη του ΤΕΕ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εξόρυξη χρυσού στην Αν. Χαλκιδική (http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/05/23/stratoudakis-tee/).
Το βραβείο καλύτερου περιβαλλοντικού σεναρίου στο Δασαρχείο Λαγκαδά, για τις «αντιπλημμυρικές» αποψιλώσεις στην Άσσηρο και τις «διευκολύνσεις» σε όσους ιδιώτες θέλουν να αξιοποιήσουν δημόσιες δασικές εκτάσεις (http://ecology-salonika.org/2010/03/24/the-greens-have-helped-to-stop-the-uncontrolled-cutting-of-trees-in-flood-assiros/).

Μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου

Ο προέδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου τόνισε ότι: "Η σχέση μας με το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα κοινωνικό ή πολιτιστικό που αντιμετωπίζεται περιστασιακά, είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό".
"Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η σημασία της «Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος» χρειάζεται να μνημονεύεται κάθε μέρα.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια του παιδιού στο σχολείο, η λήψη αποφάσεων και μέτρων ουσιαστικών που θα κάνουν τη ζωή στα αστικά κέντρα πιο ανθρώπινη, προσφέροντας περισσότερους χώρους πρασίνου και διαχειρίζοντας αποτελεσματικά τους ρύπους, η προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, η άνευ εξαιρέσεων εφαρμογή των νόμων για τους παραβάτες καθώς και η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αποτελούν μερικές από τις βασικές ρήτρες που οφείλουμε να υιοθετήσουμε στο συμβόλαιό μας με το περιβάλλον", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Κλείνοντας το μήνυμά του ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε: "Έχουμε ήδη αργήσει πολύ. Ο συντονισμός ενεργειών μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μπορεί να επιφέρει την απαιτούμενη ευαισθητοποίηση, αν δοθεί έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τις καταναλωτικές κοινωνίες που προβάλλουν τον ατομισμό ως το μοναδικό πρότυπο συμπεριφοράς. Σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας. Οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε πριν φροντίσει η ίδια η φύση να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά πόσο άσχημα εκδικείται". 
Σχόλιο:  Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα...

Πόσο κοστίζει ένα δάσος;

Επιστήμονες στη Βρετανία αποπειρώνται να υπολογίσουν την αξία της φύσης


Πόσο κοστίζει ένα δάσος;



 Ποια είναι η τιμή μίας λίμνης, ενός δάσους ή της θέας στο πράσινο; Μία έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βρετανία προσπάθησε να υπολογίσει την αξία των αγαθών που μας προσφέρει η φύση, εκτιμώντας τα οφέλη τους για την οικονομία και την κοινωνία.

«
Μέχρι στιγμής θεωρούσαμε δεδομένα όσα μας δίνει η φύση χωρίς να κατανοούμε ότι οι υπηρεσίες που μας προσφέρει έχουν μία τιμή και ότι αν τα καταστρέψουμε θα μας κοστίσει ακριβά», δήλωσε στο BBC η βρετανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Κάρολαϊν Σπέλμαν σχολιάζοντας αυτή την έκθεση, η οποία εκπονήθηκε έπειτα από αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης.

Πολλές χώρες έχουν ήδη προσπαθήσει να υπολογίσουν την οικονομική αξία κάποιων φυσικών αγαθών, όπως τα δάση, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μία έρευνα τέτοιου εύρους, επεσήμανε η Σπέλμαν διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα την λάβει υπόψη της για τις μελλοντικές της επιλογές.


Οι συντάκτες αυτής της αποτίμησης του βρετανικού εθνικού οικοσυστήματος ξεκίνησαν από το δεδομένο ότι αυτό που μετρά σήμερα είναι η εμπορική αξία των αγαθών, για παράδειγμα του ξύλου ή των σοδειών.


«
Χονδρικά, το 30% των πόρων που μας προσφέρει το οικοσύστημα έχουν ήδη μειωθεί ή βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», υπογράμμισε ο καθηγητής Μπομπ Ουάτσον, συνδιευθυντής του προγράμματος που συνέταξε την έκθεση.

Αυτή η έκθεση των 2.000 σελίδων προσπαθεί να φέρει στο φως την κρυμμένη αξία της βρετανικής φύσης.


Για παράδειγμα, η αξία των μελισσών και των άλλων εντόμων που βοηθούν στη γονιμοποίηση των φυτών εκτιμάται στις 430 εκατομμύρια λίρες (487 εκατομμύρια ευρώ) για τη βρετανική γεωργία.


Επίσης οι υδροβιότοποι προσφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια λίρες (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) στη βρετανική γεωργία χάρη στην επίδρασή τους στην ποιότητα το νερού. Το να έχει κάποιος μία κατοικία που έχει θέα στο πράσινο εκτιμάται στις 300

λίρες το χρόνο ανά άτομο (340 ευρώ) όσον αφορά τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΟΙ ΧΙΛΙΑΝΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ

Ανθρωποι από μάρμαρο

Από enet.gr


Στις 6 του περασμένου Αυγούστου εγκλωβίστηκαν 600 μέτρα κάτω από τη γη, προκαλώντας την παγκόσμια συγκίνηση. Οι Χιλιανοί μεταλλωρύχοι, που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το σκοτεινό τάφο ύστερα από 69 ημέρες, έστειλαν μήνυμα ελπίδας μπροστά από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

 
Τη χιλιανή σημαία, με τις υπογραφές όλων των μεταλλωρύχων που έζησαν 69 μέρες κάτω από τη γη, παρέδωσε στους Ελληνες ο 57χρονος Χόρχε Γκαγεγιόγιο

Τη χιλιανή σημαία, με τις υπογραφές όλων των μεταλλωρύχων που έζησαν 69 μέρες κάτω από τη γη, παρέδωσε στους Ελληνες ο 57χρονος Χόρχε Γκαγεγιόγιο Οι είκοσι τέσσερις από τους 33 εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους κοιτάζουν μαγεμένοι τα αρχαία μάρμαρα σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Ηρθαν προσκεκλημένοι των εργαζομένων της μεταλλευτικής εταιρείας ΕΛΜΙΝ. Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης τους συνόδευε ο υπ. Πολιτισμού Π. Γερουλάνος. Οι μεταλλωρύχοι με τις οικογένειές τους, συνολικά 53 άτομα, χθες αναχώρησαν για τα Χανιά, προσκεκλημένοι της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ.

«Διαβάσαμε, είδαμε βίντεο για τις αντιδράσεις των Ελλήνων» έλεγαν, αποκαλώντας «αδέλφια μας» τους συναδέλφους τους που τους κάλεσαν. Θυμούνται τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν και περιγράφουν: «Ηταν λίγα λεπτά πριν αλλάξει η βάρδια. Αρχικά πιστέψαμε ότι ήταν κάτι παροδικό. Σαν σεισμός. Οταν αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, τρομοκρατηθήκαμε. Σκεφτήκαμε ότι δεν θα ξαναδούμε ζωντανούς τους δικούς μας. Μιλούσε διαρκώς ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας να διατηρήσουμε ζωντανή τη συνείδησή μας. Χορεύαμε, τραγουδούσαμε και προσευχόμασταν».

«Δεν θα ξαναμπώ σε μεταλλείο»

Λένε ότι δεν θέλουν να θυμούνται, αλλά «δεν θα σβήσει ποτέ από το μυαλό. Δεν ελπίζαμε πως θα βγούμε ζωντανοί. Το μόνο που μας είχε απομείνει ήταν η πίστη στον Θεό».

«Δεν θα ξαναμπώ σε μεταλλείο έπειτα απ' αυτό. Ελπίζω να βρεθεί καμιά άλλη δουλειά», λέει ο μεγαλύτερος, ο 57χρονος Χόρχε Γκαγεγιόγιο.

«Ηταν η τρίτη μέρα που δούλευα στο μεταλλείο. Νιώθω ακόμα τον τρόμο. Δεν θα το ξεπεράσω ποτέ», εξηγεί ο 20χρονος Τμίμι Σάντσες: «Η ζωή μου άλλαξε εντελώς. Ο τρόπος που αντιμετωπίζω την καθημερινότητα, οι αντιδράσεις μου άλλαξαν». Είναι ο μόνος που αποφάσισε να επιστρέψει στο μεταλλείο.

Δεύτερος κατάφερε να απεγκλωβιστεί ο Μάριο Σεπουλβέδια: «Οχι, για τα χρήματα δεν αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου. Η δουλειά μας ήταν τρόπος ζωής. Από την επιχείρηση ούτε καν αποζημιωθήκαμε. Ούτε ένα τηλεφώνημα να ρωτήσουν τι κάνουμε. Αλλά νιώθω πολύ καλά επειδή ζω. Οι διαφωνίες λύνονται συζητώντας. Αποφασίσαμε να βιώνουμε την πραγματική, ουσιαστική ζωή. Αλλάξαμε ενδιαφέροντα».

Ο Μάριο, αφού κατάφερε να επιβιώσει, λέει ότι «η ζωή μου αντί να βελτιωθεί, χειροτέρεψε. Τα προβλήματα είναι πολλά. Αλλά είμαι ζωντανός και βρίσκω το κουράγιο να τ' αντιμετωπίσω».

Θέλει να στείλει ένα μήνυμα σ' όσους έπαψαν να ελπίζουν: «Να μην απελπίζονται κοιτάζοντας τα εμπόδια. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε ακούσουν, να σε στηρίξουν. Ισως ο Θεός μάς είδε απελπισμένους και μας έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσουμε μια ζωή διαφορετική».

«Απογοητεύτηκα βγαίνοντας»

Λέει ότι το κλίμα αλληλεγγύης που έζησε στα έγκατα της γης «δυστυχώς δεν το συνάντησα στο φως. Απογοητεύτηκα βγαίνοντας. Ο κόσμος ζει με κλειστά τα μάτια. Κοιτάζει αλλά δεν θέλει να δει».

Ο 31χρονος Φλορέντσιο Αβάλος είναι ο πρώτος που απεγκλωβίστηκε: «Εχω αλλάξει ως άνθρωπος. Τώρα νοιάζομαι πολύ για τους δικούς μου ανθρώπους, η ζωή μου απέκτησε νόημα και η δουλειά μου αναγνωρίστηκε. Δεν απελπίζομαι για μικροπράγματα που συμβαίνουν. Χαίρομαι, γιατί τις δύσκολες στιγμές με στήριξαν άνθρωποι που δεν περίμενα». 

Σχόλιο: "Βέβαια, μετά το ατύχημα των χιλιανών μεταλλωρύχων, έγιναν πολλά ατυχήματα σε πολλές χώρες του κόσμου, που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας!  Κι εμείς, οι κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής, χάσαμε πολλούς ανθρώπους, για  να βάζουμε τις ανθρώπινες ζωές πάνω από τα κέρδη αφερέγγυων εταιριών….για ένα κομμάτι ψωμί!"

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ) ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

"Η εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη που ζούμε έγινε δυνατή επειδή τα χημικά στοιχεία είναι κατά “σοφό τρόπο” (ή αν θέλετε είναι όπως συνέβει να είναι) κατανεμημένα εκεί που είναι και με τον τρόπο που είναι (ο Αναξίμανδρος μίλησε για “σχέση δικαιοσύνης” μεταξύ των στοιχείων). Τα προβλήματα για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας αρχίζουν και παραπέρα συσσωρεύονται όταν την ισορροπία αυτή την διαταράσσουμε όλο και περισσότερο εν ονόματι ακριβώς της επιβίωσής μας και της τεχνολογικής μας -ημών των ανεπτυγμένων- περαιτέρω ανάπτυξης. Για κάποιους προβάλλει λοιπόν ζωτική η ανάγκη για την όσο γίνεται μικρότερη διαταραχή της εγκατεστημένης “σχέσης δικαιοσύνης” μεταξύ των στοιχείων του πλανήτη. Ας το ερμηνεύσει ο καθένας μας αυτό όπως το αντιλαμβάνεται με σύγχρονους όρους. Ο Αναξίμανδρος πάντως διέθετε τη σχετική ενόραση για να το διατυπώσει κάπου 1.500 χρόνια πριν".

Σαράντης Δημητριάδης
Ομότιμος Καθηγητής
Τμημα Γεωλογίας, ΑΠΘ.
Κοινοποιώ το παρόν ως συμβολή μου στη δημόσια διαβούλευση επί του περιεχομένου της παραπάνω ΜΠΑ, αλλά και επειδή στις 9 Ιουνίου, οπότε προγραμματίστηκε από την Πρυτανεία η σχετική ανοικτή συζήτηση, θα απουσιάζω εκτός Ελλάδας και παρά την επιθυμία μου δε θα μπορέσω να παρευρεθώ.
Οι απόψεις μου αναφέρονται μόνο σε εκείνα τα μέρη της ΜΠΕ που αφορούν την ειδικότητά μου και τα οποία μου ήταν αρκούντως κατανοητά, ώστε να δικαιούμαι να καταθέσω τα σχόλιά μου και να ευελπιστώ πως, αν δεν εισακουστούν ή έστω ληφθούν υπόψη, τουλάχιστον θα ακουστούν. Άλλοι συνάδελφοι πανεπιστημιακοί θα συμβάλλουν, είμαι βέβαιος, με εισηγήσεις τους ώστε να συμπληρωθεί η σφαιρική επί του θέματος πληροφόρηση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Από μέρους μου δε διεκδικώ βεβαίως το αλάθητο και δεν αποκλείω να μου έχουν διαφύγει κάποια πράγματα, ή ίσως να έχω κάτι παρερμηνεύσει. Εξάλλου, η έκταση της συγκεκριμένης ΜΠΕ, ο όγκος των στοιχείων που αυτή ενσωματώνει και η συνθετότητά της, απαιτούν αυτήν την επιφυλακτικότητα από οποιονδήποτε θα ήθελε να τη σχολιάσει, στο σύνολο ή σε μέρη της, θετικά ή αρνητικά, ακόμα θα έλεγα και από τους ίδιους τους κατ’ εξοχήν θετικά διακείμενους συντάκτες της. Προσπαθώντας λοιπόν να μείνω σε αυτό το περιορισμένο πλαίσιο καταγράφω μια σειρά παρατηρήσεων για θέματα με βαρύνουσα κατά τη γνώμη μου περιβαλλοντική σημασία, τα οποία δικαιολογούν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις απορίες, ανησυχίες και ενστάσεις που προβάλλουν όσοι βλέπουν με σκεπτικισμό, ή ευθέως αντιτίθενται στην πραγματοποίηση του όλου έργου. Ταυτόχρονα όμως θίγω και κάποια σημεία γενικότερου προβληματισμού.
Η, όπως θα φανεί στη συνέχεια, κριτική μου γενικά προσέγγιση απέναντι στη ΜΠΕ κατευθύνεται από το γεγονός πως θεωρώ ότι όχι απλώς δικαιούμαστε, αλλά μάλλον οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά σχολαστικοί, έως επιφυλακτικοί,