ΣΚΟΥΡΙΕΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018


ΣΚΟΥΡΙΕΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018:

6 χρόνια από την εισβολή της Eldorado στη ζωή μας και 1 χρόνο από το θάνατο του Καλύβα,

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


η εταιρεία συνεχίζει να αυθαιρετεί,
η ΕΛΑΣ πιστή στο έργο/αποστολή της,
το δάσος ανθίζει και βγάζει κραυγές αγωνίας
και κάποιος κόσμος, λίγος σχετικά, συνεχίζει να αγωνίζεται.

Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος κόσμος που έχει εκχωρήσει την αξιοπρέπειά του όπως τη γη και τα νερά του. Γιατί λέει νιώθει εργασιακή ανασφάλεια, γιατί δήθεν νοιάζεται μόνο για τα δικά του παιδιά, γιατί συνεχίζει να πιστεύει ότι το οποιοδήποτε αφεντικό του, τη στιγμή που τον υπερεκμεταλλεύεται, που καταστρέφει τον τόπο του, το ζωτικό του χώρο ή ακόμη και τον σακατεύει ή τον σκοτώνει (δεκάδες τα ατυχήματα και αρκετά τα δυστυχήματα), συνεχίζει να τον αγαπάει, Ένας κόσμος που με έναν εντελώς διεστραμμένο και στρεβλό τρόπο, κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και ψυχολογικά, συνεχίζει να ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά των πολυεθνικών αφεντικών του.

Υπάρχει βέβαια κι ένα άλλο υποσύνολο κόσμου που μέχρι πριν από λίγο καιρό αγωνιζότανε κι αυτό αλλά που κάποια στιγμή πίστεψε ότι ο αγώνας για αξιοπρεπή, αξιοβίωτη ζωή θα μπορούσε να ικανοποιηθεί μέσα από αναθετικές διεργασίες όπως καλή ώρα αυτή της ψήφου και των εκλογών. Ένας κόσμος που δεν έχει καταλάβει ακόμη ή που δε θέλει να καταλάβει το βαθύτερο νόημα της πολιτικάντικης ρεμούλας και των προεκλογικών οιονεί υποσχέσεων και καταλήγει ξανά και ξανά στο ότι ο μόνος δυνατός δρόμος είναι αυτός της ένοχης αναμονής, της ανάθεσης, του καναπεδισμού και της ιδιώτευσης.

Όπως υπάρχει και ένα άλλο υποσύνολο, αυτό των κατά περίσταση ηγετίσκων, των καβαλημένων καλαμιών, που δράττονται της όποιας ευκαιρίας για την αυτοπροβολή τους από τη μία και για γραφειοκρατική αυτοδικαιολόγηση των ανικανοτήτων τους από την άλλη. Αυτών που ανέλαβαν θέσεις «ευθύνης» αλλά «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» γιατί λέει οι «προηγούμενοι ήταν πολύ κακοί και καπάτσοι», ενώ οι ίδιοι με τις πιο «αγαθές προθέσεις» είναι «αναρμόδιοι» τελικά για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων ή ακόμη πιο αυτονόητα γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ανάλγητο και διεφθαρμένο σύστημα μέσα στο οποίο βέβαια μια χαρά επιπλέουν και συνδράμουν στη διαιώνισή του.

Η λίστα των υποσυνόλων σίγουρα είναι μακρύτερη, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενό μας.

Ζητούμενο και διακύβευμα  αυτή τη στιγμή στη ΒΑ Χαλκιδική όπως και σε όλη την υπό εξόρυξη Β. Ελλάδα από το Κιλκίς ως την Αλεξανδρούπολη, ή από το Πήλιο και την Ήπειρο μέχρι το Ελληνικό και τις ΒΑΠΕ της Κρήτης, είναι η ενεργοποίηση εκ νέου των υπολειπόμενων υγειών κοινωνικών δυνάμεων, είναι η προσπάθεια ολικής υπέρβασης της Αριστερο-Δεξιάς παραμύθας και της κάθε λογής ανάθεσης/αναμονής, είναι η διερεύνηση τρόπων αφύπνισης των χαυνωμένων μνημονιακών συνειδήσεων, είναι η πεποίθηση ότι η κοινωνική θέση του ανθρώπου βρίσκεται στις πλατείες και στους δρόμους όπου γεννιούνται οι συνειδήσεις και όχι στους καναπέδες του ιδιωτευμένου μικρόκοσμου που προσπαθούν να μας επιβάλουν.

    Ζητούμενο και διακύβευμα είναι επίσης και η επίγνωση ότι, παρά τους κομπασμούς επιστημονικότητας, τις καθημερινές βρωμιές, τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Eldorado, η τρικλοποδιά που τους προέκυψε από την κινηματική και αλληλέγγυα αποφασιστικότητα των προηγούμενων χρόνων τους έχει οδηγήσει στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Στο χέρι μας είναι η τελευταία ώθηση, το τελικό σπρώξιμο, για να φύγει η όποια Εταιρεία και να μην έρθει άλλη.

Την Τρίτη 27/3 18:00 στην Καμάρα όλοι στο συλλαλητήριο ...












ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ.



Ενημερωθήκαμε από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αριστοτέλη ότι το συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί πρώτο θέμα το κείμενο ερωτημάτων σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα που κατέθεσαν 45 πολίτες του Δήμου, θα γίνει την Παρασκευή 16 Μαρτίου 6μμ στην Ιερισσό.

 http://www.dimosaristoteli.gr/cos/sites/default/files/files/PROSKLHSH_52.pdf

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ




Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 7/3 το πρωί στη Μ. Παναγία από μέλη της επιτροπής αγώνα με αφορμή τις 2 νέες γεωτρήσεις της Ελληνικός Χρυσός που διενεργούνται πολύ κοντά στο χωριό, κοντά στη θέση Παναγούδα.











Στο κέντρο του χωριού όπως και στη Λαϊκή Αγορά αναρτήθηκαν συνθήματα κατά της εταιρείας και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο.

ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ …*



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΥΡΑ 10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία και οι πληροφορίες που έρχονται συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο αγώνας της Κυριακής του ΗΡΑΚΛΗ θα γίνει στο γήπεδο του Παλαιοχωρίου και προφανώς η αστυνομία κατά τη προσφιλή της τακτική θα απαγορέψει τη μετακίνηση των οπαδών μας στο συγκεκριμένο γήπεδο. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, καμία πρωτοτυπία, καμία φαντασία, καμία αλλαγή τόσο από την αστυνομία όσο και από την έπο της εξυγίανσης.

Εμείς όμως δε θα τους ακολουθήσουμε όλους αυτούς στον κατήφορο της επανάληψης και θα πρωτοτυπήσουμε. Δεν θα καλέσουμε τον κόσμο στο γήπεδο, δεν θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε καν. Θα κάνουμε κάτι που θέλαμε εδω και καιρό.

Η Αυτόνομη Θύρα 10 καλεί ΟΛΟ τον κόσμο του ΗΡΑΚΛΗ καθώς και όλους τους κατοίκους της Χαλκιδικής τη Κυριακή 11/3 στις 13:00 στη πλατεία του Παλαιοχωρίου να διαδηλώσουμε ΟΛΟΙ μαζί ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που λαμβάνει χώρα στο γειτονικό δάσος.

Η ζωή, τα νερά, τα δάση, ο αέρας καθώς και οι συνειδήσεις μας δεν εξαγοράζονται όσα εκατομμύρια και να σπαταλήσει ο ελληνικός χρυσός, όσες ομάδες και να φτιάξει, όσους δημοσιογράφους και "επιστήμονες" βάλει στο pay roll για να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό στη διαδικασία της εξόρυξης. Ο λαός της βορείου Ελλάδος έχει εκφραστεί πολλές φορές ενάντια σε αυτή τη διαδικασία και θα το κάνει ακόμα μια τη Κυριακή και το μήνυμα θα είναι ένα και σαφές...

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!!!

 Κυριακη11/3 στις 13:00 στη πλατεία του Παλαιοχωρίου πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στο δάσος των σκουριών... ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!!

ΥΓ: Ενημερώνουμε του οπαδούς του ΗΡΑΚΛΗ οτι η πρόσβαση στο Παλαιοχώρι δεν μπορεί να εμποδιστεί σε καμία περίπτωση, καθώς υπάρχουν αμέτρητοι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό.
ΘΑ ΣΚΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ!!!

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

*Όσο για τους συντοπίτες μας, τους εργαζόμενους στην Eldorado Gold (απασχολούμενους, ημιαπασχολούμενους, εργολαβικούς, υπεργολαβικούς και πάει λέγοντας), όπως αυτοί «εκφράζονται» μέσα από τις δηλώσεις/κινδυνολογίες των εκπροσώπων των τριών εργοδοτικών σωματείων, έχουμε μερικά απλά ερωτήματα:

Μήπως οι υποτιθέμενοι φόβοι τους έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι όλο και ευρύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας αποφαίνονται κατηγορηματικά ενάντια στην καταστροφική δραστηριότητα την οποία οι ίδιοι επιτελούν;

Μήπως αρχίζουν να ξυπνούν αλαφιασμένοι από τον εφιάλτη των ισοπεδωμένων και πολτοποιημένων μη ανθρώπινων, διαχρονικών και αρχέγονων δημιουργημάτων, στον οποίο οι ίδιοι συνδράμουν τα μέγιστα;

Μήπως στην περιοχή ο μοναδικός πραγματικός «μύλος εκμετάλλευσης συμφερόντων» δεν είναι άλλος από τον εργοδότη τους;

Μήπως οι εκπρόσωποι των σωματείων τους, έστω και εργοδοτικών, θα έπρεπε να ασχολούνται περισσότερο με τα του «οίκου τους» όπως εργατικά ατυχήματα, δυστυχήματα, εργασιακές συμβάσεις, αξιοπρεπείς και όχι δουλοπρεπείς εργασιακές σχέσεις;

Μήπως οι άνθρωποι που καταγγέλλουν την Eldorado ως υπεύθυνη για «εγκληματική παραβίαση στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας» με αποτέλεσμα το θάνατο είναι κι αυτοί μπαχαλο-τρομοκράτες;

Μήπως οι μοναδικοί υποστηρικτές της μεγαλύτερης μπαχαλο-επένδυσης και της συγκεκριμένης μπαχαλο-λογικής είναι μόνο οι ίδιοι;

Μήπως η ελληνική κοινωνία στην απόλυτη πλειοψηφία της είναι κατά της εξόρυξης;

Μήπως τελικά σ’ αυτή την ιστορία είναι εντελώς μόνοι τους και αυτό είναι που πραγματικά τους τρομάζει;

Λέμε μήπως;

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ερωτήματα και προβληματισμοί 45 πολιτών προς το Δήμο Αριστοτέλη

Όπως αναφέρεται και στο κείμενο που ακολουθεί είναι η τρίτη φορά από το Γενάρη του 2016 που δημότες του Δήμου Αριστοτέλη καταθέτουν αίτημα ένταξης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου συγκεκριμένων και δομημένων προβληματισμών τους.
 

Εκ των πραγμάτων πρόκειται για ένα είδος ετήσιας ανασκόπησης πεπραγμένων και μη πεπραγμένων του Δήμου υπό την οπτική βέβαια των πολιτών. Κάτι σαν κατάλοιπο των πάλαι ποτέ αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών που λάμβαναν χώρα στη ΒΑ Χαλκιδική από το 2006 μέχρι και το 2014.
 

Τα προηγούμενα αιτήματα έγιναν αποδεκτά, εντάχθηκαν στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκαν αλλά δυστυχώς ποτέ δεν απαντήθηκαν/ικανοποιήθηκαν πραγματικά. Το νέο μας αίτημα κατατέθηκε στις 15/2/2018, έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους συνδημότες μας να παραστούν και να παρακολουθήσουν την εν λόγω συνεδρίαση.
 

Η ακριβής ημερομηνία της συγκεκριμένης συνεδρίασης θα κοινοποιηθεί φυσικά στην ιστοσελίδα του Δήμου αλλά και στο blog της επιτροπής αγώνα Μ. Παναγίας αφού βέβαια ενημερωθούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
 

Το κείμενο όπως κατατέθηκε:
 

Προς
 

Τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη.
 

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη αιτούμαστε την ένταξη στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου των παρακάτω θεμάτων/ερωτημάτων.

Είναι η τρίτη φορά που κατατίθεται από πολίτες του Δήμου σχετικό αίτημα και αυτό σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων παθολογικών εμμονών ή γιατί οι υπογράφοντες δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν.


Πιστεύουμε απλά ότι μόνο με τον ανοιχτό, σοβαρό, δημόσιο διάλογο και μέσω της αρχής της λογοδοσίας των κατεχόντων θέσεις κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης, μπορεί να εμπεδωθεί το αίσθημα δημοκρατίας και να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά, πολιτικά αλλά και οικονομικά προβλήματα.
 

Δυστυχώς στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς των κατοίκων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί κατά τις παρεμβάσεις τους σε διάφορες  συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου αλλά και κατατεθεί εγγράφως (Γενάρης του 2016 και 2017 ), δεν έχουν δοθεί ούτε ικανοποιητικές απαντήσεις αλλά ούτε και διαφαίνεται κάποια διάθεση  προσπάθειας επίλυσης του κύριου προβλήματος, αυτού της “επέκτασης” της μεταλλευτικής δραστηριότητας, που μέρα με τη μέρα με την αρπαχτική συνδρομή της Ελληνικός Χρυσός και την εγκληματική ανοχή/συνενοχή διαιτητών και ανεύθυνο-υπεύθυνων κυβερνητικών παραγόντων, καταστρέφει ανεπιστρεπτί τον τόπο μας.
 

Κατά τη γνώμη μας λοιπόν η αδράνεια όχι μόνο δε συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων αλλά συντελεί τα μέγιστα στη συσσώρευσή τους.
 

Παραμένουν λοιπόν αναπάντητα και  σωρεύονται σ’ αυτά τα παρακάτω:
 

1) Σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και την άρση επιβολής προστίμων 1,7 εκ ευρώ επί των 21 διαπιστωμένων παραβάσεων της Ελληνικός Χρυσός , τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή; Έχει καταγγείλει δημόσια το γεγονός; Θα το πράξει στο εξής ή θα συνεχίσει να αναμένει για μια ενδεχόμενη ένσταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους;
 

Το τι πραγματικά σημαίνει μια τέτοια αντιμετώπιση του θέματος από την Ελληνική Δικαιοσύνη γιατί δεν απασχολεί καθόλου τη Δημοτική Αρχή; Και γιατί η τελευταία συνεχίζει να κρατά ανενημέρωτους και αυστηρά αμέτοχους τους Δημότες που για πολύ συγκεκριμένο λόγο την εξέλεξαν;
 

2) Την υπόθεση του θανάτου του Κοπαδιού στον Κοκκινόλακα καταφέρατε με τη στάση  και τις κινήσεις σας να την κρατήσετε μακριά (;!) από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, και κατά συνέπεια να την απαξιώσετε, καθιστώντας την υπόθεση ανύπαρκτης τελικά καταγγελίας ενός γραφικού και “απροσδιόριστου” μυθοπλάστη κτηνοτρόφου παρά το γεγονός ότι ο κ. Δήμαρχος την επικαλέστηκε (ατυχώς!) κατά την κατάθεσή του στην Ειδική Επιτροπή για τα νερά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 

Τουλάχιστον σε σχέση με την τότε εισαγγελική “έρευνα” για τυχαία ρύπανση από βαρέα μέταλλα των τοπικών ρεμάτων έχετε κάτι να μας αναφέρετε;
 

3) Πέρα από την αναγκαιότητα ύπαρξης ή την ελεγκτική αποτελεσματικότητα μιας επιτροπής όπως η ΕΠΙΤΗΡΩ , στα χέρια μας μέσω του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου περιήλθαν διάφορα έγγραφα και μη πορίσματα της παραπάνω επιτροπής, μεταξύ αυτών και η νέα Υδρολογική Μελέτη της Enveco - Ελλ. Χρυσός. Στην εν λόγω μελέτη καταγράφεται αλλαγή όλου του προηγούμενου υδρολογικού μοντέλου της περιοχής ( Βεράνης 2010) με βάση το οποίο εγκρίθηκε και η ΜΠΕ της Ελλ. Χρυσός.
 

Κάνατε; Θα κάνετε κάτι επ’ αυτού;
 

Συνεχίζετε να θεωρείτε ότι πρόκειται για απλά γραφειοκρατική διάταξη άνευ σημασίας για όλους τους πολίτες του Δήμου;
 

Το δεδομένο δεν αποτελεί από μόνο του μία τουλάχιστον σαφέστατη ένδειξη για το τις πταίει σχετικά με την κατάσταση των νερών ολόκληρου του Δήμου κατά τη θερινή κυρίως  περίοδο;
 

Και ακόμη, κατά τη διάρκεια του έτους 2017 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι/επισκέψεις της ΕΠΙΤΗΡΩ στα εργοτάξια της Eldorado. Κατά τη γνώμη σας κανένα από τα ευρήματά της ή καμία από τις συμπεριφορές της πλειοψηφίας των μελών της δε χρήζει δημόσιας μνείας;
 

Επίσης, η εταιρεία συνεχίζει να προβαίνει σε αλλαγή χρήσης νερών και ποιανού αρμοδιότητα είναι ο συγκεκριμένος έλεγχος, μόνο του Δήμου ή και της ΕΠΙΤΗΡΩ;
 

4) Δηλώνετε ότι είστε ενάντια στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές. Μπορείτε να μας απαντήσετε για  το τι θα ενεργήσετε ώστε να αναστραφεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και συνεχίζει να διαμορφώνεται καθημερινά, με την ανοχή σας, στις Σκουριές;
 

Μιλάμε για ανοχή γιατί ποτέ δεν ενδιαφερθήκατε πραγματικά ούτε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών χώρων ούτε φυσικά για την προστασία τους.
 

Μιλάμε στην καλύτερη για ανοχή, γιατί είναι πραγματικά θλιβερό, όπως η υποκρισία, στην ERT Report να δηλώνετε ευθαρσώς πως εναντιώνεστε στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αφού βέβαια επινοήσατε και παραδώσατε την Ολυμπιάδα ως «παραδοσιακά υφιστάμενο μεταλλείο» και να αδιαφορείτε ή να μη γνωρίζετε τίποτα για την παράνομη (κατά τη δημόσια ομολογία του διευθύνοντα της Ελληνικός Χρυσός  κου Δημητριάδη) κατασκευή της γραμμής ηλεκτροδότησης, της υπό επέκταση μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, ή μήπως και εσείς όπως η κα Ιγγλέζη πιστεύετε ότι στις Σκουριές δε γίνονται πια εργασίες;
 

5) Την ίδια ανοχή όπως και αδιαφορία επιδείξατε και καθ’ όλη την περίοδο των δειγματοληπτικών γεωτρήσεων από το Μάρτη μέχρι το Σεπτέμβρη στη θέση Τσικάρα όπως και των υδρογεωτρήσεων από τον Οκτώβρη μέχρι προχθές στη θέση Κρανιά πάνω στη λεωφόρο των Σκουριών.
 

Τουλάχιστον έστω και εκ των υστέρων, μπορείτε να μας ενημερώσετε για το τι συνέβη στο φράγμα της Μ. Παναγίας και για το τι κινδύνους εγκυμονεί η συνέχιση τα υδρομάστευσης του βουνού από τα αντλιοστάσια της εταιρείας ;
 

Και παρεμπιπτόντως, τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία των γεωτρήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία και εκ των οποίων ο αντιδήμαρχος Ιερισσού είχε λάβει δείγμα , έχουν αναλυθεί; Είναι συμβατή η ενδεχόμενη παρουσία τους στο πόσιμο νερό;
 

6) Τα δύο τελευταία καλοκαίρια το επονομαζόμενο «μεταλλευτικό τόξο» του Δήμου όπως και η Μ. Παναγία αντιμετώπισαν σοβαρότατα προβλήματα και λειψυδρίας και ποιότητας νερού.
 

Σε πρόσφατη σχετικά μελέτη του Δημόκριτου, πέρα από τα πολλά ενδιαφέροντα που κατατίθενται για τη δυναμική των νερών της περιοχής μας περιγράφεται με μεγάλη σαφήνεια το γεγονός ότι η ποιότητα των νερών είναι σε στενή συνάρτηση με την ποσότητά τους. Η ποσότητα αυτή ελέγχεται με ένα σχετικά απλό όργανο το σταθμήμετρο που εμβυθίζεται στο υποχρεωτικά προβλεπόμενο σωληνάκι που πρέπει να συνοδεύει τη σωλήνωση της κάθε γεώτρησης.
 

Ο Δήμος δεν έχει σταθμήμετρο ούτε και σχετικά εκπαιδευμένο προσωπικό, οι περισσότερες γεωτρήσεις  δεν έχουν το απαραίτητο σωληνάκι και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταγγείλει κάποιον εργολάβο ή προηγούμενη δημοτική αρχή  για μια τόσο ανεύθυνη διαχείριση του νερού που πίνουμε.
 

Θα κάνετε κάτι επ’ αυτού ή θα συνεχίσει μόνη της η κοινότητα Μ. Παναγίας να προσπαθεί 
με τη βοήθεια δημοτών να σώσει τα προσχήματα;
 

7) Εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης σε επίπεδο περιφέρειας όπως  και υπουργείου για την αναθεώρηση και διαχείριση των Λεκανών Απορροής με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και για τον προσδιορισμό της κατάστασης κάθε περιοχής σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα.
 

Ο Δήμος μας συμμετέχει άραγε στη διαδικασία;  Αν ναι σε πιο στάδιο βρισκόμαστε και πως ακριβώς τοποθετείται επί του θέματος;
 

Κι ακόμη, η περιοχή μας όσον αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι χαρακτηρισμένη πράσινη που σημαίνει απουσία  πλημμυρικών φαινομένων. Πιστεύετε ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι αληθής/ακριβής και εξυπηρετεί τα πραγματικά τα συμφέροντα του τόπου μας;
 

8) Η κατεργασία του τέλματος της Ολυμπιάδας που προπαγανδίστηκε από την εταιρεία ως το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στην Ελλάδα, αποτέλεσε για την Ελλ. Χρυσός την κύρια παραγωγική της δραστηριότητα και κατά συνέπεια το οικονομικό της οξυγόνο τα τρία τελευταία χρόνια.
 

Πού έχουν αποτεθεί τα αυτονόητα υπερτοξικά απόβλητα της παραπάνω δραστηριότητας αφού ο ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων) του Κοκκινόλακκα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη;
 

΄Εχει αποφανθεί επί του θέματος η ΕΠΙΤΗΡΩ; Η Δημοτική Αρχή ως μέλος της παραπάνω επιτροπής αλλά και ως πραγματικά υπεύθυνη αρχή έχει προσπαθήσει με κάθε τρόπο (δεδομένης της σοβαρότητας/επικινδυνότητας του ζητήματος) να αποτρέψει την εν λόγω κατασκευή;
 

9) Η ύπαρξη σειράς αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή αποτελούσε και αποτελεί για όλους τους αντιδρώντες στη μεταλλευτική δραστηριότητα, ελπίδα και επιχείρημα αποτροπής της ολοκληρωτικής καταστροφής μας.
Πέρα από τη γενική διαχείριση από μέρους σας του όλου θέματος αλλά και της συγκεκριμένης στάσης σας (παθητική αναμονή) σε επίπεδο Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) εγείρονται και τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα που σε δημόσιο τουλάχιστον επίπεδο δε σας έχουν απασχολήσει ούτε στιγμή.
 

α) Τι είδους αρχαιολογικά ευρήματα έχουν έρθει στο φως από τη σκαπάνη του κ. Παπαστάθη στις Σκουριές και γιατί αυτά μετά από πέντε χρόνια συνεχίζουν να βρίσκονται στο Στρατώνι;
 

β) Πότε και σε ποια άλλη περίπτωση έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο δεδομένης και της ποσότητας των ευρημάτων;
 

γ) Μήπως πρόκειται για ιδιωτική  περιουσία ή η φύλαξή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλ. Χρυσός;
 

δ) Τα ευρήματα αυτά έχουν αξιολογηθεί; Ο Δήμος έχει λάβει επίσημη ενημέρωση; Έχει ενδιαφερθεί σχετικά;
 

ε) Εμείς πότε θα μάθουμε κάτι περί της αρχαιολογικής μας ιστορίας; Μήπως πρέπει να μας αρκούν οι μισόλογες δηλώσεις του δήθεν υπεύθυνου αρχαιολόγου;
 

στ) Τρία περίπου χρόνια μετά την ανασκαφή και την ανάδυση του δεύτερου αρχαιολογικού χώρου στις Σκουριές, το ΚΑΣ έχει λάβει επίσημα γνώση περί αυτού; Και επίσης έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές αρχές το εύρος και το είδος των εργασιών που γίνονται γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους στο εργοτάξιο των Σκουριών;
 

Εν κατακλείδι, σε λίγους μήνες συμπληρώνεται το τέταρτο έτος διακυβέρνησης του Δήμου από τη συγκεκριμένη αντιμεταλλευτική κατά τα λεγόμενα δημοτική παράταξη. Έχετε αντιληφθεί ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Διαιτησίας τα πάντα θα καταστούν μη αναστρέψιμα σε περιβαλλοντικό,  διοικητικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο; Προτίθεστε στο εν τω μεταξύ και πριν την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας να πράξετε κάτι που να υποδηλώνει ρητά ότι η πλειοψηφία  του Δήμου αντιτίθεται στην εν λόγω και δεν αποδέχεται να κριθεί η ζωή της από την απόφαση ενός διαιτητή;
 

ΥΓ. Πριν από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι αδειοδοτήθηκε, όπως πάντα επί τετελεσμένου – έτσι δουλεύει εδώ και έξι χρόνια η Ελλ. Χρυσός -  η ηλεκτροδότηση του εργοταξίου των Σκουριών και εντός ολίγων ημερών θα καταφτάσει και η άλλη άδεια ρουτίνας αυτή του εργοστασίου εμπλουτισμού. Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος για τον κ. Σταθάκη και την αριστερό-ότι να ΄ναι παρέα του.
 

Θεωρείτε ότι ως πολίτες αυτού του Δήμου θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την παραπάνω εξέλιξη; Πιστεύετε τέλος ότι το σχετικό κυβερνητικό έργο συμβάλει στην αποτροπή  της «επέκτασης» της μεταλλευτικής δραστηριότητας;
 

Εν αναμονή
 

Οι υπογράφοντες