Ευρωκοινοβούλιο 24/1/2017: Οι Σκουριές και οι αερολογίες των “Ελλήνων επιστημόνων” της Eldorado.

Τελικά όντως κάτι δεν πάει καλά με την “εθνοσωτήρια” επένδυση στη Χαλκιδική.



Xθες, 24/1/2017, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και ενημερωθήκαμε ότι με ομόφωνη απόφαση της εν λόγω επιτροπής, η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική παραμένει ανοιχτή. Δηλαδή το θέμα της σωρείας παραβάσεων δεκάδων ευρωπαϊκών οδηγιών και διεθνών συμβάσεων θα πρέπει να μείνει ανοιχτό και προς περαιτέρω διερεύνηση, γιατί λέει, πρόκειται για σοβαρότατο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

Η χθεσινή συνεδρίαση βέβαια επιφύλασσε και άλλες ενδιαφέρουσες “αποκαλύψεις”.

Το πρώτο, ότι δεν είμαστε τελικά μόνοι!

Παρόμοιο θέμα “επενδυτικών” αυθαιρεσιών αντιμετωπίζουν και άλλοι συμπολίτες μας στην Ευρώπη. Είναι απόλυτο (αντικειμενικό) ότι στη Ρουμανία, στη Γαλικία (Corcoesto), στις Αστούριες και στην Ανδαλουσία. όπως και στη Χαλκιδική, oι μεταλλευτικές εταιρίες και η παρανοϊκή λογική της “ανάπτυξης με κάθε κόστος” έχουν ισοπεδώσει ή απειλούν να εξαφανίσουν ολόκληρα οικοσυστήματα και ολόκληρες κοινωνίες.

Το δεύτερο, ότι οι διαβεβαιώσεις των “Ελλήνων Επιστημόνων” πως το flash smelting (μέθοδος την οποία προτείνουν) είναι η βέλτιστη αποδεκτή μέθοδος, είναι απλά και μόνο προπαγάνδα, μπουρδολογία και αίολοι ισχυρισμοί τυχάρπαστων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ετεροθαλής αδερφή όλων των πολυεθνικών εταιριών, αποφάνθηκε κατηγορηματικά ότι “η βέλτιστη αποδεκτή μέθοδος για την ανάκτηση χρυσού στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή της κυάνωσης και ότι δεν υφίσταται μέχρι σήμερα καμιά άλλη εμπορική μέθοδος που μπορεί να την υποκαταστήσει”.

Χωρίς καμιά συμπάθεια και χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στην εμπλοκή των Τροϊκανών στην υπόθεσή μας, διερωτόμαστε απλά πώς ένα τόσο σοβαρό θέμα αναδεικνύεται στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα τυχαίο Ευρωπαίο πολίτη, από το ενδιαφέρον κάποιων Ευρωβουλευτών και από την αυτονόητη αλληλεγγύη  των συναγωνιστών μας στο Κορκοέστο και όχι από τα θεσμικά όργανα της περιοχής μας (Δήμος Αριστοτέλη) ή και από την κάποτε πολλά υποσχόμενη κεντρική διοίκηση.

Με επίγνωση του γεγονότος ότι στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες και όχι τα κράτη και οι εταιρίες, οι εξορύξεις στη Χαλκιδική δε θα γίνουν.

Eldorado go home

Επιτροπή αγώνα Μ. Παναγίας 


ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ με την “εθνοσωτήρια” επένδυση στη Χαλκιδική.

Παρά τους τσαμπουκάδες και τις απειλές του απελθόντος CEO Paul Wright ότι “θα τους απολύσει όλους”, παρά τις ξετσίπωτες παρεμβάσεις των διπλωματών ΗΠΑ και Καναδά, την πολιτική νωθρότητα και αβουλία της αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης μπροστά στο χάος των περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών παραβάσεων, των τεχνικών και επιστημονικών ασυνεπειών και των καθημερινών καταστροφικών και υπερτοξικών αυθαιρεσιών, η Eldorado Gold Corporation δεν πείθει. 

Δεν αρκούν προφανώς οι αυτοβραβεύσεις για την Εταιρική και Κοινωνική της ευθύνη ή οι “διαβεβαιώσεις” για εξορύξεις μέσω Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΑΤ), ούτε βέβαια τα υπονοούμενα για σκληρό comeback διά του σκληρού νέο – CEO George Burns.
Μπορεί οι δεκάδες δράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων να αποσιωπούνται (εδώ και 2 χρόνια) πια από τα πρώην “φίλια” ΜΜΕ και Social Media, ευήκοα ώτα όμως, τελικά υπάρχουν παντού.


Σήμερα, στις 16:00, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ανοίγει η συζήτηση για τις δεκάδες παραβιάσεις ευρωπαϊκών οδηγιών καθώς και διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων από μέρους της Eldorado.


http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/committees/video?event=20170124-1500-COMMITTEE-PETI 

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ κι άλλες ιστορίες γι’ αγρίους

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 19:00




Οι Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζουν τη νέα θεατρική τους παράσταση "ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ κι άλλες ιστορίες γι’ αγρίους". Μια σπονδυλωτή παράσταση βασισμένη σε κείμενα των Jorge Furtado, Miguel de Cervantes, B. Traven, Δ. Χρυσόστομου. 
tsiritsantsoules.gr/
Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία, στίχοι, σκηνοθεσία, οργάνωση παραγωγής, ερμηνεία: Ντίνα Μαυρίδου, Μαρίνος Μουζάκης
Μουσική: Μαρίνος Μουζάκης
Κοστούμια, μάσκες: Μαρία Μαρκοπούλου
Σκηνικά: Διονύσης Ματαράγκας
Υποστήριξη παραγωγής: Νίκος Γιούσεφ
Χορογράφος: Ηρώ Κατσιφλώρου
Παραγωγή: Τσιριτσάντσουλες 2016
Υπόθεση:
Πρώτα υπήρξε το Χάος. Ύστερα έγινε η Γη και πάνω της σχηματίστηκαν τα βουνά, οι ωκεανοί, τα νησιά και τα λουλούδια. Ύστερα έγιναν τα πουλάκια, οι πεταλούδες, τα γουρούνια κι οι σκύλοι. Ύστερα έγινε ο άνθρωπος που έφερε την αδικία, την απληστία, τη ματαιοδοξία και… τα σκουπίδια. Τέλος ξανάγινε το Χάος…
Για την παράσταση:
Στην καλοκαιρινή μας περιοδεία, ο φίλος μας ο Άγγελος μάς έδειξε τη μικρού μήκους ταινία του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Jorge Furtado «Το νησί των λουλουδιών» (1989). Το έργο αναφέρεται στους ανθρώπους που ζουν σε μια από τις μεγαλύτερες χωματερές του πλανήτη μας. Η απλότητα και η καθαρή ματιά του μας εντυπωσίασε και μας ενέπνευσε. Έτσι, χρησιμοποιήσαμε την ιστορία του νησιού των λουλουδιών ως συγκολλητική ουσία, ώστε να θεατροποιήσουμε αγαπημένα κείμενα που από καιρό μας στοίχειωναν τη φαντασία όπως «Ο μεγαλοβιομήχανος» του B. Traven (1924, εκδ. Πανοπτικόν 2008), «Ο διάλογος των σκύλων» του Θερβάντες (1613, «Παραδειγματικές νουβέλες», εκδ. Γνώση 1989) και ο διάλογος μεταξύ του Διογένη του κυνικού και του βασιλιά Αλέξανδρου, όπως τον διηγήθηκε ο Δίων Χρυσόστομος (1ος αι. μ.Χ. «Οι αρχαίοι κυνικοί», εκδ. Γνώση 2006). Πειραματιστήκαμε με τα κείμενα, φτιάξαμε μουσικές, αυτοσχεδιάσαμε, παίξαμε με τις τεχνικές της λαϊκής κωμωδίας και το αποτέλεσμα είναι αυτή η παράσταση. 
Η συνέχεια στη σκηνή...
Διάρκεια 75’

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017


 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ


Δικάζεται 77χρονος αγωνιστής από τη Μεγάλη Παναγία γιατί ξυλοκοπήθηκε από τα παλικάρια της  ΕΛΑΣ. Μάρτυρες κατηγορίας φυσικά είναι τα ΜΑΤ τα οποία εκείνη την ημέρα τον συνέλαβαν, τον χτύπησαν και τον έστειλαν δεμένο στην Ασφάλεια και έπειτα στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου και νοσηλεύτηκε φρουρούμενος από ασφαλίτες για 5 μέρες. Η διάγνωση ήταν η παρακάτω:

1)   Εγκεφαλική Διάσειση
2) Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω
3)Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω
4)Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος  
5) Εκ του βυθού του οφθαλμού α) δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα β) οίδημα στην ωχρά κηλίδα και γ) υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα

Παρουσίασε επίσης  έντονη σημειολογία εγκεφαλικής διάσεισης.


Το μίσος μεγαλώνει αν δει κανείς τη φύση του συγκεκριμένου δικαστηρίου:  ο μπάρμπα Θόδωρος συνελήφθη την ημέρα της προφυλάκισης των 2 από τους 21 κατοίκους που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές.
 Ήταν 10 Ιουλίου 2013 όταν  συναγωνιστές μας ανακρίνονταν στον Πολύγυρο για την παραπάνω υπόθεση. Παράλληλα με τη διαμαρτυρία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου υπήρχε και συντονισμένη διαμαρτυρία μέσα στο δάσος στον τότε δασικό δρόμο για τις Σκουριές. Με το άκουσμα της άδικης προφυλάκισης των 2 συναγωνιστών νωρίς το μεσημέρι, προκλήθηκε ένταση με την τοπική αστυνομία που προστάτευε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε στο σημείο Άγιος Ελευθέριος έξω από τη Μεγ. Παναγία.


Σχεδόν αμέσως κατέφθασαν τα ΜΑΤ της πόλης και ξεκίνησαν να επιτίθενται κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων ρίχνοντάς τα σε ευθεία βολή. Ο κόσμος αντιστάθηκε μέχρι αργά τη νύχτα και ο απολογισμός ήταν κάποιοι τραυματίες, η σύλληψη και ο ξυλοδαρμός του τότε 73χρονου, καθώς και κάνα 2 δικογραφίες για 6 Μεγαλοπαναγιώτες που θα δικαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον, με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της παρακώλυσης και της παράνομης βίας…
Πρόκειται για μια αρκετά προκλητική υπόθεση που επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το γνωστό σύνθημα εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για ‘μας είναι μια δίκη πολύ σημαντική, μια δίκη που συνοψίζει την εναντίωση στη μεταλλευτική δραστηριότητα αλλά και στην κρατική βία και καταστολή.

 Οι κατηγορίες του είναι:

1)παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού με άγνωστους δράστες,
2) διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού πάλι με άγνωστους δράστες
3) όπως και αντίσταση.

 Ακούγεται λίγο περίεργο να κατηγορείς ένα γέννημα της εθνικής αντίστασης για αντίσταση το 2017.

Στο εδώλιο λοιπόν, γιατί αντιστάθηκε στη βαρβαρότητα των ΜΑΤ που ασκούν τη νόμιμη βία και δέρνουν ηλικιωμένους και νέους στα βουνά.
Ως επιτροπή αγώνα Μ. Παναγίας αλλά και ως διωκόμενοι δηλώνουμε ότι για τις κατηγορίες που μας προσάπτουν είμαστε περήφανοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία μέχρι να νικήσουμε.

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΚΑΒΟ

Επιτροπή αγώνα Μ. Παναγίας.