9.9.2016 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ

Την Παρασκευή 9/9 παρεστήκαμε για πολλοστή φορά στα δικαστήρια Πολυγύρου, μόνο που αυτή τη φορά η δικαστική περίπτωση είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα, σχεδόν ιστορικό.
Για πρώτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια εκδικαζόταν υπόθεση με κατηγορούμενους όχι τα “γνωστά άγνωστα οικολαμόγια” αλλά τους “τίμιους και χαμογελαστούς νοικοκυραίους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός”.
Η υπόθεση αφορούσε στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μ. Παναγία στις 8 Απρίλη 2013 και κατά τα οποία οι σε εντεταλμένη υπηρεσία υποταχτικοί διέπρεψαν σε “ήθος”, “αυταπάρνηση” και “αποφασιστικότητα”.
 Ενδεικτικό λοιπόν και το κατηγορητήριο: φθορές ξένης περιουσίας, εξυβρίσεις, απειλές και σωματικές βλάβες κατά συμπολιτών τους γιατί λέει τόλμησαν να αμφισβητήσουν την προπαγάνδα του αφεντικού τους σχετικά με το σεληνιακό τοπίο που ετοιμάζεται για όλους.


Ουσιαστικά τίποτα το καινούργιο στο ΒΑ μέτωπο της Μ. Παναγίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Απερισκεψία, αδιαφορία, ξεροκεφαλιά, φανατίλα και δηλώσεις υποταγής στο χέρι που τους ταΐζει από μέρους των προκομμένων νοικοκυραίων μεταλλωρύχων , αγωνίες, τρεχάματα, αστυνομικός έλεγχος και καταστολή για όσους δεν αποδέχονται την κατάσταση που διαμορφώνει στην περιοχή η αυθαιρεσία της Eldorado και η πολιτική ανυποληψία της κυβέρνησης  και της δημοτικής αρχής.
Από τους 5 κατηγορούμενους (τέσσερις μεταλλωρύχοι και η αλληλέγγυα μητέρα του καταδικασθέντα) οι τέσσερις απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής κάποιων αδικημάτων με τον περιορισμό βέβαια της υποτροπής για δύο χρόνια ενώ ο πέμπτος καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για σωματικές βλάβες.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης δεν είναι σίγουρα το αυτονόητο της καταδίκης για κάτι που πραγματικά συνέβη αλλά η αταλάντευτη ομολογία, για πρώτη φορά, ότι “ναι παρουσία συνδικαλιστών, εκπροσώπων της εταιρείας και της τότε τοπικής αυτοδιοίκησης λειτουργήσαμε ως όχλος και μάλιστα βίαια. Ήταν 40 αντιδρώντες από τη Μ. Παναγία και ήμασταν 250 τραμπουκομαζώματα από όλα τα “μαντεμοχώρια” και τους πλακώσαμε στις κλωτσιές επειδή δε μας έδιναν τις σημαίες τους”.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν η εκπληκτική στα μάτια των δικαστών ομολογία, είναι αποκύημα της αυτάρεσκης αυθάδειας ενός τραμπούκου ή αν πρόκειται για δεδηλωμένη αναβάθμιση της στάσης της εταιρείας – νόμος ξενόμος, εγώ η Eldorado και οι παρατρεχάμενοί μου θα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εξάλλου και παρά την όποια εκ νέου έκπληξη της έδρας, κατέστη επίσης σαφέστατος και ο ρόλος για ακόμη μια φορά της ελληνικής αστυνομίας που ενώ παρίστατο στο περιστατικό με πολλές δυνάμεις δεν αποπειράθηκε καν να αποδείξει τον υποτιθέμενο ρόλο της ως “προστάτιδας των πολιτών” συμμαζεύοντας τους ανεξέλεγκτους νοικοκυραίους, αλλά αρκέστηκε και πάλι στην απώθηση των ενοχλητικών αντιδρώντων και στην επιδεικτική ανοχή των εκτρόπων του χεριού που προφανώς την ταΐζει με κουλούρια, καφέδες και βενζινολάστιχα.
Πάραυτα και ανεξάρτητα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και επειδή αναμένονται εξελίξεις γενικώς και εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε, συνεχίζουμε να δηλώνουμε ότι ο αγώνας τελικά θα νικήσει και να υπενθυμίζουμε ότι η υποταγή στην εταιρεία δεν είναι δουλειά αλλά δουλεία.

Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/9/2016 9πμ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ): Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Ομολογουμένως οι εργαζόμενοι έχουν χρησιμοποιηθεί πάγια από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός προκειμένου αυτή να εδραιώσει την παρουσία της στο βουνό. Απ’ αυτούς κάποιοι ανταποκρίθηκαν με περίσσια προθυμία στο κάλεσμα  να τραμπουκίσουν και να ρουφιανέψουν, όταν οι υπόλοιποι συναινούσαν σιωπηρά. Έτσι ξεκίνησαν όλα, τότε με το κάψιμο του φυλακίου αγώνα στο βουνό στις 20/3/2012 και στο ίδιο μοτίβο συνεχιστήκαν. Έκτοτε το βιογραφικό του χαφιέ και του τραμπούκου εξασφάλισε πολλές θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία της Μ. Παναγίας.

Τριάμισι χρόνια έχουν περάσει ήδη από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μ. Παναγία στις 8 του Απρίλη 2013
όπου δεκάδες μεταλλωρύχοι σε εντεταλμένη υπηρεσία μαζεύτηκαν από νωρίς το απόγευμα εκείνης της ημέρας στον κόμβο του χωριού. Εκεί, σε συνέργεια με την αστυνομία  μας χτύπησαν, πετώντας μας πέτρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα ενώ παράλληλα πιο πέρα απέκλειαν αυτοκίνητα αλληλέγγυων που ήθελαν να προσεγγίσουν το σημείο. Σαν να μην έφτανε αυτό, αργά το απόγευμα και από παράπλευρους δρόμους που τους υπέδειξε η αστυνομία, μαζεύτηκαν στην πλατεία της Μ. Παναγίας ( χοροστάσι), ένα πλήθος τραμπούκων ντόπιων και κοντοχωριανών με μεταλλευτική παιδεία,  που κατά την επιστροφή μας στο χωριό μας προπηλάκισαν, μας έβρισαν, μας χτύπησαν και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Δυο μέρες μετά στην Ιερισσό, θα εισβάλουν τα ΕΚΑΜ και ΜΑΤ για να συλλάβουν και να προφυλακίσουν δυο συναγωνιστές σκορπώντας τον τρόμο στο χωριό σε μια επίδειξη  δύναμης και εξουσίας. Έτσι παγιώθηκε η εταιρεία, με τον κοινωνικό διχασμό και την κρατική καταστολή.









Την Παρασκευή 9 του Σεπτέμβρη στα δικαστήρια του Πολυγύρου εκδικάζεται η υπόθεση της αντιδικίας μεταξύ των αγωνιζόμενων κατοίκων και των τραμπούκων της εταιρείας που διαδραματίστηκε εκείνο το απόγευμα στη Μ. Παναγία. Μπροστά στην παράνοια που βιώνουμε, εμείς θα συνεχίσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλο. Γι’  αυτό θα είμαστε εκεί.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016 ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στην πορεία της ΔΕΘ με το Καραβάνι Αγώνα & Αλληλεγγύης, 10/9 ΚΑΜΑΡΑ 5μμ




Η αφίσα με φώτο από την πρόσφατη παρέμβαση του Καραβανιού στο Υπουργείο Εργασίας,
 τον Ιούλιο του 2016.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 21:30, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ


Η επίθεση που δέχονται οι τοπικές κοινωνίες από τη δημοτική αρχή με στόχο την καταστολή του κινήματος για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, παίρνει τη μορφή καταιγίδας. 
Το τελευταίο διάστημα στα χωριά είναι συνεχής η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, ένστολων και μη, με στόχο τον εκφοβισμό και την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος των κατοίκων. 
Παράλληλα, επιχειρείται η ποινικοποίηση κάθε μορφής αντίστασης, με την τακτική  των μηνύσεων  όπως στην περίπτωση των Σταγιατών όπου μηνύθηκαν τρεις κάτοικοι για εξύβριση και απειλή εναντίον υπαλλήλων της ΔΕΥΑΜΒ.
Επιπλέον, με αφορμή τα γεγονότα της 13ης Μάρτη του 2015 δικάζεται στις 31Οκτώβρη2016  νεαρός αγρότης, με την κατηγορία ότι βιαιοπράγησε εναντίον αστυνομικού  διεκδικώντας το δικαίωμα του να παραβρίσκεται στη συνεδρίαση του ΔΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ και στη συζήτηση για τον κανονισμό άρδευσης. Υπενθυμίζουμε ότι τη μέρα εκείνη εκατοντάδες πολίτες από τα χωριά και την πόλη είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να παραστούν σε αυτή τη συζήτηση.
Ο τότε δήμαρχος είχε από νωρίς αποκλείσει την είσοδο στο κτήριο με τη βοήθεια αστυνομοκών δυνάμεων, σεκιοριτάδων και φουσκωτών, εφαρμόζοντας τις γνωστές πλέον φασιστικές και μαφιόζικες πρακτικές με την άδεια και υποστήριξη της κυβέρνησης.
Στην προσπάθεια των συγκεντρωμένων να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό τραυματίστηκαν άτομα, ένα μάλιστα από τα οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο πλευρό μετά από στοχευμένη επίθεση.
Επειδή η επερχόμενη  δίκη μας αφορά όλους και όλες, καθώς πρόκειται για την πρώτη  που γίνεται σε σχέση με την διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, καλούμε όλους και όλες 
να συμμετάσχουν στη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης των διωκόμενων, στην πλατεία των Σταγιατών στις 10 Σεπτέμβρη 2016 και ώρα 9:30μμ.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την Τρίτη 30/8/16 πραγματοποιήθηκε συνέλευση αγωνιζόμενων πλευρών του κοινωνικού και εργατικού κινήματος, μετά από πρόσκληση του Καραβανιού Αγώνα & Αλληλεγγύης, στην τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Στη συνέλευση συμμετείχαν με αποφάσεις συνελεύσεων πέντε επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ και μέλη της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, εργαζόμενοι από το σωματείο μισθωτών εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο Μέτωπο Αγώνα και στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην αυτοδιαχείριση της ΕΡΤ3 αλλά και μέλη της συνέλευσης των πρωτοβάθμιων σωματείων Θεσσαλονίκης καθώς και συνταξιούχοι.

Από τη συνέλευση προέκυψαν οι εξής αποφάσεις:

  • Κάλεσμα για Ανεξάρτητη συγκέντρωση και πορεία στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 5 μμ στην Καμάρα. 
  • Κείμενο-κάλεσμα και αφίσα του Καραβανιού Αγώνα & Αλληλεγγύης με κεντρικό σύνθημα "ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ".
  • Κοινή διαδρομή, ανεξάρτητη από την υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατεία και κοινή περιφρούρηση όλης της πορείας της Καμάρας, απέναντι στην κρατική καταστολή και την αστυνομοκρατία.
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι μαχόμενες επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη στις Σκουριές κατα τη διάρκεια της "αυτοψίας" που θα πραγματοποιήσει εκεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
  • Νέα συνέλευση για τον συντονισμό των δράσεων, ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 19.00 στην τηλεόραση της ΕΡΤ3.
  • Συζητήθηκε η ανάγκη για νέα πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, μετά την διαδήλωση της ΔΕΘ.

Τετάρτη 31/8/16

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ

Στις 26 Ιουλίου 2016, και εν μέσω του δεκαημέρου αντίστασης που εξελισσόταν στις Σκουριές, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με θέμα την  απομάκρυνση ή μη των ευρημάτων και άρα την τελική καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων των Σκουριών.

Τελικά η εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, που ζητούσε την απομάκρυνση των ευρημάτων, δεν έγινε δεκτή και το ΚΑΣ αποφάσισε περεταίρω έρευνες στην περιοχή η οποία είναι γεμάτη από αρχαιολογικούς χώρους.

Η αυτοψία θα γίνει την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου το πρωί και οι επιτροπές αγώνα θα είναι εκεί όπως ήταν και στις 26 Ιουλίου όπου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία λίγα μόλις μέτρα από τον πρώτο αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών.

Το έχουμε πει πολλές φορές ότι τα παραμύθια και τα ψέματα τελείωσαν, ότι για τη δική μας ζωή πρέπει να αγωνιστούμε εμείς οι ίδιοι και όχι κάποια/ος ή κάποιοι που βρίσκονται αρκετά μακριά απ’ τη Χαλκιδική.

Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία.

Η ιστορία πρέπει να προστατευτεί.

Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να μείνουν στη θέση τους και να αναδειχθούν.

Η Eldorado πρέπει να φύγει τώρα.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 9πμ ΧΟΝΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ


Επιτροπές αγώνα

νεολαίας Ιερισσού, Μεγάλης Παναγίας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου