Είτε αρέσει είτε όχι ο αγώνας συνεχίζεται.

Χθες 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, όπως εξάλλου είχε προγραμματιστεί, κινητοποίηση/πορεία στις Σκουριές.





Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των επιτροπών αγώνα και αλληλέγγυοι κυρίως από το Beyond Europe. Οι 250 περίπου άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Μ. Παναγίας πορεύθηκαν αρχικά με αυτοκινητοπομπή και στη συνέχεια πεζή μέχρι την πύλη του open pit κρατώντας πανό που εγκαλούσε και εγκαλεί τους αρχαιολόγους για τη συνολική τους στάση στο θέμα των αρχαιολογικών χώρων των Σκουριών.
Παρά την μικρή σχετικά συμμετοχή που μάλλον οφείλεται από τη μια στο γενικό εφησυχασμό της ελληνικής  κοινωνίας, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο  ενάμισο  χρόνο της αριστεροδεξιάς  διακυβέρνησης, και από την άλλη στην επίσης γενικευμένη ελληνική αντίληψη περί θέρους και μπάνιων του λαού, ο κατασταλτικός  μηχανισμός βίωσε μια ακόμη ημέρα μεγαλείου.




Δεκάδες διμοιρίες  ΜΑΤ, δεκάδες περιπολικά και βανάκια των ομάδων σύλληψης παρέλασαν και χθες στις Σκουριές κάτω από τη συνεχή επίβλεψη και συντονισμό του ελικοπτέρου της αστυνομίας. Τέτοια κινητοποίηση των κατασταλτικών δυνάμεων είχαμε  να δούμε από την εποχή του Δένδια και του Σαμαρά με τις κορόνες για μηδενική ανοχή προς τους αντιδρώντες  και προώθηση των επενδύσεων με κάθε κόστος. Δυστυχώς  ο κος Τσίπρας απέδειξε χθες ότι και αυτός είναι θιασώτης των ίδιων αντιλήψεων.
 Πορευτήκαμε στο βουνό περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις που για πρώτη φορά στα χρονικά αυτού του αγώνα απέκλεισαν κάθε οδό διαφυγής από το βουνό.
Ενδεικτική των προθέσεων και της ‘’διακριτικής παρακολούθησης /στάσης’’ της αστυνομίας ήταν η τοποθέτηση κλούβας πίσω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα  και η πεντάωρη πτήση του ελικοπτέρου πάνω από τα κεφάλια μας.





Μια απλή ερώτηση προς αυτούς που θέλουν να νοικοκυρέψουν τα μαύρα ελληνικά οικονομικά. Ποιο τελικά θα είναι το κόστος εγκατάστασης αυτής της δραστηριότητας για το ελληνικό δημόσιο όταν για μια πορεία 250 ανθρώπων κινητοποιείται ο μισός κατασταλτικός μηχανισμός της Β. Ελλάδας με ελικόπτερα και όποια άλλα μηχανοκίνητα μέσα στη διάθεσή του;
Πότε θα αποσβεστούν αυτά τα έξοδα από τη φορολόγηση και μόνο του προσωπικού της εταιρείας;

Κάτι άλλο που επίσης βιώσαμε είναι πως για πρώτη φορά και παρά το ότι η πορεία ήταν ανακοινωμένη η δραστηριότητα στα εργοτάξια ήταν ενδεικτικά φρενήρης αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία δεν ενοχλείτε καθόλου από της διάφορες επικοινωνιακές εξαγγελίες και αποφάσεις της κυβέρνησης και του κου Σκουρλέτη. Η εταιρεία δηλαδή συνεχίζει ακάθεκτη και υπερπροστατευμένη από την ελληνική αστυνομία το καταστροφικό της έργο.

Το χθεσινό ας γίνει παράδειγμα πρώτιστα στους ντόπιους κατοίκους οι οποίοι παραμυθιάζονται από τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες που επικαλούμενοι ‘’έγκυρες’’ κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να τους καθησυχάζουν για δήθεν επικείμενο κλείσιμο της εταιρείας καλλιεργώντας έτσι με κάθε τρόπο της λογικές της αναμονής και της ανάθεσης.

Ό, τι και αν κάνουν ο αγώνας θα νικήσει.



Συνέλευση του Δεκαημέρου.

Παρέμβαση στον πρώτο αρχαιολογικό χώρο των Σκουριών.

Σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εκδικάζεται το ενδεχόμενο της άρσης και απομάκρυνσης του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών από τη φυσική του θέση και κατά συνέπεια της καταστροφής του.
Με αφορμή το παραπάνω πορευτήκαμε από την κατασκήνωση στην πύλη των Σκουριών αναρτώντας πανό που εγκαλεί τους αρχαιολόγους και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της περιοχής για τη μέχρι τώρα στάση τους στο θέμα όχι μόνο του παραπάνω χώρου αλλά και της αποσιώπησης, της ίδιας της ύπαρξης, του δεύτερου αρχαιολογικού χώρου που αποκαλύφθηκε εδώ κι καιρό.


Εκατό μέτρα πίσω από τα κάγκελα της πύλης  των Σκουριών εκτείνεται ένας αρχαιολογικός χώρος που χρονολογείται από τον κο Παπαστάθη (υπεύθυνο αρχαιολόγο) στο 2ο π.χ αι. και ενδεχομένως μέχρι και στον 6ο π.χ αι. Αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν ότι μπορεί να πρόκειται (και χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση γι΄ αυτό) για κάτι πολύ πιο βαθύ και σοβαρό που αγγίζει την προϊστορία και την εποχή του χαλκού. Εξάλλου ο ίδιος ο κος Θεοδωρακόπουλος (ο διευθύνων της Ελληνικός Χρυσός) αυτάρεσκα δηλώνει ότι περπατάνε μέσα σε αρχαιότητες και αρχαιολογικούς χώρους και ότι είναι αυτοί που ‘’περήφανα’’ υποδεικνύουν στους αρχαιολόγους τους χώρους  προς ανασκαφή. Στη συνέχεια βέβαια τους μπαζώνουν όπως συμβαίνει με το δεύτερο χώρο που ανακαλύφθηκε.

Εκεί κοντά στην ανθρώπινη ιστορία βρεθήκαμε σήμερα βιώνοντας για άλλη μια φορά το μέγεθος του παραλογισμού, της καταστροφής αλλά και της ηλιθιότητας κάποιων που νομίζουν ότι εργάζονται. Είδαμε τα σκυμμένα κεφάλια και το σήκωμα των ώμων των αστυνομικών μπροστά στην καταστροφή της ιστορίας της χώρας που κατ’ επάγγελμα υποτίθεται ότι προστατεύουν όπως και την ηλίθια αλαζονεία των σεκιουριτάδων που με ένα tablet ή μια κάμερα και 480 ευρώ μεικτά στο χέρι νομίζουν ότι προστατεύουν τα συμφέροντα τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Η ιστορία πρέπει να προστατευτεί.

Οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να μείνουν στη θέση τους και να αναδειχθούν.

Η Eldorado πρέπει να φύγει τώρα.

Φυγαδεύουν την ιστορία μας.
Αρχαιολόγοι ντροπή σας.



                                                                                                Συνέλευση του Δεκαημέρου.