26 Δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας λένε όχι στις εξορύξεις

Πρόσφατα στο Άγκιστρο Σερρών, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Δημάρχων της Μακεδονίας-Θράκης, με θέμα την κατάσταση και τα δεδομένα της μεταλλευτικής εξορυκτικής δραστηριότητας στην Βόρεια Ελλάδα. Στην Ημερίδα εκδόθηκε το ακόλουθο Ψήφισμα, που υπογράφεται από 26 Δημάρχους της Μακεδονίας και της Θράκης και αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί στα ΜΜΕ και να σταλεί σε όλους τους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το περιεχόμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Εμείς, οι Δήμαρχοι των Δήμων της Μακεδονίας και της Θράκης,  με αφορμή την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 31η Οκτωβρίου 2015, στο Άγκιστρο του Δήμου Σιντικής,  με θέμα τις ανοιχτές μεταλλευτικές  εξορύξεις  χρυσού-χαλκού, που απασχολεί τις κοινωνίες μας εδώ και αρκετά χρόνια,
Λαμβάνοντας υπ’ όψη:
·         Τις απόψεις της Επιστημονικής Κοινότητας για το θέμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.
·         Την παγκόσμια εμπειρία από τις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί τέτοιου είδους δραστηριότητες.
·         Την παγκόσμια εμπειρία από τα πολλά και μεγάλα ατυχήματα που συχνά συμβαίνουν ακόμα και στις πιο προηγμένες τεχνολογικά και περιβαλλοντικά χώρες.
·         Τις αποικιοκρατικού τύπου πρακτικές των εξορυκτικών-μεταλλευτικών εταιρειών, να απομυζούν τον πλούτο και να δημιουργούν εντάσεις και να διχάζουν τις κοινωνίες όπου εγκαθίστανται.
·         Τις διακηρυγμένες προθέσεις τους για εξάπλωση σε όλο τον Βορειοελλαδικό χώρο και την μετατροπή του σε ένα απέραντο μεταλλευτικό πεδίο.
·         Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην παρουσία τέτοιων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στους Δήμους μας, καθώς δημιουργούν περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική υποβάθμιση και καταστροφή.

Ζητούμε από την Πολιτεία να νομοθετήσει άμεσα ώστε:
·         Ο ρόλος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών να είναι αποφασιστικός και όχι γνωμοδοτικός, στον τρόπο ανάπτυξης των περιοχών τους, πράγμα που πρέπει να διασφαλιστεί, από την αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
·         Να καταρτιστεί νέος Μεταλλευτικός Κώδικας, όπως αρμόζει σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος, που θα προστατεύει το περιβάλλον, τους πολίτες και το Δημόσιο συμφέρον.
·         Να μην υπερισχύει η μεταλλευτική εκμετάλλευση των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων   σε σχέδια όπως Ρυθμιστικά, Χωροταξικά, ΓΠΣ και ειδικά όταν αυτές εξασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη.
·         Να υπάρξουν ουσιαστικοί μηχανισμοί ελέγχου των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και άμεση επέμβαση της πολιτείας για την προστασία της κοινωνίας όπου αυτή χρειάζεται (Πορίσματα επιθεωρητών περιβάλλοντος για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής).»
Οι Δήμαρχοι Μακεδονίας και Θράκης:
1.   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ :
ΛΑΜΠΑΚΗΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
2.   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ :
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΖΟΥΜΠΑΣ
3.   ΑΡΡΙΑΝΩΝ :
ΑΧΜΕΤ  ΡΙΤΒΑΝ
4.   ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ:
ΑΓΝΗ  ΔΟΥΒΙΤΣΑ
5.   ΒΟΛΒΗΣ :
ΛΙΑΜΑΣ  ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
6.   ΔΟΞΑΤΟΥ:
ΔΑΛΑΚΑΚΗΣ  ΔΗΜΤΡΙΟΣ
7.   ΔΡΑΜΑΣ:
ΜΑΜΣΑΚΟΣ  ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
8.   ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
ΝΟΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
9.   ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ
ΚΟΤΣΑΚΙΑΧΙΔΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ
10.   ΘΑΣΟΥ :
ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
11.  ΙΑΣΜΟΥ  :
ΚΑΔΗ  ΙΣΜΕΤ
12. ΚΑΒΑΛΑΣ:
ΤΣΑΝΑΚΑ  ΔΗΜΗΤΡΑ
13. ΚΑΤΩ .ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ :
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
14. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ:
ΠΕΤΡΙΔΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
15. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ:
ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
16. ΜΥΚΗΣ :
ΚΑΠΖΑ ΤΖΕΜΗΛ
17.ΝΕΣΤΟΥ:
ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
18. ΞΑΝΘΗΣ:
ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
19. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ:
ΜΑΥΡΙΔΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
20. ΠΑΓΓΑΙΟΥ:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ  ΦΙΛΙΠΠΟΣ
21. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ:
ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
22. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ:
ΛΥΣΣΕΛΗΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ
23. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ:
ΒΙΤΣΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
24. ΣΕΡΡΩΝ:
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ  ΠΕΤΡΟΣ
25. ΣΙΝΤΙΚΗΣ:
ΔΟΜΟΥΧΤΣΙΔΗΣ  ΦΩΤΙΟΣ
26. ΤΟΠΕΙΡΟΥ:
ΜΙΧΟΓΛΟΥ  ΘΩΜΑΣ


Επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης προς την «Ελληνικός Χρυσός» διατάσσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. με απόφαση του διατάσσει την Ελλάδα να πάρει πίσω το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ που είχε χορηγηθεί στην «Ελληνικός Χρυσός» κρίνοντας ότι προσέφερε αθέμιτο πλεονέκτημα στην εταιρεία.


Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι η Ελλάδα χορήγησε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός από μεταφορά κρατικών πόρων καθώς η μεταπώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός σε τιμή χαμηλότερης της αγοραίας τιμής, συνεπάγεται μείωση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση προς τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει αποκομίσει, και συνεπώς, απώλεια πόρων.

Να σημειωθεί ότι εκτός τη ς έφεσης της «Ελληνικός Χρυσός», έφεση είχε καταθέσει και το ελληνικό Δημόσιο, για να μην εισπράξει τα χρήματα, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για την επένδυυση
Όπως αναφέρεται στην απόφαση :
  • η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου για τη μεταβίβαση της κυριότητας των μεταλλείων  συνιστά κρατική ενίσχυση καθώς συνεπάγεται τόσο πλεονέκτημα για την Ελληνικός Χρυσός όσο και απώλεια πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό,
  • η κρατική ενίσχυση παρείχε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός έναντι των ανταγωνιστών της, και αυτό συνεπαγόταν κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού και επηρεασμού του μεταξύ κρατών μελών εμπορίου,
  • η Ελλάδα εσφαλμένα υπογραμμίζει ότι η απαίτηση ανάκτησης 15.34 εκατ. ευρώ κινδυνεύει να αναστείλει μια άμεση επένδυση αξίας 850 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι, αντί να τονώσει, την οικονομική ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό, σε μια περίοδο μείζονος οικονομικής κρίσης για τη χώρα καθώς η ενίσχυση δεν χορηγήθηκε ούτε για τις επενδύσεις περιφερειακού χαρακτήρα, μήτε για την προστασία του περιβάλλοντος, μήτε για την απασχόληση,
  • η Ελλάδα, με την παρέμβασή της στην επίμαχη αγοραπωλησία, δεν περιόρισε τις απώλειες που θα είχαν προκύψει από την πλήρη παύση της λειτουργίας των μεταλλείων Κασσάνδρας,
  • η Επιτροπή ορθώς στηρίχθηκε στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση των μεταλλείων Κασσάνδρας,
  • η Επιτροπή δεν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτίμησης κατά την εφαρμογή του κριτηρίου του ιδιώτη επενδυτή,
  • οι διαδικαστικές εγγυήσεις τηρήθηκαν απολύτως από την Επιτροπή, και,
  • η κατάργηση παράνομης ενίσχυσης διά της ανάκτησης της αποτελεί τη λογική συνέπεια της διαπίστωσης του παράνομου χαρακτήρα της.http://www.thepressproject.gr/