Τετάρτη 3 Ιουνίου | Συγκεντρώσεις και πορεία στην Αθήνα

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, καναδικών συμφερόντων, στη Χαλκιδική θα έπρεπε να έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Γιατί είναι καταστροφική, παράνομη, χωρίς κοινωνικά οφέλη και συναίνεση. Αντί γι΄αυτό, η εταιρία συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς την καταστροφή του Κακκάβου. Είναι προφανές ότι η εταιρεία εκμεταλλεύεται κάθε περιθώριο ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα που θα καθιστούσαν αναπόφευκτη την καταστροφή της Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 350 αγωνιστές διώκονται, με μόνη ουσιαστική κατηγορία ότι αντιστάθηκαν στη λογική “επενδύσεις με κάθε κόστος” και άσκησαν το δικαίωμα να προστατέψουν τον τόπο τους.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή, βαραίνει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη δικαιοσύνη.

Κάλεσμα σε συγκέντρωση στα δικαστήρια Πολυγύρου

Την ώρα που η καταστροφή στο βουνό συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργώντας τετελεσμένα, την ώρα που το ΣτΕ εκδίδει αποφάσεις a la carte όποτε η Eldorado Gold τις έχει ανάγκη για επικοινωνιακούς σκοπούς, την ώρα που η καταστολή συνεχίζεται, δεκάδες συναγωνιστές μας σέρνονται σε δίκες και απολογίες με κατηγορίες από απλά πλημμελήματα έως κακουργήματα. Τρία δικαστήρια λαμβάνουν χώρα το επόμενο διάστημα.

Kείμενο που μοιράστηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Καναδικό προξενείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 22/5/2015

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Η υπόθεση “Σκουριές”, που αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, μπορεί να συνοδεύεται με λέξεις όπως “ανάπτυξη”, “θέσεις εργασίας”, “επενδύσεις”, λέξεις που γεμάτες υποκρισία προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια μιας αδιαμφισβήτητης χρεοκοπίας. Κυρίως όμως, δίνει νόημα και παλμό για αγώνα, σε ένα λαό που παλεύει για αυτά που δεν πουλιούνται, δε διαπραγματεύονται και δε χωράνε στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων. Το κίνημα των Σκουριών αποτέλεσε την απάντηση μιας ολόκληρης κοινωνίας, να προστατεύσει τον τόπο της, να διαμαρτυρηθεί, να αφυπνίσει. Η πορεία αυτού του αγώνα, από το 2006 και μετά, αλλά και η ωμότητα της εγκαθίδρυσης της πολυεθνικής Eldorado Gold και της θυγατρικής της “Ελληνικός Χρυσός” στα βουνά της Χαλκιδικής, με την στήριξη όλων των μηχανισμών εξουσίας του κράτους, αποτελεί πρωτόγνωρη επίθεση.

Resolution addressed to the Canadian Diplomatic Authorities and the Canadian Government

THESSALONIKI 22 MAY 2015

Respected Ladies and Gentlemen of Canada's Diplomatic Corps in Greece and of the Federal Government of Canada

As residents of Meghali Panaghia, the village closest to the area where the Eldorado Gold Corporation operates, and as inhabitants of the municipality to which the forest of Skouries belongs, a forest now being actively destroyed by the above mentioned company, we would like to point out a few things – which you ought to be aware of and respect, since you claim to support and promote ethical investment and beneficial enterprises, rather than opportunistic and destructive looting.

Ψήφισμα προς την Καναδική Διπλωματία και την Καναδική Κυβέρνηση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22/5/2015

Αξιότιμοι κες/κοι του διπλωματικού σώματος του Καναδά στην Ελλάδα καθώς και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας σας.

Ως κάτοικοι του κοντινότερου χωριού, της Μεγάλης Παναγίας, στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται η προστατευόμενη και από εσάς προωθούμενη εταιρεία Eldorado Gold Corporation και ως κάτοικοι του Δήμου στον οποίο διοικητικά ανήκει το δάσος των Σκουριών το οποίο καταστρέφει η εν λόγω εταιρεία, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά πράγματα - τα οποία βέβαια, θεωρητικά θα έπρεπε να γνωρίζετε και εξ ορισμού να σέβεστε - αν δεχθούμε ότι στηρίζετε και προωθείτε πραγματικούς επενδυτικούς στόχους και όχι τυχοδιωκτικές και καταστροφικές λεηλασίες.

"Unearthing Disaster" | A screening and discussion with Angela Anderson and Angela Melitopoulos

Saturday, 16 May at 19:30. Berlin [event]

Unearthing disaster is a visual research project by Angela Anderson and Angela Melitopoulos focusing on the large-scale open pit gold mine in the forest of Skouries in Halkidiki, Northern Greece, and the ongoing anti-mining protest movements in the area, which together form a very complex example of contemporary “disaster capitalism.”
Since 2011, when a Canadian mining company received state approval for the construction of the open-pit mine and processing plant, as part of Greece’s “fast track” investment program enabling the accelerated and barrier-free licensing of large scale private investment projects, local communities have intensified their struggle against what they see as an ecological catastrophe and a threat to their own existence.

Η ειλικρίνεια και η μπέσα των εργοδοτικών σωματείων της Eldorado Gold.

“Ειλικρινής και σοβαρός διάλογος” με σαλιαρίσματα και φτηνές δικαιολογίες εννοείται πως δε γίνεται.

Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα από τις απαρχές της νέας διακυβέρνησης, μαζί με τη φρενήρη επίθεση λεηλασίας και καταστροφής του βουνού προς τη δημιουργία μη αναστρέψιμων τετελεσμένων από μέρους της Eldorado, ζούμε και τον τραγέλαφο του νεοαναδυόμενου κοινωνικού υποκειμένου, των “εργαζόμενων στις Σκουριές”. 

Κυριακή 10 Μάη | Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σταυρό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ & ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΑΛΚΟΥ

Δίπλα μας, η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται. Πέρα και πάνω από τη νομιμότητα ή την παρανομία, τα επικοινωνιακά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, την πολιτική βούληση και τις καλές ή κακές προθέσεις, αυτό που τελικά μένει είναι ότι ο τόπος μας συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από κάθε τι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» προσπαθεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα, θυσιάζοντας κάθε μέρα τον τόπο μας.