Ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές Χαλκιδικής

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2015

Με την απόφαση ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.1.6/172 214/375/26-2-2015, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακαλεί την υπ’ αριθμόν 14379/3600/8-10-2014 θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών», προκειμένου να γίνει επανέλεγχος για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

Πέμπτη 26 Φλεβάρη | Το κίνημα για την ΕΥΑΘ και το κίνημα για τις Σκουριές

H Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σας καλεί, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 στις 7μμ, στην αίθουσα του ΣΙΝΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Εθνικής Αμύνης 1) σε εκδήλωση με θέμα :

«Κινήματα και περιβάλλον: 
οι εμπειρίες του παρελθόντος, διδάγματα για τις νίκες του μέλλοντος.
---Το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού
---Tο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού».

Ανακοίνωση Eπιτροπής Aγώνα Πολυγύρου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για τα γεγονότα της Κυριακής 15 Φλεβάρη

Ανακοίνωση Επιτροπής Αγώνα Πολυγύρου

Η Επιτροπή μας συνεδρίασε στις 19/02 με θέματα την αποτίμηση της πορείας στις 15/2 στις Σκουριές και το χαρακτήρα που θεωρούμε ότι πρέπει να έχει το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητη η συνέxιση του αγώνα μας πιο δυναμικά και πιο μαζικά απέναντι στην Eldorado, στο Μπόμπολα και σε όποιους στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την καταστροφή της Χαλκιδικής.

Ανακοίνωση Eπιτροπών Aγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού για τα γεγονότα της Κυριακής 15 Φλεβάρη

Την Κυριακή 15 Φλεβάρη για άλλη μια φορά, πολλοστή στα σχεδόν εννιά χρόνια αγώνα ενάντια στους εξορυκτικούς παραλογισμούς, θελήσαμε να διαδηλώσουμε την εναντίωσή μας στις καταφανώς και φύσει καταστροφικές λογικές και πρακτικές όπως και την αντίθεσή μας στις κερδοσκοπικές και μνημονιακές αντιλήψεις και πολιτικές. Η πριν από τις εκλογές προγραμματισμένη πορεία των επιτροπών αγώνα οργανώθηκε με σκοπό να κάνει ξεκάθαρο ότι όποιες και να ήταν οι πολιτικές εξελίξεις, ο αγώνας για τη γη και τη ζωή με αξιοπρέπεια θα συνεχιστεί στους δρόμους και στα βουνά ενάντια στη λογική της ανάθεσης μέχρι την τελική δικαίωση.

Ανακοίνωση Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Οι καθημερινοί αγώνες του κινήματος, η έμπρακτη αλληλεγγύη και η συνεχής παρουσία μας στο βουνό έχουν αποδείξει τη δύναμη και το μέγεθος του. Η τακτική της Eldorado Gold να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους ως ασπίδα όταν οι εξελίξεις δεν την ευνοούν και όταν οι επενδύσεις δεν προωθούνται με κάθε κόστος, δεν μας ξενίζει μια και γνωρίζουμε ότι τέτοιες εταιρίες προωθούν το διχασμό της τοπικής κοινωνίας.

3 & 4 Φεβρουαρίου 2015 | Συνέντευξη Τύπου & Κινητοποίηση για την εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ


Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου εκδικάζεται, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσφυγή κατοίκων. Η προσφυγή αφορά την κατασκευή φραγμάτων σε δυο φυσικά ρέματα, προκειμένου να δημιουργήσει η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. / Eldorado Gold, τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στο μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, όπου θα αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων.