NO TAV, ZAD, Σκουριές: ίδιος αγώνας, άλλοι τόποι

Η Notre Dame des Landes, η κοιλάδα της Susa, αλλά και οι Σκουριές της Χαλκιδικής έχουν γίνει σύμβολα για τους αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία (συχνά μέσω των τακτικών του greenwashing, δηλαδή με το προσωπείο της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης) επιτάσσει την περίφραξη και καταστροφή χώρων που θεωρούνται ως “αντιπαραγωγικοί”, με σκοπό την εγκατάσταση ενεργειακών κόμβων, εμπορικών κέντρων, ηλεκτροφόρων καλωδίων, ή οδικών μεγα-δικτύων στο όνομα του κέρδους εθνικών και υπερεθνικών μεγα-εταιριών.
Το κίνημα NO TAV στην κοιλάδα της Susa στην Ιταλία αντιστέκεται εδώ και χρόνια στην κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, υψηλής ταχύτητας, που θα ενώνει το Τορίνο με τη Λυόν, ενός ακόμη αναπτυξιακού εγκλήματος που θα προκαλέσει μια τεράστια και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, με μόνο σκοπό την κερδοφορία των εταιριών. Το NO TAV, όπως άλλωστε και κάθε κίνημα που αντιστέκεται στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου, έχει υποστεί άγρια καταστολή, με περίπου 600 άτομα να κατηγορούνται, πάνω από 1000 να έχουν διερευνηθεί, δεκάδες να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, υπό περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και κατ’ οίκον περιορισμό. Όπως και το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού για το ελληνικό κράτος, έτσι και το κίνημα NO TAV για το ιταλικό, αποτελεί πεδίο δοκιμών ενός κατασταλτικού μοντέλου που απειλεί τη ζωή και την ελευθερία μας, καθώς θα εφαρμοστεί στη συνέχεια σε οποιαδήποτε μορφή ισχυρής εναντίωσης και αντίστασης, σε οποιονδήποτε αγώνα εναντιώνεται στις απαλλοτριώσεις, τις εκκενώσεις, τους ξυλοδαρμούς, τα δακρυγόνα, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις. Στην περίπτωση του NO TAV, μετά την πολύμηνη εντατική προσπάθεια των μέσων ενημέρωσης για ποινικοποίηση του κινήματος, κορύφωση των κατασταλτικών αυτών πειραμάτων αποτέλεσε η χρήση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιταλίας, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ερμηνεύουν κάθε μορφή αντίστασης ενάντια στην οικονομική και πολιτική εξουσία ως “τρομοκρατία”. Η κατηγορία της τρομοκρατίας αποδόθηκε  – στις 9 Δεκεμβρίου – σε 4 αγωνιστές που ακολούθως φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στην καταστροφή τμήματος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του εργοταξίου της εταιρείας (που είχε συμβεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις), η οποία πραγματοποιήθηκε τη νύχτα μεταξύ 13ης  και 14ης  Μαΐου, από 30 ανώνυμα άτομα του NO TAV και υποστηρίχθηκε δημόσια από το κίνημα.

Τιτανομαχία στην Ευκαρπία

Κάτοικοι της περιοχής, που διαμαρτυρήθηκαν για την άδεια η οποία δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν» για καύση απορριμμάτων, ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τους «σεκιούριτι» του εργοστασίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Πρόσωπο με πρόσωπο με τα ΜΑΤ και τους «σεκιούριτι» του εργοστασίου «Τιτάν» στη Θεσσαλονίκη ήλθαν εκατοντάδες κάτοικοι της Ευκαρπίας, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο, αντιδρώντας στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ να αδειοδοτήσει τη γνωστή τσιμεντοβιομηχανία για καύση απορριμμάτων.
«Εγκληματικά και ανεύθυνα» το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε με ιδιαίτερο ζήλο την άδεια, ενώ δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για να φέρει θετικές δράσεις και έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. «Η χωματερή του Δερβενίου και τα νταμάρια του “Τιτάν” ακόμη δεν αναπλάστηκαν…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας βλέπουν τους φόβους τους να γίνονται εφιαλτική πραγματικότητα, γιατί μετά την κατασκευή του θηριώδους Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δόθηκε η άδεια για καύση απορριμμάτων και εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν», που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το χωροθετημένο οικόπεδο όπου κατασκευάζεται το… «οικολογικό» έργο.

Και κάπως έτσι πήγαν περίπατο οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις κάποιων «πολιτικάντηδων» που διαβεβαίωναν μέχρι πρότινος ότι «τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει ποτέ…». Το ΥΠΕΚΑ παρέβλεψε επίσης ότι το 2010 με απόφαση της τότε Νομαρχίας, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε ανακληθεί άλλη άδεια που είχε δοθεί για καύση δευτερογενών καυσίμων στο «Τιτάν».
Στη συγκέντρωση του Σαββάτου οι αγανακτισμένοι κάτοικοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον διευθυντή ασφαλείας του εργοστασίου, που φέρεται ότι αρνήθηκε να τους επιτρέψει να προσεγγίσουν για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Αλλωστε η Αστυνομία είχε σχηματίσει φραγμό με τις κλούβες της για να… προστατεύσει το εργοστάσιο από παιδιά και ηλικιωμένους!
Σήμερα, εκπρόσωποι των συλλόγων αποφάσισαν να παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης της απόφασης του δήμου να κινηθεί νομικά κατά της αδειοδότησης. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, των συλλόγων και φορέων της Δυτικής Θεσσαλονίκης έδειξε ότι ξεκινάει δυναμικά νέος γύρος, ώστε να αναγκαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανακαλέσει την άδεια.
«Καμία διαβούλευση δεν έγινε ποτέ (κατηγορηματικά)», ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», ενώ το συντονιστικό της συνέλευσης των κατοίκων τονίζει:
Αρα με ποια επιχειρήματα το ΥΠΕΚΑ εγκρίνει την άδεια καύσης στο «Τιτάν»; Πιέστηκε από κάπου; Γιατί υπάρχει αυτός ο ιδιαίτερος ζήλος; «Η λύση είναι μία αν θέλει ο “Τιτάν” να εξορθολογίσει, όπως ισχυρίζεται, τα έξοδά του. Χρήση του φυσικού αερίου. Οταν το ίδιο το ΥΠΕΚΑ προτείνει φυσικό αέριο για την αιθαλομίχλη στους πολίτες, ας το προτείνει και στο “Τιτάν”. Αλλά το φυσικό αέριο δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς τους…»

Ενταση και 8 συλλήψεις στα διόδια Πάχης Μεγάρων

ΜΑΤ, χημικά και ξύλο στους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τις πρόσφατες αυξήσεις και για τους 3 νέους σταθμούς που προστέθηκαν σε παράπλευρες διαδρομές

Των Κώστα Ζαφειρόπουλου, Μάνου Τσαλδάρη

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι των Μεγάρων, που ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ύστερα από τις χθεσινές συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής στα πλευρικά διόδια της Πάχης Μεγάρων.
 
Υστερα από έντονους διαπληκτισμούς προσήχθησαν αρχικά ο δήμαρχος Μεγάρων Ιωάννης Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένας δημοτικός σύμβουλος και 4 ακόμα πολίτες με την αιτιολογία της συμμετοχής τους «σε ομάδα ατόμων που διατάρασσε την ασφάλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων».
Πάνω από 200 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις 12.00 χθες το μεσημέρι και ως ένδειξη διαμαρτυρίας σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων επιτρέποντας ώς τις 2.30 τη διέλευση των οχημάτων χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο. Τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, χημικά και ξύλο ήταν η απάντηση απέναντι στις δυναμικές αλλά ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων.
Χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι και οπερατέρ του τοπικού καναλιού Megara TV. Σε βάρος των οκτώ συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώλυση συγκοινωνιών και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής στο Αιγάλεω.
Εκτός από τις πρόσφατες αυξήσεις στα διόδια, 3 νέοι σταθμοί προστέθηκαν πρόσφατα στο τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος (Νέα Πέραμος, Πάχη, Αγιοι Θεόδωροι). Τα τελευταία χρόνια όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στην Ελευσίνα, κάτι που αναγκάζει τους κατοίκους του Δήμου Μεγαρέων να μετακινούνται πολύ συχνά προς και από την Ελευσίνα.
Οι κάτοικοι, πέραν της αύξησης της τιμής, αναγκάζονται να πληρώνουν διόδια και για διαδρομές για τις οποίες μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου, ακόμα και μέσα στα όρια του δήμου τους. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι σε όλο το μήκος της εθνικής οδού και όπου υπάρχουν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων. Επιπλέον, δεν έχει εφαρμοστεί, παρά τις διακηρύξεις, η πληρωμή διοδίων ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.
 
«Διόδια μπροστά στο σπίτι μας»

«Βλέπουμε την κοροϊδία σε βάρος του λαού, που ενώ με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου καταργούν συντάξεις, μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, δίνουν υπέρογκες αυξήσεις επικαλούμενοι συμβάσεις του 2007 για ανύπαρκτους δρόμους που θα κατασκευαστούν. Τα διόδια τα έχουν βάλει μπροστά στο σπίτι μας. Οι μαζικοί φορείς των Μεγάρων και της Νέας Περάμου ζητάμε την πλήρη κατάργησή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων.
Πάνω από 400 δημότες πήραν μέρος στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που οργανώθηκε στον δήμο νωρίς χθες το απόγευμα.
«Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να δίνουν χρήματα στον εργολάβο μέσω των διοδίων (Κόρινθος-Πάτρα) πριν κατασκευάσει τον δρόμο. Ο λαός έχει φτιάξει τους δρόμους, οι ιδιώτες έχουν βάλει 15% και τους εκμεταλλεύονται για 40-50 χρόνια. Τα Μέγαρα δεν σκύβουν άλλο το κεφάλι» ήταν κάποια από τα σχόλια.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε συγκέντρωση συμπαράστασης στο σημερινό Αυτόφωρο, παροχή νομικής υποστήριξης στους 8 συλληφθέντες και το κλείσιμο για σήμερα όλων των υπηρεσιών του δήμου, πλην καθαριότητας.


Ελληνοφρένεια τιβί 24-02-2014
                            ΔΕΝ ΨΗΦIΣΑΜΕ ΠΑΧΤΑ ΚΙ ΟΛΑ ΓΙΝΑΝE  ΣΤΑΧΤΑ

2η πεζοπορική διάσχιση του όρους Αιγάλεω την (καθαρή) Δευτέρα 3/3


συνάντηση στις 10.30: Αθ. Διάκου & Δερβενακίων (προέκταση της Ποταμού)
και στις 11πμ. μετάβαση με οχήματα στο σημείο εισόδου
 
*όσες και όσοι δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο θα μεταβούν με τα οχήματα των υπόλοιπων

Χάρτης πρόσβασης:


goo.gl/maps/7Qs3t

Λεωφορεία: 806, 807, 809, 810, 814
 
Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνουμε στο -εν πολλοίς άγνωστο και υποτιμημένο- βουνό των περιοχών μας για να το γνωρίσουμε και να γνωριστούμε. Στην ενιαία διαδικασία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της φύσης και του ανθρώπου, να αντιτάξουμε συνολικούς κοινωνικούς αγώνες για την ατομική και την κοινωνική απελευθέρωση.

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος  Pasamontaña
Κατάληψη Παπουτσάδικο

Σκουριές: Ο «μισθοφορικός ακτιβισμός» που είναι …πρόγραμμα εθελοντισμού της Ε.Ε.

Αντικειμενικά πρόκειται για το μεγαλύτερο φιάσκο μετά τα 11.000 likes που αγόρασε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από τη Ρωσία.  Το «λαυράκι» που έβγαλαν οι Πωλητές Αριστοτέλη κυκλοφόρησε με χτυπητούς τίτλους όπως: «Eυρωπαϊκή ΜΚΟ στρατολογεί νέους ακτιβιστές επι  πληρωμή για τις Σκουριές», «Μισθοφορικός ακτιβισμός στις Σκουριές» κ.λ.π. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για κάποιες ΜΚΟ που καταβρόχθιζαν χρήματα του Δημοσίου ήταν η τέλεια ευκαιρία για μπόλικη λάσπη στον ανεμιστήρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σήμερα η φοβερή «αποκάλυψη» του οργάνου προπαγάνδας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ βρήκε θέση μέχρι και σε «σοβαρά» ειδησεογραφικά site, όπως το  skai.gr,star.gr,  iefimerida.gr και capital.gr.
Μα καλά, κανείς δε διάβασε την «είδηση» πριν τη δημοσιεύσει;
Μια Βελγική εθελοντική οργάνωση, η CATAPΑ, που ενδιαφέρεται για ζητήματα μεταλλείων και παγκοσμιοποίησης έβγαλε μια αγγελία για έναν (1) εθελοντή για πέντε (5) μήνες για να τη βοηθήσει να αναδείξει το πρόβλημα με τα μεταλλεία της ELDORADO GOLD στη Χαλκιδική. Η αγγελία βρίσκεται εδώ. Στην πρώτη κιόλας γραμμή διαβάζουμε ότι «η CATAPA αναζητεί έναν εθελοντή μέσω του προγράμματος EVS» που προφανώς κανείς δεν αναρωτήθηκε τι είναι.
Αντιγράφουμε λοιπόν από το portal europa.eu. Ναι, καλά διαβάσατε, το portal της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Το EVS (European Voluntary Service) είναι ένα πρόγραμμα εθελοντισμού της Ε.Ε.!
                                         EVS
Το πρόγραμμα EVS  είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο ή περισσότερων οργανώσεων. Αυτές οι οργανώσεις είναι υπεύθυνες για την εξεύρεση εθελοντών για το έργο τους. Οι εθελοντές συμμετέχουν στο EVS μέσω μιας «Αποστέλλουσας» Οργάνωσης της χώρας όπου ζουν και μιας Οργάνωσης Υποδοχής που υποδέχεται και τους φιλοξενεί κατά την περίοδο της υπηρεσίας τους.
Τα προγράμματα διαρκούν από 2 εβδομάδες μέχρι 12 μήνες και ως εθελοντής μπορείς να εργαστείς σε διάφορους τομείς όπως στον πολιτισμό, τη νεολαία, τον αθλητισμό, τα παιδιά, την πολιτιστική κληρονομιά, την τέχνη, τα ζώα, το περιβάλλον και την αναπτυξιακή συνεργασία. Στο τέλος της υπηρεσίας σου στο EVS, θα λάβεις ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει τη συμμετοχή σου και θα περιγράφει το πρόγραμμα σου – το 
Youthpass.
Θα λάβεις τα έξοδα στέγασης, φαγητού, ασφάλειας και χαρτζηλίκι. Το μόνο πράγμα που πιθανόν να χρειαστεί να πληρώσεις είναι ένα μικρό μέρος των εξόδων του ταξιδιού σου.
Ένα ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, πληρωμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της ανάπτυξης του εθελοντισμού και της παροχής εμπειριών στους νέους.
Ένα ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που σημαίνει ότι πληρώνονται μόνο τα έξοδα διαβίωσης στην ξένη χώρα, ενώ πιθανόν ο εθελοντής να πρέπει να πληρώσει και τμήμα του εισητηρίου του. Αυτά είναι τα περίφημα 636 ευρώ που θα δίνει η CATAPA για πέντε μήνες στον εθελοντή της για τις Σκουριές. Είναι τόσο πολλά τα λεφτά που από όσο γνωρίζουμε αυτός ο εθελοντής δεν έχει βρεθεί ακόμα.
Το πρόγραμμα αφορά τις Σκουριές γιατί, όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε ορισμένους, η «υπόθεση Σκουριές» θέτει μια πλειάδα σοβαρών ζητημάτων – ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καταστολή, περιβαλλοντική δικαιοσύνη, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ανταγωνισμός δραστηριοτήτων, πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους και πολλά άλλα. Οι Σκουριές ΕΙΝΑΙ πρόβλημα της Ε.Ε. γιατί όλα αυτά ΕΙΝΑΙ προβλήματα της Ε.Ε.
Η CATAPA είναι η Οργάνωση Υποδοχής και η ελληνική EUROPEAN VILLAGE είναι η Αποστέλλουσα Οργάνωση. Όπως ο καθένας μπορεί να δει στη Βάση Δεδομένων Οργανώσεων EVS και οι δυο είναι πιστοποιημένες για να «τρέχουν» προγράμματα του EVS.
Όλα αυτά  τα απέκρυψε ο Γκαιμπελικός μηχανισμός με το όνομα «Πωλητές Αριστοτέλη» και χρωμάτισε την «είδηση» με υπόνοιες για σκοτεινά συμφέροντα που προσπαθούν να χτυπήσουν την καλή εταιρεία ELDORADO, για ύπουλα κίνητρα και πακτωλό (!) χρημάτων που δίνεται από κάποια σκοτεινά κέντρα που θέλουν να χτυπήσουν την ανάπτυξη της χώρας κ.λ.π. Προσθέστε ότι θέλετε, φαντασία να υπάρχει και όλα μπορούν να χρησιμοποποιηθούν για  να πλήξουν τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής.
Tη λέξη «εθελοντισμός» έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να την καταλάβουν. Για την«αλληλεγγύη» χρειάζονται λεξικό. Το «χωρίς χρήματα» είναι έξω από τις δυνατότητες αντίληψής τους. Χαιρόμαστε που δεν είμαστε σαν αυτούς.
Έχουμε την απαίτηση από τα site που δημοσίευσαν την ψευδή είδηση να δημοσιεύσουν και την αλήθεια.


Ο Χρ.Πάχτας ζητάει και τα ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ


Ο δήμαρχος που προειδοποίησε με γενική αιματοχυσία αν στις εκλογές επικρατήσουν δυνάμεις που διασφαλίζουν το περιβάλλον, ζητάει 240.000 από την αξιωματική αντιπολίτευση!

Θεσσαλονίκη
  • Μόνο ως κίνηση πανικού από την πλευρά του δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα μπορεί να εκληφθεί η αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για «ηθική βλάβη» και η οποία εκδικάζεται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

Ο κ. Πάχτας ζητάει μάλιστα αποζημίωση 240.000 ευρώ για τη «θεραπεία» της ηθικής βλάβης που υπέστη, όπως ισχυρίζεται, από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά των χρυσωρύχων στις Σκουριές Χαλκιδικής και στην οποία αναφερόταν ότι «η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα από τον γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα". Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «ο δήμαρχος, ο οποίος πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα με δηλώσεις του που προειδοποιούν για γενικευμένη αιματοχυσία και ταραχές αν στις αυτοδιοικητικές εκλογές επικρατήσουν δυνάμεις που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού, δηλώσεις που στην πραγματικότητα υποκινούν και προτρέπουν σε βίαια επεισόδια τους εργαζόμενους στην Ελληνικός Χρυσός εναντίων όλων των κατοίκων της περιοχής, στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ με μια ενέργεια δηλωτική του πανικού στον οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας της εμπλοκής του σε σειρά υποθέσεων και σκανδάλων, η παράθεση των οποίων δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια και μόνο μας ανακοίνωση». «Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στον κ. Πάχτα ψυχραιμία και περιμένουμε με ανυπομονησία και τη δικαστική μας δικαίωση, μολονότι εμείς επιλέγουμε την πολιτική αντιπαράθεση και την απεύθυνση στην κοινωνία», καταλήγει.

Η Eldorado ​Gold στρώνει τον δρόμο με απόβλητα

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από την Ελληνικός Χρυσός. Με αφορμή την πρόσφατη βίαιη καταστολή της δίκαιης διαμαρτυρίας των κατοίκων της Χαλκιδικής στην περιοχή Χοντρό Δέντρο (αρχή του δασικού δρόμου προς Σκουριές) στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, τονίζουν ότι «ο δασικός δρόμος που συνδέει την επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου - Μεγάλης Παναγιάς με το εργοτάξιο των Σκουριών της καναδικής Eldorado Gold, έχει επιστρωθεί από την εταιρεία αυτή παράνομα με 'στείρα' πετρώματα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της. Κατόπιν πολλαπλών αναλύσεων έχει διαπιστωθεί ότι αυτά τα 'στείρα' πετρώματα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο, που υπερβαίνουν τις οριακές τιμές των αδρανών υλικών, καθιστώντας τα έτσι απαγορευτικά για την επίστρωση οδών!» και τονίζουν ότι η εταιρεία στρώνει τον δασικό δρόμο με απόβλητα του εργοστασίου εξόρυξης!
Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι, με «πρόσχημα την κατασκευή κόμβου στο Χοντρό Δέντρο, έχει αλλάξει η διαγράμμιση της επαρχιακής οδού (από διπλή γραμμή σε διακεκομμένη), προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των βαρέων οχημάτων, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υλικών στο εργοτάξιο των Σκουριών». Μεταξύ άλλων θυμίζουν και ότι, «μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων, η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής κάλεσε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος να πάρουν δείγματα από τον δασικό δρόμο Χονδρό Δένδρο - Σκουριές και από τον χώρο του εργοταξίου. Κάτοικοι που συνόδευαν τους επιθεωρητές και την αστυνομία υπέδειξαν τα σημεία από τα οποία πήρανε δείγματα. Επίσης, υπέδειξαν στην αστυνομία και τους μεταφερόμενους οικίσκους και ζήτησαν να γίνει έλεγχος για το αν έχουν τις απαιτούμενες άδειες. Η αστυνομία προέβη σε έλεγχο, και διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν οι νόμιμες άδειες προσήγαγε δύο άτομα με τη διαδικασία του αυτοφώρου».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

Χρήστος Πάχτας Ο θεματοφύλακας της «Eldorado Gold»

Το παρελθόν των «στοών του Βελγίου», καθώς ο πατέρας του ήταν εργάτης στα ανθρακωρυχεία, μάλλον στοιχειώνει τον δήμαρχο Αριστοτέλη. Οι Σκουριές θα τον ακολουθούν πάντα και παντού ως υπέρμαχο της επένδυσης των μεταλλείων απέναντι στην πλειονότητα των κατοίκων, τους οποίους θεωρεί τουλάχιστον «μπαχαλάκηδες και παραστρατημένους».


Το παρελθόν των «στοών του Βελγίου», καθώς ο πατέρας του ήταν εργάτης στα ανθρακωρυχεία, μάλλον στοιχειώνει τον δήμαρχο Αριστοτέλη. Οι Σκουριές θα τον ακολουθούν πάντα και παντού ως υπέρμαχο της επένδυσης των μεταλλείων απέναντι στην πλειονότητα των κατοίκων, τους οποίους θεωρεί τουλάχιστον «μπαχαλάκηδες και παραστρατημένους»

«Το ουσιαστικό χαρακτηριστικό της πολιτικής κοινότητας είναι ο ηθικός και όχι ο υλικός σκοπός, την εξουσία θα πρέπει να κατέχουν οι αγαθοί και όχι οι πλούσιοι, ή το σώμα των ελεύθερων πολιτών»
Αριστοτέλης, «Πολιτικά»

Η ατάκα του «τα μεταλλεία θα σώσουν περιβαλλοντικά την περιοχή» μπορεί να είναι ένα από τα συνθήματά του, όμως «το 2014 δεν είναι 2010, και ο δήμαρχος μάλλον δεν κοιμάται ήσυχος», λένε στον δήμο

Του Φώτη Παπούλια


 προφανές ότι ο δήμαρχος… Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας, αγνοεί το παραπάνω απόσπασμα του Ελληνα φιλόσοφου, αφού γεμάτος έπαρση και αλαζονεία δήλωσε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, ότι «αν επικρατήσουν στις εκλογές οι πολέμιοι της εξόρυξης χρυσού, την επόμενη μέρα θα έρθουν όλοι οι αναρχικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και ίσως οι εργαζόμενοι να κάψουν κανένα χωριό και να έχουμε ανθρώπινα θύματα».

Σε απλά ελληνικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί «ή εγώ ή το χάος» ή, όπως λένε στην περιοχή του με αμφίσημη ερμηνεία, «με τον Χρηστάρα και στην κόλαση!!!».

Μέλος της ΠΑΣΠ

Ο χημικός, απόφοιτος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, παιδί μεταναστών (ο πατέρας του, εργάτης στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, είχε συμμετάσχει στην Εθνική Αντίσταση), γεννημένος το 1951 στην Αρναία, ακολούθησε την οδό «όσων μετά τη Μεταπολίτευση είδαν στο ΠΑΣΟΚ το φως το αληθινό». Μέλος της ΠΑΣΠ ως φοιτητής εξωτερικού, είχε περάσει για βραχύ διάστημα από τον «Ρήγα Φεραίο», «όχι ιδιαίτερα διαβασμένος, μέτριος στα οργανωτικά», θυμούνται σήμερα τότε «σύντροφοί του». Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1980 «μπήκε στη μάχιμη πολιτική».

Το… άστρο του ανέτειλε την τριετία 1986–1989 όταν διετέλεσε νομάρχης Χίου και Εβρου. «Αχρωμο, άοσμο, κομματικό» τον χαρακτηρίζουν σήμερα όσοι συνεργάστηκαν τότε μαζί του, αλλά ο «Χρηστάκης» έφτιαχνε το προφίλ του. Οι καλές σχέσεις που πάντα φρόντιζε να καλλιεργεί με την Εκκλησία, τους τοπικούς συλλόγους και διάφορα ποδοσφαιρικά σωματεία τού άνοιξαν τον δρόμο για τη Βουλή. Από το 1989 μέχρι το 2004 εκλεγόταν πρώτος βουλευτής του νομού Χαλκιδικής, «είχε καλό μηχανισμό, ανθρώπους παντού, και μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις και διορισμούς», λένε σήμερα όσοι είχαν γνωρίσει τον «Χρήστο» στους διαδρόμους της Βουλής.

Η στενή του σχέση με τον Κ. Σημίτη -«ταίριαξαν τα χνώτα τους», θυμούνται στο ΠΑΣΟΚ- τον οδήγησε, όταν ο μέντοράς του ανέλαβε το υπουργείο Βιομηχανίας, στη θέση του υφυπουργού. Ως ανέκδοτο κυκλοφορούσε τότε ότι «όντας εργασιομανής δούλευε με ρόμπα και παντόφλες στο υπουργείο ώς αργά τη νύχτα».

Επι οκτώ χρόνια (Ιανουάριος 1996-Ιανουάριος 2004) διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με αρμοδιότητα τη διαχείριση και παρακολούθηση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης. Τότε, όπως λέγεται ακόμα και σήμερα στη Χαλκιδική, «πήρε το προσωνύμιο χαλκιδικάρχης, αφού με προσεκτικά μελετημένες κινήσεις, προώθησε την… τουριστική άνοιξη της περιοχής». Από τότε καλλιέργησε τις σχέσεις του «με τους ανθρώπους του τουρισμού, των μεγάλων ξενοδοχείων, τους tοur operators και συνέχιζε τους διορισμούς όπου μπορούσε».

Ο ίδιος είχε δηλώσει τότε ότι «διαχειρίστηκα τα κονδύλια με σύνεση και γι’ αυτό δεν απέκτησα κανέναν φίλο». Ομως η πραγματικότητα τον διέψευσε οικτρά.

Το 2003 η καναδική εταιρεία TVX είχε κηρύξει πτώχευση, η επένδυση 350 εκατ., που είχε «μπλοκαριστεί» από το ΣτΕ, άφησε πίσω της μια θηριώδη οικολογική καταστροφή και άνεργους μεταλλωρύχους. Οι χειρισμοί του (το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία αντί 11 εκατ. ευρώ και το μεταπώλησε με την ίδια τιμή στην «Ελληνικός Χρυσός») οδήγησαν να επιβληθεί πρόστιμο 15,4 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού είχε θεωρηθεί παράνομη χρηματοδότηση. Οσοι θυμούνται το παρασκήνιο της υπόθεσης λένε ακόμα και σήμερα: «Είναι γνωστό για ποια συμφέροντα έπαιζε από τότε, αλλά μες στη γενικότερη ευμάρεια ουδείς έδωσε προσοχή».

Τον Ιανουάριο του 2004, με το ΠΑΣΟΚ να κλυδωνίζεται και τη διαδοχή του Κ. Σημίτη από τον Γ. Παπανδρέου ante portas, «ο Χρήστος ξαναχτύπησε». Με τροπολογία που πέρασε στη Βουλή σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κυριολεκτικά χάριζε στο Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία δασικές εκτάσεις για τουριστική επέκταση. Πολιτικός σάλος, η Βάσω Παπανδρέου, τότε υπ. ΠΕΧΩΔΕ, και ο Ν. Χριστουδουλάκης, υπουργός Οικονομίας, αντέδρασαν άμεσα, η τροπολογία αποσύρθηκε και μαζί της οι όποιες ελπίδες τότε του ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει προεκλογικά. Ο Χρήστος Πάχτας διαγράφηκε από το κόμμα και οι εννέα που είχαν συνυπογράψει βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες έξω από τις εκλογικές λίστες. (Για την Ιστορία, ήταν οι Γ. Κίρκος, Κ. Διαμαντής, Σπ. Βούγιας, Γ. Ανθόπουλος, Ν. Στρατηλάτης, Π. Κουρουμπλής, Π. Φλώρος, Θ. Κατσανέβας, Αλ. Χρυσανθακόπουλος.)

Το βέτο του Δριβελέγκα

Οι προσπάθειες που εκ των υστέρων κατέβαλε για να είναι εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ή να επανασυνδεθεί με το κόμμα, απέβησαν άκαρπες. Ηταν η ώρα να πάρει «εκδίκηση» ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκας, η σχέσης τους ήταν πάντα κακή, και «πέρασε το βέτο του Δριβελέγκα να μην είναι ποτέ υποψήφιος ο Χρήστος».

Το παρελθόν των «στοών του Βελγίου» μάλλον στοιχειώνει τον δήμαρχο Αριστοτέλη. Οι Σκουριές θα τον ακολουθούν πάντα και παντού, θεματοφύλακας της καναδικής «Eldorado Gold», υπέρμαχος της επένδυσης των μεταλλείων, απέναντι στην πλειονότητα των κατοίκων, τους οποίους θεωρεί τουλάχιστον «μπαχαλάκηδες και παραστρατημένους». Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, σε μια κίνηση θεατρινισμού εξεδίωξε τη ρεπόρτερ όταν τον ρώτησε «εσείς κερδίσατε κάτι;». Ομως τον κάρφωσαν οι Καναδοί επενδυτές: «Είναι μαζί μας, μας υποστηρίζει, ζητάει όμως να προσλάβουμε όλους τους δικούς του». Και ως κίνηση εξιλέωσης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. όταν ο Π. Καμμένος είχε προτρέψει τους κατοίκους να τον «λιντσάρουν» πολιτικά. Τότε τα καθεστωτικά ΜΜΕ είχαν κάνει πρώτο θέμα τον κ. Καμμένο, η «φρέσκια» δήλωση όμως του Χ. Πάχτα δεν «έπαιξε», ίσως γιατί «υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα για τον χρυσό…».

Η ατάκα του «τα μεταλλεία θα σώσουν περιβαλλοντικά την περιοχή» μπορεί να είναι ένα από τα συνθήματά του, όμως «το 2014 δεν είναι 2010, και ο δήμαρχος μάλλον δεν κοιμάται ήσυχος», λένε στον Δήμο Αριστοτέλη. Οπως εξάλλου έχει γράψει ο διάσημος… νονός του δήμου, «η γνώμη των πολλών είναι πιο σωστή από τη γνώμη των ολίγων…».

http://www.efsyn.gr/