Τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα συντελείται στην Χαλκιδική

Από , Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 στις 13:26 μμ | 

Κι εκεί που νόμιζα ότι γνωρίζω όσα χρειάζεται για το θέμα, η πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή ανέτρεψε όλα όλα νόμιζα, προς το χειρότερο. 

D17209B7E6DE172B8532931212B96373

Με παράνομους τρόπους και μεθόδους που θυμίζουν γκαγκστερική ταινία συντελείται αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον του περιβάλλοντος και των συμπολιτών μας στη Χαλκιδική. Αν και πολλά γνωρίζαμε γι’ αυτή την υπόθεση, κατά την μόλις πρόσφατη επίσκεψή μου στην περιοχή το ρεπορτάζ μου εμπλουτίστηκε με στοιχεία που συνθέτουν μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας υπό το έλεος μιας μαφιόζικης ηγεσίας. Κι όλα γίνονται για την επιβολή μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής μη αναστρέψιμης. Ας δούμε πρώτα σε τι συνίσταται αυτή η καταστροφή.


Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές

Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να περιγράψω το σχέδιο της εταιρείας/κυβέρνησης στις Σκουριές Χαλκιδικής.
  • Στις Σκουριές σχεδιάζεται ένα ανοιχτό μεταλλείο διαμέτρου 700μ. και βάθους 200-400μ. (η εταιρεία αλλού αναφέρει 200 και αλλού 400 μέτρα στη μελέτη της)! Όλη αυτή η έκταση θα αποψιλωθεί από βλάστηση, θα “σκαφτεί” με χρήση εκρηκτικών υλών και όλο το πέτρωμα που περιέχει θα περάσει από επεξεργασία προκειμένου να γίνει μια λεπτή “πούδρα” για να προχωρήσει η διαδικασία διαχωρισμού των επιμέρους συστατικών. Επίσης, θα δημιουργηθούν και υπόγειες στοές για την εξαγωγή μεταλλεύματος
  •  
  • - Σε όλη αυτή την επιφάνεια θα κοπούν ΟΛΑ τα δέντρα, σε ένα δάσος που έχει τη μεγαλύτερη εδαφοκάλυψη στην Ελλάδα (90%) και είναι μέχρι και 400 χρόνων.
  •  
  • - Για να προχωρήσει η επιφανειακή και η υπόγεια εξόρυξη πρέπει να αποστραγγιστούν τα νερά του βουνού για να μην εμποδίζουν τις εργασίες. Μιλάμε για το όρος Κάκκαβος, τον σημαντικότερο υδροφορέα της ανατολικής Χαλκιδικής, με πλούσιες πηγές, ποτάμια, ρέματα και τεράστια αποθέματα υπόγειων νερών. Σε αυτό το όρος θα στηθούν εννέα (9!) γεωτρήσεις γύρω από το επιφανειακό μεταλλείο για να αποστραγγίσουν το βουνό. Κάθε μία από τις γεωτρήσεις αυτές θα φτάνει σε βάθος 140μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στραγγίζοντας ουσιαστικά όλο το βουνό και αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για την είσοδο της θάλασσας και την υφαλμύρωση του εναπομείναντος νερού! Ας προσπαθήσει κανείς να φανταστεί ένα χωνί στο κέντρο του οποίου είναι η γεώτρηση. Η περιοχή που θα επηρεαστεί εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 14.000 στρεμμάτων…
  •  
  • - Το νερό που θα στραγγίζεται από το βουνό θα είναι της τάξης των 480 κυβικών την ώρα. Ας υπολογίσει κανείς ότι μια οικογένεια υπολογίζεται ότι καταναλώνει 50-80 λίτρα το μήνα. Σύμφωνα με την εταιρεία ( όλα τα στοιχεία προέρχονται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας) το μισό περίπου από αυτό το νερό θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία της επεξεργασίας. Το υπόλοιπο “θα εισπιέζεται” πίσω στη θέση του! Με ποιο τρόπο είναι δυνατό να γίνει αυτό, να τοποθετηθεί δηλαδή το νερό που θα βγει από τα πετρώματα εκεί που ήταν, δεν γνωρίζει κανένας επιστήμονας στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ. Ούτε η ίδια η εταιρεία το διευκρινίζει…
  •  
  • - Φυσικά, στη συνολική έκταση των 14.000 στρμ. που θα χάσει τα νερά της, θα χαθεί και η βλάστηση της περιοχής, που φυσικά θα ξεραθεί, ενώ σταδιακά θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις και στην τοπική πανίδα.
  •  
  • - Η αποψίλωση του βουνού και η στράγγιση των υδάτων του θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, όπως πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους, με αποτέλεσμα να απειληθεί και αυτή η περιοχή με ερημοποίηση. Η διάβρωση του εδάφους είναι σοβαρότατη επίπτωση για την παραγωγική ικανότητα της περιοχής. Όπως αναφέρει ο κ. Νίκος Δαναλάτος (καθηγητής Γεωργίας και Οικολογίας Φυτών, Παν/μιο Θεσσαλίας, πρώην μέλος Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης), “ο πολιτισμός μας και η ευτυχία μας βασίζονται σε ενάμιση μέτρο εδάφους. Κάτω από 1,5 μέτρο δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει ζωή. Επομένως η ζωή μας είναι αυτό το 1,5 μέτρο εδάφους, που στην περιοχή μας για να γίνει χρειάζονται περίπου 500 χρόνια για κάθε εκατοστό”. Η ερημοποίηση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ορίζεται ως “η υποβάθμιση γαιών στις ημίξηρες περιοχές που δεν μπορούν να διατηρήσουν χλωρίδα, πανίδα και ανθρώπινη δραστηριότητα, καταλήγοντας σε πενία, εξάντληση και τελικά εγκατάλειψη και καταστροφή της γης.
  •  
  • Το 30% της ελληνικής επικράτειας απειλείται άμεσα με ερημοποίηση. Μια ερημοποιημένη περιοχή δεν μπορεί να συγκρατήσει και να αποθηκεύσει ξανά νερά από τις βροχοπτώσεις, ενώ υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που, συχνά, εγκαταλείπουν τον τόπο τους.

Πώς θα επηρεαστεί η υγεία

  1. - Πέραν των ζητημάτων του νερού, που είναι πρωταρχικά άλλωστε, η η διαδικασία της εξόρυξης ενέχει σημαντικούς και βεβαιωμένους κινδύνους. Τα ίδια τα πετρώματα που θα ανασυρθούν στην επιφάνεια από τα έγκατα της γης έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα, που βρίσκονταν “απενεργοποιημένα” σε μεγάλο βάθος. Κατά την επαφή τους με τον αέρα και το οξυγόνο αφενός μετατρέπονται σε θειούχες ενώσεις (θειικό οξύ), αφετέρου η μορφή τους αλλάζει δραστικά: από συμπαγή πετρώματα που είναι θα μετατραπούν σε σκόνη, κάτι που σημαίνει ότι διαλύονται και μεταφέρονται στο νερό και στο έδαφος ευκολότερα. Στην πραγματικότητα, τα όξυνα νερά (νερά σαν υγρά μπαταρίας) που θα δημιουργούνται από τη όξινη βροχή αποκτούν μεγάλη διαλυτική ικανότητα και, με τη σειρά τους, διαλύουν τα πετρώματα και, καθώς ρέουν, βαρύνονται επιπλέον με βαρέα μέταλλα.
  2.  
  3. - Ειδικότερα στο όρος Κάκκαβος, τα πετρώματα έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αρσενικό (αρσενοπυρήτης) σε ποσοστό 12%. Το αρσενικό είναι τοξικότατο δηλητήριο που εξαερώνεται εύκολα και απελευθερώνεται στον αέρα. Μάλιστα,παγκοσμίως έχει τεθεί ως όριο για την περιεκτικότητα του εδάφους σε αρσενικό προκειμένου να γίνει εξόρυξη το 0,2%, ενώ μόνο η Κίνα προχωρά σε εξορύξεις σε εδάφη με περιεκτικότητα σε αρσενικό 3%.
  4.  
  5. - Τα παραπάνω στοιχεία και μέταλλα θα περνούν άμεσα στο αέρα καθώς υπολογίζεται ότι θα παράγονται 3.000 τόνοι σκόνης την ώρα! Η σκόνη αυτή κάθεται με τη σειρά της στο έδαφος και εισέρχεται στους υδάτινους όγκους δηλητηριάζοντας τα πάντα και μολύνοντας κάθε άλλη καλλιέργεια. Η μελισσοκομεία, που ακμάζει στην περιοχή, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός θα πληγούν άμεσα από τη μεταλλουργία στην περιοχή. Χιλιάδες παραγωγικές εργασίες θα χαθούν, όχι μόνο άμεσα αλλά και στο μέλλον, καθώς η ζημιά θεωρείται μη αναστρέψιμη για πολλές δεκάδες χρόνια από τους επιστήμονες.
  6.  
  7. - Η σκόνη αυτή δεν θα μολύνει μόνο την Χαλκιδική αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή, αρχίζοντας από τη Θεσσαλονίκη και σταματώντας… κανείς δεν ξέρει που. “Η σκόνη της Αφρικής φτάνει μέχρι εδώ και την εισπνέουμε, και δεν θα μας επηρεάσει αυτή που είναι και δίπλα μας;”, αναφέρουν καθηγητές που τονίζουν τον κίνδυνο από τις πνευμονοπάθειες και τον καρκίνο.
  8.  
  9. - Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν αφορούν απλώς και μόνο την εξόρυξη των πετρωμάτων, χωρίς να αναφερθούμε στην επέμβαση με τοξικές ουσίες πάνω στο εξορυχθέν υλικό προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός των πετρωμάτων. Όμως στη συνέχεια, αυτά θα περάσουν από χημική επεξεργασία προκειμένου να παραχθεί το συμπύκνωμα, απ’ το οποίο θα βγει το καθαρό μετάλλευμα. Το συμπύκνωμα απλώς ανεβάζει την περιεκτικότητα του χρυσού και του χαλκού στον τόνο, ώστε να μπορεί να γίνει πιο εύκολα η επεξεργασία του ή η μεταφορά του. Για να παραχθεί το συμπύκνωμα απαιτείται εμπλουτισμός με κυάνιο και άλλες εξίσου τοξικές ουσίες (εξογυνικά άλατα κλπ). Το κυάνιο έχει απαγορευτεί με οδηγία στην ΕΕ, αλλά η Ελλάδα δεν την έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο.
  10.  
  11. - Η εταιρεία αρνείται ότι θα χρησιμοποιήσει κυάνιο, αναφέροντας ότι θα χρησιμοποιήσει μια άλλη μέθοδο, την ακαριαία τήξη. Αυτή η μέθοδος είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί σε βιομηχανική κλίμακα. Ίσως γι’ αυτό η καναδική κοινοπραξία της Eldorado Gold με τον όμιλο Μπόμπολα, η “Ελληνικός Χρυσός” δηλαδή, αναφέρει την κυάνωση ως εναλλακτική μέθοδο για το τελικό στάδιο. Πάντως, στην ίδια τη μελέτη, αναφέρεται ξεκάθαρα η χρήση κυανίου στη διαδικασία του συμπυκνώματος (που είναι το ενδιάμεσο στάδιο).
  12.  
  13. Το ωφέλιμο “προϊόν” που θα παραχθεί, ο χρυσός και ο χαλκός, δεν αποτελούν παρά το 2% ανά τόνο εδάφους. Δηλαδή, για 2% στον τόνο παραχθέν προϊόν θα γίνει μια καταστροφή, σημαντικές λεπτομέρειες της οποίας έχω παραλείψει σε αυτό το άρθρο.
  14.  
  15. - Τέλος (για την ώρα), τα απόβλητα της όλης επεξεργασίας θα τοποθετούνται σε τεράστια φράγματα ύψους 100 και 130 μέτρων. Το σχέδιο της εταιρείας για τη διαχείρισή τους αναφέρει το εξής: θα ρίξουν “εδαφικό υλικό” πάνω από τα απόβλητα, αφού γεμίσει το φράγμα, και πάνω σε αυτό θα φυτέψουν δέντρα!
  16.  
  17. - Το ότι αυτά τα φράγματα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν πάνω σε γνωστό σεισμικό ρήγμα δεν φαίνεται να απασχολεί κυβέρνηση και εταιρεία.
  18.  

Σχέδιο με καταστολή και παρανομία

Η κυβέρνηση λοιπόν παραχώρησε έκταση 314.000 στρεμμάτων στην Ελληνικός Χρυσός, αν και το μεταλλείο των Σκουριών χρειάζεται μόλις 2000 περίπου στρέμματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρει άλλα τρία πιστοποιημένα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού, μεγαλύτερα από αυτό των Σκουριών, και υπάρχουν ενδείξεις για περισσότερα ακόμη. Με άλλα λόγια, όλη αυτή η περιοχή των 314.000 στρμ. θα γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο.

Οι περισσότεροι κάτοικοι αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο, όχι μόνο σήμερα, αλλά από το 1996 όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν τα μεταλλεία σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα – εντός των 314 χιλ. στρμ. Η αντιμετώπισή τους ήταν οι συλλήψεις, οι απόπειρες δολοφονίας, οι τραμπουκισμοί κλπ. Σήμερα, η εταιρεία έχει προσλάβει πλεονάζον προσωπικό, χάριν στις επιχορηγήσεις του ελληνικού κράτους, για να κάμψει τις αντιστάσεις και να δημιουργήσει τον διχασμό όπου μπορεί.
Πράγματι, υπάρχουν ήδη έντονα κοινωνικά προβλήματα: για παράδειγμα, αρκετοί γονείς του Στρατωνίου (ενός χωριού που φτιάχτηκε από προηγούμενες εταιρείες για τους μεταλλωρύχους) δεν στέλνουν τα παιδιά τους στην Ιερισσό, όπου ανήκουν, αλλά τα πάνε 30 χιλιόμετρα πιο μακρυά, στην Αρναία. Αυτά και άλλα πολλά ζητήματα έχουν αναστατώσει την κοινωνική συνύπαρξη των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, εκατέρωθεν. Όμως, η βία του κράτους και οι παράνομες διαδικασίες που ακολουθεί δεν εφαρμόζονται εκατέρωθεν, παρά μόνο εναντίον όσων αντιδρούν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά των μεταλλείων.
Αυτή τη στιγμή δύο άνθρωποι παραμένουν προφυλακισμένοι, ύστερα από την εισβολή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στις 3 το πρωί στα σπίτια τους. Πριν λίγες μέρες η αστυνομία κάλεσε ξανά ανθρώπους για ανάκριση. Και χτες προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ας δούμε τη σχετική ανακοίνωση του συντονιστικού φορέων Σταγείρου Ακάνθου:

Σήμερα 19 Ιουνίου 2013, άντρες της Ασφάλειας προσήγαγαν πολίτη στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο υποχρέωσαν σε, παρά τη θέλησή του, λήψη γενετικού υλικού για υπόθεση σχετική με τις Σκουριές Χαλκιδικής. Παρά το δικαίωμα του προσαχθέντος στη μη συμμόρφωση προς το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ, η λήψη γενετικού υλικού έγινε με χρήση βίας και κατά παράβαση των δικαιωμάτων του. Το γεγονός αυτό έρχεται να συμπληρώσει τον μακρύ κατάλογο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που υφίσταται το κοινωνικό κίνημα ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Στα πλαίσια της γενικότερης κρατικής πρακτικής της καταστολής, ανομίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμούμε ότι η επίθεση στα κοινωνικά κινήματα και στις εστίες αντίστασης θα κλιμακωθεί.

Για ποια δημοκρατία μπορεί να μιλήσει κανείς, όταν άνθρωποι σύρονται στα αστυνομικά τμήματα χωρίς καμία εξήγηση, καμία αφορμή και κανένα στοιχείο; Σε ποιο ευνομούμενο κράτος άνθρωποι – που δε θεωρούνται επίσημα κατηγορούμενοι ή ύποπτοι – εξαναγκάζονται με τρομοκρατία να δώσουν γενετικό υλικό και όταν δε συναινούν, αυτό λαμβάνεται με τη βία και ενάντια στη θέλησή τους; Εχτές ήταν οι συναγωνιστές μας στη Χαλκιδική, με μόνη ουσιαστικά κατηγορία ότι συμμετέχουν σ΄ έναν αγώνα ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής. Σήμερα ήταν συναγωνιστής από τη Θεσσαλονίκη, για τον οποίο το αστυνομικό όργανο έκρινε, εντελώς αυθαίρετα, ότι έπρεπε να κακοποιηθεί σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Αύριο μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς που αγωνιζόμαστε. Αύριο όμως μπορεί να είναι κι ο καθένας απ΄ αυτούς που βρίσκονται στους καναπέδες τους. Γιατί όταν η άσκηση αστυνομικής αυθαιρεσίας και κρατικής βίας ξεπερνά κάθε όριο, ο καθένας μας είναι δυνητικός στόχος μιας αυταρχικής εξουσίας.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες του κράτους να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες. Καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία και βία της Ελληνικής Αστυνομίας. Καταγγέλλουμε την κατ΄ εξακολούθηση παραβίαση ανθρωπίνων, συνταγματικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική μας δικαίωση, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια ποινικοποίησης και τρομοκράτησης” (http://soshalkidiki.wordpress.com).

Ας σημειωθεί ότι, όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς να υπάρχει το παραμικρό οικονομικό όφελος για την ελληνική πολιτεία. Το παραμικρό. Αυτή την ανάλυση του οικονομικού σκέλους του σκανδάλου των μεταλλείων μπορεί να διαβάσει κανείς στο σχετικό άρθρο μου που δημοσιεύεται στο περιοδικό Unfollow, στο τεύχος 19 (Ιουλίου), που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 26 Ιουνίου.

ντάλα ήλιος 7


Παρασκευή 5 Ιουλίου
20:00 Αγώνες μεταναστών: Συζήτηση με την Ντίνα Δασκαλοπούλου για τη Μανωλάδα. Τοπική μαρτυρία από τον αγώνα των Σενεγαλέζων εργατών στα Γιάννενα το 2010
22:00 Θέατρο: «Εχθροί εξ αίματος», του Αρκά, από τη θεατρική ομάδα Μπουφονάτα
23:00 LIVE Μπάμπης Παπαδόπουλος Solo Electric
θα ακολουθήσει πάρτυ

Σάββατο 6 Ιουλίου
19:00 Παράσταση «Το δάσος που το έσκασε», από την ομάδα Κουκ(ου)λοθέατρο
20:00 Ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλικιδική. Εμπειρίες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Από κατοίκους της περιοχής.
23:00 LIVE με τα συγκροτήματα: Μουκλιόμος (Παρακάλαμος), Back Alley 121 (Γιάννενα), The Rebus” Hole (Γιάννενα) και The Banksters (Θεσσαλονίκη)


Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού – Άμεση απελευθέρωση των προφυλακισμένων

Στρατοπέδευση δυνάμεων καταστολής στα χωριά / βίαιες εισβολές σε σπίτια / προσαγωγές κατοίκων που φέρονται ως ύποπτοι / πολύωρες κρατήσεις στην ασφάλεια / κατά συρροή λήψη γενετικού υλικού (DNA) / στημένα κατηγορητήρια / διώξεις και προφυλακίσεις αγωνιζόμενων / ποινικοποίηση της αλληλεγγύης…
…εδώ που το κράτος αναιρεί τους ίδιους του τους νόμους για να εκδικηθεί κάθε μορφή αντίστασης με σκοπό να γονατίσει κάθε αγωνιστή, εδώ που η τρομοκρατία εισβάλλει, φυλακίζει και σπέρνει κλίμα φόβου, εδώ και τώρα οφείλουμε να εντείνουμε τους αγώνες μας, να σταθούμε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι σε κάθε κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται. Γιατί τίποτα δεν σε σκοτώνει πιο σίγουρα από το να αρκείσαι στην κανονικότητα.

Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού
Άμεση απελευθέρωση των προφυλακισμένων

Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού
GoldReppresion_25-6-13_small

Σημερινή εξέλιξη: Σταματούν με εντολή του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, όλες οι εργασίες καθώς και η υλοτόμηση στο ρέμα του Καρατζά, στις Σκουριές

1064906_10201457893628264_738737512_oΕκδόθηκε σήμερα προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες της εταιρείας των μεταλλείων, στον Καρατζά Λάκκο, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής. Σύντομα, περισσότερες πληροφορίες!

Οι μπλε αγελάδες, ένα ντοκιμαντέρ που ....πονάει!

      Το ντοκυμαντέρ "Οι μπλε αγελάδες" (1991) αφηγείται την επιδημία του καρκίνου του πνεύμονα που έπληξε τους εργαζόμενους των ορυχείων χρυσού της Σαλσίν στην Γαλλία.Δείχνει το δράμα των οικογενειών που πλήττονται από την "μακρά και επώδυνη ασθένεια", τα προβλήματά τους αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία για να αναγνωρίσουν την επαγγελματική ασθένειά τους, την ανεπαρκή επιστημονική έρευνα για τον εντοπισμό των καρκινογόνων ουσιών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκλεγμένοι στην επιτροπή υγείας και ασφάλειας για την επιβολή μέτρων πρόληψης ενώ η ανεργία και οι απειλές για την απασχόληση, κυριαρχούν. Το ορυχείο, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, έκλεισε οριστικά το 2004 για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Εικόνες ενός μέλλοντος που δεν θα ήθελε κανείς να ζήσει! Οι ατάκες του τύπου: "Πρώτα δουλειά και μετά υγεία" δεν θα έπρεπε να ξεστομίζονται από κανένα στόμα. Κανείς δεν θέλει να δει ούτε τον εαυτό του, ούτε τα παιδιά του να υποφέρουν από ασθένειες που προκαλούνται από την περιβαλλοντική και ατμοσφαιρική επιβάρυνση. Η υγεία είναι ένα αγαθό που οφείλουμε να διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο. Υγεία χωρίς καθαρό νερό και καθαρό αέρα δεν υπάρχει. Πρέπει να παλέψουμε τώρα για να μη φτάσουμε ποτέ στο σημείο να παρακαλούμε μια εταιρία για "περισσότερα μέτρα ασφαλείας". Τότε θα είναι πολύ αργά!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΙΟΙ! ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ!

Σενάριο-σκηνοθεσία: Catherine Pozzo Di Borgo
Εικόνα: Ned Burgess
Μοντάζ: Variety Mozynski
Παραγωγή: Catherine Pozzo Di Borgo


Θα είμαστε εκεί που όλα συνεχίζονται

Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου στις 12 το πρωί: ασφαλίτες εισβάλουν σε αστικό λεωφορείο, προσάγουν τον Χ.Μ. και τον μεταφέρουν στη ΓΑΔΘ, όπου του γνωστοποιείται ότι θεωρείται ύποπτος για την τέλεση ενός πλήθους κακουργημάτων και πλημμελημάτων που σχετίζονται με τα γεγονότα της 12/5 στην περιοχή Καρατζά Λάκκος, στο όρος Κάκαβος. Στο πλαίσιο της απόπειρας δίωξής του, εξαναγκάζεται δια της βίας σε λήψη γενετικού υλικού (DNA).
Μετά την καταστροφή του εργοταξίου της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, στις 17/2, το κράτος έχει εντείνει και αναβαθμίσει ποιοτικά την καταστολή, διενεργώντας προσαγωγές κατοίκων που φέρονται ως ύποπτοι, κρατώντας τους για πολλές ώρες στην ασφάλεια, λαμβάνοντας κατά συρροή γενετικό υλικό, ασκώντας διώξεις με στημένα κατηγορητήρια και προφυλακίζοντας πρόσφατα δύο από τους διωκόμενους. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο της ποινικοποίησης της αντίστασης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού εντάσσεται και η επιχείρηση δίωξης του Χ.Μ., καθώς και η εν εξελίξει στοχοποίηση ατόμων που αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας δεν περιορίζεται ούτε σε γεωγραφικά όρια, ούτε από θεσμικές κατευθύνσεις.
Η επίθεση αυτή του κράτους στοχεύει στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων, στην ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής/πολιτικής σκέψης, στάσης και πρακτικής και στην αποεστίαση της προσοχής από το αναπτυξιακό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή. Η κυριαρχία, προασπίζοντας με συνέπεια τα συμφέροντα της Eldorado Gold και προκειμένου να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, επιχειρεί να διαχωρίσει τους αλληλέγγυους από τους κατοίκους της Χαλκιδικής. Ο σκοπός της δεν είναι άλλος από την απομόνωση και τον χωρικό περιορισμό του αγώνα, με απώτερο στόχο την αποτροπή της εξάπλωσής του, την αποδυνάμωση και αποσυσπείρωσή του.
Μέρος των εφαρμοζόμενων πρακτικών των δυνάμεων καταστολής είναι και η στοιχειοθέτηση έωλων κατηγοριών που κατασκευάζονται με βάση τον τρομονόμο. Επιπλέον, η χρήση γενετικού υλικού αποσκοπεί στο να προσδώσει ένα δήθεν ορθολογικό και επιστημονικοφανές έρεισμα στις παράλογες διώξεις που κατασκευάζει το κράτος. Η μέθοδος ταυτοποίησης γενετικού υλικού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αξιόπιστο «αποδεικτικό στοιχείο», μιας και το DNA μπορεί να κατασκευαστεί τεχνητά εξ αρχής, να αναπαραχθεί και να μεταφερθεί από τρίτους κατά βούληση. Η λήψη και διατήρηση ενός υπερευαίσθητου προσωπικού δεδομένου όπως το DNA, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποσκοπεί ξεκάθαρα στη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών γενετικού υλικού, δηλαδή σε ένα βιολογικό φακέλωμα πάντα διαθέσιμο προς χρήση από την αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με τις εκάστοτε εντολές της εξουσίας.
Στεκόμαστε δίπλα στους διωκόμενους αγωνιστές, αναγνωρίζοντας ότι κάθε φορά που ένα άτομο υφίσταται καταστολή, η επίθεση στοχεύει στον ίδιο τον αγώνα. Έναν αγώνα που ανήκει στη σφαίρα του πραγματικού και γι αυτό δεν κάμπτεται από πρακτικές που παραπέμπουν στον τηλεοπτικό κόσμο του CSI. Έναν αγώνα ενάντια στη λεηλασία των ζωών μας, ο οποίος εξελίσσεται παντού, από το Περού μέχρι την Τουρκία και για αυτό δεν περιορίζεται. Έναν αγώνα, του οποίου αναπόσπαστα μέρη συνιστούμε όλες και όλοι.

Από την Τουρκία, μέχρι τις Σκουριές, το κεφάλαιο και η εξουσία έχουν πάντα το πρόσωπο της τρομοκρατίας

Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και σε όλους τους διωκόμενους

Άμεση απελευθέρωση των προφυλακισμένων αγωνιστών

Όσο και να προσπαθούν, δεν θα καταφέρουν να ισοπεδώσουν την αξιοπρέπειά μας

Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

Λίγα λόγια σχετικά με την προσαγωγή μου στην ασφάλεια Θες/νίκης

Σήμερα, 19 Ιουνίου στις 12:00μ.μ. κι ενώ βρισκόμουν στο λεωφορείο, μπήκαν μέσα ασφαλίτες και με μετέφεραν στη Γ.Α.Δ.Θ. χωρίς να μου γνωστοποιήσουν τον λόγο για τον οποίο με προσήγαγαν. Μόλις φτάσαμε, έμαθα πως είμαι ύποπτος για συμμετοχή στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή Καρατζά στις Σκουριές, την Κυριακή 12 Μάη. Μου ζητήθηκε το DNA, αρνήθηκα να το δώσω στους δύο που το ζήτησαν και αμέσως μπήκαν στο δωμάτιο δύο ακόμα άντρες της ασφάλειας με καλλυμένα χαρακτηριστικά και μου το πήραν με το ζόρι κρατώντας με από χέρια και σαγόνι.
Η προσπάθεια δίωξης μου, θεωρώ πως έχει γίνει λόγω της αλληλεγγύης που εκφράζω στον κοινωνικό αγώνα που έχει στηθεί ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική. Ενός κοινωνικού αγώνα που δεν κάνει πίσω, ούτε συμβιβάζεται με τις ψεύτικες υποσχέσεις κράτους και εταιρίας. Ενός κοινωνικού αγώνα που σίγουρα θα νικήσει.
Ενάντια πάντα σε μία εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ, εκφράζω τον σεβασμό μου στους κατοίκους που αντιστέκονται, στηρίζω τους αγώνες που έχουμε δώσει και θα δώσουμε δίπλα-δίπλα. Τέλος, στέλνω την αλληλεγγύη μου στον Γιώργο και τον Βασίλη που έχουν προφυλακιστεί στις φυλακές Διαβατών, σ΄όσους διώκονται, σ΄ όσους είναι αντιμέτωποι με μεθοδεύσεις δικονομικές, με απειλούμενες φυλακίσεις και χρηματικές εγγυήσεις…
Κρατάτε γερά, εμείς νικάμε…
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Χ.Μ. 19/6/2013

´Ενταση στη Μεγάλη Παναγία

Σήμερα 21/6 στις 15:00 κάτοικοι της περιοχής μαζεύτηκαν στο Χοντρό Δέντρο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στη συνεχιζόμενη και χωρίς διακοπή καταστροφή του τόπου τους. Σύντομα οι αστυνομικές δυνάμεις παρουσιάστηκαν στο σημείο και από την πρώτη στιγμή, διαμέσου του Ταξίαρχου, έκαναν σαφείς τις προθέσεις τους με ιδιαίτερη πυγμή.
   

Ο κ.Ταξίαρχος  αφού ενημέρωσε τον κόσμο ότι έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία για παρόμοιες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρο στο Χοντρό Δέντρο στο παρελθόν,τους απείλησε ευθέως ότι εάν δεν διαλυθούν θα πράξουν τα νόμιμα, κάνοντας συλλήψεις και ''εμπλουτίζοντας'' καθ 'υποτροπήν  την υπάρχουσα δικογραφία.

Ταυτόχρονα ασφαλίτες κατέγραφαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που βρισκόταν στο σημείο και βιντεοσκοπούσαν τα πρόσωπα των παρευρισκομένων. 




Έπειτα οι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν απειλητικά προς το συγκεντρωμένο πλήθος εκτοπίζοντας το και σχηματίζοντας ''μπατσαλυσίδα'' στις δυο πλευρές του δρόμου ώστε να διέλθουν τα οχήματα της Eldorado.

Εντωμεταξύ λίγα μέτρα πιο πάνω  μερικοί θερμόαιμοι μεταλλωρύχοι άρχισαν να εκτοξεύουν υβριστικές απειλές προς το διαμαρτυρόμενο κόσμο,δείχνοντας για άλλη μια φορά ποιος, πάντα με τις πλάτες της ΕΛ.ΑΣ., δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα δημιουργώντας εμφυλιακό κλίμα. Φυσικά, κατά τη διάρκεια των απειλών των μεταλλωρύχων οι χωροφύλακες παρέμειναν θεατές.

Στη συνέχεια,και αφού οι θερμοκέφαλοι αποφάσισαν να επιβιβαστούν στα οχήματα της μαμάς εταιρίας τους,πραγματοποιήθηκε ''παρέλαση'' με όλες τις τιμές μέσα από τη σχηματισμένη ''μπατσαλυσίδα''.



Το χειροκρότημα επιδοκιμασίας των διαμαρτυρόμενων απαντήθηκε με χειρονομίες και βρισιές από τους τίμια εργαζόμενους παραδειγματικούς οικογενειάρχες.Αφού πέρασε ο κατοχικός Καναδικός στρατός,ο τρόπος έλευσης της πολυπόθητης ανάπτυξης έγινε εμφανής. Αστυνομικές δυνάμεις υπό τος εντολές πολυεθνικών εταιριών και ντόπιων πασάδων προστατεύουν με κάθε τίμημα αυτούς που καταστρέφουν  το περιβάλλον και ξεπουλάν τον τόπο τους.

 Ο κόσμος αποχώρησε τακτικά ανανεώνοντας το ραντεβού του με σύνθημα:

 Γύρω μας δικτατορία,στις ψυχές μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ



Tο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέων Μουδανιών,θεωρεί δίκαιο τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες

Aπό simantra.blogspot.gr

                            
          Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
Από το αριθ.10/2013 πρακτικό συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νέων Μουδανιών.
Αριθ.Πίνακα:10/2013 Περίληψη
Αριθ.Απόφ. 32/2013 “Μεταλλεία εξόρυξης χρυσού
Σκουριές Χαλ/κής ”
Στα Νέα Μουδανιά και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα ημέρα Παρασκευή 7η
του μηνός ΙΙουνίου του έτους 2013 και ώρα 11.00΄π.μ.συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το
Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέων Μουδανιών,κατόπιν της υπ'
αριθ.πρωτ.02/25/03.06.2013 πρόσκλησης του Προέδρου κ.Κοσμά Παντάκα,που επιδόθηκε
σε κάθε ένα μέλος,σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010.
Ο επείγων χαρακτήρας του συμβουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι θα πρέπει να έχει
λάβει απόφαση σχετικά με την παραχώρηση ή μη της χρήσης θαλάσσιου χώρου στην
εταιρία ΠΑΛΛΗΝΗ Α.Ε., πριν από την διεξαγωγή του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27
Μαίου 2013, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα με τους φορείς των Νέων Μουδανιών,
σύμφωνα με το υπ'αριθ.14132/82013 έγγραφο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία,δεδομένου ότι από το σύνολο των πέντε
μελών, βρέθηκαν παρόντα τα τρία, ήτοι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Κοσμάς Παντάκας 1. Αντώνιος Καρανάσσος
2. Νικόλαος Θεργιός 2. Μιχάλης Σολομωνίδης
3. Νικόλαος Στεφανίδης
Ο Πρόεδρος εισηγήθηκε το 3ο θέμα της σημερινής τακτικής συνεδρίασης που
αφορά την ενημέρωση, από τον ίδιο, των μελών του συμβουλίου της Δημοτικής
Κοινότητας Νέων Μουδανιών σχετικά με τα μεταλλεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος προσήλθε στο συμβούλιο το μέλος κ.
Αντώνιος Καρανάσσος. Ο Πρόεδρος στη συνέχεια, ενημέρωσε τα μέλη για τη
συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία των Νέων Μουδανιών στις 03.06.2013
η οποία οργανώθηκε από τις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού στη Β.Α.
Χαλκιδική.Κατά τη συγκέντρωση οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν αναλυτικά από
καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και ειδικότερα από γεωλόγο, δασολόγο,
περιβαντολόγο, υγειονολόγο και οικονομολόγο.Όλοι τους μίλησαν για τις δυσμενείς
επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον αλλά και στην ποιότητα της ζωής και της υγείας
ΑΔΑ: ΒΕΖΣΩΚΤ-ΦΔΧ
των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνον οι μεταλλευτικές δραστηριότητες που πρόκειται
να ξεκινήσουν.
Το μέλος του συμβουλίου κ.Νικόλαος Θεριός αποχώρησε κατά τη διάρκεια της
συζήτησης.
Το διοικητικό συμβούλιο αφού άκουσε τον πρόεδρο και ταυτόχρονα έχοντας υπόψη
του όλα όσα έχει πληροφορηθεί σχετικά με το θέμα από την τηλεόραση και τις εφημερίδες,
ύστερα από διαλογική συζήτηση,
                         αποφασίζει ομόφωνα
ότι θεωρεί δίκαιο τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στις μεταλλευτικές
δραστηριότητες, οι οποίες θα έχουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα τόσο για το
περιβάλλον όσο και για τον κοινωνικό – οικονομικό ιστό της περιοχής.

.............................................................................................................
Η συνεδρίαση λύθηκε και το πρακτικό υπογράφεται νόμιμα.
Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
(υπογραφή) (υπογραφές)
Ακριβές απόσπασμα
Ν.Μουδανιά 07.06.2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΣΜΑΣ ΠΑΝΤΑΚΑΣ

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ

Από Φίλοι της Φύσης- Ελληνικό δίκτυο για την οικολογία, την κοινωνία, τον πολιτισμό

Το ντοκιμαντέρ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τίτλο «Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων» παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά εγκλήματα της εποχής μας και συγκεκριμένα το ανεπανόρθωτο πλήγμα που θα υποστεί το Δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον αλλά και οι πολίτες, από την κατασκευή ιδιωτικών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων.

Μέσα από συνεντεύξεις περιβαλλοντολόγων, ακαδημαϊκών αλλά και πολιτικών αναδεικνύονται επίσης αποτυχημένα παραδείγματα ανάλογων επιλογών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ρόλος της καγκελαρίου Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Χανς Γιοακίμ Φούχτελ αλλά και η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο χώρος της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.



Δελτίο Τύπου - Αστυνομικής αυθαιρεσίας συνέχεια

συντονιστικό φορέων σταγείρων ακανθου
Σήμερα 19 Ιουνίου 2013, άντρες της Ασφάλειας προσήγαγαν πολίτη στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο υποχρέωσαν σε, παρά τη θέλησή του, λήψη γενετικού υλικού για υπόθεση σχετική με τις Σκουριές Χαλκιδικής.  Παρά το δικαίωμα του προσαχθέντος στη μη συμμόρφωση προς το αίτημα της ΕΛ.ΑΣ, η λήψη γενετικού υλικού έγινε με χρήση βίας και κατά παράβαση των δικαιωμάτων του. 

Το γεγονός αυτό έρχεται να συμπληρώσει τον μακρύ κατάλογο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που υφίσταται το κοινωνικό κίνημα ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Στα πλαίσια της γενικότερης κρατικής πρακτικής της καταστολής, ανομίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμούμε ότι η επίθεση στα κοινωνικά κινήματα και στις εστίες αντίστασης θα κλιμακωθεί. 

Για ποιά δημοκρατία μπορεί να μιλήσει κανείς, όταν άνθρωποι σύρονται στα αστυνομικά τμήματα χωρίς καμία εξήγηση, καμία αφορμή και κανένα στοιχείο; Σε ποιό ευνομούμενο κράτος άνθρωποι - που δε θεωρούνται επίσημα  κατηγορούμενοι ή ύποπτοι - εξαναγκάζονται με τρομοκρατία να δώσουν γενετικό υλικό και όταν δε συναινούν, αυτό λαμβανεται με τη βία και ενάντια στη θέλησή τους;

Εχτές ήταν οι συναγωνιστές μας στη Χαλκιδική, με μόνη ουσιαστικά κατηγορία ότι συμμετέχουν σ΄έναν αγώνα ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής. Σήμερα ήταν συναγωνιστής από τη Θεσσαλονίκη, για τον οποίο το αστυνομικό όργανο έκρινε, εντελώς αυθαίρετα, ότι έπρεπε να κακοποιηθεί σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Αύριο μπορεί να είναι ο καθένας από εμάς που αγωνιζόμαστε. Αύριο όμως μπορεί να είναι κι ο καθένας απ΄αυτούς που βρίσκονται στους καναπέδες τους. Γιατί όταν η άσκηση αστυνομικής αυθαιρεσίας και κρατικής βίας ξεπερνά κάθε όριο, ο καθένας μας είναι δυνητικός στόχος μιας αυταρχικής εξουσίας.

Καταγγέλλουμε τις προσπάθειες του κράτους να ποινικοποιήσει τους κοινωνικούς αγώνες. Καταγγέλλουμε την αυθαιρεσία και βία της Ελληνικής Αστυνομίας. Καταγγέλλουμε την κατ΄εξακολούθηση παραβίαση ανθρωπίνων, συνταγματικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών.

ΟΙ ΑΜΜΟΥΛΑΝΙΩΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥΣ

Από somporo

Η εκδήλωση της Κυριακής 16 Ιουλίου 2013 για τους κινδύνους από την εξόρυξη χρυσού
του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη, αρχιτέκτονα, π. προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Οι καλοσυνάτοι και φιλήσυχοι κάτοικοι της πανέμορφης Αμμουλιανής, του νησιού που φωλιάζει στο μυχό του κόλπου του Αγίου Όρους, κατέκλυσαν χθες βράδυ την κεντρική πλατεία τους για να ενημερωθούν από έγκυρους -και κυρίως χωρίς καμιά ιδιοτέλεια- επιστήμονες για τα όσα τους αφορούν σχετικά με τις επιπτώσεις, που θα υπάρξουν από την πιθανή επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές.

Οι Αμμουλιανιώτεςόπως και όλοι πια οι Έλληνες, έχουν δείξει με την συμπεριφορά τους πως δεν θα πρέπει να εκλαμβάνωνται ως αφελείς ψηφοφόροι, που ο καθένας θα μπορούσε να τους πάρει την ψήφο, με αόριστες υποσχέσεις και δημιουργία απατηλών εικόνων για ένα ένα αποδεκτό απ’ όλους φυσικό και οικονομικό περιβάλλον. Δεν δέχονται το ξεπούλημα της γης τους. Ενημερώνονται, κρίνουν και λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες.
Έχουν αντιληφθεί πλέον πολύ καλά,

Η ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ CRETA SENSE ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ


“Όταν ο λαός επαναστατεί η εκκλησία είναι αυτή που πρώτη πρέπει να σταθεί διπλά στους αγωνιστές”
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ανδρέας Καραγιάννης στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο προσφέροντας του δύο  μπουκάλια αγωνιστικής παραδοσιακής κρητικής τσικουδιάς Creta Sense με το σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ. 
Οι μάχες κερδίζονται από ανθρώπους που ξέρουν να αντέχουν και να αγωνίζονται  και αυτό ο κρητικός επιχειρηματίας θέλησε να το κάνει κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση φτάνοντας ακόμη και στα πιο ψηλά στρώματα της Εκκλησίας.
O Μητροπολίτης Άνθιμος δεν έκρυψε την έκπληξη του δηλώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε κάποιος άνθρωπος για να τον ενημερώσει για ποιόν λόγο οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αγωνίζονται ενώ επεσήμανε πως θα φροντίσει να ενημερώσει και την Ιερά Μητρόπολις Ιερισσού για το φλέγον αυτό ζήτημα.


Από αυτή την επένδυση ο μόνος που θα βγει νικητής θα είναι η καναδέζικη εταιρία καθώς ακόμη και ο αμύθητος πλούτος του Αγίου όρους θα γίνει βορά στις ορέξεις των μεγάλο-επενδυτών ανέφερε ο Χανιώτης επιχειρηματίας στον μητροπολίτη για να πάρει την διαβεβαίωση του πως θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους οι οποίοι δεν  ζητάνε τίποτα παραπάνω από αυτά που τους  ανήκουν αλλά και δεν πρόκειται να χαρίσουν τίποτα και σε κανένα.
Ο μόνος χαμένος αγώνας λοιπόν είναι αυτός που δεν δίνεται και ο Ανδρέας Καραγιάννης επέλεξε να αγωνιστεί με όπλο του την τσικουδιάCreta Sense. 

Συζήτηση για τις Σκουριές στην ΕΡΤ3

Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, υστέρα από την πραξικοπηματική κίνηση της κυβέρνησης, να την κλείσει διαπομπεύοντας την, δίνει τον δικό της αγώνα για ελεύθερη ενημέρωση και δημοκρατία.
Μαζί τους σύσσωμος όλος ο δημοκρατικός κόσμος που αντιλαμβάνεται ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι μόνο γροθιά στο στομάχι της εργατικής τάξης, αλλά πρωτίστως βαρύ πλήγμα στη δημοκρατίας και στον ελεύθερο λόγο.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τη στήριξη του κόσμου κατάφεραν ένα πρώτο σημαντικό επίτευγμα: να μείνει η ΕΡΤ ανοιχτή
Στοίχημα τώρα αποτελεί το άνοιγμα της προς την κοινωνία και τον κόσμο που τη στηρίζει. Όλος ο αγωνιζόμενος κόσμος της Ελλάδας χαιρετίζει τις προσπάθειες που γίνονται για πραγματική ενημέρωση και ζητά από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα του Σαββάτου που δημοσίευσαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ώστε να  εφαρμοστεί πλήρως, είναι ενδεικτικά της πάλης και του αγώνα που απαιτείται να δοθεί για αμερόληπτη δημοσιογραφία και σοβαρή έρευνα πάνω στα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα. Ο αγωνιζόμενος λαός της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, θα στηρίξει τη καθημερινή μάχη των εργαζομένων για αληθινή ενημέρωση και πραγματική δημοκρατία.
Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου στην ΕΡΤ για τα μεταλλεία χρυσού, με εκπροσώπους από τις επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Κιλκίς είναι ένα σημαντικό βήμα. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση:


Σκουριές (ρέμα Καρατζά) 16 Ιουνίου 2013



Η εταιρεία ''ξεριζώστε - παραχώστε'' συνεχίζει το ΄΄αναπτυξιακό έργο΄΄ της στον Κάκαβο γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Ελλάδας (όπως αυτή αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση) .
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο βίντεο που αναρτήσαμε, η πολυεθνική μεταλλευτική εταιρεία αντί να δημοσιοποιεί τις κινήσεις της και να προβάλλει τα ''έργα΄΄ της στους ιθαγενείς της Β.Α. Χαλκιδικής εφόσον είναι ΄΄όλα νόμιμα΄΄ όπως ισχυρίζεται προτιμά να απλώνει συρματοπλέγματα και γενικά να αδιαφορεί για την σφοδρή αντίδραση χιλιάδων πολιτών , κρυβόμενη κατ'ουσίαν πίσω από την ποινικοποίηση των κοινωνικών-πολιτικών αγώνων και χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ ως ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ''επενδυτική ασπίδα''.
Όλα αυτά τα γεγονότα και οι πρακτικές που εφαρμόζονται εδώ και καιρό στην περιοχή μας, σε μια συμπαιγνία κυβέρνησης - ΜΜΕ και πολυεθνικής εταιρείας και που χαρακτηρίζουν κυρίως χώρες μπανανίες και όχι δημοκρατικά καθεστώτα, έχουν βρεθεί στο ''στόχαστρο'' όχι μόνο των αντιδρώντων πολιτών αλλά και των συνδικαλιστικών οργάνων της Αστυνομίας, που τα έχουν στηλιτεύσει επανειλημμένα, εισπράττοντας όμως την αδιαφορία της μνημονιακής συγκυβέρνησης που δεν θέλει να παραδεχθεί την αποτυχία των σχεδιασμών της στο συγκεκριμένο θέμα.

Στις μπανανίες και όχι στις δημοκρατίες, οι επενδύσεις γίνονται με ακανθωτά συρματοπλέγματα.

Στις μπανανίες και όχι στις δημοκρατίες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κινητοποιούνται αυτεπάγγελτα αλλά κατόπιν συνεχών οχλήσεων των πολιτών διαπιστώνοντας εκ των υστέρων τα αυτονόητα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του ρέματος Καρατζά διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια την ''θολούρα'' και την αποκρουστική όψη των άλλοτε διαυγών νερών, γεγονός που μπορεί ο καθένας να δει και που δημιουργεί πολλές ανησυχίες και ερωτήματα. 
Δυστυχώς τα πρόσφατα γεγονότα που έδωσαν στην Καναδέζικη εταιρεία τον καθόλου τιμητικό τίτλο ''ξεριζώστε - παραχώστε'' , η πρόσφατη απόφαση της πολεοδομίας Αρναίας , το ρίξιμο ευθυνών στις προηγούμενες μεταλλευτικές εταιρείες στο θέμα πχ που ανέδειξε η εφημερίδα των συντακτών για την Ολυμπιάδα , η σιωπή ιχθύος για κάθε θέμα που αφορά την διαχρονική επιβάρυνση της Β.Α. Χαλκιδικής από τις μεταλλευτικές ''δραστηριότητες'' , όλα αυτά μας γεμίζουν πολλές ανησυχίες . 
Τι πρέπει να γίνεται δηλαδή , να παίρνουν οι πολίτες μπουκαλάκια για δείγμα από τα ρέματα , κύριοι ανευθυνουπεύθυνοι;
Υπάρχει τελικά κανένας έλεγχος στην εταιρεία "ξεριζώστε παραχώστε'';


Μια διαφορετική παρουσία με προβληματισμό και ενημέρωση στο χορευτικό αντάμωμα της Μεγάλης Παναγία



  Ο Σύλλογος Γυναικών Μεγ.Παναγίας ενόψει του χορευτικού ανταμώματος, εκτός από το πνεύμα φιλοξενίας που έπρεπε να δείξει, αποφάσισε ότι έπρεπε
να ενημερώσει τους επισκέπτες για το μεγάλο πρόβλημα της επιφανειακής εξόρυξης  χρυσού στις Σκουριές 3 χιλ. από τη Μεγ.Παναγία.
          Έτσι ετοίμασε ένα μπουφέ με εδέσματα και γλυκίσματα για τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα μοίρασε και ένα φυλλάδιο με τίτλο
       <<ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ>>
  Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί να μην είναι συνυφασμένος με τα προβλήματα του τόπου μας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το φυλλάδιο που μοιράστηκε στους επισκέπτες:

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    ΣΚΟΥΡΙΕΣ
¨    Τριτοκοσμικού τύπου μεταλλείο, επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης
με κρατήρα διαμέτρου πάνω από 700 μ. και βάθους 220μ.   σε απόσταση
        3 χιλιομέτρων από την Μεγάλη Παναγία.
¨    Καταστροφή   3.300 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους.
¨    Καταστροφή του μεγαλύτερου υδροφορέα  της Χαλκιδικής που υδροδοτεί σήμερα όλο το Δήμο Αριστοτέλη και στο μέλλον όλη τη Χαλκιδική μέσω του φράγματος του Χαβρία.
¨    Μόλυνση  αέρα,  εδάφους,νερού,δάσους.
¨    Βαρέα τοξικά μέταλλα που δεν θα χαθούν ποτέ,άκρως επικίνδυνα για την υγεία κυρίως των παιδιών μας.


ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ
                                      
 Για να μη καταστραφεί ο τόπος μας
Για την υγεία μας
Για το μέλλον των παιδιών μας

   ΛΕΜΕ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΟΙΚΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ
         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ                                                                                                                                                     ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
         ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
         ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
         ΤΗΣ ΥΛΟΤΟΜΙΑΣ
        ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Φωτογραφίες απο το χθεσινό παλλαικό συλλαλητήριο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη

Χθες Κυριακή 16/6 οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία συμμετείχαν στο Παλλαικό συλλαλητήριο φωνάζοντας ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στις απολύσεις των εργαζομένων της.
Αλληλεγγύη σε όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στις αυταρχικές πρακτικές της τρικομματικής κυβέρνησης.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ