Κερατέα: Αθωώσεων και αγώνα συνέχεια...

Δύο δίκες συμπολιτών μας είχαμε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο τ. δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού αθωώθηκε για τη μία από τις τρεις κατηγορίες, ενώ οι άλλες δύο κρίθηκαν απαράδεκτες από το δικαστήριο! Η υπόθεση της Ελευθερίας Ψυχογιού για άλλη μία φορά δεν εκδικάστηκε, αφού ο νέος νομικός εκπρόσωπος της κ. χριστοφάκη ζήτησε ματαίωση της δίκης.

Ο αγώνας μας δικαιώνεται παντού. Έχει δικαιωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, έχει δικαιωθεί από την πρώτη στιγμή στα δικαστήρια για το Οβριόκαστρο και συνεχίζει να δικαιώνεται κάθε φορά που ένας συμπολίτης μας αθωώνεται, μέχρι και τον τελευταίο.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα μας.
Συνεχίζουμε για την τελική αθώωση όλων των αδίκως κατηγορουμένων συμπολιτών μας.
Συνεχίζουμε μέχρι να σώσουμε οριστικά τον τόπο μας.



ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΘΩΟΣ Ο τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤ. ΙΑΤΡΟΥ.

Εκδικάστηκε την Παρασκευή 24/5 στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η υπόθεση της οργάνωσης της αντίστασης της Κερατέας στο χώρο του Οβριοκάστρου, με τα φυλάκια και την καθημερινή φύλαξη καθώς και τον αποκλεισμό του χώρου από 2007-2010 από την Δημοτική Αρχή Κερατέας και την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Κατηγορούμενος ήταν ο τ. Δήμαρχος Κερατέας που αθωώθηκε πανηγυρικά.

Η δίκη αυτή την οποία παρακολούθησαν πολλοί Κερατιώτες, ήταν ίσως η πλέον συμβολική δίκη του αγώνα της Κερατέας, αφού αφορούσε την οργάνωση του Οβριοκάστρου σε χώρο αντίστασης και αγώνα. Για ένατη φορά λοιπόν ο «μόνιμος κατηγορούμενος» για τον αγώνα της Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού αθωώθηκε.

Ιδιαίτερη εντύπωση στη συγκεκριμένη δίκη έκανε η υπερασπιστική γραμμή τόσο του κατηγορούμενου στην απολογία του, όσο και στην αγόρευση της υπεράσπισης, όπου με σαφήνεια και τόλμη ανέλαβαν πλήρως την ευθύνη της αντίστασης και των συγκεκριμένων ενεργειών της Δημοτικής Αρχής και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (εγκατάσταση φυλακίων στο Οβριόκαστρο, αποκλεισμός του χώρου, καθημερινή φύλαξη).

Όπως μας δήλωσε μετά την αθώωση ο τ. Δήμαρχος Κερατέας απομένει μόνο μια δίκη ακόμα για όσα αφορούν τα πριν του αγώνα γεγονότα.

Σε ότι αφορά τα δικαστήρια του αγώνα των 128 ημερών έχει γίνει μόνο μία δίκη όπου οδήγησε σε αθώωση συμπολίτη μας και επιπλέον έχει εκδοθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βούλευμα της εισαγγελίας Εφετών που απάλλαξε από τις κατηγορίες τρεις συμπολίτες μας. Αναμένονται βεβαίως οι υπόλοιπες δίκες για τους υπόλοιπους συναγωνιστές που έχουν κατηγορηθεί και έχουν περάσει ήδη από το γραφείο του ανακριτή. Ο ίδιος ο τ. Δήμαρχος έχει μπροστά του 4 ακόμα δίκες που αφορούν τα γεγονότα των 128 ημερών.

Όμως δήλωσε αισιόδοξος για όλες τις επικείμενες δίκες και τους κατηγορούμενους, αφού ως σήμερα όχι μόνο δεν έχει καταδικαστεί κανένας από την Κερατέα αλλά έχουν εκδοθεί και σημαντικά – ιστορικά τα χαρακτήρισε, απαλλακτικά βουλεύματα. Σύμφωνα με τον κ. Ιατρού αλλά και τους δικηγόρους του κ. κ. Κωνσταντόπουλο και Σαραφιανό, σημαντικά και ουσιαστικά επιχειρήματα σε όλες τις δίκες αποτελούν οι 4 δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά την διάρκεια του αγώνα, οι οποίες δικαίωσαν νομικά τον αγώνα της Κερατέας.

Υπενθυμίζουμε:

Με τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις αυτή ειδικά την κρίσιμη περίοδο, το έργο του ΧΥΤΑ κρίθηκε παράνομο, όπως παράνομη κρίθηκε η παρουσία των εργολάβων και η αστυνομική τους προστασία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι λόγω αυτών των δικαστικών αποφάσεων επί 128 ημέρες δεν σκάφτηκε ούτε ένας πόντος γης και το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο ανένδοτος αγώνας της Κερατέας και το αδιέξοδο κράτους – εργολάβων με τις παραπάνω δικαστικές αποφάσεις, οδήγησαν στη αποχώρηση ΜΑΤ και εργολάβων.

Ο κ. Ιατρού μετά την αθώωση του για ένατη φορά σε δίκη για τον αγώνα, απευθυνόμενος στους συμπολίτες του που βρέθηκαν στη δίκη, ευχαρίστησε τους δικηγόρους του που στήριξαν αφιλοκερδώς τον αγώνα και τους μάρτυρες υπεράσπισης. Επισήμανε ότι όχι μόνο δεν εφησυχάζουμε αλλά τώρα εντείνουμε τον αγώνα μας για την οριστική δικαίωση, ιδίως με δικαστικές προσφυγές κατά του ΕΔΣΝΑ και όσων πρόσφατα έβαλαν πάλι στο κάδρο την Κερατέα, με τον διαγωνισμό αλλά και την κατάπτυστη «τροπολογία».

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προσφυγή κατά του παράνομου διαγωνισμού του ΕΔΣΝΑ, της Περιφέρειας Αττικής και του κ. Σγουρού. Έχουμε το νου μας και τη προσοχή μας τόσο στις ενέργειες του ΕΔΣΝΑ του κ. Σγουρού αλλά και της Δημοτικής Αρχής της Λαυρεωτικής που έχει συμβιβαστεί πλήρως με τον κ Σγουρό. Η συνεργασία τους είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Ο αγώνας μας συνεχίζεται ως την οριστική δικαίωση», δήλωσε ο κ. Ιατρού.

Το βίντεο είναι από ρεπορτάζ του notioanatolika.gr






Η Ελευθερία δήλωσε τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά η σύζυγος Παγκάλου, κ. Χριστοφάκη απέφυγε την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει εναντίον μου. Ουδέποτε θα θεωρούσα ότι θίγεται η τιμή και η αξιοπρέπεια μου εάν με αποκαλούσε κάποιος κυρία Βλαβιανού που είναι το όνομα του πατέρα της κόρης μου και ποτέ δεν ήταν το δικό μου.
Πέραν τούτου έχω κάθε δικαίωμα ως πολίτης να ισχυρίζομαι, ότι δεν «έφαγα» λεφτά με κανέναν, ότι δεν συμμετείχα στην παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές και βεβαίως ότι δεν ευθύνομαι για το θάνατο κανενός παιδιού ή εμβρύου.
Σημειωτέον, την ημέρα της εκπομπής ήταν κι η μαύρη επέτειος της παράδοσης του Οτσαλάν, που σύμφωνα με δημοσιεύματα εδιώχθη από το σπίτι του Έλληνα Πρέσβη στο Ναϊρόμπι από τον κ. Μπόμπο, που για μεγάλο χρονικό διάστημα ηγείτο των επιχειρήσεων των ΜΑΤ στην Κερατέα.
Προφανώς για να μη θέλει να εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσε εναντίον μου, κατάλαβε ότι δεν είχα θίξει την τιμή και την υπόληψή της. Η εκδίκαση της αγωγής θα είχε ενδιαφέρον, διότι με τον τρόπο που έχει συνταχθεί η μοναδική τιμή και υπόληψη που θίγεται είναι του Πάγκαλου .
Η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε πολίτη.
Όσοι αρνούνται το δικαίωμα αυτό καταζητούνται από την σύνεση, τη λογική και την δημοκρατία. Θα συνεχίσω λοιπόν με το ίδιο σθένος να συμμετέχω στα κινήματα εκφράζοντας ελεύθερα την γνώμη και την άποψη μου, αρνούμενη να συμβιβαστώ ή να υποκύψω σ εκβιασμούς, εκφοβισμούς και τακτικές που δεν τιμούν την δημοκρατία. Ο Χατζιδάκις έλεγε ότι: «ο φόβος εκτρέφει τα τέρατα στην πολική ζωή». Το να μην φοβόμαστε, έχει να κάνει με την δική μας τιμή κι υπόληψη. Όταν δεν τους φοβόμαστε η ιστορία της Κερατέας και όχι μόνο έχει αποδείξει ότι υποχωρούν ατάκτως!»

http://antixyta.blogspot.gr

ΠΕΡΙ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα 27 Μαϊου ολοκληρώθηκε η δίκη των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Ημέρα της Μητέρας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις Σκουριές.
Κατά την ακροαματική διαδικασία καταρρίφθηκε, στο μεγαλύτερο βαθμό, το κατηγορητήριο. Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και του Γ.Δ/ντη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χοντρού, ήταν αντιφατικές και έωλες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παρουσιαστούν, στο δικαστήριο και την κοινωνία, οι δυνάμεις καταστολής ως ειρηνόφιλες και αμυνόμενες. Οι μαρτυρίες ότι πάνοπλοι άντρες της ΕΛ.ΑΣ έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από λίγες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας και μητέρες, προκάλεσαν θυμηδία και αρνητικές εντυπώσεις.
Το δικαστήριο κατανόησε ότι οι συλλήψεις ήταν προσχεδιασμένες με σκοπό την κάμψη του ηθικού, τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση του κοινωνικού κινήματος ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο απάλλαξε τις κατηγορούμενες από τις σοβαρότερες κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών. Η κατηγορία απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο ως απρόσφορη, αναγνωρίστηκε δηλαδή ότι κάτι τέτοιο ήταν τελείως ανέφικτο.
Το δικαστήριο θέλησε να επιβάλλει συνολική ποινή δύο ή τριών μηνών φυλάκισης με αναστολή. Μετά από πρόταση όμως των συνηγόρων υπεράσπισης να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές, ώστε να είναι δυνατή η άσκηση έφεσης, το δικαστήριο επέβαλλε τις ποινές έξι και εφτά μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Οι κατηγορούμενες δηλώνουν αθώες και με τον τρόπο αυτό τους δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσουν έφεση ώστε να καταρριφθούν όλες οι κατηγορίες και να δικαιωθούν τελικά στο εφετείο.
Η πολιτική προώθησης των ξένων επενδύσεων με κάθε κόστος, και προστασίας των συμφερόντων ιδιωτικών εταιρειών από το ελληνικό κράτος, περιλαμβάνει προφανώς και την οργανωμένη προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε αντίδρασης και αντίστασης. Είμαστε ελεύθεροι πολίτες, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών των σκέψεων και δράσεων μας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας συκοφαντήσει ως άτομα και να μας ποινικοποιήσει ως κοινωνία και κίνημα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ


Το δίκαιό τους η καταστολή μας, το δικό μας η καταστροφή τους

Από Saveskouries.blogspot.gr
  Η 24η Μαΐου σηματοδοτήθηκε από μία ακόμα εξαιρετική κίνηση εκ μέρους της ελληνικής δικαστικής εξουσίας: αφέθηκαν ελεύθεροι με ποσά εγγύησης 50.000- 200.000 € οι 4 από τους 6 προφυλακιστέους συλληφθέντες για το σκάνδαλο των εταιρειών ηλεκτρισμού Hellas Power καιEnerga. Κατηγορούνται για απάτη, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο φέρεται να τους απέφερε κέρδη της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. 
Να μου πείτε «και τι μας νοιάζει εμάς; Τι έγινε μωρέ που οι άνθρωποι κέρδισαν μερικά εκατομμυριάκια παραπάνω και πλήρωσαν εγγύηση το ένα χιλιοστό και τα υπόλοιπα τα κράτησαν; Να μην έχουν δηλαδή κι αυτοί κάτι να ζήσουν; Να μην μπορούν να πάνε, όπως έκανε ο κ. Μηλιώνης, ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων, να φάνε 80.000 στα μπουζούκια μέσα σε ένα βράδυ, όπως ο κάθε καθώς πρέπει μισθωτός σε αυτή την χώρα;» Και θα έχετε δίκιο να το πείτε. Ή μάλλον θα είχατε δίκιο αν αυτή ήταν απλά άλλη μία από της καλοστημένες δίκες υπέρ εκατομμυριούχων προστατευόμενων του κράτους που κάποια στιγμή, για τα μάτια του κόσμου, τιμωρούνται με μερικές ψευτοποινές και μετά αφήνονται ελεύθεροι στα κρυφά να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και να πλουτίζουν σε βάρος της κοινωνίας.





  Τρεις μέρες αργότερα όμως, η ίδια ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε τρεις γυναίκες από την Χαλκιδική σε 7 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για εξύβριση αστυνομικού.

Φωτογραφίες από τη μεγαλειώδη συναυλία!


Η συναυλία στην Ιερισσό για μια εξόρυξη που δε θα γίνει ΠΟΤΕ!


Oι "τρομοκράτες" της Χαλκιδικής δεν το βάζουν κάτω! Γλεντάνε, τραγουδάνε και χορεύουν για μια εξόρυξη που δε θα γίνει ποτέ! Η Ιερισσός απέδειξε ότι οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη ούτε την Ελ-ντοράντο Αστυνομία, ούτε το δήμο Πάρτα- όλα Μπόμπολα! Αυτοοργανώνται, προσφέρουν, δημιουργούν και γίνονται παράδειγμα για κάθε πολίτη της μνημονιακής Ελλάδας που θέλει να περισώσει την αξιοπρέπειά του και να παραμείνει νοικοκύρης στον τόπο του! Πάνω από 10000 επισκέπτες από όλη τη χώρα παρευρέθηκαν στη συναυλία και έγιναν κομμάτι της αντίστασης και του αγώνα! Τελικά η αλληλεγγύη είναι το μαγικό φίλτρο μας!

"Όσες και αν χτίζουν φυλακές και αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει..."


Συναυλία Ιερισσός 25-05-2013, Α΄μέρος


Συναυλία Ιερισσός 25-05-2013, B΄μέρος


Μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη στους αγωνιστές της Χαλκιδικής


Αγγελάκας τραγουδάει για τους προφυλακισμένους της Χαλκιδικής

Ανακοίνωση Συλλόγων Μεγάλης Παναγιάς


Mετά την προφυλάκιση των δυο συναγωνιστών μας συνεχίζεται η άδικη πιστεύουμε μεταχείριση της πολιτείας απέναντι στους υπερασπιστές τους τόπου μας,εκ των οποίων δυο από τη Μεγ.Παναγία και ένας από την Ιερισσό.
Καταγγέλουμε τις άδικες κατηγορίες που τους προσάπτουν και πιστεύουμε ότι είναι θύματα της γενικής καταστολής που υφίσταται η περιοχή μας επειδή η πλειοψηφία της νοιάζεται και αγωνιά για το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου που γεννηθήκαμε.
Και ρωτάμε: Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να αντιδράσουμε σε κάποιον που επιβουλεύεται το μέλλον του τόπου μας;
Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να διαδηλώνουμε για τη ζωή μας;
Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας τον τόπο που ανάθρεψε γενιές και γενιές προγόνων μας;
Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπειά μας;
Για μας ζωή είναι η γη,ο αέρας,το νερό,αξίες που πιστεύουμε ότι κινδυνεύουν άμεσα από την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή μας και που συνιστούν την ίδια τη ζωή!
Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους 20 συνανθρώπους μας και συναγωνιστές μας εκ των οποίων οι τρεις κλήθηκαν για ανάκριση την Δευτέρα 11 π.μ. Στον Πολύγυρο για το θέμα των Σκουριών.
ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!
Σύλλογος Γυναικών Μεγ.Παναγίας
Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Μεγ.Παναγίας
Δασικός Συνεταιρισμός Μεγ.Παναγίας
Ιππικός Σύλλογος Μεγ.Παναγίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγ.Παναγίας

Ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον ιερό αγώνα της Χαλκιδικής.



Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Η τοπική επιτροπή, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής, στέκεται αλληλέγγυα και συμπαρίσταται στον ιερό αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη σωτηρία του τόπου και των ανθρώπων που την κατοικούν.
Η αδηφαγία των κερδοσκόπων θυσιάζει το αληθινό χρυσάφι της Χαλκιδικής : τα βουνά, τα νερά, τα αρχέγονα δάση, τη θάλασσα, μετατρέποντας τον ευλογημένο από τη Φύση τόπο, σε ατοπία ακυρώνοντας στην ουσία, τους αληθινούς πόρους για μια ενδογενή αειφόρο ανάπτυξη ,οδηγώντας νομοτελειακά τους κατοίκους σε νέο ξεριζωμό.
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πεπεισμένη ότι ανάπτυξη και ευημερία δεν υπάρχει εκεί όπου απουσιάζει η ιστορία, η ταυτότητα του τόπου, η μνήμη, ο πολιτισμός αγωνίστηκε από το 2007 για τη δημιουργία στέγης πολιτισμού αφιερωμένη στον οικουμενικό στοχαστή Ν. Καζαντζάκη και το alter ego του, Γιώργη Ζορμπά παγκόσμιο σύμβολο ελληνισμού, καθώς και τη σχέση του με την ευρύτερη περιοχή των Μαντεμοχωρίων.
Με την αμέριστη στήριξη της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη που δραστηριοποιείται σε 119 χώρες ανά την οικουμένη και αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη η περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Κανείς πια δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχος , στην ολοκαύτωση και την εκποίηση της ελληνικής γης που επιχειρείται από τη Χαλκιδική ίσαμε την Κρήτη.
Η έννοια του χρέους της ηθικής ευθύνης απέναντι στα πατρικά χώματα προβάλλει επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.
Το βαθύ ανθρωπιστικό μήνυμα του Νίκου Καζαντζάκη μας δείχνει τον δρόμο :
” Να διακρίνεις τη πιο σύγχρονη κραυγή του ανθρώπου και αυτή να υπηρετείς με λόγο και πράξη .”
Γιούλη Ιεραπετριτάκη, ιστορικός αρχαιολόγος 
εκπρόσωπος Δ.Ε.Φ. Νίκου Καζαντζάκη, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής
kazmainnew

MEΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ SOS


ΟΤΑΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ…




Πρόκληση μεγάλη  για πολλούς , αποτελεί το θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων πάνω στο μάθημα της Έκθεσης. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συναισθανθούμε τους εξεταζόμενους μαθητές της ΒΑ Χαλκιδικής που δίνουν τη δική τους μάχη αυτές τις ημέρες. Τα παιδιά αυτά που σύρθηκαν στην ασφάλεια «για προσωπική τους υπόθεση», που φάγανε χημικά στην αυλή του σχολείου τους, που βρέθηκαν λιπόθυμα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και κρίσεις πανικού να δέχονται πρώτες βοήθειες από καθηγητές και γονείς, που βαφτίστηκαν οι γονείς τους, οι παππούδες τους, οι φίλοι τους τρομοκράτες, σίγουρα άλλα θέλανε να γράψουν πάνω στο επίμαχο θέμα της έκθεσης. Θύματα ενός εκπαιδευτικού συστήματος «μέγγενη», που επιβραβεύει την υποκρισία, το ψέμα, την παπαγαλία και την υποταγή, εξαναγκάστηκαν όχι να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη και εμπειρία, αλλά να γράψουν τα κλισέ που μάθανε στα φροντιστήρια και που οι εξεταστές τους θέλουνε να δουν γραμμένα.
Χρέος μας, λοιπόν, σ΄αυτά τα παιδιά του αγώνα και της διαμαρτυρίας, και μεγάλη πρόκληση για εμάς, να γράψουμε αυτό το άρθρο, με την ευχή ότι θα αναρτηθεί σε πολλές ιστοσελίδες σχολείων.
Το θέμα, λοιπόν, έχει ως εξής: Γράψτε ένα άρθρο για την επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου σας με θέμα: α) Την έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου προς το φυσικό περιβάλλον και β) τρόπους για να αποκατασταθεί η σχέση τους με αυτό.
Θα αρχίσουμε με δύο προβληματισμούς: Σε ποιους ανθρώπους αναφέρονται οι εμπνευστές του θέματος; Πού σταματάει ο σεβασμός, η συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση και πού ξεκινάει η ασυδοσία, η εκμετάλλευση, το έγκλημα;
Ο άνθρωπος δε στέκεται απέναντι στη φύση αλλά αποτελεί κομμάτι της,

ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ… ΝΑ ΜΗ ΓΙΝ!!! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Για άλλη μια φορά, κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας βρέθηκαν, και πάλι, στο σημείο Χοντρό Δέντρο, από όπου και κινήθηκαν προς το σημείο Σκουριές, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά , να διέλθουν με τα αυτοκίνητά τους από το σημείο του εργοταξίου και να επιστρέψουν στο χωριό τους.
Η αστυνομία,όμως, έκλεισε για άλλη μια φορά το δημόσιο δασικό δρόμο και δεν επέτρεψε την διέλευση των πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η αμηχανία των αστυνομικών οι οποίοι δεν νιώθουν από ότι φαίνεται και πολύ καλά για το γεγονός ότι οι εντολές που εκτελούν εκπορεύονται από την ηγεσία μιας ιδιωτικής εταιρίας που τους έχει υποβαθμίσει σε ιδιωτική εταιρία φύλαξης (security).
Οι κάτοικοι , όμως της περιοχής, που δεν θα αφήσουν τον τόπο τους να καταστραφεί, θα είναι εκεί και αύριο!
Κάθε μέρα θα κάνουμε πορεία…
Μπάτσοι θα πεθάνετε απ’ την ορθοστασία!

Υ.Γ. Απαράδεκτο: Τα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ και λοιπές δυνάμεις της Ελ-dorado Αστυνομίας έχουν βράσει μέσα στις χειμωνιάτικες στολές τους. Το θερμόμετρο άγγιξε σήμερα τους 30ο C. Καλοκαιρινές στολές επειγόντως λοιπόν, εμείς θα σας τα λέμε; Και προσοχή στο λογότυπο!














ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ



Οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού καταγγέλλουν την πρωτοφανή, παράνομη και αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης για την επιστράτευση των καθηγητών και εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών όλης της χώρας.
Ο κυβερνητικός ολοκληρωτισμός ενάντια σε κάθε κοινωνικό αγώνα, από τις Σκουριές μέχρι τους απεργούς, έρχεται να συμπληρώσει την πολιτική του γενικότερου ξεπουλήματος και της εξαθλίωσης. Με λογικές τύπου «η εξόρυξη θα γίνει με κάθε κόστος» και «οι εξετάσεις θα διεξαχθούν με οποιοδήποτε τίμημα», η τρικομματική συγκυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει κάθε δικαίωμα στη διαμαρτυρία, να ποινικοποιήσει κάθε κοινωνική αντίδραση στη σύγχρονη βαρβαρότητα.
Ο κοινωνικός αυτοματισμός και κανιβαλισμός που προωθούν  η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όπου βαφτίζουν τους αγωνιστές «τρομοκράτες» και τους απεργούς «ενοχλητικούς» για τη δημόσια τάξη και ηρεμία δεν θα περάσει! Γιατί ξέρουμε ότι αυτοί που δήθεν νοιάζονται για το καλό των παιδιών μας είναι οι ίδιοι που τους ρίχνουν χημικά μέσα στο σχολείο τους, κλέβουν τα όνειρά τους και τους στερούν το μέλλον.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών για δημοσία παιδεία και αξιοπρεπή εργασία είναι άμεσα συνυφασμένος  με τον αγώνα του λαού της Χαλκιδικής για τη γη και την ελευθερία. Γιατί η παιδεία, η υγεία, τα δάση, το νερό είναι αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά και θα πολεμήσουμε ανυποχώρητα όλοι μαζί γι’ αυτά.
Η Αλληλεγγύη το όπλο μας
Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ELDORADO


                                   

  Σήμερα 16/05/13 νωρίς το πρωί κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση
διαμαρτυρίας στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο της ρουφιανοεταιρείας.

  

Η παρουσία των συγκεντρωθέντων είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας από και προς
το εργοτάξιο των Σκουριών καθώς επίσης και την ντροπιασμένη αποχώρηση εργαζομένων που εκτελούσαν τεχνικές εργασίες πάνω στο δρόμο.



Έκπληκτοι οι κάτοικοι διαπίστωσαν το κατεσκευαστικό και εργασίακο αλαλούμ της εν λόγω εταιρείας, όταν αντιλήφθηκαν ότι οι αποστραγγιστικοί τσιμεντοσωλήνες αντί να βρίσκονται κάτω από το δρόμο, είχαν τοποθετηθεί ως φραγμός πάνω στο δρόμο!;




Όσο για το ρόλο της ελληνικής Αστυνομίας, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Οι άνωθεν εντολές εκπορευόνται πια από τη διεύθυνση της εταιρείας και η πρόθεση είναι μία και σαφέστατη:

      ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.



Αλήθεια ας μας απαντησούν οι (αν)αξιόπιστοι επενδυτές με το δήθεν κοινωνικό προφίλ, γίνεται ή δε γίνεται επένδυση με ΜΑΤ και βία;

Υ.Γ Τελικά τα θραύσματα που τραυμάτισαν σχεδόν θανάσιμα,όπως μας ενημέρωσαν τα δελτία ειδήσεων τον αστυνομικό στις 12/05/13 στο λάκκο του Καρατζά, προέρχονταν από σκάγια κυνηγετικού όπλου, από εκρηκτική βόμβα μολότωφ ή από ελαττωματική χειροβομβίδα κρότου λάμψης που του έσκασε στα χέρια;
Ο λόγος στην ειλικρίνεια, την επιστημοσύνη και τη δεοντολογία των γιατρών του ΑΧΕΠΑ.




ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Εξόρυξη χρυσού: απαράδεκτη σπατάλη φυσικών πόρων, βία, καταχρήσεις, ρύπανση. Ένα μη αναγκαίο κακό (infograph)


Screen-Shot-2012-10-01-at-11.55.22-AM

Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΕΙΝΑΙ…

  • Μια αδιανόητη σπατάλη νερού: Το μέσο μεταλλείο χρυσού καταναλώνει 3,6 δις λίτρα νερού το χρόνο (μέσος όρος κατανάλωσης στα 23 μεταλλεία της μεγαλύτερης εταιρείας χρυσού στον κόσμο, Barrick Gold).
  • Μια αδιανόητη σπατάλη γης: Μία ουγγιά χρυσού παράγει 79 τόνους αποβλήτων (δηλαδή μία ουγγιά χρυσού παράγει 2,78 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ουγγιές αποβλήτων), κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τοξικών.
  • Μια πηγή καταχρήσεων: Από τις 171 συγκρούσεις γύρω από μεταλλεία που ερευνήθηκαν, το 40% ήταν για μεταλλεία χρυσού. Αυτές οι συγκρούσεις περιλαμβάνουν περιπτώσεις ομαδικών βιασμών, στοχευμένων δολοφονιών, αστυνομική/στρατιωτική καταστολή, περιβαλλοντική καταστροφή, βλάβες στη δημόσια υγεία και παραβιάσεις του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού ιθαγενικών και μη κοινοτήτων.
  • Μια (εν πολλοίς άχρηστη) πολυτέλεια.
  • Ένα μη αναγκαίο κακό.
Η σύγχρονη εξόρυξη χρυσού είναι καταστροφική για το περιβάλλον, στοχοποιείπεριθωριοποιημένους πληθυσμούςπροάγει τη διαφθορά και τη στρατιωτικοποίηση και είναι αυθαίρετη και αμφιβόλου αξίαςΟ Καναδάς είναι η έδρα των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, των οποίων οιδραστηριότητες είναι εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο διαμαρτυριών από τις τοπικές κοινωνίες και των οποίων οι καταχρήσεις είναι καλά τεκμηριωμένες.Αυτές οι δραστηριότητες δείχνουν ένα μοτίβο  ατιμωρησίας, έλλειψηςσυναίνεσης του τοπικού πληθυσμούεκτοπίσεων, προβλημάτων υγείαςκαι μερικές φορές στρατιωτικοποίησης ολόκληρων περιοχών Η εξόρυξη χρυσού,όπως και μεγάλο μέρος της εξορυκτικής βιομηχανίας είναι καταχρηστικήβίαιη,και τοξικήΑλλά εφ’οσον απουσιάζει και η αναγκαιότητά τηςίσως η κραυγαλέααδικία της εξόρυξης χρυσού μπορεί να αναδείξει το γεγονός ότι ολόκληρο το σύστημα μας νοσεί και πρέπει να αλλάξει.
Διαβάστε σχετικά:
Infograph (πληροφοριόγραμμα;) από το Mining Injustice Solidarity Network

Επιστολή συμπαράστασης της επιτροπής αγώνα Κερατέας – Λαυρίου προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΓΗ ΤΟΥΣ
Κερατέα, 13 Μαίου 2013
Εμείς, οι κάτοικοι της Κερατέας, που έχουμε υποστεί παρόμοια παράνομη εισβολή στον τόπο μας και κατοχή από τα ΜΑΤ για 128 μέρες, που μας έχουν εξακοντίσει παρόμοιες χαλκευμένες κατηγορίες κι έχουν κατασυκοφαντήσει τον αγώνα μας, νιώθουμε αλληλέγγυοι προς κάθε πολίτη που υπερασπίζεται τη ζωή και τη γη του. Που υπερασπίζεται το περιβάλλον το δικό του και των παιδιών του. Που υπερασπίζεται τη χώρα του από το ξεπούλημά της σε μεγαλοσυμφέροντα.
Είσαστε κατά τεκμήριο αθώοι των χαλκευμένων κατηγοριών που σας αποδίδουν, ώσπου να λάμψει η αλήθεια και να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Θεωρούμε ότι τέτοιοι τρόποι σύλληψης και η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Χαλκιδική, δεν ταιριάζουν σε μια Δημοκρατική χώρα, που γέννησε τη Δημοκρατία και που οφείλει να σεβαστεί τον πολιτισμό της.
Δεν μας επιτρέπεται σ’ αυτή τη χώρα, να καταπατούνται οι αρχές δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα συμφέροντα καμιάς ολιγαρχίας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβουλεύεται την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, τρομοκρατώντας και επιβάλλοντας με την καταστολή τις απόψεις του. Πιστεύουμε σε ένα κράτος δικαίου και είμαστε μαζί σας.
Επιτροπή αγώνα Κερατέας – Λαυρίου
ΠΗΓΗ: forkeratea

Η στιγμή της σύλληψης των τριών γυναικών!


H στιγμή της σύλληψης των τριών γυναικών σήμερα στον Κάκκαβο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η καταστολή και η αυθαιρεσία συνεχίζεται...



12 Μαΐου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Σήμερα, παγκόσμια ημέρα της μητέρας, πλήθος γυναικών που διαδήλωναν ειρηνικά, για μία ακόμη φορά, υπερασπιζόμενες τον τόπο τους τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους, σε περιοχή του βουνού Κάκαβος, περικυκλώθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ και χτυπήθηκαν ανελέητα. Δύο μητέρες, τριών παιδιών η καθεμιά, τραυματίστηκαν. Η μία τραυματίας βρίσκεται στο νοσοκομείο ενώ η δεύτερη είναι μεταξύ των τριών προσαχθέντων γυναικών που έχουν μεταφερθεί  στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής.
Οι συγκεντρωμένες γυναίκες δέχθηκαν  απειλές και από άτομα της Ελληνικός Χρυσός και από άντρες της αστυνομίας.
Την ίδια ώρα, ομάδα κατοίκων σε άλλο σημείο του βουνού που προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο όπου αποψιλώνεται το δάσος, αντιμετωπίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ με ρίψη χημικών.
Καταγγέλλουμε την Ελληνική Αστυνομία, που εδώ και πολύ καιρό, με ισχυρές δυνάμεις, παρεμποδίζει τους κατοίκους να προσεγγίσουν τις δημόσιες περιοχές του Κακάβου όπου εκτελεί εργασίες η Ελληνικός Χρυσός. Καταγγέλλουμε την Ελληνική Αστυνομία για τις υπηρεσίες προστασίας που παρέχει στην εταιρεία και επικούρησης των παράνομων δραστηριοτήτων της. Καταγγέλλουμε την άγρια καταστολή και αστυνομική βία που υφίστανται καθημερινά οι κάτοικοι.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας για την προστασία του τόπου μας και της ζωής μας.
Καλούμε κάθε σκεπτόμενο πολίτη σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα μας για το περιβάλλον, τις ζωές μας και την προάσπιση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΙΟΥ, 20:00, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2013"
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΙΟΥ, 20:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ανοικτή συζήτηση με θέμα: "ΕΟΖ - Χρυσωρυχεία, επιπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη."