Ένα έργο για την Χαλκιδική με άρωμα μνημονίων


Απο http://enpoarneas.blogspot.com/


Το «Ένα έργο για τη Χαλκιδική με άρωμα μνημονίων» το επεξεργάστηκαν άτομα που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στη μεταλλία χρυσού στη Χαλκιδική
έχοντας κατά νου να διαδoθεί με ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Επιχειρεί να δώσει περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ενημέρωση για το θέμα και
να το συνδέσει με τη σημερινή κατάσταση του χρέους και των μνημονίων αλλά και με την περιβόητη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, τα οφέλη
και τις δουλειές στην περιοχή και γενικότερα.

Η διακίνησή του αφήνεται στην πρωτοβουλία των επιτροπών αγώνα και όποιου άλλου φορέα ή μεμονωμένου πολίτη αγωνίζεται να αποτρέψει το έγκλημα
που σχεδιάζεται για τη Χαλκιδική.

Ακολουθεί το περιεκτικότατο και γεμάτο απαντήσεις κείμενο Χαλκιδική SOS
(Πολίτες Ενάντια στην Εξόρυξη και Μεταλλουργία Χρυσού στη Χαλκιδική)

Ένα έργο για τη Χαλκιδική με άρωμα μνημονίων
«Λαθροθηρία Χρυσού: το τέλειο Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό έγκλημα όπου ο παραλογισμός φόρεσε λεοντή ανάπτυξης μέσα σε ένα παλιό παραμύθι για το νέο El Dorado»Μαζί με το έργο Εντελώς Δωρεάν.....
συνταγή για όποιον θέλει να σηκώσει τζάμπα αυθαίρετο στη Χαλκιδική σε χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Πως θα αποφύγει να πληρώνει φόρους, πρόστιμα, ρεύμα, νερό, αποχέτευση...και ανταποδοτικά τέλη.
οδηγίες πως να δηλώσετε το αυθαίρετο σαν πράσινη επένδυση και να πάρετε επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο ανάλογα με το δάσος που θα κόψετε, το νερό που θα καταναλώσετε και τα απόβλητα που θα ρίξετε στα ποτάμια και στη θάλασσα.
ΟΛΑ αυτά με μια ΜΠΕ* ...ολίγη διαπλοκή και...ολίγο μνημόνιο.
*ΜΠΕ = «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων»

ΨΗΦΙΣΜΑ από τη συνάντηση 19-6-2011 στην Αλεξανδρούπολη: Οι ενεργοί πολίτες από τον Έβρο μέχρι τη Χαλκιδική ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε έναν κοινό αγώνα

επίθεση στο περιβάλλον – Η απάντηση των κινημάτων

Οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος από τον Έβρο μέχρι την Χαλκιδική συναντήθηκαν την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 στην Αλεξανδρούπολη και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επιθέσεις που δέχεται το Περιβάλλον στην περιοχή μας.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης:

Οικολογική Εταιρεία Έβρου, Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, Πρωτοβουλία Πολιτών κατά του Αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, Οικολογική Κίνηση Δράμας, Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης –Έβρου ενάντια στα Χρυσωρυχεία, Οικολογική Κίνηση Σερρών, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων στη Βάσοβα, Οικολογική Κίνηση Καβάλας, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου, Συντονιστική Επιτροπή κατά των μεταλλείων χρυσού Χαλκιδικής, Όμιλος Φίλων Θάλασσας, Περιβάλλοντος και Ακτών Ν.Καρβάλης. Με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο τέλος της εκδήλωσης αναφέρει:


ΨΗΦΙΣΜΑ

Αλεξανδρούπολη 19-6-2011

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και εντείνονται οι πιέσεις προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι ενεργοί πολίτες από τον Έβρο ως την Χαλκιδική, ενώνουμε για μια φορά ακόμη τη φωνή μας και τις δυνάμεις μας σ΄ έναν κοινό αγώνα:


Να μην περάσουν σχέδια και υποτιθέμενες «επενδύσεις», που αποφασίστηκαν ερήμην μας, και οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας.


Κάποιοι ευελπιστούν ότι οι αντιδράσεις μας θα καμφθούν, όσο η ελληνική κοινωνία βουλιάζει στην ανεργία και την φτώχεια. Κάποιοι ξεπουλούν κυριολεκτικά «γήν και ύδωρ» και κάποιοι ονειρεύονται χρυσές «μπίζνες», πάνω στα συντρίμμια μιας κρίσης όχι μόνο οικονομικής, αλλά περιβαλλοντικής και κοινωνικής.


Οι χρυσοφόρες «επενδύσεις» που ονειρεύονται, δεν θα προσφέρουν τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο και στις τοπικές κοινωνίες, παρά μερικές πρόσκαιρες θέσεις εργασίας και κέρδη για τους χρυσοθήρες και μεγαλοεργολάβους, αφήνοντας πίσω τους μόνο καταστροφή.


Η λύση στο πρόβλημα της ενέργειας δεν είναι η εκχώρηση στους ιδιώτες των ενεργειακών πόρων της χώρας μας. Ούτε η χρήση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας, πολύ περισσότερο βέβαια η εφιαλτική προοπτική της πυρηνικής ενέργειας.


Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών όχι μόνο δεν θα μας βγάλει από την κρίση, αλλά θα εκμηδενίσει και τις όποιες προοπτικές για το μέλλον.


Είμαστε εδώ για να τους εμποδίσουμε και δεν είμαστε μόνοι.


Οι πολίτες που κατακλύζουν τις πλατείες σ΄ όλη την Ελλάδα δείχνουν το δρόμο της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.