ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

  
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, 22 Μάη 2011 η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και οι Πρωτοβουλίες Θεσσαλονίκης στο "πάρκο των σκύλων" στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μοιράστηκαν χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια από τα μέλη των επιτροπών, ενημερώθηκαν οι περαστικοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις σοκάρονταν από το μέγεθος της καταστροφής που θέλουν να προκαλέσουν οι "χρυσοθήρες" στην Χαλκιδική και πολλοί δήλωσαν την αμέριστη ηθική αλλά και έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα που διεξάγεται! Γονείς με μεγάλη προθημεία ενθάρρυναν τα παιδιά τους να ζωγραφίσουν κάτι για το δάσος και να γράψουν λέξεις που θεωρούν στη ζωή τους πολύτιμες όπως: νερό, υγεία, θάλασσα, φύση, γη... πάντως λέξεις όπως, χρυσός και κέρδος δεν ήταν στις προτεραιότητες των παιδιών....και τα παιδιά ξέρουν!
Πολλοί από τους ανθρώπους που πέρασαν το πρωί, επέστρεψαν και το απόγευμα για να παρακολουθήσουν την κεντρική μας εκδήλωση, στην οποία ομιλητές ήταν μέλη των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής. Ικανοποίηση προκάλεσε το γεγονός ότι η εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν πάνω από 400 άτομα (υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό) κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με θέσεις και απορίες μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών. Επίσης χαιρέτησαν την εκδήλωσή μας μέλη οργανώσεων και κομμάτων. Χθες 22 Μάη στην παραλία της Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό ότι η Χαλκιδική κινδυνεύει! Και φυσικά έγινε κατανοητό ότι οι πολίτες της Χαλκιδικής θα υπερασπιστούν με όλα τα μέσα τη γη τους! Πανό, ντουντούκες, κείμενα, αλλά και πολύς κόσμος που αγαπάει αυτόν τον τόπο βοήθησαν σ' αυτό ! Η Χαλκιδική με τα κατάφυτα βουνά και τις υπέροχες παραλίες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ! 

Ακολουθούν βίντεο με τις ομιλίες:











Και η μέρα έσβηνε ....αλλά ο κόσμος ήταν ακόμη εκεί!!






Toυρκία: κυάνιο στο πόσιμο νερό της Κιουτάχεια, πέντε μέρες μετά την καταστροφή του φράγματος αποβλήτων, αναφέρει το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος

Πηγή: todayszaman.com
                                   μέσω antigoldgreece

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τεταρτη το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος της Τουρκίας,  επικίνδυνες ποσότητες κυανίου βρέθηκαν σε ένα δείγμα από μια πηγή ύδρευσης στην Κιουτάχεια, όπου το φράγμα τελμάτων μιας εγκατάστασης εξόρυξης αργύρου κατέρρευσε νωρίτερα αυτόν το μήνα.
Στις 7 Μαΐου, ένα από τα πρανή του φράγματος των αποβλήτων του μεταλλείου αργύρου και της μονάδας επεξεργασίας της Eti Silver Mining Corporation στη δυτική επαρχία της Kütahya κατέρρευσε. Οι αρχές έστησαν ένα γραφείο διαχείρισης της κρίσης και διαβεβαίωσαν ότι είχαν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή διαρροής κυανίου στους κοντινούς αγρούς.
Ωστόσο, μια ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη το Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι η ανάλυση ενός δείγματος νερού από μια πηγή στο χωριό Köprüören, που χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό έδειξε την παρουσία 0.071 ppm κυανίο. Αυτό  είναι πάνω από το επιτρεπόμενο από το νόμο όριο των 0,050 ppm ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται καθόλου κυάνιο στο πόσιμο νερό. Το Köprüören απέχει 4,5 χιλιόμετρα από την εγκατάσταση. Η δειγματοληψία και η δοκιμή διεξήχθησαν από την Greenpeace, πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Η ποσότητα του κυανίου στο νερό που βρέθηκε να είναι 40 τοις εκατό υψηλότερο από το νομίμως επιτρεπόμενο όριο, ήταν από ένα δείγμα που λήφθηκε πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση του αναχώματος, υπενθύμισε η ανακοίνωση. “Όπως έχουμε πει σε προηγούμενες ανακοινώσεις, το κυάνιο που διαρρέει αναμένεται να ξεκινήσει να εισέρχεται στους υπόγειους υδροφορείς από την 10η ημέρα μετά το ατύχημα. Προβλέπουμε ότι η ποσότητα του κυανίου στα υπόγεια ύδατα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον τουρκικό κώδικα τροφίμων, τα υπόγεια ύδατα της περιοχής δεν είναι κατάλληλα για πόση, “ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο έχει ενημερώσει τα χωριά της περιοχής μέσω των τοπικών αρχών.
Το Επιμελητήριο κάλεσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κιουτάχεια να στείλει καθαρό πόσιμο νερό στα χωριά της περιοχής και να κάνει επισήμως γνωστά στο κοινό τα αποτελέσματα των αναλύσεων που γίνονται σε δείγματα νερού από την περιοχή. Δήλωσε επίσης ότι αν οι κάτοικοι χρησιμοποιήσουν ή πιούν νερό από τους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής, το γραφείο του κυβερνήτη θα είναι υπεύθυνο για τις  συνέπειες .
Το Επιμελητήριο είπε ότι συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από τις πηγές ύδρευσης της περιοχής και πρόσθεσε ότι εκτός από κυάνιο, είναι πιθανό  να ανιχνευθεί η παρουσία και άλλων βαρέων μετάλλων σε αυτά τα νέα δείγματα. Η ανακοίνωση κατηγόρησε επίσης τους αξιωματούχους για παραπλάνηση του κοινού, υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους της περιοχής.

Μόνοι είμαστε...


Αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα, γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο!

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

  Στην εποχή του μνημονίου και της πιο βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εκδηλωθεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα φουντώνει το ζήτημα της «εκμετάλλευσης» των κοιτασμάτων χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική. 
Μια υπόθεση με βάθος χρόνου, που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία, έρχεται μέσω της νέας προωθούμενης εκμετάλλευσης να αποτελέσει πραγματική βόμβα στην περιοχή, βόμβα περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική.
  Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από επιστημονικούς φορείς (ΑΠΘ, ΤΕΕ κ.α.) έχει εκτιμήσει το προωθούμενο έργο ως καταστροφικό για τον τόπο αλλά και την ευρύτερη περιοχή (οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις συνέπειες σε όλον τον νομό Χαλκιδικής αλλά και Θεσσαλονίκης).
Παρά τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας που βλέπει τις ζωές και το μέλλον των ανθρώπων της περιοχής να θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους, η κυβέρνηση και όσοι της παραστέκονται από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ, επιμένουν στην κατεύθυνση της επιβολής της «εκμετάλλευσης» προς όφελος των ληστρικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
  Η τοπική κοινωνία ωστόσο αντιστέκεται. Αντιστέκεται στις εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές, στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ, ενάντια στην τρομοκρατία που καλλιεργείται από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς στην περιοχή.
  Οι συλλογικότητες αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής από κοινού με κινήσεις, συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την Κυριακή 22 Μαΐου στις 19.00, στο «πάρκο των σκύλων» στην παραλία, παρουσίαση–ενημέρωση για το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική.
  Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί από τις 12.00 έκθεση φωτογραφίας και θα γίνονται ενημερώσεις για το θέμα.
   Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να παραβρεθούν μαζικά στην εκδήλωση, να σταθούν αλληλέγγυοι στων αγώνα των Χαλκιδικιωτών που φυσικά αφορά όλους μας.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ, ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ
                                         ΟΧΙ ΕΝΑΝ ΤΑΦΟ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ

Πρωτοβουλίες Αγώνα Χαλκιδικής
Πρωτοβουλίες Κατοίκων Θεσσαλονίκης

Στο fast track η επένδυση Χρυσού στο Πέραμα Έβρου


ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 16/5/2011:Προς έγκριση με διαδικασία fast track η επένδυση Χρυσού στο Πέραμα Έβρου
Επτά μεγάλες επενδύσεις των οποίων το συνολικό ύψος υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο της απεμπλοκής ύστερα από πολυετή μάχη με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, αλλά και την ευθυνοφοβία που χαρακτηρίζει ως ένα βαθμό τους υπηρετούντες στο Δημόσιο. Στις επενδύσεις, που φαίνεται να εισέρχονται στην τελική ευθεία για την έγκρισή τους, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι προσπάθειες των στελεχών της Invest iGreece, αλλά και της Ομάδας Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων που λειτουργεί υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο.
Στο πλαίσιο αυτό και με 20 μήνες καθυστέρηση, οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζουν τον φάκελο της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών όρων που αφορά στην επένδυση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α. Ε.» στο Πέραμα Έβρου…»
Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει και αίτηση προκειμένου η επένδυση να εγκριθεί βάσει της διαδικασίας του fast track. Η άμεσα προτεινόμενη επένδυση ανέρχεται σε 120 εκατ., υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις. Πρόκειται, δε, για «καθαρή» εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα μας από την καναδική Eldorado Gold Corporation, με κεφαλαιακή βάση ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

Και προπαντός... με ευαισθησιά!

Δελτίο τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Την εκτίμηση ότι η επέκταση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Βόρεια Χαλκιδική, όπως αυτή προβλέπεται στην αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν πληροί βασικούς όρους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, διατυπώνει η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, επιχειρείται υποβάθμιση του μεγέθους και της σημασίας των επιπτώσεων, με ελλιπή – πολλές φορές – επιστημονικά δεδομένα και παρατηρούνται, τόσο ελλείψεις στην τεκμηρίωση μελετών ασφαλείας και επιστημονικών μεθόδων, όσο και παρεκκλίσεις από τις διαδικασίες που προβλέπει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Επιπλέον, η έκταση των μη αναστρέψιμων βλαβών, κυρίως στο υδατικό περιβάλλον, είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα μεγέθη και τα όρια ανοχής της περιοχής, ενώ γίνεται χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών, όπως κυάνιο και αρσενικό, χωρίς απόδειξη ασφαλούς τρόπου διαχείρισής τους.

Εκδήλωση- Ενήμερωση: Κυριακή 22 Μάη στη Θεσσαλονίκη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κυριακή 22 Μαΐου 20011, 7μμ
Παραλία Θεσ/νίκης (Πάρκο σκύλων)
                                   
                                   ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με αδιαφανείς διαδικασίες και αντί ευτελούς αντιτίμου, δίνουν “γη και ύδωρ” για να εκμεταλλεύονται διάφοροι μεγαλοκαρχαρίες την Βόρεια Χαλκιδική. Χαρακτηριστικά το Δεκέμβρη του 2003 η “Ελληνικός Χρυσός” εξαγόρασε την μεταλλευτική εκμετάλλευση σε 317.000 στρ. αντί του ποσού των 11 εκ. Ευρώ, τη στιγμή που η αξία του ενεργητικού των μεταλλείων εκτιμιόταν  στα 408 εκ. Ευρώ. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να επιβάλλει πρόστιμο 16 εκ. στην Ελληνικός Χρυσός ως εμμέσως επιδοτηθείσα από το Ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα η προηγούμενη εταιρεία (TVX) απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε η δραστηριότητα στην περιοχή.
Σήμερα σε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης κυβερνητικά στελέχη, ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες, σύγχρονοι «χρυσοθήρες», προσπαθούν να πείσουν ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής θα σώσει τη Χαλκιδική και ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι  όμως ξέρουν ότι ο χρυσός και τα κέρδη θα πάνε στα χέρια λίγων. Με σεβασμό στους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται (ή ευελπιστούν να απασχοληθούν) στην εν λόγω επιχείρηση, θεωρούμε ότι η καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή βαραίνει περισσότερο από τις προσωρινές θέσεις εργασίας τους, σε σχέση με την απώλεια πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας στους παραδοσιακούς τομείς του τουρισμού και της αγροτοκτηνοτροφίας, αφού το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο και μόνιμο.

Νίκος Χουντής: Να απαγορευτεί άμεσα η χρήση κυανίου στην εξορυκτική βιομηχανία - ατύχημα και τη διαρροή κυανίου στην Κιουτάχεια

EurActiv.gr  
Το θέμα της κατάρρευσης ενός φράγματος τελμάτων σε εγκατάσταση εξόρυξης και επεξεργασίας αργύρου στην Κιουτάχεια της Τουρκίας, έφερε με ερώτησή του στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, αναφέροντας ότι πιθανόν να καταλήξει σε οικολογική καταστροφή λόγω της διαρροής μείγματος κυανιούχων αποβλήτων στις γειτονικές αγροτικές εκτάσεις. Εξάλλου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Τουρκίας προειδοποιούν ότι μια πιθανή διαρροή κυανίου στην περιοχή θα οδηγούσε σε καταστροφή πολύ χειρότερη από τη διαρροή των τοξικών αποβλήτων τον περασμένο Οκτώβριο σε εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία.

H Kιουτάχεια σε μεγάλο κίνδυνο από διαρροή κυανίου, λένε οι ειδικοί

The failure of two embankments at the dam in Kütahya over the weekend threatens to turn into the most dangerous environmental crisis Turkey has faced thus far, Güven Eken says.


Η κατασκευή ενός νέου φράγματος που θα περικλείσει τις λίμνες νερού ρυπασμένου με κυάνιο σε ένα μεταλλείο αργύρου στη δυτική  Τουρκία δεν είναι μια μόνιμη λύση, δήλωσαν ειδικοί επιστήμονες τη Δευτέρα μετά τη μερική κατάρρευση του υπάρχοντος φράγματος.

Η αστοχία δύο αναχωμάτων στο φράγμα τριών επιπέδων στην επαρχία της Κιουτάχεια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου απειλεί να εξελιχθεί στην πιο  επικίνδυνη περιβαλλοντική κρίση που η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα , είπε στην Hürriyet Daily News την Δευτέρα ο Güven Eken, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ένωσης Doğa Association.
Χωρίς αποτελεσματική παρέμβαση, η αστοχία του φράγματος θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ρύπανσης κατά 100 φορές, είπε ο Eken.

“Αυτό δεν  θα είναι ούτε το πρώτο περιστατικό ούτε το τελευταίο στην Τουρκία. Η υπάρχουσα νοοτροπία για το περιβάλλον καλλιεργεί το έδαφος για τέτοιες καταστροφές», είπε. “Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δάσων υπουργείου είπε ότι έχουν ληφθεί προφυλάξεις, αλλά είναι πολύ αργά για προφυλάξεις. Οι προφυλάξεις είναι για προβλήματα που δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί. Τώρα, απαιτείται μια παρέμβαση”.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου επισκέφθηκε τον τόπο του συμβάντος και είπε ότι δεν υπάρχει άλλη διαρροή, παρά μόνο από τις λίμνες. “Δεν υπάρχει καμία διαρροή ή μείγμα κυανιούχων αποβλήτων οπουδήποτε αλλού εκτός από τις  λίμνες. Είναι ένα πρόβλημα ανάμεσα στις ίδιες τις λίμνες και δεν υπάρχει διαρροή έξω. Το τεχνικό προσωπικό [της εγκατάστασης] αναλαμβάνει τις [αναγκαίες] προφυλάξεις και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις”, είπε.
Ο υπουργός πρότεινε να ετοιμαστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης και δράσης που θα αναλάβει τα έξοδα αν χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά. Ανέφερε επίσης ότι η χρήση των υπόγειων υδάτων στην περιοχή θα πρέπει να αξιολογηθεί από κοινωνιολογική, οικολογική και οικονομική πλευρά.
Αφού εκκενωθεί η περιοχή , οι χωρικοί θα πρέπει να υποβληθούν σε υγειονομικό έλεγχο και τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα ποτάμια και το έδαφος γύρω από το μεταλλείο αργύρου και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Eti Silver Corporation θα πρέπει να γίνουν αμέσως γνωστά στο κοινό, είπε ο (η;) Banu Dökmecibası από το γραφείο της Greenpeace στην Κωνσταντινούπολη στην εφημερίδα Daily News.
«Η δραστηριότητα της επιχείρησης Eti Silver θα πρέπει να σταματήσει. Οι αναφορές που έχουμε λάβει λένε ότι δεν έχουν σταματήσει όλες της οι δραστηριότητες. Η Greenpeace καλεί το υπουργείο να παράσχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να προσκαλέσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για ανταλλαγή δεδομένων, ” είπε ο Dökmecibası .
Μετά την κατάρρευση των δύο αναχωμάτων, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να αδειάζουν το ρυπασμένο με κυάνιο νερό από την εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται περίπου 34 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Kütahya, κοντά στο χωριό Gümüş, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ομάδες εργασίας της εταιρείας προσπαθούν να εμποδίσουν το κυάνιο να φτάσει στο τελευταίο επίπεδο του φράγματος, από όπου θα μπορούσε να διαρρεύσει έξω, ενώ γίνονται εργασίες για την ενίσχυση των αναχωμάτων.
Η διαρροή στην Κιουτάχεια μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από την πλημμύρα των τοξικών αποβλήτων που απελευθερώθηκαν από ένα χημικό εργοστάσιο στην Ουγγαρία το προηγούμενο έτος, είπαν οι εμπειρογνώμονες, επισημαίνοντας ότι μόνο μια μικρή ποσότητα κυανιούχων αποβλήτων θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή αν γίνει διαρρεύσει στο έδαφος ή στις πηγές νερού.
«Η κλίμακα του περιστατικού στην Κιουτάχεια είναι [δυνητικά], πολλές φορές μεγαλύτερη από την καταστροφή στην Ουγγαρία. Το κυάνιο είναι ένα θανατηφόρο χημικό. Κανείς δεν πρέπει να έχει έστω και την παραμικρή έκθεση σε αυτό, ” δήλωσε ο Dökmecibaşı. “Εκτός από μακροχρόνια προβλήματα, μπορεί να υπάρξουν άμεσα θάνατοι. Αν σκεφτούμε την προσέγγιση που είχε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην καταστροφή της Ουγγαρίας, έχουμε αμφιβολίες για το πόσο σοβαρά θα πάρουν αυτήν την τοπική καταστροφή και θα οργανωθούν”.
Παρά το γεγονός ότι οι ποσότητες των αποβλήτων που διέρρευσαν είναι μικρές σε σύγκριση με την καταστροφή στην Ουγγαρία, “η έντασή της θα είναι υψηλότερη δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορούν να δηλητηριαστούν αμέσως εφόσον σπάσει ένα φράγμα,» είπε ο Eken. “Αυτή είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία να καταργήσει τις λίμνες κυανίου που χρησιμοποιούνται ευρέως σε μεταλλεία χρυσού και άλλων μετάλλων”.

H Kιουτάχεια σε μεγάλο κίνδυνο από διαρροή κυανίου, λένε οι ειδικοί

The failure of two embankments at the dam in Kütahya over the weekend threatens to turn into the most dangerous environmental crisis Turkey has faced thus far, Güven Eken says.


Η κατασκευή ενός νέου φράγματος που θα περικλείσει τις λίμνες νερού ρυπασμένου με κυάνιο σε ένα μεταλλείο αργύρου στη δυτική  Τουρκία δεν είναι μια μόνιμη λύση, δήλωσαν ειδικοί επιστήμονες τη Δευτέρα μετά τη μερική κατάρρευση του υπάρχοντος φράγματος.

Η αστοχία δύο αναχωμάτων στο φράγμα τριών επιπέδων στην επαρχία της Κιουτάχεια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου απειλεί να εξελιχθεί στην πιο  επικίνδυνη περιβαλλοντική κρίση που η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα , είπε στην Hürriyet Daily News την Δευτέρα ο Güven Eken, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ένωσης Doğa Association.
Χωρίς αποτελεσματική παρέμβαση, η αστοχία του φράγματος θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα ρύπανσης κατά 100 φορές, είπε ο Eken.

Εξόρυξη χρυσού; Γιατί όχι;

Ένα ώραιο σποτάκι ... πλούσιο σε επιχειρήματα. Αντί για Κόστα Ρίκα, πείτε Χαλκιδική!
Μπορείτε να το δείτε εδώ


Hi Skai, το κανάλι που τα σπάει!

Επιστολή στο skai



Δημοσιέυουμε μια επιστολή (φανταζόμαστε μια από τις πολλές που στάλθηκαν) πρός το τηλεοπτικό σταθμό skai.

Hi Skai, το κανάλι που τα σπάει.

Όταν οι «αμερόληπτοι δημοσιογράφοι» φοράνε γυαλιά και παντόφλες, και οδηγούν ακριβά SUV στο βουνό, δεν είναι ν’ απορεί κανείς γιατί οι μη κυβερνητικές οργανώσεις πριμοδοτούνται από παγκόσμιες τράπεζες    (αφρικάνικη παροιμία)
                                                                         
Στην εκπομπή του SKAI «νέοι φάκελοι» για το θέμα των μεταλλείων, αναγνώρισα τη ραχοκοκαλιά όλων των υποστηρικτών της επένδυσης, που θα φέρει τρελά λεφτά στον τόπο, και ενδεχομένως θα σώσει την χώρα από την καταστροφή.  
      Μόνο αγαπητό SKAI και κ. Τέλογλου, (θα σε αποκαλώ κύριο, αντίθετα με σένα που είσαι πιο λαϊκός και δεν έλεγες «κύριο» τον Δήμαρχο μας, υποβαθμίζοντας τον σ’ ένα απλό «ο Πάχτας») καταλήγω πως προτιμώ το κίτρινο στο original, όπως τη ζούγκλα του Μάκη. Ή ίσως τα λεφτά που είναι θαμμένα και πρέπει να ανασύρουμε, σε εκπομπές τύπου Λιακόπουλου.
      Πάχτας, Δριβελέγκας, Στρατουδάκης. Και λίγος Παπαγεωργίου για καρύκευμα, ο «πιο γνωστό ακτιβιστής των κινήσεων περιβάλλοντος στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής…», με τον οποίο, «…ξεκινήσαμε για μια εντυπωσιακής ομορφιάς κατάφυτη περιοχή, για ν’ ανακαλύψουμε τι αφήνουν πίσω τους αιώνες μεταλλευτικής δραστηριότητας, σ’ ένα καταπράσινο δάσος γεμάτο νερά, και μοναδικά συμπλέγματα ανέγγιχτης φύσης».
    Ούτε έκθεση να γράφατε κ. Τέλογλου.
   Ο Τόλης εξηγεί τι είναι ο χαλκούχος πορφύρης (τον ξέρω και με ξέρει προσωπικά, γι’ αυτό και παίρνω το θάρρος να αναφέρομαι στο πρόσωπο του στον ενικό).
    Λίγο φύση, λίγα λύματα και μια πανοραμική άποψη γραφικών χωριών, δίπλα στο βουνό και στη θάλασσα. Η ονειροπόλα φωνή του δημάρχου μας, μερικές οικογενειακές φωτογραφίες, ο μπαμπάς στα ανθρακωρυχεία στο Βέλγιο. Η Ιστορία του τόπου, ο κ. Δήμαρχος αναλύει, είμαστε από πάντα μεταλλωρύχοι, και πρέπει να μείνουμε θαμμένοι στις στοές για πάντα.   
     Διακοπή για διαφημίσεις.
   Στρατουδάκης, μεγάλο μουστάκι, γνήσιο κρητικό, κατευθείαν απ’ τη λεβεντογέννα. Το πλάνο σταματά καθώς λέει «τι να κάνω, φταίω εγώ που είμαι δον Κιχώτης;». Δεν το λέει καν με κρητική προφορά (ίντα κάνεις ορέ δον τσιχώτη, και δεν τους σκας μια μπατανιά τσι οικολόγοι, κουζουλάθηκες μωρέ; Θα μας κυνηγάνε οι μετόχοι…).
     Δεύτερες διαφημίσεις.
     Και πάλι Τόλης, σε περιβάλλον αναστάσιμο, ψηλά στο βουνό. Εξηγεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει εξόρυξη δίχως κυάνιο. Όχι, δε σε πείθει ο Παπαγεωργίου, ο κρητικός μ’ αυτές τις μεγάλες μουστάκες και τα υγρά μάτια, τα γεμάτα συναίσθημα είναι γεμάτος με μια ευαισθησία που σε κάνει να βασανίζεσαι, αλλά παίρνεις τελικά θέση. Μετά από την κοπιαστική έρευνα –διαφημίσεις– είσαι όμως αμερόληπτος, τα έχεις δείξει όλα, και τις αντιδράσεις, τις μαύρες σημαίες, και τους επιστήμονες, τους μεταλλωρύχους, το φυλάκιο αγώνα. Έχεις βασανιστεί για να βγάλεις απόφαση. Διαφημίσεις.
    Αλλά δε σε πείθει η αντίδραση, η εταιρία είναι σοβαρή και δε θα κάνει τα λάθη του παρελθόντος.
    Κι άλλες διαφημίσεις, εν μέσω κρίσης, τα σημαντικά λόγια των συντελεστών της παραγωγής επαναλαμβάνονται. Ξανά και ξανά τα πλάνα, βουνό, θάλασσα, ήλιος, αισθησιακά πρόσωπα και ζεστές φωνές. Κοντεύει μία αλλά οι διαφημίσεις καλά κρατούν. Πού τις βρήκατε μωρέ τόσες πολλές τις κουζουλές και μας τσι κοπανάτε;
      Κάποια λόγια ξαναβγαίνουν, οι ίδιες προτάσεις, για να τονιστούν –διαφημίσεις– έχω χάσει τη μπάλα, σηκώνομαι για κατούρημα. Ο μεταλλωρύχος που μιλάει τη ντόπια διάλεκτο, οι θιές ζντ’ Μπαναγία, «δεν το θέλομεν», «κάπου σ’ έχω ξαναδεί εσένα», διαφημίσεις, κι άλλος Τόλης, κι άλλος Στρατουδάκης, επιστήμονες, διαφημίσεις.
   «Εσύ δεν ήσουν που θα ανατιναζόσουν τότε με την απεργία; Τώρα τι θα κάνεις;. Τι θα κάνουμι τώρα, πάλι τα ίδια…»
    Διαφημίσεις. Στο κάτω-κάτω όποιος θέλει μπορεί να το δει και στο ίντερνετ, άι σιχτιρ
κοωλόπαιδα, πρέπει να βγάλουμε και το ψωμί μας.

Ο Χατζηνικολάου –ένας φίλος– με πήρε τηλέφωνο μετά. Ήταν στο σπίτι με τις παντόφλες, το έβλεπε και σε ζήλευε. Είναι ξέρεις κι αυτός κινηματογραφιστής.
    Πάντως, αν έρθεις άλλη φορά απ’ το φυλάκιο, πάνω στο βουνό, μη μείνεις να παραφυλάς  ψηλά, τραβώντας μακρινά πλάνα. Αν δεις αυτοκίνητα παρκαρισμένα στο χώρο, εμείς θα είμαστε, δε δαγκώνουμε, κατέβα να τα πούμε, σε βλέπαμε από κάτω κι αναρωτιόμασταν τι ψάχνεις, αλλά φοβόμασταν ν’ ανεβούμε για να μη σ’ ενοχλήσουνε.
     Ούτε να ψάξεις να βρεις ώρα της ημέρας που δεν θα είναι κανείς εκεί. (Αν και αυτό το πλάνο μπορεί να σου το πάσαρε άλλος και να το μοντάρατε, τελευταία, όλες τις ώρες υπάρχουν βάρδιες να φυλάνε το βουνό).
    Μπες στο φυλάκιο Τάσο, θα σε κεράσουμε και καφέ. Και χωρίς καμία υποχρέωση να μιλήσεις για μας –συγνώμη και για τον ενικό, μου ξέφυγε.
         Δε χρειάζεται να έρθεις σε εντεταλμένη υπηρεσία του χάι σκάι, το κανάλι που το σκάει.
     Και να φανταστεί κανείς ότι μετά είχατε βάλει το ντοκυμαντέρ με το Ρώσο κινηματογραφιστή, που τον έφαγε η αρκούδα. Μπρρρρρρ…. Ώρα για διαφημίσεις.

Γ.Κ.

Εκδήλωση στο "σχολείο".


Την Παρασκευή 6 Μαΐου στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας στις 20:00
θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωση:

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ & ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ Β.ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
-για τοπικές αντιστάσεις ενάντια στα μεταλλεία
-τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών
-τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα & τον κοινωνικό εγκλωβισμό

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ Μ.ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Απόσπασμα Συνέντευξης Πεταλωτή, που αναφέρεται στα μεταλλεία χρυσού

blog Σημάντρων

 


Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή στον ρ/σ « ΔΙΑΥΛΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» και στη δημοσιογράφο Μαρία Παπαδοπούλου(14.4.2011)



Μ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Θα θέλαμε να περάσουμε σ’ αυτά που συζητήθηκαν, λίγο. Στις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για δύο μεγάλα θέματα. Αναφέρομαι στο χρυσό και στα πυρηνικά, κ. Πεταλωτή. Ένα μεγάλο όχι, ένα ομόφωνο όχι στη γνωμοδότηση για το χρυσό στο Κρούνογκραντ της Βουλγαρίας , έστειλε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το χρυσό στη γειτονική μας χώρα, θέλοντας να στείλει και το δικό του μήνυμα για ανάλογη επένδυση στην περιοχή μας. Η στάση της κυβέρνησης, εξακολουθεί να είναι αυτή που ήταν ή έχει αλλάξει κάτι; Και αυτό το λέω, γιατί μπορεί στο παρελθόν κάποιοι να εμφανίζονταν αρνητικοί, αλλά έχουν αλλάξει τώρα, κύριε Πεταλωτή. Βλέπουμε να διατηρούν μία άλλη στάση. Θα ήθελα να κάνετε, εδώ, κι ένα σχόλιο για την επίσκεψη, που έκανε η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η κα. Καραβασίλη στα Κίτιλα της Φινλανδίας, η οποία επέστρεψε ενθουσιασμένη με τα όσα είδε εκεί.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διάβασα κάποιες δηλώσεις της κας. Καραβασίλη, η οποία είναι μία σοβαρή επιστήμονας. Η δουλειά την οποία κάνει στο Υπουργείο, στο οποίο υπηρετεί , είναι να προστατεύει το περιβάλλον. Θεώρησα και θεωρώ απαράδεκτο και το τόνισα, στο πιο υψηλό επίπεδο, που θα μπορούσα και στην υπουργό στην κα. Μπιρμπίλη, ότι δεν μπορεί μία γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος να επισκέπτεται μαζί με τους φιλοξενούμενους από την εταιρεία χρυσού, οι οποίοι πήγαν από την περιοχή μας ιδιώτες, πολίτες, στη Φινλανδία, για να επισκεφθεί τα χρυσορυχεία, που βρίσκονται εκεί
Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και καλά να ήταν τα χρυσορυχεία εκεί –αυτό είναι μία άλλη συζήτηση- οποιοσδήποτε κρατικός λειτουργός, έχει υποχρέωση να έχει μία αποστασιοποιημένη άποψη, επιστημονική και πολιτική και μάλιστα να μην ακολουθεί κανένα πρόγραμμα. Η κα. Καραβασίλη, βέβαια, είπε ότι πήγε με δικά της έξοδα, ότι δεν ήταν ενταγμένη σ΄αυτή την επίσκεψη των υπόλοιπων πολιτών. Αυτό ελέγχεται και είναι θέμα ενός ελέγχου, μιας έρευνας που γίνεται. Από κει και πέρα υπάρχει εκφρασμένη άποψη, εδώ και πολλά χρόνια, των τοπικών κοινωνιών για την τύχη του χρυσού στην περιοχή μας. Υπάρχει και ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου, όταν ήρθε στην Κομοτηνή, ότι στο θέμα του χρυσού δεν πρόκειται να γίνει κάτι διαφορετικό, απ’ αυτό που συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίες. Τότε, πραγματικά, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άλλου είδους ενέργειες, υπονομευτικές από κάποιον κρατικό λειτουργό και με τις συνέπειες οι οποίες θα υπάρχουν.

Από κει και πέρα , έχω πει την άποψή μου πάρα πολλές φορές, στο θέμα του χρυσού. Η κρατική εξουσία, η οποία μάλιστα, είναι πολύ μακριά από την περιοχή μας και ίσως δεν ενδιαφέρεται τόσο, όσο θα έπρεπε να ενδιαφέρεται, διακινεί ένα σενάριο εκμετάλλευσης του χρυσού στην περιοχή μας, γιατί θεωρεί ότι είναι μία πολύ καλή επένδυση. Τα συμφέροντα που υπάρχουν, είναι πολλά. Οι εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται έχουν , υποθέτω, τεράστια κέρδη για να κάνουν μία τόσο επίπονη και επίμονη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Συνεπώς, αυτό που απομένει στις τοπικές κοινωνίες είναι να εμμείνουν στην άποψή τους, για την επικινδυνότητα της εξόρυξης. Εκτός, αν κάποιος μας πείσει και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό, ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι άλλο, εκτός από κυάνιο, ότι δεν θα υπάρχουν ανοιχτές λίμνες κυανίου, για να κάνουν την περιοχή μας περιοχή Φαρ-Ουέστ. Το να γίνουμε Ελ – Ντοράντο της Ελλάδας, δεν είναι ούτε στα αναπτυξιακά μας πρότυπα, ούτε στα πολιτιστικά μας , αλλά και δεν εξυπηρετεί οικονομικά με λίγες θέσεις εργασίας, τη ζημιά που θα έχουμε. Οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές. Είδαμε να πηγαίνουνε σ’ αυτά τα ταξίδια διαμορφωτές της κοινής γνώμης και άνθρωποι οι οποίοι είναι επιλεγμένοι, ώστε να παίξουν κάποιους ρόλους, ώστε ν’ αλλάξουν, ίσως, οι απόψεις όλων μας. Εμείς, όμως, οφείλουμε να προασπίσουμε το περιβάλλον που έχει άμεση σχέση με τη ζωή μας, όχι θεωρητικά. Μέχρι να μας πείσουν με επιχειρήματα ότι θα συμβεί κάτι άλλο και ότι η ωφέλεια που θα έχουμε ως τοπικές κοινωνίες και ως χώρα, θα είναι περισσότερη και μεγαλύτερη από το κόστος που θα πληρώσουμε, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και με τις ζωές μας. Τότε, νομίζω, ότι οποιαδήποτε διαφορετική συζήτηση, έχει άλλα κίνητρα.

Αντίο Θανάση...


 Ο Θανάσης, ο δικός μας άνθρωπος, είναι η μετουσίωση της Ελλάδας που προσπαθεί να ορθοποδήσει. Είναι η Κατοχή, η Αντίσταση, ο μόχθος! Είναι το λουστράκι του δρόμου, ο φαρμακοποιός, ο σερβιτόρος, ο φωτογράφος, ο κουρέας….ο χαμάλης! Τρέχει ο Θανάσης, Παπατρέχας για τη σύντροφό του, τα παιδιά του, τα ανήψια του, τα εγγόνια του, τους φίλους του…. τους ανθρώπους που αγαπάει και για όποιον τον χρειάζεται, εκφράζοντας την αγωνία του εργαζόμενου να διατηρήσει τη ζωή και την αξιοπρέπεια στο σπιτικό του. Παλεύει για ζωή ο Θανάσης, για την επιβίωση μέσα σε μια απάνθρωπη καθημερινότητα που θέλει να τον τσαλακώσει, να τον ισοπεδώσει, να τον εξευτελίσει! Δεν φοράει γραβάτα ο Θανάσης. Γελάει μονάχα, γελάει και τρέχει! Αστέρευτος κωμικός για τα μεγαλύτερα δράματα!
          Ο Θανάσης, όμως, δεν είναι από τους ανθρώπους που φεύγουν! Δεν ξεμπερδεύεις μαζί του με ένα «αντίο»! Θα είναι εκεί, κάπου μέσα στο σπίτι μας ο φαλακρός πράκτωρ, η Θανάσαινα, ο Παπατρέχας… να μας ψυχαγωγεί, να μας διασκεδάζει, να μας συγκινεί!
Καλό ταξίδι Θανάση!

          

Τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης ξαναχτύπησαν!


Καλημέρα...

Όπου trust...βάλτε αρραβώνας...συμφερόντων!
Όπου κραχ...βάλτε "στρίβειν δια του αρραβώνος"!
Χθες 2 Μάη στις 11 το βράδυ έγιναν οι επισήμοι αρραβώνες Μπόμπολα- Αλαφούζου. Οι δυο μεγαλοκαρχαρίες έδωσαν υποσχέσεις "στοργής" και "αλληλουποστήριξης" σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Σε ένα μνημείο Γκεμπελισμού, σκηνοθετημένο από τα γιουσουφάκια του Σκάι, ένας απλός πολίτης του τόπου μας βαπτίστηκε "άτυπος επικεφαλής" των αντιδρώντων στην επένδυση -και αυτό τους βόλεψε πάρα πολύ γιατί δεν ακούστηκε καμιά άλλη φωνή- και ένας δυναμικός αγώνας... " μικροπολιτικά παιχνίδια που δεν αφήνουν τον κόσμο να ξεκολλήσει από το παρελθόν"!
Κατά τα άλλα ο Αλαφούζος κάνει δεντροφυτέψεις και μετρά τα δέντρα που καταστρέφονται ανά τον κόσμο. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
Τόσα χρόνια διχάζεται η τοπική κοινωνία... ο Τέλογλου τα έλυσε όλα σε μια εκπομπή! Ούτε δονήσεις στη Στρατωνίκη, ούτε κυάνιο στις Σκουριές και... πάνω απ' όλα η τοπική κοινωνία στην οποία θα γυρίσει αυτός ο πλούτος! Βέβαια κουβέντα για το ΤΕΕ και για το τι προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας για το υπέροχο δάσος που ξεδιάντροπα κατέγραφαν στην κάμερα για να βεβηλώσουν μετά. Ένα απίστευτο συνοθίλευμα παραπληροφόρησης και απάξιωσης της τοπικής κοινωνίας!
Διαφωτιστικότατη η εκπομπή και για όσους διατηρούσαν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις για τους "ντόπιους ηγέτες" της κυβέρνησης του Μνημονίου! Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους! Αλλά και τι περιμέναμε;;; Δεν μπορεί να κατακρεουργούν με τις υπογραφές τους δικαιώματα χρόνων της εργατικής τάξης... και να κολλάνε σε λίγα στρέμματα δάσους!
Πάντως, η εκπομπή έβγαλε και κάτι άλλο! Τα τσιράκια της "ανάπτυξης" και της "ισοπέδωσης" ελπίζουν σε ένα πράγμα: να αλλοιωθεί ο αγώνας μας από μικροπολιτά παιχνίδια αρχηγών και προστάρηδων!
Εμείς πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε για το αντίθετο! Αγωνιζόμαστε για το δίκαιο, για τις ζωές μας, για τα παιδιά μας! Δεν έχουμε αρχηγούς, δεν ελπίζουμε σε ηγέτες και κόμματα σωτηρείας! Διασφαλίζουμε τη δράση μας με τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη μας και την πεποίθηση πως ο αγώνας είναι για μας μονόδρομος!