Το παράδειγμα της Αργεντινής: επτά επαρχίες απαγορεύουν τα επιφανειακά μεταλλεία και το κυάνιο!


“To νερό και η ζωή δεν είναι διαπραγματεύσιμα”


Ξαναβάζουμε το πολύ καλό βιντεάκι για την Αργεντινή ως αφορμή αυτή για να μιλήσουμε λίγο γι’αυτή τη χώρα, σε μεγάλο μέρος της οποίας μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις σαν αυτές που κάποιοι θέλουν να ξεκινήσουν στη Χαλκιδική και τη Θράκη ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.


Στην Αργεντινή η μεγάλης κλίμακας μεταλλεία (mega-mineria όπως λέγεται) ξεκίνησε μόλις τη δεκαετία του 1990. Το 1993, ο τότε Προέδρος Κάρλος Μένεμ έκανε τη χώρα “φιλική στη μεταλλεία”, άνοιξε δηλαδή  την πόρτα στις μεταλλευτικές πολυεθνικές στις οποίες προσφερε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και άλλες διευκολύνσεις. Ο Μένεμ, ο αγαπημένος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πιο διεφθαρμένος, ήταν αυτός που με την επιθετική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και την τραγική νομισματική του πολιτική οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση του 2001.
Έτσι έγιναν στην Αργεντινή τα πρώτα μεγάλα επιφανειακά μεταλλεία – Αlumbrera, Cerro Vanguardia, Veladero – με στόχο κυρίως τα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού. Mόνο το Alumbrera καταναλώνει από 600 εκατ. μέχρι 1 δις λίτρα νερού την ημέρα (!), ενώ

Δεν πληρώνω- Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας- Η τρομοκρατία δε θα περάσει!!


Πηγή: Επιτροπές- Διόδια STOP
 
Η πάλη του κινήματος με το κράτος και τους μεγαλοεργολάβους οξύνεται συνεχώς, λαμβάνοντας ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά ταξικής σύγκρουσης. Η απροκάλυπτα αντιλαϊκή και τραμπούκικη στάση της κυβέρνησης των Μαγκούφηδων που αποσκοπεί στην προάσπιση της κερδοφορίας του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου έχει οδηγήσει στη ολοένα και μεγαλύτερη μαζικοποίηση και συσπείρωση του κινήματος.
Το περιστατικό του ξυλοδαρμού της συναγωνίστριας Σούλας Γαλάνη στα διόδια του Μώλου την Πέμπτη 07/04/11 από τον εισηγητή της ντροπολογίας Ρέππα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Μαγκούφη, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της κοινοβουλευτικής χούντας που βιώνουμε.