Τελικό πόρισμα του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας)Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου :«Μεταλλευτικές –   Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας»  της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», σύστησε Ομάδα Εργασίας για την εξέταση και επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος.

Στό "χρήσιμο υλικό" του blog της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγίας θα βρείτε το τελικό πόρισμα. Παρακάτω παραθέτουμε το συμπερασμα της Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε.). Το πόρισμα εγκρίθηκε  από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και η απόφαση θα σταλεί στο Υπουργείο τις επομένες ημέρες. Συμπέρασμα


Η ευθύνη των φορέων, που καλούνται να γνωμοδοτήσουν και να αποφασίσουν για το επενδυτικό σχέδιο, είναι τεράστια. Γι’ αυτό απαιτείται υπευθυνότητα και πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος.
Με βάση αυτά που λεπτομερώς εξετάσθηκαν από την Ο.Ε. και περιγράφονται παραπάνω, αποδεικνύεται ότι η ΜΠΕ δεν παραθέτει βασικά επιστημονικά κριτήρια αξιολόγησης της επένδυσης, συμπέρασμα που ενισχύεται και από τα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το ίδιο το Υπουργείο (βλ. Παράρτημα).
Υποστηρίζουμε ότι, ακόμα και αν ο νόμος αφήνει κάποια περιθώρια, πρέπει να εξετάζονται οι δυσμενέστερες περιπτώσεις και να εξαντλούνται τα προληπτικά μέσα.
Το πρόσφατο παράδειγμα του σεισμού της Ιαπωνίας και των καταστροφικών συνεπειών του μας οδηγεί στη θέση ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης πρέπει να είναι απόλυτα.
Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, το έλλειμμα τεκμηρίωσης μελετών ασφαλείας και επιστημονικών μεθόδων, η παραβίαση των διαδικασιών που προβλέπει η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία, το μέγεθος των μη αναστρέψιμων βλαβών στο περιβάλλον (κυρίως στο υδατικό), η χρήση και ο τρόπος διαχείρισης επικίνδυνων τοξικών ουσιών και τέλος το μοντέλο ανάπτυξης που προδιαγράφεται και ακυρώνει οποιαδήποτε δυνατότητα συνύπαρξης με άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την περιοχή, δε μπορεί να γίνουν αποδεκτά.
Επειδή, όπως και εισαγωγικά αναφέραμε, μια τέτοιου μεγέθους επένδυση, πρέπει να ικανοποιεί μια σειρά κριτηρίων, μεταξύ των οποίων κυρίαρχα και αδιαπραγμάτευτα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και η αειφορία, προτείνουμε τη μη έγκριση της ΜΠΕ για την αδειοδότηση της επένδυσης.


Απάντηση της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγίας στο Χαρδαβέλα για την εκπομπή της 12ης Απριλίου.


Δημοσιογραφία είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών, και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ των πολιτών.
Γνωρίζετε κύριε Χαρδαβέλα ότι εμείς οι κάτοικοι της Χαλκιδικής λέμε ΟΧΙ στα μεταλλεία ΘΑΝΑΤΟΥ και δεν πουλάμε τις ζωές μας για μια χούφτα χρυσό?
Γνωρίζετε τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία μας , σε εμάς τους κατοίκους της Χαλκιδικής, αυτό το έκτρωμα?
Γνωρίζετε κύριε Χαρδαβέλα πιο θα είναι το δημόσιο όφελος? ΚΑΝΕΝΑ!!!!
Γνωρίζετε τι είναι το κυάνιο?
Γνωρίζετε πως γίνεται ο διαχωρισμός χρυσού από τα άλλα μέταλλα?
Γνωρίζετε ότι θα αποστραγγιστεί το βουνό το οποίο υδροδοτεί κ τα πόδια της Χαλκιδικής κ αυτόματα χάνεται ο τουρισμός μας?
Γνωρίζετε ότι η περιεκτικότητα σε χρυσό είναι 0,8 gr. ανά τόνο κ θα εξορύσσονται 25.000 τόνοι στείρων την ημέρα πάνω από το κεφάλι μας?
Δεν διαπραγματευόμαστε τις ζωές μας για τον χρυσό!!!!!
Γνωρίζετε κύριε Χαρδαβέλα ότι εμείς κάνουμε αγώνα κ είμαστε ενάντια σ’αυτό το επενδυτικό σχέδιο?
ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!!
Μήπως την επόμενη φορά που θα κάνετε εκπομπή για το ίδιο θέμα θα πρέπει να λάβετε υπόψη κ αυτές τις παραμέτρους?
Πριν χρόνια στην εκπομπή Ρεπόρτερς κάνατε ρεπορτάζ κ όχι στημένες εκπομπές με αντιπροσώπους εταιρειών χρηματιστηριακών συμφερόντων κ πληρωμένων επιστημόνων.
Δεν είμαστε μια ομάδα οικολόγων ούτε μερικοί οικοπεδοφάγοι, αυτή είναι η φωνή της τοπικής κοινωνίας κ είναι απαράδεκτο να την ΑΓΝΟΕΙΤΕ.
Έχουμε ψηφίσματα κατά της συγκεκριμένης επένδυσης όλων των τοπικών φορέων της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε απόφαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. το οποίο αποτελείται από 28 Σχολές, η οποία απόφαση είναι κόλαφος για το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός χρυσός στην Χαλκιδική.
Στην Ιερισσό 13 Μαρτίου 4.000 πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη φωνάξαμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. Που ήταν ο Αθέατος κόσμος κύριε Χαρδαβέλα? 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.