3ο Enduro Kakkavos

Σήμερα, Κυριακή 3 Απριλίου, στον Κάκαβο άναψαν οι μηχανές! Δεκάδες μηχανόβιοι συναντήθηκαν, ανέβασαν αδρεναλίνη και χάρηκαν το βουνό, με τη συμμετοχή τους στην 3η συνάντηση Εnduro στον Κάκαβο. Είναι το βουνό που μπορεί, να διασκεδάσει, να ψυχαγωγήσει, να βοηθήσει το μύστη να γευτεί τα υπέροχα προτερήματα της συντροφικότητας! Γι’ αυτό κι εμείς δε θα αφήσουμε κανέναν να το καταστρέψει για χάρη της χρυσής «ανάπτυξης» που γυάλισε στο μάτι μερικών …… και τους τύφλωσε!

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:Κι άμα τα πάρω… θα πάρω φόρα….
(Κίτρινα Ποδήλατα)

Οικολογική εταιρεία Έβρου: Άλλο Πέραμα, άλλο Λαπωνία...

Με ανακοίνωσή της εξηγεί τις τεράστιες διαφορές μεταξύ του Έβρου και της περιοχής Kittila της Λαπωνίας, στην οποία διοργανώνουν τα "Χρυσορυχεία Θράκης" ενημερωτικό ταξίδι (αναψυχής) για φορείς και ΜΜΕ 
                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ

Στα δώδεκα χρόνια της παρουσίας της στον τόπο μας η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης ακολουθεί την ίδια επικοινωνιακή πολιτική, ξοδεύοντας αφειδώς χρήματα της εκάστοτε μητρικής της πολυεθνικής εταιρείας χρυσού, για "δημόσιες σχέσεις". Σε αυτή την περίοδο που λειτουργεί ως θυγατρική της Eldorado Gold οργανώνει επίσκεψη σε χρυσωρυχεία της Φινλανδίας, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν που εκπροσωπούσε αρχικά την Normandy Mining, στην συνέχεια την Newmond Mining, και ύστερα την Frontiet Pacific. Και αυτή την φορά έκανε την τιμή στην Οικολογική Εταιρεία Έβρου και την καλεί σε ταξίδι που θα πραγματοποιήσει σε μεταλλείο χρυσού, ώστε να ενημερωθούν οι επισκέπτες που θα μεταφέρει. Το χρυσωρυχείο που θα επισκεφθεί είναι στην πόλη Kittila της Λαπωνίας που βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο (βόρειος πολικό κύκλος).
Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, περιβαλλοντικές, και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επέλθουν εφόσον λειτουργήσει στην περιοχή μας ορυχείο χρυσού και εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας του χρυσοφόρου κοιτάσματος, διαμόρφωσε κάθετα αρνητική άποψη για την επένδυση αυτή.
Η θέση αυτή τεκμηριώθηκε με συμπεράσματα που προέκυψαν από επισκέψεις μελών μας σε χρυσωρυχεία του Ovacik στην Δυτική Τουρκία, στο Rio Narcea της Βόρειας Ισπανίας, και στο Kisladag της Δυτικής Τουρκίας.

Οι Επιτροπές Αγώνα της Χαλκιδικής προς τους Οργανωτές, τους Συνέδρους και τους Ομιλητές του Διεθνούς Συνεδρίου “Ο Ορυκτός Πλούτος της Ελλάδας: βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των Επιτροπών Αγώνα
Μ. Παναγίας, Αρναίας, Σταγείρων-Ακάνθου
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου σας αφού αυτός συμπίπτει με το χρόνο που εκκρεμούν αδειοδοτήσεις για δυο επενδύσεις εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική και στη Θράκη.
Ακόμη γνωρίζουμε εξίσου καλά όσο και εσείς, ότι οι τοπικές κοινωνίες και πλήθος επιστημονικών και άλλων φορέων εκφράζουν με κάθε τρόπο τις αντιρρήσεις τους σε αυτή την προοπτική και άρα πρέπει να πειστούν με βομβαρδισμό προπαγάνδας για την αναγκαιότητά της, ελλείψει και Δημόσιας Διαβούλευσης η οποία από ό,τι φαίνεται δεν είναι αποδοτική για πειθώ των ιθαγενών πληθυσμών.  Αντίθετα τελευταία άρχισαν να εμφανίζονται άλλες μέθοδοι πειθούς.
Επίσης γνωρίζουμε ότι το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου σας θα είναι ότι «ο χρυσός αξίας πολλών δις ευρώ που κρύβεται κάτω από τα πόδια αυτών των τοπικών κοινωνιών πρέπει να εξαχθεί πάση θυσία, με ταυτόχρονη φυσικά προστασία του περιβάλλοντος (μόνιμη επωδός όπως το κερασάκι στην τούρτα), ώστε να αναπτυχθεί η Ελλάδα, να εξέλθει από την ατραπό των μνημονίων και του ΔΝΤ και να εισέλθει στη λεωφόρο της ανάπτυξης και της ευημερίας».
Καθ’ όσον μας αφορά, εμάς τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, θέλουμε να επισημάνουμε την απουσία της επενδύτριας εταιρείας ‘Ελληνικός Χρυσός’ και από τη χορηγία αλλά και από τους εισηγητές του συνεδρίου σας.  Υποψιαζόμαστε ότι αυτό ίσως συμβαίνει λόγω της εμπλοκής της σε σκάνδαλο με το Ελληνικό Δημόσιο, εξαιτίας του οποίου της ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστροφή 15,3 εκ. ευρώ.  Και ακόμα ίσως και λόγω της σχεδιαζόμενης αναπροσαρμογής της ΜΠΕ (γεωμετρία και έκταση της εκσκαφής, ποσότητες αποβλήτων κλπ) σύμφωνα με τις νέες τιμές του χρυσού.  Πόσο βάσιμες είναι αυτές οι υποψίες μας;