Όταν τα παιδιά γίνονται δάσκαλοι !........ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΖΩΗ!

Δάσκαλοι ηθικής και καθαρού λόγου τα παιδιά! Με την ευκαιρία της 12ης Σύναξης Εφήβων που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού Αγίου Όρους & Αρδαμερίου θέλησαν και το πέτυχαν να υψώσουν τη δική τους φωνή, να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αρναίας έδειξαν ότι κατανοούν και σέβονται βαθύτατα το ζωτικό δεσμό του παρελθόντος με το μέλλον "Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας μπόρεσαν μέσα στις δυσκολίες να μας παραδώσουν τον τόπο ακέραιο. Μέσα απ΄την εργασία τους σε  αυτόν τον τόπο, αγράμματοι οι περισσότεροι, έδειξαν τι θα πει πολιτισμός".  
Εξέφρασαν, όμως, και τη βαθιά αγωνία τους, τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για τις απειλές της σημερινής εποχής και είδαν ξεκάθαρα μπροστά τους ότι η υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι αλληλένδετα! Μήπως είναι καιρός να δούμε, κι εμείς, "οι μεγάλοι", με το καθαρό βλέμμα των παιδιών; " Εμείς, η νέα γενιά, θέλουμε να διατηρήσουμε τη φύση και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Χρειαζόμαστε αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή γιατί ένα υγιές περιβάλλον είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού μας".  
Ευχαριστούμε, παιδιά!


 Ακολουθούν τα δυο βίντεο και η γραπτή εργασία των παιδιών.
                                                       

Το ψήφισμα από το συλλαλητήριο στην ΙερισσόΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική, με την συμμετοχή 3000 και πλέον κατοίκων της Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13-3-2011 στην Ιερισσό. Το συλλαλητήριο συνδιοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα της Χαλκιδικής. Εκεί παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές Γιάννης Δρεβελέγκας, Λίτσα Αμανατίδου και Τάσος Κουράκης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ και των Οικολόγων Πράσινων καθώς και εκπρόσωποι φορέων . Το συλλαλητήριο τελείωσε με πορεία στο λιμάνι της πόλης όπου στήθηκε περίπτερο πληροφόρησης, αφού προηγουμένως το συγκεντρωμένο πλήθος ενέκρινε με ενθουσιασμό το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι πολίτες της Χαλκιδικής που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 13-3-2011 στην Ιερισσό για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο ώστε να διαφυλάξουμε τον πραγματικό πλούτο του τόπου μας που είναι τα νερά τα δάση και οι θάλασσές μας. Για να διαφυλάξουμε την περιουσία μας, τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και πάνω απ' όλα την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Η φύση η ιστορία και ο πολιτισμός της Χαλκιδικής δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συνυπάρξουν με τις τριτοκοσμικού τύπου “επενδύσεις” που σχεδιάζουν οι εταιρείες με την κυβέρνηση και τους ντόπιους παρατρεχάμενους πολιτικούς παράγοντες.
Καταγγέλλουμε το ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφού για μήνες μας κορόιδεψε, στο τέλος το ίδιο με τρόπο προκλητικό ματαίωσε οριστικά την προσχηματική διαβούλευση που με τόσο πάθος υποστήριζε.
Καταγγέλλουμε την εταιρεία που με συμμάχους τους τοπικούς παράγοντες τρομοκρατούν τους πολίτες με ξυλοδαρμούς και αγωγές.
Καταγγέλλουμε τα ΜΜΕ, που προκλητικά, προβάλλουν την μια μόνο πλευρά και προσπαθούν να φιμώσουν την δικιά μας φωνή.
Με συμμάχους μας τους έγκριτους καθηγητές του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ζητάμε να μην γίνει αποδεκτή η ΜΠΕ και να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου του έργου των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ !
ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΕΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ !
ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:
ΑΡΝΑΙΑΣ, ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΟΡΜΥΛΙΑΣ, ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ