Η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ στη Φινλανδία με τα " Χρυσωρυχεία Θράκης"!


 

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μεγ. Παναγίας
Στην Kittila της Φινλανδίας βρέθηκε μαζί με τα "Χρυσωρυχεία Θράκης" η κ. Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για να επισκεφτεί το μεταλλείο χρυσού της περιοχής. Αφού ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις  από τους αρμόδιους επιθεωρητές Περιβάλλοντος παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους. Ανέφερε πολλά ωραία στη συνέντευξη αυτή (υπάρχει το σχετικό βίντεο), όπως ότι το Υπουργείο θέλει αυτή την επένδυση, ότι κάποιοι δαιμονοποιούν και παραπληροφορούν για προσωπικό όφελος, αλλά, επανειλημμένως, παραδέχτηκε ότι το Υπουργείο δεν γνωρίζει πολλά και τα ψάχνει!
Αυτό που δεν μας είπε η κ. Καραβασίλη είναι τι κοινό βρίσκει στην Kittila της Φινλανδίας με τη Θράκη και τη Χαλκιδική και γενικότερα την Ελλάδα!
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η Kittila βρίσκεται 150 χμ. βόρεια του αρκτικού κύκλου, και καταλαμβάνει μια έκταση της τάξεως των 8,262.67 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,190.23 τετραγωνικά μίλια) από τα οποία τα  168.71τετρ. χμ. είναι νερό! Ολόκληρη η επαρχεία της Kittila αριθμεί 6.193 κατοίκους με πληθυσμιακή πυκνότητα 0,77 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, τη στιγμή που η Χαλκιδική με έκταση μόλις 2.918 τετρ. χμ. αριθμεί 109.587 κατοίκους με πληθυσμιακή πυκνότητα 37,6 κατοίκους ανά τετρ. χμ! Επιπλέον, το ορυχείο της Kittila απέχει σε ευθεία από την κωμόπολη και το τουριστικό, χειμερινό θέρετρο (Levi resort) περίπου 25 χμ. τη στιγμή που οι Σκουριές απέχουν από τα τριγύρω χωριά περίπου 3 χμ. Σε έκταση πολλών χιλιομέτρων τριγύρω από το ορυχείο της  Kittila δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή ( φαίνεται άλλωστε και από την πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής). Για να δείτε ότι δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης των δύο περιοχών αναλογιστείτε ποιες περιοχές καλύπτονται σε 25 χμ. ακτίνα από τις Σκουριές. Είναι σχεδόν τα 2/3 της Χαλκιδικής με τον Πολύγυρο και τα περισσότερα χωριά μέσα στο νοητό αυτό κύκλο που φτάνει στα βόρεια μέχρι και τη Βόλβη και περιλαμβάνει πολλές από τις παραθαλάσσιες, τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής. Υπάρχει καμιά σχέση στη μια περιοχή και την άλλη, ώστε οι δύο περιοχές να συγκρίνονται, και ακόμη χειρότερα να γίνεται η μια παράδειγμα της άλλης; Έχει η Kittila τις δικές μας ανάγκες για νερό;; Έχει 168 τετρ. χμ. επιφανειακά νερά! Έχει η Kittila τη δική μας αγροτική, κτηνοτροφική, μελισσοκομική δραστηριότητα; Υπάρχουν 150 χμ. βόρεια του αρκτικού τα πυκνοκατοικημένα χωριά που στελεχώνουν το γεωφυσικό και πολιτισμικό τοπίο της δικής μας Χαλκιδικής;
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση ούτε στην ποσότητα του χρυσού που εξορύσσεται, καθότι ενώ τουλάχιστον για την περιοχή των Σκουριών μιλάνε για 0,5 γρ.  χρυσού ανά τόνο, στο ορυχείο της Kittila εξορύσσονται περίπου 4,5 γρ. χρυσού στον τόνο (οι πληροφορίες είναι από το επίσημο site της εταιρίας Agnico- Eagle Mines).
Σίγουρα στη Λαπωνία, όπως μας ενημερώνει η κ. Καραβασίλη υπάρχουν ισχυρότατοι μηχανισμοί ελέγχου, και έτσι πρέπει να είναι αφού, σαφώς, υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως η ίδια παραδέχεται. Στην χρεοκοπημένη, όμως, Ελλάδα της μίζας, των μεγαλοεργολάβων, των σκανδάλων, της Λάρκο, του Ασωπού, των καμένων … ποια διασφάλιση είναι αρκετή για να μας πείσει, όταν στη δική μας περίπτωση υπάρχουν πρόσθετα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το νερό, η όχληση από τη σκόνη, το θόρυβο και πολλά άλλα;
 Επίσης, η κ. Καραβασίλη θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη για το είδος της διαβούλευσης που το Υπουργείο οργανώνει να διεξαχθεί. Γιατί όταν παραδέχεται δημόσια, ότι το Υπουργείο θέλει αυτή την επένδυση και ότι «ο επενδυτής δε μπορεί να περιμένει» και ακόμη όταν μιλάει για επιτήδειους που κινδυνολογούν και παραπληροφορούν για προσωπικά οφέλη, παρασέρνοντας έτσι την «άβουλη μάζα», τότε αυτό που προσπαθεί να οργανώσει δεν θα έπρεπε να λέγεται διαβούλευση αλλά δωρεάν σεμινάρια με την ευγενική χορηγία της « Ελληνικός Χρυσός»!
          Τέλος, η κ. Καραβασίλη, σε κάποιο σημείο της συνέντευξής της τονίζει με στόμφο, ότι πέτυχαν, για την περιοχή των Σκουριών, να μην χρησιμοποιηθεί κυάνιο! Πώς το πέτυχαν και από πού προκύπτει αυτό; Εκτός και αν ένας από τους πολλαπλούς της ρόλους (κυβερνητική υπάλληλος, συνεργάτης των «Χρυσωρυχείων Θράκης», που συνδιοργανώνουν διακοπές στη Λαπωνία) είναι και αυτή του συνεργάτη της ENVECO συντάκτη της ΜΠΕ, που ως δια μαγείας εξαφάνισε το κυάνιο από την περιοχή των Σκουριών. Αν αυτό το θεωρεί επιτυχία για μας είναι τουλάχιστον λυπηρό!
          Η επίσκεψη της κ. Καραβασίλη στην Λαπωνία και η προπαγάνδα που επιχειρεί συγκρίνοντας δύο καθ’ όλα ανόμοιες περιοχές εκτός από ατυχέστατη, μας ανησυχεί γιατί αντανακλά με τον πιο προφανή τρόπο στα μάτια μας ένα ΥΠΕΚΑ που δεν έχει ή δεν θέλει να έχει ιδέα για τον τόπο μας και τις ανάγκες του! Αν τα στελέχη του Υπουργείου πρέπει να φτάσουν στο Βόρειο Πόλο για να μας δείξουν πόσο καλά είναι τα μεταλλεία χρυσού, τότε πραγματικά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση! 

Τίθεται θέμα δημοκρατίας!

Σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις στην Κερατέα μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας. Μέσα στο χωριό απωθήθηκαν οι κάτοικοι. Μολότοφ, μάχες σώμα με σώμα και ρίψη χημικών. Δυνάμεις της αστυνομίας απομάκρυναν τα μπάζα που έριξαν οι κάτοικοι στη λεωφόρο Λαυρίου. Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί, μία σύλληψη, ο επίσημος απολογισμός.


Ο Δήμος Λαυρεωτικής εξέδωσε έκτακτο δελτίο τύπου, σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται συγκρούσεις στη γέφυρα του Κουβαρά, αλλά και στο κόμβο του Μπαλτά.

"Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι έχουν δίκιο, το διεκδικούν και θα συνεχίσουν όπως κάνουν εδώ και 110 ημέρες, γιατί στηρίζουν τη νομιμότητα και απαιτούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν κηρύξει παράνομο το έργο του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Οι θέσεις του Δήμου Λαυρεωτικής είναι γνωστές και αμετακίνητες…
Υπάρχουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονες μεθόδους.
Η κυβέρνηση αρνείται το διάλογο. Όμως από την αναλγησία, την ξεροκεφαλιά, την έλλειψη διαλόγου και την ακαμψία της Κυβέρνησης περνάμε σε μια επίδειξη πυγμής και επιβολής μέτρων χούντας και κατάλυσης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος.
Θέλουν να κάμψουν την αγωνιστικότητα και την αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας και ευρύτερα της Λαυρεωτικής και στο πρόσωπό τους να χτυπήσουν όποιον αντιστέκεται απέναντι στη βάρβαρη και αντιλαϊκή τους πολιτική.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια για τον τόπο μας.
Αυτή τη στιγμή που για άλλη μια φορά με βία η κυβέρνηση και η αστυνομία χτυπάνε τον τόπο, τους κατοίκους και τη νεολαία μας, καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα, κάθε πολιτική δύναμη της Ελλάδας, όλους τους ενεργούς πολίτες να πάρουν θέση και να σταθούν στο πλευρό της αγωνιζόμενης Κερατέας. Καλούμε σε συμπαράσταση κάθε συμπολίτη μας.
Στην Κερατέα δε μπαίνει μόνο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τίθεται ένα μεγάλο θέμα Δημοκρατίας."

Αποφαση Συλλόγου Φοιτητών ΠΟλυτεχνικής Σχολής Ξάνθης κατά της μεταλλουργείας χρυσού στη Χαλκιδική.


Απλά μαθήματα διαχείρισης δημόσιας περιουσίας.

Το  "Κουτι της Πανδώρας" τους Κώστα Βαξεβάνη θέτει έναν προβληματισμό που θα έπρεπε να μας απασχολήσει όλους. "Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την δημόσια περιουσία που τίθεται στη διάθεση ιδιωτών σε περίοδο κρίσης από μια κυβέρνηση που παραβιάζει τους κανόνες της δημοκρατίας και όπου το κοινοβούλιο περιορίζεται ως προς τα θεμελιακά ζητήματα να επικυρώνει ανειλημμένες αποφάσεις από μικρό κύκλο ανθρώπων και να επιδιώκουν ορισμένοι να περιορίσουν την πλειοψηφία στο ρόλο του χειροκροτητή". 
Το ενδιαφέρον είναι ότι για να ισχυροποιήσει τον προβληματισμό του φέρνει σαν παράδειγμα την πώληση των Μεταλλείων Χρυσού στην "Ελληνικός Χρυσός" το 2003 με τον γνωστό σ' εμάς, σκανδαλώδες τρόπο και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο οικονομικής ανάπτυξης!

Θα διηγηθώ μια απλή ιστορία που επιβεβαιώνει την πεπατημένη σε αυτό τον τόπο. Ιστορία η οποία κτυπά το καμπανάκι για το τι μπορεί να συμβεί στην εποχή της κρίσης. Πιθανότητα που αναλύω στη συνέχεια.

Φέτος, στα τέλη του Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι η τιμή πώλησης το 2003 των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρεία «Ελληνική Χρυσός», ήταν κατώτερη της αγοριαίας πραγματικής αξίας τους. Ότι η εταιρεία οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος παράνομες επιδοτήσεις ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και να πληρώσει φόρους ύψους 1,34 εκατομμύρια Ευρώ. Τα μεταλλεία στα οποία υπάρχουν χρυσός, χαλκός. ασήμι, μόλυβδος και ψευδάργυρος είχαν αγοραστεί στην τιμή των ένδεκα εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή δόθηκαν στο κράτος 11 εκατομμύρια για μια αγορά για την οποία ο ιδιώτης αγοραστής έλαβε από το κράτος, άμεσα ή έμμεσα, 16,34 εκατομμύρια ευρώ, Να θυμίσω ότι η πώληση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων. Δεν με ενδιαφέρει η αγοροπωλησία καθαυτό. Εκείνο που συγκρατώ είναι ότι το 2003, σε περίοδο ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, εταιρεία αγοράζει δημόσια περιουσία κατά πολύ φτηνότερα της πραγματικής της αξίας. Ότι για αυτή την υποτιμημένη αγορά έλαβε κρατική επιδότηση ανώτερη του ποσού αγοράς που κατέβαλε. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, σε περίοδο ανάπτυξης και «πλουτισμού» της χώρας. Σε περίοδο που η κοινοβουλευτική δημοκρατία έδειχνε να λειτουργεί με όλους τους κανόνες

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την δημόσια περιουσία που τίθεται στη διάθεση ιδιωτών σε περίοδο κρίσης από μια κυβέρνηση που παραβιάζει τους κανόνες της δημοκρατίας και όπου το κοινοβούλιο περιορίζεται ως προς τα θεμελιακά ζητήματα να επικυρώνει ανειλημμένες αποφάσεις από μικρό κύκλο ανθρώπων και να επιδιώκουν ορισμένοι να περιορίσουν την πλειοψηφία στο ρόλο του χειροκροτητή.
Το πρόβλημα που θα προκύψει είναι πολιτικό, δημοκρατικό, οικονομικό, αλλά ακόμα και λογιστικό. Η Ελλάδα καλείται να κάνει την μεγαλύτερη στην ιστορία της πώληση δημόσιας περιουσίας και μεταφοράς της όποιας αξιοποίησής της σε ιδιώτες ή και σε δημόσιους φορείς τρίτων κρατών (όπως είναι η Deutsche Telecom στον ΟΤΕ – για να μην ξεχνιόμαστε).

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάρτηση.

ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ. ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ!

Με τον τίτλο: "Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δίνουν το δικό τους αγώνα για τον τόπο τους", οι πολίτες της Λαυρεωτικής ενημερώνονται από το blog http://politeslavreotikis.blogspot.com/  για τον αγώνα που δίνουν οι Χαλκιδικιώτες ώστε να μη μετατραπεί ο τόπος τους σε ένα απέραντο ορυχείο.
 Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανάρτηση.
Οι κάτοικοι του Λαυρίου, της Κερατέας και όλης της Λαυρεωτικής αγωνίζονται ώστε να μη γίνει ο τόπος τους ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Ο εχθρός μας είναι κοινός. Είναι το κέρδος. Εμείς έχουμε το χρυσό, οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής τα σκουπίδια! Τι κι αν, για να πετύχουν το σκοπό τους πρέπει να καταστρέψουν δάση, να σπηλώσουν ιερά εδάφη, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολίτων; Οι ανθρώποι αυτές τις μέρες θυμούνται την αντίσταση, τον αγώνα ...το δρόμο! Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Λαυρεωτικής και σε κάθε  πολίτη που αγωνίζεται για τη ζωή του και για το μέλλον των παιδιών του!
Δείτε μερικά βίντεο για περισσότερες πληροφορίες.

Οβριόκαστρο Κερατέας - Υδατορέμα Μουζάκη


Οβριόκαστρο Κερατέας Αρχαιολογικά                    Ευρήματα


Οβριόκαστρο Κερατέας- Τρία επιχείρηματα, τρία   ψέματα


Το Οβριόκαστρο Κερατέας είναι άπαρτο κάστρο.


    
    Οβριόκαστρο Κερατέας- Τα κριτήρια
αποκλεισμού.

Πληροφορίες: http://politeslavreotikis.blogspot.com/ 

 





Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό!!

Παγκόσμια ημέρα για το νερό...
 Ο άνθρωπος είναι νερό που περπατά. Πρέπει να αγωνιστεί σήμερα, αν θέλει να έχει και αύριο... δάκρυα! Γιατί αν στερέψουν και αυτά δε θα' ναι άνθρωπος πια!


Κάτοικοι της Κερατέας βρέθηκαν στα μέρη μας αυτές τις μέρες...

http://oraiokastronea.blogspot.com/2011/03/blog-post_3099.html

Συγκινημένοι οι κάτοικοι της Κερατέας από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης πρώτα στο Ωραιόκαστρο από την "Πρωτοβουλία Κατοίκων ενάντια στα Αντιλαϊκά μέτρα" και τον Περιβολοντικό-Πολιτιστικό σύλογο, και την Κυριακή 20-3-2011, μετά το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ, στο κινηματογράφο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ από πρωτοβουλίες κατοίκων άλλων συνοικιών της Θεσσαλονίκης.


ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στην εκδήλωση του Ωραιοκάστρου παραβρέθηκαν εκτός από κατοίκους της πόλης  και εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ευκαρπίας που έθεσαν το ζήτημα της καύσης λυματολάσπης στο «ΤΙΤΑΝ» όπου έχει ήδη κατασκευαστεί ειδικό  σιλό αποθήκευσης της, εκπρόσωποι από την Πρωτοβουλία για την απόδοση του στρατοπέδου Καρατάσου από την Πολίχνη, από Σύλλογο Γονέων Εύοσμου που δραστηριοποιείται στο ζήτημα των εκπομπών ρύπων από την βαριά βιομηχανία στην περιοχή και από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Λαγκαδά που μίλησε για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας και όχι μόνο. Η συζήτηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έγιναν αναφορές σε προβλήματα που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα και αγώνες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε θέματα που θα μας απασχολήσουν με βεβαιότητα πολύ σύντομα.   



Εμπρησμός του θρυλικού φυλακίου της Ολυμπιάδας!

     Τα ξημερώματα της 13ης Μαρτίου 2011, την ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου κατά της “χρυσής επενδυσης” στην Ιερισσό, “άγνωστοι” έκαψαν το φυλάκιο της Ολυμπιάδας. Το φυλάκιο-σύμβολο του επικού αγώνα της Ολυμπιάδας και του Στρυμονικού κατά της μεταλλουργίας χρυσού της TVX, 1996-2002.
     Όσοι έζησαν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου γνωρίζουν καλά τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε αυτό το φυλάκιο στον αγώνα των κατοίκων και τη νίκη. Στo βίντεο που ακολουθεί, τα ερείπια του φυλακίου  καπνίζουν ακόμα (το πρωί της Κυριακής 13 Μαρτίου), ενώ περιέχονται και αποσπάσματα από την ταινία “Κυνήγι θησαυρού”. Η μνήμη και η ιστορία του φυλακίου και όλων των πραγμάτων που συμβολίζει δεν σβήνονται με έναν εμπρησμό. Το έχουν αυτό τα σύμβολα…


Η εικόνα ... αδιάψευστος μάρτυρας!


Όταν τα παιδιά γίνονται δάσκαλοι !........ΠΑΝΩ ΑΠ΄ ΟΛΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΖΩΗ!

Δάσκαλοι ηθικής και καθαρού λόγου τα παιδιά! Με την ευκαιρία της 12ης Σύναξης Εφήβων που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού Αγίου Όρους & Αρδαμερίου θέλησαν και το πέτυχαν να υψώσουν τη δική τους φωνή, να εκφράσουν τις δικές τους ανησυχίες για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αρναίας έδειξαν ότι κατανοούν και σέβονται βαθύτατα το ζωτικό δεσμό του παρελθόντος με το μέλλον "Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας μπόρεσαν μέσα στις δυσκολίες να μας παραδώσουν τον τόπο ακέραιο. Μέσα απ΄την εργασία τους σε  αυτόν τον τόπο, αγράμματοι οι περισσότεροι, έδειξαν τι θα πει πολιτισμός".  
Εξέφρασαν, όμως, και τη βαθιά αγωνία τους, τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους για τις απειλές της σημερινής εποχής και είδαν ξεκάθαρα μπροστά τους ότι η υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός είναι αλληλένδετα! Μήπως είναι καιρός να δούμε, κι εμείς, "οι μεγάλοι", με το καθαρό βλέμμα των παιδιών; " Εμείς, η νέα γενιά, θέλουμε να διατηρήσουμε τη φύση και τον πολιτισμό των προγόνων μας. Χρειαζόμαστε αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή γιατί ένα υγιές περιβάλλον είναι ο καθρέπτης του πολιτισμού μας".  
Ευχαριστούμε, παιδιά!


 Ακολουθούν τα δυο βίντεο και η γραπτή εργασία των παιδιών.
                                                       

Το ψήφισμα από το συλλαλητήριο στην Ιερισσό



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική, με την συμμετοχή 3000 και πλέον κατοίκων της Χαλκιδικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13-3-2011 στην Ιερισσό. Το συλλαλητήριο συνδιοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα της Χαλκιδικής. Εκεί παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές Γιάννης Δρεβελέγκας, Λίτσα Αμανατίδου και Τάσος Κουράκης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ και των Οικολόγων Πράσινων καθώς και εκπρόσωποι φορέων . Το συλλαλητήριο τελείωσε με πορεία στο λιμάνι της πόλης όπου στήθηκε περίπτερο πληροφόρησης, αφού προηγουμένως το συγκεντρωμένο πλήθος ενέκρινε με ενθουσιασμό το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι πολίτες της Χαλκιδικής που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 13-3-2011 στην Ιερισσό για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο ώστε να διαφυλάξουμε τον πραγματικό πλούτο του τόπου μας που είναι τα νερά τα δάση και οι θάλασσές μας. Για να διαφυλάξουμε την περιουσία μας, τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και πάνω απ' όλα την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Η φύση η ιστορία και ο πολιτισμός της Χαλκιδικής δεν μπορούν με κανένα τρόπο να συνυπάρξουν με τις τριτοκοσμικού τύπου “επενδύσεις” που σχεδιάζουν οι εταιρείες με την κυβέρνηση και τους ντόπιους παρατρεχάμενους πολιτικούς παράγοντες.
Καταγγέλλουμε το ΥΠΕΚΑ, το οποίο αφού για μήνες μας κορόιδεψε, στο τέλος το ίδιο με τρόπο προκλητικό ματαίωσε οριστικά την προσχηματική διαβούλευση που με τόσο πάθος υποστήριζε.
Καταγγέλλουμε την εταιρεία που με συμμάχους τους τοπικούς παράγοντες τρομοκρατούν τους πολίτες με ξυλοδαρμούς και αγωγές.
Καταγγέλλουμε τα ΜΜΕ, που προκλητικά, προβάλλουν την μια μόνο πλευρά και προσπαθούν να φιμώσουν την δικιά μας φωνή.
Με συμμάχους μας τους έγκριτους καθηγητές του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ζητάμε να μην γίνει αποδεκτή η ΜΠΕ και να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου του έργου των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ !
ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΕΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ !
ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:
ΑΡΝΑΙΑΣ, ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΟΡΜΥΛΙΑΣ, ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ, ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

Διχασμός, φανατισμός και οχλοκρατία το όραμα των ‘Δήμαρχου’ και ‘Αντιδήμαρχου’ Αριστοτέλη, Πάχτα και Μοσχόπουλου.


Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμότατα τους ‘Δήμαρχο’ και ‘Αντιδήμαρχο’ Αριστοτέλη, Πάχτα και Μοσχόπουλο, την «Ελληνικός Χρυσός» όπως και τον παραπλανημένο όχλο τους για το θεάρεστο έργο που έκαναν χθες Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 ώστε να καταλάβουν περισσότεροι Αριστοτελειώτες ότι ο τόπος τους κινδυνεύει από δυο πράγματα:
1.      Από τη ληστρική και καταστροφική αρπαγή του πλούτου της πατρίδας τους από μια χούφτα παράνομων και διαπλεκόμενων ‘επενδυτών’ που λέγονται ‘Ελληνικός Χρυσός’. 
2.      Περισσότερο όμως από μια παρέα αριβιστών με ‘όραμα’ που βάλθηκαν να διχάσουν τους πολίτες και να δημιουργήσουν συνθήκες φανατικού όχλου όπου η σωματική ακεραιότητα και η ζωή έχουν δευτερεύοντα ρόλο.  Τα γεγονότα, όπως και οι πράξεις των παραπάνω είναι αμείλικτα. 
Αφού πρώτα είδαν ότι δεν τους βγαίνει όπως το περίμεναν, με την άμαζη και υποτονική συγκέντρωση στο Παλαιοχώρι, παρόλα τα παράνομα τερτίπια που χρησιμοποίησαν (ταξίματα για ανύπαρκτες δουλειές, γνωμοδοτήσεις, διαβούλευση κλπ), άρχισαν να χτίζουν κίνημα αγανακτισμένων πολιτών με ανύπαρκτες οργανώσεις και ομάδες κρούσης που τις χρηματοδοτούν και τις εμψυχώνουν ο Δήμος και η εταιρεία τους.  Όλα τα μέσα του Δήμου (αυτοκίνητα, ηχητικά, έντυπα κλπ) στη διάθεσή τους ενώ αρνούνται προκλητικά κάθε παροχή μέσων στους...άλλους με το πρόσχημα ότι δεν είναι επίσημοι φορείς του Δήμου (αυτά είναι καταγεγραμένα και θα χρησιμοποιηθούν όταν έρθει η ώρα). 
Για να είναι αποτελεσματικός αυτός ο μηχανισμός έπρεπε να φανατιστεί ο παραπλανημένος όχλος.  Και το κατάφεραν με εμπρηστικά συνθήματα και λόγους στο φιάσκο του Παλαιοχωρίου.  Και το αποτέλεσμα σε μια νύχτα:  ξυλοδαρμοί, σπάσιμο, κάψιμο και επιδρομές στα χωριά μας.  Μέχρι και το αστυνομικό τμήμα Αρναίας δεν γλύτωσε όπου ο φανατισμένος όχλος απειλούσε ότι θα λυντσάρει μέχρι και τους αστυνομικούς, που φύλαγαν τους ξυλοδαρμένους πολίτες, και ότι θα κάψουν τον Κάκκαβο.  Όταν άκουσαν ότι κλήθηκε εισαγγελέας από τον διοικητή του τμήματος, τα μάζεψαν και έφυγαν.  Τόσο νόμιμοι ήταν.  Απ’ την άλλη μεριά όμως, όταν μαθεύτηκαν τα γεγονότα, και σε πολύ μικρό χρόνο και χωρίς καμία προετοιμασία, μαζεύτηκαν στις Σκουριές πάνω από 250 άτομα και έμειναν εκεί μέχρι το πρωί για να προστατέψουν το βουνό και το δάσος τους, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος τους. 
Πρέπει, όσο είναι καιρός, να συναισθανθούν ο Δήμος Αριστοτέλη και οι επιτελείς του το θεσμικό τους ρόλο και να σταματήσουν πάραυτα τις διχαστικές ενέργειες και τις υπόγειες συνδιαλλαγές με εταιρεία και υπουργεία. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν θέλουν μόνο δουλειές, αλλά δουλειές και ζωή στον τόπο αυτό. 
Για δυο πράγματα να είναι σίγουροι
1)      ότι έδωσαν μια ακόμα αφορμή για να καταλάβει ο κόσμος του Αριστοτέλη ποιές είναι οι υπόγειες οικονομικές διαπλοκές μεταξύ κάποιων δήθεν πολιτικών και εταιρειών που δεν έχουν πατρίδα  και
2)      ότι αυτός ο παραπλανημένος όχλος που εξέθρεψαν και του έταξαν δουλειές, ο ίδιος θα τους ρίξει στον καιάδα όταν θα καταλάβει ότι αυτές οι δουλειές ήταν λαγοί με πετραχήλια
Συνδημότες και Συνδημότισσες του Αριστοτέλη! Υπερασπιστείτε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τον τόπο σας από άρπαγες και καταστροφείς του πλούτου σας!
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
Επιτροπές Αγώνα   Σταγείρων Ακάνθου, Μ. Παναγιάς, Αρναίας

Καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Μ. Παναγίας για τα επεισόδια της 11ης Μαρτίου


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου το χωριό μας ξανάζησε μαύρες μέρες του παρελθόντος!
            Συγκροτημένες ομάδες κρούσης έκοψαν δέντρα, έκαψαν πανό, έβρισαν, προπηλάκισαν, τρομοκράτησαν, χτύπησαν συμπολίτες μας.
            Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή – δήμαρχο και αντιδήμαρχο – και την εταιρία Ελληνικός Χρυσός ως ηθικούς αυτουργούς  των επεισοδίων!
            Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου μας και στα σχέδια διχασμού της κοινωνίας.
            Αύριο, Κυριακή 13 Μαρτίου όλοι στο Συλλαλητήριο στην Ιερισσό.
            Προσυγκέντρωση στις 9.30 στο Χωροστάσι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ

ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ "ΕΠΕΝΔΥΣΗ"

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
1. Σύσταση και σύνθεση της επιτροπής
Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. έλαβε επιστολή κατοίκων της Ιερισσού, που του ζητούσαν να εκφράσει άποψη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που αφορούσε στην επέκταση της μεταλλευτικής της δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική. Λόγω της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας του θέματος, συγκροτήθηκε επιτροπή για να το μελετήσει, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να καταθέσει την άποψή της πριν την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Η επιτροπή συγκροτήθηκε με ευθύνη του συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Κ. Κατσιφαράκη, ο οποίος έλαβε υπ’ όψιν του προτάσεις μελών του Συμβουλίου για το επιστημονικό αντικείμενο και τη διαθεσιμότητα των συναδέλφων.
Τα μέλη της επιτροπής είναι τα ακόλουθα (κατά αλφαβητική σειρά):
Ζάγκας Θ. (Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος)
Κατσιφαράκης Κ. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών)
Κρεστενίτης Ι. (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών)
Μελάς Δ. (Τμήμα Φυσικής)
Σαμαρά Κ. (Τμήμα Χημείας)
Τσαλικίδης Ι. (Γεωπονική Σχολή)
Χατζησπύρου Σπ. (Τμήμα Χημικών Μηχανικών)
Τα μέλη της επιτροπής προσέφεραν αφιλοκερδώς, από το υστέρημα του χρόνου τους.

Και οι δάσκαλοι λένε ΟΧΙ στη "χρυσή" επένδυση!

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βόρειας Χαλκιδικής "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ" με ψήφισμά του εκφράζει την αντίθεσή του στην επένδυση χρυσού από την "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ".


Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω


Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κάθε μέρα που περνάει, φουντώνει όλο και περισσότερο το κίνημα ενάντια στην δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην Χαλκιδική. Σε μερικούς μήνες μέσα δημιουργήθηκαν έξι επιτροπές αγώνα και συνεχίζουμε. Όσοι από τους πολιτικούς μας θέλουν ας το ακούσουν. Όσοι δεν το ακούσουν ή το "παίζουν" Πόντιοι Πιλάτοι και προσπαθούν να κοροιδέψουν τον κόσμο, κακό του κεφαλιού τους. Εάν δεν έχουν καταλάβει τις διεργασίες που συντελούνται μέσα στον κόσμο και δεν έχουν βγάλει τα διδάγματά τους από τα παθήματα του Πάγκαλου και άλλων στο Παρίσι και αλλού, ας εμμείνουν στον πολιτικαντισμό τους. Έτσι κι αλλοιώς δεν θα τον χαρούν για πολύ.







ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΩΝ- ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


    Θεσσαλονίκη 20/02/2011

Αρ. πρωτ. 4

Ενημερωτική Επιστολή
Αγαπητά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης,
επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα νέα του συλλόγου μας και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Α΄ Εξαμήνου 2011.
Όπως γνωρίζεται, την Κυριακή 23/1/2011 πραγματοποιήθηκε η Ετήσ
ια Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία ξεκίνησε με τον απολογισμό και την έγκριση πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ. και συνεχίστηκε με την εκλογή του νέου Δ.Σ. Ακολούθησε η κοπή πίτας του συλλόγου, όπου ένας τυχερός κέρδισε το «2ήμερο στο ξενοδοχείο Αριστοτέλης», προσφορά του συμπατριώτη μας Ηλία Γερούκη.

6 Μαρτίου 2011


Διαμαρτυρία Πολιτών ενάντια σε μεθοδεύσεις παραπληροφόρησης του κοινού από την ΕΤ3


Προς: Γενικό Διευθυντή ΕΤ3

Κοινοποίηση: Μ.Μ.Ε., Ε.Σ.Ρ., Γενική Διεύθυνση ΕΡΤ ΑΕ

Θέμα: Διαμαρτυρία Πολιτών ενάντια σε μεθοδεύσεις παραπληροφόρησης του κοινού

Κύριε διευθυντά,
Παρακολουθούμε με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση τη μεθοδευμένη φίμωση της συντριπτικής πλειοψηφίας φορέων και των κατοίκων της Χαλκιδικής σε σχέση με την "επένδυση" μεταλλουργίας Χρυσού στην περιοχή μας.

Ελληνικό: Θα γίνει ... της Κερατέας!

 " Κερατέα, Ελληνικό....Χαλκιδική....όλη η Ελλάδα μια γροθιά.
Δεν είμαστε μόνοι. Το παρακάτω κείμενο το επιβεβαιώνει!"

Της Βάλιας Μπαζού

Η κυβέρνηση λειτούργεί υπεροπτικά, αντιμετωπίζει υποτιμητικά πολίτες, φορείς και επιστήμονες, δείχνει να αγνοεί ή πράγματι αγνοεί γεγονότα και διεργάσιες που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία. Όπως η συσπείρωση 65 οργανώσεων από το Ελληνικό και την Πεντέλη μέχρι την Πάρο, τη Θεσσαλονίκη, την Πρέβεζα και τις Σέρρες!

Δεν πρόκειται ούτε για πρόβλεψη ούτε για προφητεία. Πρόκειται απλώς για κοινή λογική, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη, συνεχίζει να προκαλεί με τις ίδιες κινήσεις, αποκαλύπτοντας- και αυτό είναι το πρόβλημα- ότι δεν πρόκειται για λάθος στρατηγική, αλλά για δομημένα στοιχεία του χαρακτήρα της.
Όπως στην Κερατέα, έτσι και στο Ελληνικό η κυβέρνηση λειτουργεί υπεροπτικά, αντιμετωπίζει υποτιμητικά πολίτες, φορείς και επιστήμονες, δείχνει να αγνοεί ή πράγματι αγνοεί γεγονότα και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία.
Όπως στην Κερατέα, έτσι και στο Ελληνικό η κυβέρνηση με περισσή αλαζονεία πέρασε μέσα σε μια νύχτα από την ωδή στη διαβούλευση στη φοβική και ενοχική κρυψίνοια, από τις ανοιχτές διαδικασίες στην ομερτά.
Και το χειρότερο είναι ότι με τις επιλογές της αποδεικνύει ότι δεν δείχνει κανέναν πολιτικό σεβασμό στη δύναμη της συγκυρίας και της χρονικής στιγμής. Γιατί δεν χρειάζεται καμιά βαθιά πολιτική σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι, όταν η κοινωνία δέχεται καταιγισμό δυσβάσταχτων μέτρων, όταν η ζωή της πλειονότητας των πολιτών αλλάζει μέσα σε μια νύχτα προς το χειρότερο, όταν ο φόβος και η ανασφάλεια είναι καθημερινοί συνομιλητές, τότε μια αραχνοειδής ρωγμή μετατρέπεται σε βαθιά κόκκινη γραμμή και ένα “τοπικό” ζήτημα απορροφά τη γενικευμένη ένταση, τη γενικευμένη οργή και μετουσιώνεται σε μπετόν αρμέ αντίδραση.
Για του λόγου το αληθές, αρκούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις των κατοίκων της Κερατέας με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Για του λόγου το αληθές αρκεί η ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν για το Ελληνικό 65 δίκτυα, οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες και δημοτικές κινήσεις από όλη την Ελλάδα. Πολίτες από σχεδόν όλους τους δήμους της Αττικής αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, την Ύδρα, την Καρδίτσα, τον Άραχθο, την Πρέβεζα, την Πάρο, τη Δράμα και τις Σέρρες!
Γιατί στην περίπτωση του Ελληνικού η κυβέρνηση κατάφερε αντί για Μητροπολιτικό Πάρκο να δημιουργήσει Μητροπολιτική Αντίδραση!
Κοκτέιλ αναμενόμενο αφού η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκείνη που είχε αναγάγει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου σε σύμβολο και σημαία. Είχε δεσμευτεί στους πολίτες και τους φορείς. Είχε σηκώσει την παντιέρα της αντίστασης απέναντι στον Γιώργο Σουφλιά. Και τώρα τα ίδια αυτά πρόσωπα, αφού υπέστειλαν τη σημαία, πέταξαν από το κάδρο τους πολίτες, τους φορείς και τους Έλληνες επιστήμονες, επιλέγοντας την πολιτική των κλειστών θυρών. Οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των 6.000 στρεμμάτων γίνονται στο Κατάρ και τα σχέδια στο γραφείο του Ασεμπίγιο στην Ελβετία. Οι δήμαρχοι, οι φορείς, οι κάτοικοι της περιοχής, οι επιστήμονες του ΕΜΠ αντιμετωπίζονται είτε λες και είναι αόρατοι, είτε λες και είναι ενοχλητικές παρωνυχίδες.
Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο στο Ελληνικό θα γίνει της Κερατέας!


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Το Ποντίκι" (στο ένθετο: Πράσινο ποντίκι)
www.topontiki.gr



"Ασυμβίβαστες οικονομικές δραστηριότητες"- του Ανδρέα Γιαννακουδάκη, αναπλ. καθηγητή Χημείας του ΑΠΘ
Απο  http://antigoldgreece.wordpress.com/
To σκίτσο είναι του Γιάννη Καλαϊτζή από την “Ε”, λίγο “πειραγμένο”…

“Ασυμβίβαστες οικονομικές δραστηριότητες”


Εισήγηση του Ανδρέα Γιαννακουδάκη, αναπληρωτή καθηγητή Χημείας, πρώην αντιπρύτανη του Α.Π.Θ. στην ημερίδα “Μεταλλεία Χρυσού και επιδράσεις στα νερά, στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της Χαλκιδική, Πολύγυρος, 20/2/2011.Θα επιχειρήσουμε μια προβολή των σημερινών δεδομένων στο μέλλον και θα διαπιστώσουμε έτσι και μαζί ότι η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα παραγωγής χρυσού και η σχέση της με τον τόπο, το περιβάλλον και τους ανθρ
ώπους του οδηγεί σε καταστροφικά αδιέξοδα. Για να το κάνουμε αυτό θα δεχθούμε την προϋπόθεση ότι η παραγωγή του χρυσού θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρά τις όποιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων και όλων όσων μέχρι σήμερα αγωνίζονται για να μη δοθεί η δυνατότητα για μια τέτοια εξέλιξη.