Το ψήφισμα της εκδήλωσης ενημέρωσης στην Αρναία (13/2/2011)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αρναία την Κυριακή 13/2 η εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Ενεργοί Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας. Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που για μια ακόμα φορά διατράνωσε την αντίθεση του στο σχεδιαζόμενο έγκλημα για τον τόπο μας.
Ακολουθούν το ψήφισμα φορέων και πολιτών και video από την εκδήλωση.


ΑΡΝΑΙΑ, 13.2.2011
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μεταλλεία και Μεταλλουργία Χρυσού: Εργαλεία ανάπτυξης ή θανάσιμη απειλή για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη»
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι παρευρισκόμενοι φορείς και πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη και άλλων Δήμων της Χαλκιδικής ανησυχούμε έντονα από τις εξελίξεις στο θέμα της ανοιχτής διαβούλευσης για την έγκριση της ΜΠΕ της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Η ανησυχία μας πηγάζει από την αδικαιολόγητη, προκλητικά μεθοδευμένη ακύρωση από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ των προγραμματισμένων διημερίδων δημόσιας διαβούλευσης, ενώ επιτείνεται από την αδράνεια και τον εφησυχασμό της Δημοτικής μας Αρχής σχετικά με ένα τόσο σοβαρό και καθοριστικό για το μέλλον του τόπου μας θέμα. Ανησυχούμε επιπλέον γιατί η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά το «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη γενική απαγόρευση της εφαρμογής τεχνικών εξόρυξης με χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Γι αυτό ζητούμε επιτακτικά από το Δήμο Αριστοτέλη:
  1. Την κατάθεση αιτήματος προς το ΥΠΕΚΑ για συνέχιση της προγραμματισθείσας δημόσιας διαβούλευσης ΕΔΩ στο Δήμο Αριστοτέλη, για ενημέρωση των δημοτών τους οποίους αφορούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες. Το απαιτεί ο στοιχειώδης σεβασμός στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πρώτο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των τοπικών κοινωνιών, που προϋποθέτει συγκατάθεση μετά από έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση.